Werk & Studie alle pijlers

Traditionele vrouwen banen geven minder voldoening?

13-09-2018 14:22 78 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zorg, onderwijs etc. zijn sectoren waar vrouwen traditioneel gezien vaker voor kiezen.
Zijn "vrouwenbanen" steeds minder bevredigend aan het worden?

Het lijkt een trend aan het worden dat altruïstische banen steeds groter tekorten aan het ontwikkelen zijn en dat altruïsme steeds minder voldoening lijkt te geven. We zijn steeds minder met de ander bezig en het geluk van de ander kan worden opgevat als inleveren van jouw geluk. Dit kan ook gevoed worden door maatschappelijke veranderingen door de opkomst van social media.

Kan het zo zijn dat vrouwen minder werken omdat "vrouwenbanen" minder voldoening geven dan "mannenbanen"?
Alle reacties Link kopieren
vrouwjagersma schreef:
13-09-2018 18:08
Het zal wel weer vloeken in de kerk zijn, maar ik verdien heel prima in het onderwijs. En ik heb dit werk niet gekozen vanwege mijn geslacht.
Jij bent gewoon een eerste grader met bijbehorend salaris. Ik vind mijn salaris ook heel prima nu, maar zie mijn eerste zin😋
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
14-09-2018 08:12
Zorg heb ik weinig kijk op, maar als Ouder (en een tijdje werknemer) heb ik me erg verbaasd over het onderwijs.
Voor een groot deel zeer teleurgestelde mensen, die maar niet weggaan. Ga dan naar het bedrijfsleven... als je het daar beter denkt te krijgen.
Ik ben echt bang, dat sommige teleurgestelde beroepsgroepen, eigenlijk geen idee hebben, dat het met hun salaris & werkdruk best meevalt.
Ik weet het wel zeker. En die omgevingen zijn echt fnuikend voor mensen die wel kwaliteit hebben. Die vertrekken dus zodra ze kunnen en de achterblijvers zakken dieper in het moeras
Like a great eternal Klansman
With his two flashing red eyes
Turn around he's always watching
(Dead Kennedys)
Ik zat mij af te vragen:

Stel dat kinderen m/v véél beter voorbereid worden op het maken van een studiekeuze/opleiding waarbij ze zich echt moeten afvragen: kan en wil ik dit werk gedurende lange tijd en ook full time verrichtten. En dat het geen argument mag zijn "dat je toch al weet dat je tzt part time gaat werken of stoppen".
Dat kinderen dus echt vanuit een interessegebied moeten gaan kiezen:

Leidt dit dan niet tot enorme tekorten in de zorg?

Want wat ik om mij heen hoor van werkenden is dat degenen die een baan hebben in de zorg dat heel pittig vinden icm ouderschap. Thuis aan her zorgen, op het werk aan het zorgen. Terwijl mensen met een baan buiten de zorg/welzijnssector véél vaker 4 dagen werken.

En zelfs zonder kinderen om je heen, is dat überhaupt wel te doen, de hele dag bezig zijn met mensen die afhankelijk van je zijn of fysieke zorg nodig hebben?

Als mensen daar echt beter over moeten nadenken, hoe aantrekkelijk zal iemand het dan nog vinden om voor deze sector te kiezen?
Alle reacties Link kopieren
NYC schreef:
14-09-2018 11:34


Leidt dit dan niet tot enorme tekorten in de zorg?

dan gaan daar Of de lonen omhoog, of we halen mensen uit het buitenland
...
anoniem_6368c0de068c3 wijzigde dit bericht op 11-05-2019 00:54
98.55% gewijzigd
lilalinda schreef:
14-09-2018 08:45
misschien ook wel vrouwen eigen en daardoor iets wat in vrouwenberoepen meer voorkomt: hun thuis-werk-balans totaal uit verhouding hebben. Inderdaad om 15.00 snel weg willen van hun werk, want er ligt thuis nog een dagtaak klaar.
Ze heeft geen kinderen en een huisman thuis.
Dat om 15 uur weggaan heeft met wrok te maken, ze is ooit van werkplek veranderd, is het daar niet mee eens en wil geen extra reistijd maken en haat file.
Privilege dus.
lilalinda schreef:
14-09-2018 11:37
dan gaan daar Of de lonen omhoog, of we halen mensen uit het buitenland
Zou het werk aantrekkelijker worden wanneer het beter wordt betaald of wanneer de werkdruk omlaag gaat door bijv voldoende mensen op de werkvloer?
Alle reacties Link kopieren
JollyRider schreef:
13-09-2018 15:55
Ik denk dat je aanduiding van dit soort beroepen als "altruïstisch" precies de kern van het probleem geeft. Zorg, onderwijs, zijn geen altruïstische sectoren, maar gewoon dienstverlenende sectoren waar op hoog niveau hard gewerkt moet worden en waar een serieuze beloning tegenover zou moeten staan.

Waarom vooral vrouwen voor die beroepen kiezen, geen idee. Mogelijk speelt die misvatting over altruïsme een rol, aangenomen dat meer vrouwen dan mannen denken dat ze vooral "dankbaar" werk moeten hebben.

Het gekke is dat een piloot bij KLM ook een dienstverlenend beroep heeft, ook het leven van aardig wat mensen in de hand heeft, en echt niemand vraagt of dat een "dankbaar beroep" is, het altruïstisch noemt, of denkt dat je daar met een trutsalaris genoegen moet nemen.

Een onderwijzer, een verpleegkundige, een wijkagent, een auto-verkoper, een loodgieter, een account manager, een ondernemingsdirecteur, een boekhouder, een informatie manager, noem het maar: allemaal nuttig voor de maatschappij & de mensheid op ieders eigen manier. Dankbaar? Zelden. Altruïstisch? Natuurlijk niet. Nuttig, zinvol, voldoening gevend? Mag je hopen. Betaald naar waarde? Ja, totdat "men" gaat mekkeren over altruïsme.
Ah..iets dergelijks zocht ik, kon alleen de woorden niet zo snel vinden.

Als je een dergelijke baan ziet als 'altruïstisch', dan komt het al snel over als 'vrijwilligerswerk' of 'liefdewerkoudpapier' en zo wordt het helaas ook betaald. Daarnaast verslechteren de arbeidsvoorwaarden.

Reden dat veel vrouwen dan toch voor dit soort banen kiezen, is mogelijk júist omdat het als 'vrouwenbaan' gezien blijft worden en omdat mannen eerder voor carrière lijken te gaan, aangezien dat als 'mannelijk' gezien wordt.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
JollyRider schreef:
13-09-2018 16:55
Het grappige is dat dat niet typisch zorg/onderwijs is, ook al bestaat dat beeld wel in media e.d.

Om maar een voorbeeld te noemen dat ik toevallig van dichtbij ken: een hypotheekadviseur moest tien jaar geleden vooral goed zijn in de klant begrijpen, de markt kennen, en geldverstrekkers en klanten bij elkaar brengen. Tegenwoordig dient hij volgens vrij strikte regels een fors dossier te vullen, volgens vaste stramienen te werken, een reproduceerbaar advies te schrijven, etc. etc.

Alleen vinden "we" dat in de zorg en onderwijs heel dramatisch, en in andere sectoren totaal niet. Ik kom dan toch terug met het rare idee dat er kennelijk "altruitstische" beroepen bestaan die we massaal reuze zielig vinden, maar intussen ernstig te weinig betalen, en "normale" beroepen, waar niemand zich druk om maakt, maar waar wel normaal betaald wordt.

Maar een hypotheekverstrekker is al bezig met papieren en cijfers. Een verpleegkundige heeft juist gekozen voor een beroep, waarbij je met de mensen werkt en niet óók nog voor elke handeling 2 formulieren in moet vullen. (gechargeerd, hoop ik) Bovendien kan een hypotheekverstrekker deze (extra) gewerkte minuten-uren weer afschrijven op de klant.
Later is nu
Dreamer schreef:
14-09-2018 12:37
Maar een hypotheekverstrekker is al bezig met papieren en cijfers. Een verpleegkundige heeft juist gekozen voor een beroep, waarbij je met de mensen werkt en niet óók nog voor elke handeling 2 formulieren in moet vullen. (gechargeerd, hoop ik) Bovendien kan een hypotheekverstrekker deze (extra) gewerkte minuten-uren weer afschrijven op de klant.
Hier zit denk ik ook een probleem. Aan meisjes wordt veel vaker dan aan jongens toegeschreven dat ze sociaal zijn, zo leuk met kinderen, ze krijgen over andere dingen complimenten en daarmee een ander beeld over dingen die hen goed liggen. Misschien ook wel dingen die hen helemaal niet liggen maar onbewust denken meisjes dan meer dan jongens dat "werken met mensen hen ligt".

Zou het zo zijn dat veel mensen afhaken omdat ze in een beroep terecht zijn gekomen dat hen eigenlijk helemaal niet goed ligt?
Alle reacties Link kopieren
Sun.lover schreef:
13-09-2018 14:38
Ik werk in de zorg. Het is hard werken met veel verantwoordelijkheid en weinig salaris. Er zijn zeer grote tekorten en dan gaat denk ik nog erger worden.
Als ik nu jong zou zijn zou ik er nooit meer voor kiezen.
Hier idem dito. Zal het ook zeker niet aanraden aan mijn dochter of anderen die nog voor de keuze staan.
Alle reacties Link kopieren
JollyRider schreef:
14-09-2018 09:52
Ik weet het wel zeker. En die omgevingen zijn echt fnuikend voor mensen die wel kwaliteit hebben. Die vertrekken dus zodra ze kunnen en de achterblijvers zakken dieper in het moeras
Ja lekker is dat! Ik heb ontzettend veel kwaliteiten, maar zit er nog steeds. Niet denken dat iedereen die in het onderwijs blijft zonder kwaliteit is en in dat moeras wegzakt hoor!
Alle reacties Link kopieren
VesperLynd schreef:
14-09-2018 11:51
Laatst salarisschaal voor juf op een basisschool opgezocht; hoogste trede iets meer dan E3800,-. Komt op mij verwend over om daarover te klagen. Wat verbeeld je je dan dat je waard bent?
Zorg is een ander verhaal; gespecialiseerde spoedeisende hulp of intensive care verpleegkundige met zeer grote verantwoordelijkheden verdienden max. iets meer dan E3500,-. Verpleegkundigen op zware afdelingen als chirurgie of hematologie max. E2996,- o.i.d. Belachelijk! Staat in geen verhouding tot het werk.
Die 3800 is voor een LB-er denk ik, dat schijnt niemand te krijgen.
Alle reacties Link kopieren
nina1966 schreef:
14-09-2018 08:23
Wat een onzin. De vrouwen die nu 60 70 zijn hebben prima kansen gehad op een baan. Mijn moeder bv nu 71 hoofd bij een overheidsinstelling. Margareth Tatcher is een voorbeeld. Dat je als vrouw geen noemenswaardige opleiding had is meer de generatie die in de jaren na de oorlog gingen werken. Maar die werden idd geacht te stoppen als er kinderen kwamen.

Wat een onzin. Dan moest er van huis uit toch echt gestimuleerd worden hoor. En vrouwen werden toch echt opgevoed met het idee dat ze bij hun huwelijk zouden stoppen met werken en dat hun man voor inkomen zou zorgen. Dat er wel vrouwen werkten, zegt niets over alle kansen die alle vrouwen hadden. Zelfs in mijn generatie (ik ben 51) waren er nog zat meisjes, die van huis meekregen dat huishoudschool goed genoeg was, want meer hadden ze toch niet nodig. En er waren genoeg vaders (en waarschijnlijk ook moeders, maar die zaten zelf met gemiste kansen, dus misschien minder) die niet wilden dat hun dochter ging studeren; te duur en ze gaan toch thuiszitten en kinderen krijgen.
Weggegooid geld.
Dus voor vrouwen, die 20 jaar ouder waren, waren de kansen niet per se voor iedereen heel erg goed.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
strikjemetstippels schreef:
13-09-2018 17:02
Ik vind eerlijk gezegd meeste mensen in de zorg een beetje zeiken. Ik bedoel, als je je zo verantwoordelijk voelt voor de mensen die zorg af nemen dat je alles pikt, dan haal je er kennelijk voldoening uit. Of niet, maar zeg dan gewoon nee en ga op tijd naar huis. Na de eerste rampen en bij behorend media aandacht verandert het beleid misschien wel.
En jij zou kunnen leven met het feit dat omdat jij naar huis ging er iemand is verbrand/ verdronken / vergiftigd / in elkaar geslagen is / doorligwonden heeft , of iets anders erg ongezelligs ?
Dat je alles pikt houdt meer in dat je je verantwoordelijk voelt, of gehecht bent aan je clienten.

De voldoening halen mensen soms uit hele kleine dingen. Zo klein dat anderen het niet eens zien.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
blijfgewoonbianca schreef:
14-09-2018 15:10
En jij zou kunnen leven met het feit dat omdat jij naar huis ging er iemand is verbrand/ verdronken / vergiftigd / in elkaar geslagen is / doorligwonden heeft , of iets anders erg ongezelligs ?
Dat je alles pikt houdt meer in dat je je verantwoordelijk voelt, of gehecht bent aan je clienten.

De voldoening halen mensen soms uit hele kleine dingen. Zo klein dat anderen het niet eens zien.
Als het ten koste gaat van mij zelf en eventueel partner/kinderen, ja dan wel.

Ik kan mij voorstellen dat je er voldoening uit haalt, uit baan in de zorg. Maar dan lijkt het me of op wegen tegen de omstandigheden, of niet maar dan zou ik iets anders gaan doen of toch meer nee zeggen. Je kunt je zelf toch niet kapot werken om dat het management het niet erg vindt dat er mensen ziek worden/dood gaan als je de zoveelste shift achter elkaar niet meer aan kunt? Uiteindelijk is het juist die verantwoordelijkheid die ten onrechte bij de zorg medewerkers wordt gelegd, wat mensen de das om doet.

(overigens zou ik in die hypothetisch situatie de familie bellen of zo, maar goed ik ben al totaal niet geschikt om in de zorg te werken)
Alle reacties Link kopieren
strikjemetstippels schreef:
14-09-2018 15:15
Als het ten koste gaat van mij zelf en eventueel partner/kinderen, ja dan wel.

Ik kan mij voorstellen dat je er voldoening uit haalt, uit baan in de zorg. Maar dan lijkt het me of op wegen tegen de omstandigheden, of niet maar dan zou ik iets anders gaan doen of toch meer nee zeggen. Je kunt je zelf toch niet kapot werken om dat het management het niet erg vindt dat er mensen ziek worden/dood gaan als je de zoveelste shift achter elkaar niet meer aan kunt? Uiteindelijk is het juist die verantwoordelijkheid die ten onrechte bij de zorg medewerkers wordt gelegd, wat mensen de das om doet.

(overigens zou ik in die hypothetisch situatie de familie bellen of zo, maar goed ik ben al totaal niet geschikt om in de zorg te werken)
Management zal dat absoluut erg vinden ( heel vaak komt “ de bovenlaag “ oorspronkelijk van de wetkvloer ) . Maar er zijn dagen dat er ook geen uitzendbureau ( en ze komen soms van heel ver ) leveren kan.
Iedereens handen zijn zo’n beetje gebonden, want “ ik bied 200 euro voor wie er vandaag komt werken “ is kennelijk ook een no go.



Wat ik dan wel weer heel frappant vind is dat er zo veel Turkse en Marokkaanse knullen een opleiding gaan doen ( en als zzp’er gaan werken ) waarmee ze heel breed ingezet kunnen worden ( psychiatrie, huis van bewaring, etc ) .
Wordt het misschien uiteindelijk toch een mannen beroep.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
strikjemetstippels schreef:
14-09-2018 15:15
Als het ten koste gaat van mij zelf en eventueel partner/kinderen, ja dan wel.

Ik kan mij voorstellen dat je er voldoening uit haalt, uit baan in de zorg. Maar dan lijkt het me of op wegen tegen de omstandigheden, of niet maar dan zou ik iets anders gaan doen of toch meer nee zeggen. Je kunt je zelf toch niet kapot werken om dat het management het niet erg vindt dat er mensen ziek worden/dood gaan als je de zoveelste shift achter elkaar niet meer aan kunt? Uiteindelijk is het juist die verantwoordelijkheid die ten onrechte bij de zorg medewerkers wordt gelegd, wat mensen de das om doet.

(overigens zou ik in die hypothetisch situatie de familie bellen of zo, massaal)
Om heel eerlijk te zijn denk ik dat er echt maar heel weinig mensen zijn die geschikt zijn om in de zorg te werken... Ik vind het knap in elk geval!

En juist onder meisjes van pakweg 15/16 die bewust kiezen voor een opleiding in de zorg, direct met stages moeten beginnen in het eerste jaar van het mbo. Echt petje af voor degenen die dat doen. Maar of ik nou denk dat iedereen op zijn 15e/16e al weet een geboren zorgend persoon te zijn? Nee. Misschien zelfs het merendeel niet eens.
blijfgewoonbianca schreef:
14-09-2018 15:23
Management zal dat absoluut erg vinden ( heel vaak komt “ de bovenlaag “ oorspronkelijk van de wetkvloer ) . Maar er zijn dagen dat er ook geen uitzendbureau ( en ze komen soms van heel ver ) leveren kan.
Iedereens handen zijn zo’n beetje gebonden, want “ ik bied 200 euro voor wie er vandaag komt werken “ is kennelijk ook een no go.



Wat ik dan wel weer heel frappant vind is dat er zo veel Turkse en Marokkaanse knullen een opleiding gaan doen ( en als zzp’er gaan werken ) waarmee ze heel breed ingezet kunnen worden ( psychiatrie, huis van bewaring, etc ) .
Wordt het misschien uiteindelijk toch een mannen beroep.
Ja, bizarre situatie. Vind het alleen zo niet kunnen dat verplegend personeel er verantwoordelijk voor wordt gehouden. Heb hier ook vaak zorg personeel zien zeggen dat ze dat zijn en "wat als het jouw oma was". Begrijp ik, maar het is toch een soort van gijzeling waar in zorg medewerkers zich bevinden.
Alle reacties Link kopieren
strikjemetstippels schreef:
14-09-2018 15:33
, maar het is toch een soort van gijzeling waar in zorg medewerkers zich bevinden.
absoluut.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
NYC schreef:
14-09-2018 15:26
Om heel eerlijk te zijn denk ik dat er echt maar heel weinig mensen zijn die geschikt zijn om in de zorg te werken... Ik vind het knap in elk geval!

En juist onder meisjes van pakweg 15/16 die bewust kiezen voor een opleiding in de zorg, direct met stages moeten beginnen in het eerste jaar van het mbo. Echt petje af voor degenen die dat doen. Maar of ik nou denk dat iedereen op zijn 15e/16e al weet een geboren zorgend persoon te zijn? Nee. Misschien zelfs het merendeel niet eens.
Je weet toch ook op die leeftijd wel of je al dan niet technisch, sportief, creatief , onderzoekend oid bent ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
blijfgewoonbianca schreef:
14-09-2018 15:10
En jij zou kunnen leven met het feit dat omdat jij naar huis ging er iemand is verbrand/ verdronken / vergiftigd / in elkaar geslagen is / doorligwonden heeft , of iets anders erg ongezelligs ?
Dat je alles pikt houdt meer in dat je je verantwoordelijk voelt, of gehecht bent aan je clienten.

De voldoening halen mensen soms uit hele kleine dingen. Zo klein dat anderen het niet eens zien.
Dat laatste is misschien deel van het probleem waardoor de zorg zo onaantrekkelijk lijkt. Verder maakt dit kabinet natuurlijk schaamteloos misbruik van het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen in de publieke sector. Niet alleen in de zorg maar ook in het onderwijs en bij de politie. Je laat je patiënt, je leerling of de burger nu eenmaal niet snel in de steek.
JollyRider schreef:
14-09-2018 09:52
Ik weet het wel zeker. En die omgevingen zijn echt fnuikend voor mensen die wel kwaliteit hebben. Die vertrekken dus zodra ze kunnen en de achterblijvers zakken dieper in het moeras
Zou zo jammer zijn als de gedachte wordt dat wie blijft, wel slecht zal zijn.
Ik ben nl heel goed :proud:
Alle reacties Link kopieren
Dreamer schreef:
14-09-2018 12:37
Maar een hypotheekverstrekker is al bezig met papieren en cijfers. Een verpleegkundige heeft juist gekozen voor een beroep, waarbij je met de mensen werkt en niet óók nog voor elke handeling 2 formulieren in moet vullen. (gechargeerd, hoop ik) Bovendien kan een hypotheekverstrekker deze (extra) gewerkte minuten-uren weer afschrijven op de klant.
Ik gok dat je het beroep van hypotheekadviseur niet goed kent, zoals het was en is, klopt dat?
Like a great eternal Klansman
With his two flashing red eyes
Turn around he's always watching
(Dead Kennedys)
Alle reacties Link kopieren
Mevrouw75 schreef:
14-09-2018 14:24
Ja lekker is dat! Ik heb ontzettend veel kwaliteiten, maar zit er nog steeds. Niet denken dat iedereen die in het onderwijs blijft zonder kwaliteit is en in dat moeras wegzakt hoor!
Dat denk ik niet en zei ik imho ook niet. Wat ik wel denk ga ik hier niet uitleggen, teveel werk, en misverstaan gegarandeerd
Like a great eternal Klansman
With his two flashing red eyes
Turn around he's always watching
(Dead Kennedys)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven