Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Werk & Studie alle pijlers

thuisstudie orthopedagogiek?

06-05-2009 13:36 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo, na een studie Culturele Antropologie en daarna 6 jaar werkzaam geweest te zijn in het onderwijs wil ik me gaan omscholen tot orthopedagoog. Ben nu 32 en moeder van twee kleine kinderen. Opnieuw gaan studeren heeft dus even iets meer voeten in aarde dan 9 jaar geleden. In Nijmegen (voor mij de meest logische optie qua afstand) is er geen deeltijd opleiding meer. Ik zou daar dus voltijd moeten studeren en dus wisselende dagen hebben, het ene semester andere contactdagen dan het andere semester. Moeilijk met kinderopvang natuurlijk. Vandaar dat ik me afvraag of er niet een LOI achtige thuisstudie is voor orthopedagogiek. Maar dan dus wel op master niveau. Heeft iemand enig idee. Dan zou ik mijn tijden zelf kunnen invullen en zit ik dus niet met het probleem van de kinderopvang.
Alle reacties Link kopieren
Open Universiteit.
Alle reacties Link kopieren
Helaas, daar had ik al gekeken en hebben ze geen opleiding orthopedagogiek.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij kun je geen universitaire thuisstudies doen. Deeltijd is er soms wel bij, maar zover ik weet niet voor orthopedagogiek.

In Groningen kun je wel een verkorte opleiding doen, als je de juiste vooropleiding hebt. Dan doe je eerst 1 jaar avondopleiding en dan nog 2 jaar voltijd opleiding.

Wat mijn ervaring is (heb zelf ortho gedaan in groningen) is dat je maar weinig uren per week college hebt. De rest is thuisstudie
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf orthopedagogiek gestudeerd in Nijmegen, wel voltijd, maar wat maya_bee ook al zegt, is in Nijmegen hetzelfde: weinig uren (verplicht) college. Je zou waarschijnlijk dan wel in aanmerking komen voor het schakelprogramma, dan krijg je vrijstellingen, voor degenen die van het hbo komen is dat vaak behoorlijk pittig om in 3 jaar te halen, maar jij zult waarschijnlijk ook voor een aantal statistiekvakken extra vrijstellingen krijgen en dan is het wel goed te doen. De vakken met verplichte werkgroepen kun je meestal zelf inplannen, dus als je er dan op tijd bij bent, kun je toch voor de dagen kiezen die jou het beste uitkomen. In de master loop je drie dagen in de week stage, heb je nog een aantal extra vakken en schrijf je je scriptie, druk jaar dus, maar voor scriptie geldt natuurlijk wel weer dat je dat veelal vanuit thuis kunt doen.
Alle reacties Link kopieren
Ik werkte vorig jaar voor een uitzendbureau in een magazijn, samen met een orthopedagoog die geen werk kon vinden. Volgens haar waren er erg weinig banen en veel gegadigden. Ik zou daar ook even over na denken voor je je in een studie stort.
Alle reacties Link kopieren
@ Maya-bee en Madrugada: Ik had ook al gehoord van de studieadviseur dat ik moet rekenen op 3 dagen studiebelasting. Goede tip dat ik zelf mijn werkgroepen kan invullen. Over het algemeen zijn hoorcolleges een samenvatting van wat je zelf ook kunt lezen, is dat bij orthopedagogiek ook zo?

Ik kan waarschijnlijk aan het vrijstellingenprogramma meedoen, dat houdt in dat ik de bachelorfase in 2 jaar doe i.p.v. 3. 3 jaar in totaal dan dus.Hebben jullie ook de ervaring dat het moeilijk is om werk te vinden zoals Elmira schrijft?@Elmira, bedankt voor de tip. ik had juist gehoord dat het redelijk meeviel in die branche. Heb ook al e.e.a. aan vacatures gezien. Het is zeker iets om over na te denken. Hoop eigenlijk een beetje dat je ongelijk hebt, heb namelijk erg veel zin om aan deze studie te beginnen.
Alle reacties Link kopieren
Bedenk wel dat je ook nog stages hebt bij zo'n opleiding.
Alle reacties Link kopieren
Klopt wat je zegt over hoorcollege's, zijn vaak met name handig omdat je dan al de belangrijkste dingen mbt de stof hebt gehoord, geeft een voorsprong bij het bestuderen van de literatuur. Soms ook wel een aanvullende video waar nog weleens naar verwezen kan worden in een tentamen of interessante gastsprekers uit 't werkveld, maar dat weet je dan ook wel van te voren, dus je kunt gemakkelijk zelf een afweging maken van interessante college's en de niet noodzakelijke college's.

Wat betreft het vinden van werk: ben nu 1,5 jaar afgestudeerd, waarvan ik het eerste half jaar als orthopedagoog heb gewerkt, vrij snel 2 tijdelijke banen (wel via via, ook via mijn stage) gevonden en daarna een jaar naar het buitenland geweest. Nu dus net terug en opnieuw aan het solliciteren, maar kan je over de situatie nu dus nog niet veel vertellen. Er zijn in ieder geval wel vacatures op het moment, geen massa's, maar er zijn er zeker. Nu dus even afwachten hoe snel het solliciteren een baan gaat opleveren!
Alle reacties Link kopieren
En natuurlijk veel succes met het maken van je keuze, ik vond het in ieder geval een interessante studie en een nog veel interessanter beroep!

Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel!
Alle reacties Link kopieren
Ik vond de hoorcolleges altijd wel erg nuttig, omdat het zoals madrugada al zei het je een voorsprong geeft bij het bestuderen van de stof. Ik volgende meestal sowieso de 1e 2 colleges en maakte dan de afweging of ik het nodig vond de colleges verder te volgen of dat ik het met de literatuur wel kon redden.Wat betreft werk, ik heb hier niet echt een idee van. Ik vond de studie heel interessant maar tijdens mijn stage ben ik er achter gekomen dat al dat vergaderen niets voor mij is. Wat mij heel erg aansprak was het doen van diagnostiek en hier werk in vinden is wel heel erg moeilijk. Ik ben dan ook gaan werken op een woongroep.

Van studiegenootjes die wel zijn gaan solliciteren begreep ik dat het wel lastig is om als onervaren orthopedagoog en zonder vervolgopleiding (orthopedagoog-generalist/ gz-psycholoog) aan de slag te kunnen. Maar blijven door solliciteren helpt wel en niet te kieskeurig zijn over de regio waar je wilt werken. De ene regio heeft meer vacatures als de andere.
Alle reacties Link kopieren
Hoi, hier ook een orthopedagoog. Heb ook in Nijmegen gestudeerd, de 3 jarige postHBO variant (voltijd), en vond het erg meevallen. Na een tijdje weet je zelf wel wat je wel en niet gaat volgen aan colleges op de universiteit en kan je met zelfstudie een heel eind komen. Heb ook een collega die nu in het eerste jaar zit in Nijmegen (ook post hbo, voltijd) en die werkt er 20 tot 24 uur bij. Is wel pittig, maar te doen. Schrijf je gewoon snel in voor (verplichte) werkgroepen op dagen dat het jou het beste uitkomt en kijk wat je aan hoorcolleges meepakt.Qua werkgelegenheid: het is wel lastig om aan werk te komen zonder ervaring. Maar zeker niet onmogelijk, laat je hier niet door afschrikken. Ik ben er ook gekomen via wat omwegen terwijl ik er ook aanvankelijk een hard hoofd in had.

Succes, als je vragen hebt hoor ik het wel...
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties allemaal dat helpt echt enorm. Ik vraag me af of 6 jaar werkervaring in laagste niveaus van de vmbo bovenbouw met mentoraat ervaringen met Zat teams en regelmatig direct overleg met de orthopedagoog van de school bij eventuele werkgevers als relevante ervaring gezien gaat worden.Ben ook wel benieuwd naar de werkplekken waar veel orthopedagogen terecht komen. ik zat gezien mijn achtergrond te denken aan het onderwijs. Wij hebben een aantal orthopedagogen op school die leerlingen met allerlei soorten problemen begeleiden, bijzittten in het Zat team enz. Verder heb ik lang geleden bij een orthopedagoog gewerkt die een huiswerkinstituut had opgericht en zelf ook als zelfstandige leerlingen met leer- en sociale problemen hielp. Dat is een beetje mijn insteek geweest bij het kiezen van deze richting. Ben benieuwd waar orthopedagogen verder nog terecht komen.
Alle reacties Link kopieren
Nou je hebt in ieder geval al veel ervaring opgedaan, m.i. ook wel relevante. Misschien kan je tijdens je studie ook al eens met de orthopedagogen 'meelopen', onder begeleiding wat 'ortho-werkzaamheden' verrichten?

Wat ik wel merkte als beginnend sollicitant is dat er op een bepaalde vacature meestal wel redelijk veel mensen solliciteerden, en ik was als beginneling iemand met weinig praktijkervaring (ookal had ik wel ervaring als begeleider in de hulpverlening). Hierdoor viel ik vaak af, er zat altijd wel iemand bij met meer ervaring, en in veel organisaties is hier behoefte aan. Zaak is dan om toch via andere wegen, evt eerst in een andere, gerelateerde functie, ervaring op te doen, waarmee je kan aantonen dat je heel wat in je mars hebt. Zo heb ik het ook gedaan, en uiteindelijk wierp dit zijn vruchten af. Volgens mij ben jij al een heel eind..Ik zit zelf in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Aanvankelijk leek me dit niets en zou ik er nooit aan gedacht hebben; maar ik ben er via een omweg toch in terecht gekomen en vind het helemaal geweldig! Speciaal onderwijs lijkt mij ook heel leuk. Mijn werk is nu erg divers, adviseren en consulteren, begeleiders ondersteunen, diagnostiek verrichten.
Alle reacties Link kopieren
Waarom niet pedagogiek op het HBO, dat kan wel deeltijd.Of waarschijnlijk zelfs duaal.
gast_ wijzigde dit bericht op 07-05-2009 13:33
Reden: aanvulling
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Er zijn bij de studie 3 hoofddifferentiaties;

- Leerproblemen

- Jeugdzorg

- Ondertseunen van personen met beperkingen (gehandicapten zorg).Vanaf Bachelor 3 volg je nog 2 van de 3 differentiaties. Maar ook al heb je een bepaalde differentiatie niet gevolgd, je kunt/mag er later wel in aan het werk.
Alle reacties Link kopieren
@ zusenzo, ik wil graag de universitaire studie doen omdat ik toch denk dat ik dan meer kansen heb op een goede baan. Ik moet er wel op vooruit gaan natuurlijk.@ maya bee Goed om te weten dat je er in het 3e jaar nog 2 volgt, dus voordat je je echt gaat specialiseren. Ik zou voor 1 en 2 gaan denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Mijn voorkeur gaat vooral uit naar het speciaal(basis)onderwijs, heb ook al in het sbo gewerkt. Cluster 4 lijkt me ook erg leuk. Maar solliciteer nu veel breder hoor, ook jeugdzorg bijv., ook al was dat niet mijn afstudeerrichting.

Jouw ervaring lijkt me zeker relevant, je kent het werkveld, probeer idd eens een keer mee te lopen met een van de orthopedagogen bij jou op school.
Alle reacties Link kopieren
Nienke, ik ben erg benieuwd of je met de studie bent begonnen en hoe het je bevalt. Ik ben nu ook aan het overwegen om weer te gaan studeren (zelfde studie, zelfde plaats).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven