Werk & Studie alle pijlers

Maatschappelijk werker vs psycholoog vs coach

18-01-2018 09:08 12 berichten
Met googelen kom ik er niet precies uit. Wat is het verschil in werkzaamheden/aanpak van een (bedrijfs) maatschappelijk werker, psycholoog of coach? Ik ben door mijn leidinggevende doorverwezen (niet dwingend) naar de bedrijfsmaatschappelijk werker, maar het is me niet helemaal duidelijk wat zo iemand dan doet. Is hij een soort therapeut, of meer van de praktische adviezen?
Alle reacties Link kopieren
iedereen mag zich coach noemen. Maatschappelijk werk (hbo) zit nog een studie achter en van een psycholoog verwacht je een Universitaire studie
Alle drie zullen ze je vooral een spiegel voorhouden.
Een maatschappelijk werker is dus een soort psycholoog light?
Onze bedrijfsmaatschappelijk werker doet slechts enkele gesprekken met een medewerker. De meer praktische zaken.
Bijvoorbeeld: medewerker is uit huis gezet door partner en slaapt nu in auto. Dat beïnvloedt functioneren op werk. Bmw gaat dan meekijken naar (tijdelijke) woonruimte.
Zo gaat het in ons bedrijf.

Een psycholoog heeft jaren gestudeerd. Hij/zij kan je helpen met het opruimen van oude zooi. En met nog veel meer.

Coach is geen beschermde titel. Ik kan morgen een advertentie plaatsen met 'Isolde, coach in de zelfconfrontatie-aanpak' of 'Isolde, huishoudcoach'.

Als je naar een coach wil gaan, check dan of er een diploma (van coachingsopleiding) is. Een kennis van me is een uitstekende coach. Zij heeft Coaches Training Institute (CTI) en International Coach Federation (ICF) gedaan. Als je een coach in regio 020 zoekt, kan ik haar naam wel doorgeven in een PB-tje.
Ik denk niet dat ik echt een coach nodig heb, maar weet niet precies wat wel. Het zit ook meer op persoonlijk/communicatievlak dan werkinhoudelijk. Ik hoop dat de maatschappelijk werker daar iets mee kan, of in ieder geval weet wat ik zou kunnen doen. PE heb ik al eens gedaan, maar kennelijk kan het resultaat van zo'n training onderuit gehaald worden door één vervelende ervaring.
Alle reacties Link kopieren
Een psycholoog helpt je oude shit op te ruimen en een (goede) coach is op de toekomst gericht en op verandering in gedrag en functioneren (hoe behaal je persoonlijke doelen).
Alle reacties Link kopieren
_Isolde_ schreef:
18-01-2018 09:46
Zij heeft Coaches Training Institute (CTI) en International Coach Federation (ICF) gedaan.
CTI ken ik niet, maar ICF is geen opleiding maar een accreditatie. Oftewel, zij beoordelen of de ervaring en opleidingsachtergrond van de coach toereikend is om zich coach te mogen noemen volgens de standaard van de ICF.
Alle reacties Link kopieren
Misschien is het een idee om een keer te praten met die maatschappelijk werker, en dan te besluiten of je er iets mee kunt of toch liever met een psycholoog of een coach zou willen praten.
Wat eten we vanavond?
Alle reacties Link kopieren
De bedrijfsmaatschappelijk werker is er vooral voor praktische zaken die geregeld moeten worden. Iemand die inventariseert wat nodig is qua hulp en ondersteuning en je daarna kan helpen of adviseren welke vervolgstappen je kunt overwegen. Als je bijvoorbeeld door wil groeien in je werk zal de doorverwijzing richting coach zijn. Als er meer persoonlijke/ psychische problematiek aan de orde is een psycholoog.
makreel schreef:
18-01-2018 13:35
Misschien is het een idee om een keer te praten met die maatschappelijk werker, en dan te besluiten of je er iets mee kunt of toch liever met een psycholoog of een coach zou willen praten.
Ik ga er wel heen en horen of ze bepaalde ideeën heeft. Mijn partner vind het maar een beetje onzin ('als je maar diep genoeg gaat graven vinden ze vanzelf wel iets wat mis met je is'). Ergens heeft hij daar wel een beetje gelijk in, mijn onzekerheid komt natuurlijk ergens vandaan maar dat zijn dingen waar ik het liefst luchtig over praat.
Alle reacties Link kopieren
Een psycholoog of een coach of een maatschappelijk werker gaat niet diep graven tot ze een trauma vinden omdat ze dat zo leuk vinden. Maar ik herken wel dat idee, dat mensen denken: ik ga lachend daar naar binnen en ik kom er als een wrak uit, want ze praten net zo lang met me tot blijkt dat ik knettergek ben ofzo.

Ik ging in therapie omdat ik vastliep op een manier waarop ik omging met vervelende dingen. Dus ging ik met de therapeut kijken naar hoe ik eigenlijk had bedacht dat dit een goeie aanpak was om om te gaan met vervelende dingen (ja natuurlijk in mijn jeugd) maar dat gingen we niet helemaal uitpluizen ofzo, want het was voor het hier en nu helemaal niet relevant. Toen ik wist waar het vandaan kwam, begreep ik mezelf beter en kon ik samen met therapeut een nieuwe tactiek bedenken. Werkte prima. Ik was niet een wrak en dat ben ik tijdens de therapie nooit geweest, mijn hele leven hoefde ook niet op z'n kop en ik vond het eigenlijk wel een leuke ontdekkingstocht.

Volgens mij werkte het zo goed omdat ik dus niet helemaal afgebroken en opnieuw opgebouwd hoefde te worden, omdat ik een leuke therapeut had getroffen waar ik me niet hoefde te generen als ik wat stoms deed of zei en omdat zij me het vertrouwen gaf dat ik niet a) knettergek of b) een hopeloos geval was, maar het was gewoon een dingetje waar ik door haar anders naar ging kijken en toen kon veranderen.

Ik hoop dat je ook zo'n positieve ervaring kunt hebben, of dat nou met maatschappelijk werk of met een therapeut of met wie dan ook is, en dat je verder kunt met wat het dan ook maar is waar je nu tegenaan loopt.
Wat eten we vanavond?
Een psycholoog heeft 4 jaar gestudeerd aan de universiteit.

Een maatschappelijk werker heeft 4 jaar gestudeerd aan het HBO.

Een toegepaste psycholoog heeft 4 jaar gestudeerd aan het HBO.

Een coach is heel verschillend. Ik ken er die universiteit hebben gedaan, maar ook mbo of hbo of een korte cursus.

Een bedrijfsmaatschappelijk werker gaat vaak niet diep graven. Het hangt er maar net af wat zijn specialisaties zijn. Is hij of zij juist heel praktisch, of meer sociaal emotioneel. Dat kan je pas zien als je er bent.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven