Werk & Studie alle pijlers

Wat verdienen freelance schrijvers nou echt?

28-08-2015 13:48 78 berichten
Alle reacties Link kopieren
Op het internet lees ik veel geklaag dat freelance schrijvers erg slecht betaald krijgen. Zelfs een landelijk bekende columniste als Asha ten Broeke schijnt nauwelijks rond te kunnen komen.



Maar als ik op internet zoek op ’wat verdient een freelance schrijver’ zie ik best vaak hoge bedragen voorbij komen. Vaak beginnend bij 60 euro per uur.



Zie bijvoorbeeld deze draadjes:

http://www.hard-c.com/200 ... s-een-geschikt-uurtarief/

http://www.doyoucopy.nl/tarieven/

Ik weet dat daar voor ZZP-ers nog heel veel vanaf gaat, maar al met al is dat toch niet slecht!



Dus vraag ik me af hoe dat nou zit. Werken die mensen in een ander veld als de klagende mensen (vaak journalisten)? Of melden vooral de succesvolle mensen graag wat ze verdienen?
Alle reacties Link kopieren
Maar schrijf je al? Of ben je een carrièrewijziging aan het overwegen?



Wil je graag freelancen vanwege de vrijheid of is het een keuze uit nood, omdat je zegt: ik moet toch wat.
Today is a good day
Alle reacties Link kopieren
Pfff, word hier niet vrolijk van. Doen schrijvers in de bedrijfscommunicatie het beter?
Alle reacties Link kopieren
quote:vlunduuurr schreef op 28 augustus 2015 @ 13:59:

[...]



Commercieel betaalt dus beter dan dagbladen en tijdschriften, als ik het zo lees.

Dit is een stuk uit 2015, waar een tarief van 60 euro als laag wordt gezien http://www.intermediair.n ... hrijver-3-500-euro-32-uurIk lees dat een tarief van 40 euro het minimum zou moeten zijn. Daar ben ik het mee eens. Bij de ene opdrachtgever vraag je 40 bij de andere 80 en bij weer een andere 60. Als je voor een hele week op een redactie wordt gevraagd, gelden er weer hele andere (lagere) tarieven. En let wel, het gaat hier om tekstschrijver met ervaring. Als je net begint moet je niet verwachten dat je meteen 80 euro per uur kunt vragen. Maar ga alsjeblieft nooit onder de 40 euro zitten, want dan verpest je de markt. Bij bladen kan het overigens voorkomen dat je 200 euro krijgt voor een artikel waar je 1,5 dag aan hebt gezeten (inlezen, afspraken inplannen, interviewen, schrijven, correcties), bedenk dus goed waar je aan begint.
Alle reacties Link kopieren
quote:Glitterbom schreef op 28 augustus 2015 @ 14:18:

Maar schrijf je al? Of ben je een carrièrewijziging aan het overwegen?



Wil je graag freelancen vanwege de vrijheid of is het een keuze uit nood, omdat je zegt: ik moet toch wat.Beide. Wel uit nood, (heb nu geen werk), maar ook omdat ik schrijven heel leuk vind. Ik heb geen aparte opleiding, dus zou al snel onder de 'amateurs' geschaard worden. Maar als ik mijn werk serieus neem en laat zien dat ik goed ben (door bijvoorbeeld een blog te starten) kan ik me wellicht doorontwikkelen tot professional.
Alle reacties Link kopieren
quote:vlunduuurr schreef op 28 augustus 2015 @ 14:19:

Pfff, word hier niet vrolijk van. Doen schrijvers in de bedrijfscommunicatie het beter?Als je je richt op content marketing kun je meer verdienen, maar dat vereist wel hele specifieke kennis.
Ik schreef voor bedrijven en zit nu met een vaste job in de content marketing. Ok, niet 100% van mijn tijd gaat naar schrijven maar ik heb wel een deftig loon. En ik werk met 2 vaste freelancers omdat ik weet dat zij heel goed zijn in hun vakgebied. Dus die verdienen redelijk. Maar ik heb ook een pool van losse freelancers die een beetje vanalles doen en die hebben het echt niet breed.
Alle reacties Link kopieren
quote:drika79 schreef op 28 augustus 2015 @ 14:23:

[...]





Als je je richt op content marketing kun je meer verdienen, maar dat vereist wel hele specifieke kennis.Ik hoef inderdaad niet per sé voor de krant te werken of zo, ik wil ook wel interne en externe communicatie voor bedrijven verzorgen. Ik ga eens googelen op content marketing. Die specifieke kennis, is dat tekstkennis (SEO) of kennis van de producten die je market?
In de IT gaan we uit van 1600 facturabele uren per jaar, maar dan nog vind ik 60 euro per uur geen vetpot.. Daar gaat een flinke smak inkomstenbelasting van af, reservering vakantie, ziekte, verzekeringen, de hele mikmak. Reken daarbij je aquisitie, en alle andere extra uren nog maar bij.
Alle reacties Link kopieren
60 euro, daar droom ik van. Mijn toptarief (wat ik dus zelden krijg) is 35. Fijn als je HBO bent opgeleid, tig jaar ervaring hebt... Ik ben geen freelance schrijver, hoewel mijn vak er zijdelings wel mee te maken heeft. Het is beslist geen vetpot, nee.
quote:vlunduuurr schreef op 28 augustus 2015 @ 14:28:

[...]



Ik hoef inderdaad niet per sé voor de krant te werken of zo, ik wil ook wel interne en externe communicatie voor bedrijven verzorgen. Ik ga eens googelen op content marketing. Die specifieke kennis, is dat tekstkennis (SEO) of kennis van de producten die je market?Goh, ik heb twee freelancers die heel de financiële en beurswereld als hun broekzak kennen voor klant 1. En voor klant 2 iemand die heel de retailwereld kent en weet wat er daar leeft van concurrentie, overnames, crisissen en die al zo lang voor mij schrijft dat ze ook klant 2 van binnen en van buiten kent. Als ik van hen een tekst krijg, weet ik dat ik daar zelf nog maar een kwartier werk aan heb voor ik het naar de klant kan sturen. Dàt is het grote ding: ik moet weten dat wat ik krijg kwaliteit is. Als ik eerst alles nog door de grondige eindredactie moet trekken of terug moet sturen, verlies ik teveel tijd.
Alle reacties Link kopieren
quote:aspirientje schreef op 28 augustus 2015 @ 14:32:

[...]





Goh, ik heb twee freelancers die heel de financiële en beurswereld als hun broekzak kennen voor klant 1. En voor klant 2 iemand die heel de retailwereld kent en weet wat er daar leeft van concurrentie, overnames, crisissen en die al zo lang voor mij schrijft dat ze ook klant 2 van binnen en van buiten kent. Als ik van hen een tekst krijg, weet ik dat ik daar zelf nog maar een kwartier werk aan heb voor ik het naar de klant kan sturen. Dàt is het grote ding: ik moet weten dat wat ik krijg kwaliteit is. Als ik eerst alles nog door de grondige eindredactie moet trekken of terug moet sturen, verlies ik teveel tijd.Kennis van het veld, dus
Ik wil je niet ontmoedigen, maar met alleen een blog en geen opleiding waaruit je een portfolio ofzo kan voorleggen wordt het heel moeilijk denk ik. Voor heel goede schrijvers is het al moeilijk om werk te vinden, nog niet eens rekening houdend met wat het betaalt.
Alle reacties Link kopieren
Schrijf gewoon een leuke roman.Krijg je 3 euro per uur netto voor per verkocht exemplaar.Als je zoals Saskia Noort of Heleen van Rooyen schrijft verdien je toch al wel 3 ton netto per jaar.Met wat mazzel maken ze er ook een film van wat extra geld oplevert. En met heeeeeeeeeeeeel veel mazzel schrijf je 7 bestsellers met verfilmingen en merchandise (Harry Potter reeks) en word multi miljonair
Vrij weinig tot niks.



Commercieel kan nog aardig verdienen hoor, alleen zijn er tegenwoordig heel veel 'tekstbureautjes', die doen het voor vrijwel niets (lees: 20/25 euro per uur).



In de journalistiek doe je het echt vrijwel voor niks. Ik weet dat een grote landelijke krant 5 cent per woord betaalt (bruto) of 20 euro per uur (bruto) als je op de redactie zit.



Als je echt heel gespecialiseerd of heel goed bent, dan kun je wel meer vragen hoor. Denk aan bijv. Brenno de Winter of Thijs Zonneveld. Die zijn dan ook van een andere klasse dan de gemiddelde journalist.
quote:vlunduuurr schreef op 28 augustus 2015 @ 14:34:

[...]



Kennis van het veld, dus Ja Al heeft niet iedereen de luxe om zich op 1 ding te richten natuurlijk. Deed ik ook niet trouwens als freelancer, want zoiets vraagt veel tijd en ervaring om je in te werken.
Alle reacties Link kopieren
quote:vlunduuurr schreef op 28 augustus 2015 @ 14:28:

[...]



Ik hoef inderdaad niet per sé voor de krant te werken of zo, ik wil ook wel interne en externe communicatie voor bedrijven verzorgen. Ik ga eens googelen op content marketing. Die specifieke kennis, is dat tekstkennis (SEO) of kennis van de producten die je market?SEO is daar een klein onderdeel van, maar het heeft ook veel met strategie te maken. Je moet weten wat werkt voor verschillende doelgroepen en je moet je resultaten kunnen meten en kunnen aantonen. Het is echt een vak apart. Een beetje leuk kunnen schrijven is echt niet voldoende om een freelance tekstschrijver te kunnen zijn en ervan te kunnen leven.
Alle reacties Link kopieren
quote:aspirientje schreef op 28 augustus 2015 @ 14:35:

Ik wil je niet ontmoedigen, maar met alleen een blog en geen opleiding waaruit je een portfolio ofzo kan voorleggen wordt het heel moeilijk denk ik. Voor heel goede schrijvers is het al moeilijk om werk te vinden, nog niet eens rekening houdend met wat het betaalt.

Wordt het anders als je al ervaring hebt? Dat je een paar betaalde opdrachten hebt gedaan voor bekende klanten?

En een blog is natuurlijk een portfolio..
quote:vlunduuurr schreef op 28 augustus 2015 @ 14:39:

[...]



Wordt het anders als je al ervaring hebt? Dat je een paar betaalde opdrachten hebt gedaan voor bekende klanten?

En een blog is natuurlijk een portfolio..Als ik nieuwe mensen zoek dan kijk ik absoluut naar het lijstje bedrijven in hun portfolio en wat ze al geschreven hebben. Een blog tel ik eerlijk gezegd pas mee of lees ik pas door als het een stevige blog is die goed is opgemaakt, mooi is uitgewerkt en al wat naam heeft.
Alle reacties Link kopieren
quote:vlunduuurr schreef op 28 augustus 2015 @ 14:23:

[...]



Beide. Wel uit nood, (heb nu geen werk), maar ook omdat ik schrijven heel leuk vind. Ik heb geen aparte opleiding, dus zou al snel onder de 'amateurs' geschaard worden. Maar als ik mijn werk serieus neem en laat zien dat ik goed ben (door bijvoorbeeld een blog te starten) kan ik me wellicht doorontwikkelen tot professional.



To paint the picture: ik heb wel een journalistieke opleiding, en heb toch alles moeten leren in de praktijk. Juist het schrijven zelf, want je moet ook leren 'lezen' wat je opdrachtgever wil, bepaalde technische kneepjes leren kennen. Daarnaast moet je ook nog vertrouwd raken met je eigen werktempo, stijl, aanpak en voorkeuren.



Ik ben nu drie jaar zelfstandig en inmiddels op het punt dat ik sprongen vooruit kan maken. Sinds dit jaar kan ik ervan rond komen, daarvoor had ik parttime banen in loondienst to pay the rent. Die drie jaar beschouw ik echt als aanlooptijd, waarin ik alle fouten heb gemaakt die je kunt maken. Gelukkig maar, want daardoor ben ik nu goed beslagen ten ijs en ken ik mijn valkuilen en sterktes.



Mijn advies: zoek een niet te veeleisende parttime baan en ontwikkel je schrijfkwaliteiten in de luwte. Ga actief op zoek naar klussen in je warme netwerk, biedt de bakker op de hoek aan om gratis een foldertekst te maken, kan ook weer in je portfolio. Profileer je actief. Blogs zijn inderdaad een handige manier om mensen naar je site te trekken. Moet je wel wat te melden hebben en ook zeer regelmatig bloggen. En zoek mensen die doen wat jij wil doen, en ga een kop koffie met ze drinken. Ongetwijfeld hebben ze goede tips voor je, of kunnen ze een keer iets aan je doorschuiven, als ze zelf omkomen in het werk (en dat is ook niet altijd zo leuk als het klinkt).



En blijf plezier houden in het schrijven! Succes!
Today is a good day
Alle reacties Link kopieren
quote:drika79 schreef op 28 augustus 2015 @ 14:39:

[...]





SEO is daar een klein onderdeel van, maar het heeft ook veel met strategie te maken. Je moet weten wat werkt voor verschillende doelgroepen en je moet je resultaten kunnen meten en kunnen aantonen. Het is echt een vak apart. Een beetje leuk kunnen schrijven is echt niet voldoende om een freelance tekstschrijver te kunnen zijn en ervan te kunnen leven.Eigenlijk moet je op dagelijkse basis in het 'wereldje' (van wat je dan ook beschrijft) zitten. Dat je niet alleen op internet leest hoe de (ik noem maar wat) visserij er voor staat, maar ook dagelijks vissers spreekt over hun werk..
Alle reacties Link kopieren
quote:Glitterbom schreef op 28 augustus 2015 @ 14:41:





Mijn advies: zoek een niet te veeleisende parttime baan en ontwikkel je schrijfkwaliteiten in de luwte. Ga actief op zoek naar klussen in je warme netwerk, biedt de bakker op de hoek aan om gratis een foldertekst te maken, kan ook weer in je portfolio. Profileer je actief. Blogs zijn inderdaad een handige manier om mensen naar je site te trekken. Moet je wel wat te melden hebben en ook zeer regelmatig bloggen. En zoek mensen die doen wat jij wil doen, en ga een kop koffie met ze drinken. Ongetwijfeld hebben ze goede tips voor je, of kunnen ze een keer iets aan je doorschuiven, als ze zelf omkomen in het werk (en dat is ook niet altijd zo leuk als het klinkt).



En blijf plezier houden in het schrijven! Succes!Dank je! Ik wil me graag ontwikkelen en ik leer snel (althans, vind ik zelf).
Je kan dat ook leren he. Inderdaad, zoek een parttime job en begin als zelfstandige daarnaast eerst wat op te bouwen. Als je 3 jaar over retail, de beurs of visserij (whatever) schrijft, dan ken je op de duur wel hoe dat in elkaar zit, weet je wie de mensen zijn die je te pakken moet krijgen en in welke toon je zit. Het zit hem echt in het doen. Je kan wel leuk schrijven, maar als jouw stijl niet de stijl is van de klant, dan ben je er niks mee.
Oh, en inderdaad: ik schrijf nu niet meer in mijn vrije tijd omdat ik er na mijn werkuren wel genoeg van heb. En dat vind ik jammer, want B2B-schrijven is leuk, maar niet echt een superartistieke/creatieve uitlaatklep. Dus vergeet niet dat het vooral leuk moet blijven.
Alle reacties Link kopieren
quote:vlunduuurr schreef op 28 augustus 2015 @ 14:42:

[...]

Eigenlijk moet je op dagelijkse basis in het 'wereldje' (van wat je dan ook beschrijft) zitten. Dat je niet alleen op internet leest hoe de (ik noem maar wat) visserij er voor staat, maar ook dagelijks vissers spreekt over hun werk..Ja, maar je moet vooral verstand hebben van marketing en communicatie. Een echt goede content marketeer kan (na wat research) in principe voor elke doelgroep aan de slag.
Alle reacties Link kopieren
quote:aspirientje schreef op 28 augustus 2015 @ 14:41:

[...]





Als ik nieuwe mensen zoek dan kijk ik absoluut naar het lijstje bedrijven in hun portfolio en wat ze al geschreven hebben. Een blog tel ik eerlijk gezegd pas mee of lees ik pas door als het een stevige blog is die goed is opgemaakt, mooi is uitgewerkt en al wat naam heeft.

Uiteraard is een blog dat je vandaag start niet al overmorgen een succes. En een blog dat na een jaar nog steeds door anderhalf man en een paardenkop gelezen wordt, ook niet. Tenzij het een specialistisch blog is dat in die niche wel een aardige autoriteit heeft. Bloggen is ook een baan op zich, als je het goed wil doen. Maar ook een leerschool, denk ik.



Maar stel dat er iemand zonder journalistieke opleiding, maar met een aantal mooie, betaalde opdrachten in haar portfolio aan je deur staat. Zou je die persoon dan kiezen of is het echt een no-no als je geen journalistiek hebt gedaan?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven