Baby niet ingedaald 39 weken (eerste zwangerschap)

11-07-2020 08:02 120 berichten
Alle reacties Link kopieren
Goedemorgen,

Vandaag ben ik precies 39 weken zwanger. Eergister had ik controle bij de verloskundige en ze zei dat de baby nog niet is ingedaald. Verder zei ze er weinig over behalve dat ik plat moet gaan liggen en moet bellen mochten mn vliezen breken. En dat de ligging wat afwijkt van normaal (Geen stuitligging, maar meer rug tegen rug ligging)

Nu hoop ik op een natuurlijke thuisbevalling incl hypnobirthing enz. Ik moet er niet aan denken dat het een inleiding wordt (mijn zussen en moeder hebben dit als zeer belastend en traumatisch ervaren) Eerlijk gezegd wordt ik toch wel een beetje nerveus van alles omdat met de eerste zwangerschap de baby nu toch onderhand wel ingedaald hoort te zijn?

De onzekerheid wordt extra versterkt omdat de groei van de baby ook al elke keer afwijkt sinds 32 weken (wel echo gehad en geen bijzonderheden te zien aan vruchtwater oid behalve dus een kleinere baby)

Ik vrees echt een beetje voor een gecompliceerde lange bevalling (die in mijn familie allemaal zo schijnen te moeten verlopen) met inleiden, geen vorderingen maken, uitputting, ruggeprik, vacuumpomp enz enz. Of keizersnee.

Ik heb zo mn best gedaan me goed te informeren, relativeren, voorbereiden, oefeningen doen, gezond eten, bevalbad aanschaffen.. Straks helpt dat allemaal niks, denk ik steeds vaker.. Maar misschien ben ik dan te voorbarig of dramatisch.. Ik probeer mijn zorgen wel te relativeren maar dat doe ik nu al weken.. en de tijd dringt wel steeds meer.. Baby moet toch een keer gaan zakken..

Ik hoop dat er vrouwen zijn die mij wat moed in kunnen spreken en misschien ervaring hebben met een eerste kind dat laat ging indalen.. Hoe het allemaal is verlopen.. Zit er n beetje doorheen :-(
Alle reacties Link kopieren
Mijn oudste daalde pas in tijdens de (ingeleide) bevalling. Hij maakte dus geen aanstalten om uit zichzelf er al uit te komen.
Alle reacties Link kopieren
Kies voor een ziekenhuis bevalling en spreek af dat je indien nodig gebruik mag maken van een ruggeprik.

Dingen lopen soms niet zoals jezelf graag had gewild, maak het zo veilig en comfortabel mogelijk. Je doet niets fout wanneer je voor medische ondersteuning kiest omdat het nodig is.

In angst bevallen en dan met spoed naar het ziekenhuis moeten is vervelender dan van te voren besluiten dat het onder deze omstandigheden beter is om e.a. in het ziekenhuis te doen.
viva-amber wijzigde dit bericht op 11-07-2020 08:16
39.94% gewijzigd
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Geen ervaring, mijn zoon was al vroeg ingedaald en mij staat me bij dat bij een eerste zwangerschap dit altijd al heel vroeg gebeurt. Je hebt het over de vk, maar ik zou vragen om een doorverwijzing naar de gynaecoloog.
Deze is meer gespecialiseerd en zou je misschien meer info kunnen geven. Daarnaast zou ik je zorgen voorleggen bij de vk of gyn en samen een plan van aanpak maken voor als de bevalling begint. Ik kan me voorstellen dat je je nu druk maakt.

En nog een ander ding... je kunt vooraf alles heel erg in je hoofd hebben over hoe je de bevalling zou willen (hypno, bad etc) maar het gaat vaak totaal anders en accepteer dat. Het is niet erg als je naar het ziekenhuis moet of als je niet in bad zit. Laat je ideeen een beetje los, anders ben je later teleurgesteld over het verloop.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kinderen daalden allebei pas tijdens de bevalling in. De bevalling begon bij mij steeds met indalingsweeën. Natuurlijke bevallingen overigens, niet ingeleid.
Bij een eerste zwangerschap is het toch redelijk normaal dat de baby pas indaalt bij de bevalling?
Zegt nog niks hoe je bevalling verloopt.

En laat je niet gek maken door nare ervaringen van anderen.

Het is prima om een bevallingsplan te hebben maar verlies de realiteit niet uit het oog, het kan geheel anders lopen. En geloof me, op moment van de (lange) bevalling wil je maar 1 ding, en het maakt niet uit hoe, je baby eruit!

Laat het los!
Alle reacties Link kopieren
Wist je dat voor de bevalling indalen lang niet bij alle etnische achtergronden gebruikelijk is? Er zijn letterlijk hele volksstammen bij wie dat pas tijdens de bevalling gebeurt. Het is dus zeker nog geen reden tot zorg en het voorspelt nog niks voor het verloop van jouw bevalling straks.

En voor wat betreft de bevalling straks; ervaringen uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst. Misschien ben jij wel net die ene vrouw in de familie die straks binnen 3 uur vlotjes en ongecompliceerd van een prachtige baby bevalt.

En mocht dat niet zo zijn, dan weet je dat jij er alles aan hebt gedaan om zo sterk en gezond mogelijk de bevalling in te gaan, zodat je straks maximaal energie hebt om het te doorstaan. Dat is natuurlijk nooit voor niks, en meer kun je echt niet doen.

Voor nu; probeer toch zoveel mogelijk te ontspannen en het gewoon over je heen te laten komen. Stel dat alles straks heel vlot gaat, dan is het toch zonde van al je energie om dat nu te spenderen aan stress en zorgen. En stel dat het wat minder vlot gaat, dan heb je die energie straks juist hard nodig. Wees er dus zuinig op.
Alle reacties Link kopieren
Maak je geen zorgen, het komt zoals het komt. Laat het los, dan heb je 2 handen vrij.

Ik zou wel in het ziekenhuis willen bevallen, dan heb je die zorg getackeld.

En ook hier, mijn moeder heeft bij beide bevallingen meerdere dagen in de weeën gezeten, veel gedoe en alles. Ik ben bij beide kinderen zonder complicaties binnen twee uur bevallen. Het zegt dus niks.
Alle reacties Link kopieren
Probeer je vooral niet te druk te maken 😉 Ontspanning doet zoveel! Iedereen kan bevallen, dus jij ook. Ons lichaam is er voor gemaakt en indalen kan nog tot op het laatste moment!

Mijn zusje had ook een redelijk traumatische bevalling, maar bij mij ging het snel en ik vond het echt goed te doen! Ondanks dat ik uiteindelijk toch ingeleid moest worden, terwijl ik juist zo graag thuis wilde bevallen. En tóch kijk ik er met een goed gevoel op terug. Jij kunt dat ook!

Veel succes en denk maar aan het eindresultaat! 😍😉
Alle reacties Link kopieren
Ik ben met 41 weken ingeleid en heb vervolgens zonder medicatie binnen 8 uur een baby van ruim 8 pond eruit geperst. Geen trauma’s aan overgehouden 😁
Alle reacties Link kopieren
Ohhhhhh, wat een herkenbaar topic!!! Bijna exact dezelfde situatie hier.... Behalve dat onze beeb groter is dan gemiddeld...... 39 weken en niet ingedaald en zelfde instructie gekregen ook :) Tegen mij hadden ze gezegd dat indalen echt niet altijd van te voren gebeurt, en dat het best kan dat het pas bij de bevalling gaat gebeuren. (maar wel stress creëren door je op het hart te drukken gelijk te gaan liggen want de navelstreng kan als eerste zakken. Dus "maak je geen zorgen, maar bel gelijk en ga liggen!!!" Ja, klinkt echt geruststellend.... :roll: )

Ik heb alleen sowieso al gekozen voor een ziekenhuisbevalling (al voor ik zwanger was, huis is simpelweg niet geschikt).

Maar, pffffffffff, hele dikke stress hier. Ze willen me sowieso pas na 41 weken inleiden (want dan kan 'ie lekker nog wat dikker/groter worden of zo? :roll: ) Waarom wachten en "kijken hoe het loopt" in plaats van het zekere voor het onzekere nemen?

Nog los daarvan; ik heb slechte ervaringen met "ervaren medici die hier echt nog nooit van hebben gehoord of gezien in hun hele carrière" maar ik zit, achteraf, altijd met de gebakken peren omdat het dus wél zo ging als ik had voorspeld (want al vele malen eerder meegemaakt, geen bevalling, maar andere medische situaties die áltijd anders liepen ("nou, dit heb ik nou nog nooit meegemaakt?!") maar wel altijd zoals ik had voorspeld van te voren, en nee, ik "wek" dat soort dingen niet zelf op of zo ;) .....) Niet zo'n zin in met één van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven.

Ik voel me zwaar ongehoord.....

Sorry TO, voor het kapen van je topic! :facepalm: Heel erg herkenbaar, jouw situatie dus!!! :hug: Hopelijk gaat alles "gewoon" van een leien dakje als we moeten bevallen, maar mén, wat begrijp ik jouw onzekerheid en angst! :hug:
Hopelijk helpen de reacties en ervaringen hier mij ook een beetje :)

Oh, ik ben dus eigenlijk pro keizersnee op dit moment, gewoon gepland, geen stress, gewoon weten waar we aan toe zijn, zeg maar.... Denk dat ik daar een stuk ontspannender van een bevalling in ga (en dus ook weer uit kom), in plaats van straks in "alle stress" omdat het inderdaad niet loopt zoals wenselijk..... Maar helaas mag je daar in Nederland niet zelf voor kiezen, voor zover ik heb kunnen vinden.....
irish_wasser_woman wijzigde dit bericht op 11-07-2020 09:07
Reden: Kleine toevoeging
9.93% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Je bevalling kan je niet plannen, probeer dat los te laten.

Stel dat de baby gaat indalen zodra je weeën beginnen, dan nog is dat geen garantie dat het een thuis bevalling kan worden, maar ook geen garantie dat je net zo’n bevalling krijgt als je moeder en zus.

Neem maandag opnieuw contact op met je verloskundige en vraag eventueel om een verwijzing naar de gynaecoloog.

Waarom zou je ingeleid moeten worden? Misschien kan je aangeven het zelf af te willen wachten tot 40,5 week bijv?
Alle reacties Link kopieren
Een bevalling, en al helemaal je eerste, loopt vaak totaal anders dan gepland. Probeer te ontspannen; je bent pas 39 weken dus er komen er misschien nog wel ruim 2 bij. Ziekenhuis is echt zo gek nog niet....
Alle reacties Link kopieren
Nummer*Zoveel schreef:
11-07-2020 08:36
Wist je dat voor de bevalling indalen lang niet bij alle etnische achtergronden gebruikelijk is? Er zijn letterlijk hele volksstammen bij wie dat pas tijdens de bevalling gebeurt. Het is dus zeker nog geen reden tot zorg en het voorspelt nog niks voor het verloop van jouw bevalling straks.

En voor wat betreft de bevalling straks; ervaringen uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst. Misschien ben jij wel net die ene vrouw in de familie die straks binnen 3 uur vlotjes en ongecompliceerd van een prachtige baby bevalt.

En mocht dat niet zo zijn, dan weet je dat jij er alles aan hebt gedaan om zo sterk en gezond mogelijk de bevalling in te gaan, zodat je straks maximaal energie hebt om het te doorstaan. Dat is natuurlijk nooit voor niks, en meer kun je echt niet doen.

Voor nu; probeer toch zoveel mogelijk te ontspannen en het gewoon over je heen te laten komen. Stel dat alles straks heel vlot gaat, dan is het toch zonde van al je energie om dat nu te spenderen aan stress en zorgen. En stel dat het wat minder vlot gaat, dan heb je die energie straks juist hard nodig. Wees er dus zuinig op.
Wat een lieve post. En helemaal mee eens!
Alle reacties Link kopieren
TO, het komt vaker voor dat de baby nog niet ingedaald is voor de bevalling begint. Mocht de bevalling straks beginnen, dan is de kans groot dat baby dan indaalt. En dan kan alles waarschijnlijk thuis.

Waarom heb je het over inleiden? De meeste baby's komen er 'gewoon' vanzelf uit tussen de 37 en 41 weken.

Ik raad je aan om tijdens je volgende consult al je zorgen goed te uiten. Komt goed :hug:
Alle reacties Link kopieren
Beide kinderen daalden bij mij pas tijdens de bevalling in, en dat is heel normaal!

Het komt zoals het komt, blijf in het moment en maak jezelf niet gek met denken aan hoe het bij anderen is gegaan.

En als je nu 39 weken bent, kan t ook nog eventjes duren voordat baby komt dus zoek afleiding, ontspan en pak je rust!
Wat bij mij hielp was denken dat de baby op de een of andere manier veilig eruit moet. Linksom of rechtsom. Een geboorteplan is belangrijk, maar kijk ook hoe je je op dat moment voelt. Probeer mee te gaan in de ‘flow’ van de bevalling, het lastige is dat je sowieso van te voren niet weet hoe het gaat lopen.

Je kan al wel vragen hoe het ziekenhuis precies werkt. In mijn ziekenhuis hielpen ze met een natuurlijke ruimte faciliteren (inclusief bad en yoga bal). Ik weet niet of dat in meer ziekenhuizen gebeurt. Soms kan je ook eigen muziek aandoen.

Ik heb trouwens ook een hypnobirthing cursus gedaan, wat bij mij vooral hielp met hoe je moet ademen en ontspannen blijven. Ik had alleen geen persweeen dus op die speciale manier ademen had totaal geen zin. Liep dus anders dan verwacht en ben uiteindelijk met vooral kracht zetten bevallen.
Ik ga even een positieve ervaring posten hoor. Hier ingeleid met 41+1 omdat wij een groot kind verwachtten. Ze wilden dit al met 38 weken maar wilde ik zelf niet (die paar extra grammen zeggen echt niet zoveel). Hij was niet ingedaald, dit gebeurd trouwens super vaak pas tijdens de bevalling, en hij was een sterrenkijker (is dat wat je bedoelt?). Ik ben binnen 8 uur bevallen van een 9 ponder. Heb er echt geen trauma aan overgehouden. Was een makkelijkere bevalling dan mijn eerste die er gewoon goed voor lag en maar 6 pond was.
Maar hoe je je best hebt gedaan om je te informeren heeft toch geen effect op de bevalling die je krijgt? Het loopt zoals het loopt.
Irish_Wasser_Woman schreef:
11-07-2020 09:03
Ohhhhhh, wat een herkenbaar topic!!! Bijna exact dezelfde situatie hier.... Behalve dat onze beeb groter is dan gemiddeld...... 39 weken en niet ingedaald en zelfde instructie gekregen ook :) Tegen mij hadden ze gezegd dat indalen echt niet altijd van te voren gebeurt, en dat het best kan dat het pas bij de bevalling gaat gebeuren. (maar wel stress creëren door je op het hart te drukken gelijk te gaan liggen want de navelstreng kan als eerste zakken. Dus "maak je geen zorgen, maar bel gelijk en ga liggen!!!" Ja, klinkt echt geruststellend.... :roll: )

Ik heb alleen sowieso al gekozen voor een ziekenhuisbevalling (al voor ik zwanger was, huis is simpelweg niet geschikt).

Maar, pffffffffff, hele dikke stress hier. Ze willen me sowieso pas na 41 weken inleiden (want dan kan 'ie lekker nog wat dikker/groter worden of zo? :roll: ) Waarom wachten en "kijken hoe het loopt" in plaats van het zekere voor het onzekere nemen?

Nog los daarvan; ik heb slechte ervaringen met "ervaren medici die hier echt nog nooit van hebben gehoord of gezien in hun hele carrière" maar ik zit, achteraf, altijd met de gebakken peren omdat het dus wél zo ging als ik had voorspeld (want al vele malen eerder meegemaakt, geen bevalling, maar andere medische situaties die áltijd anders liepen ("nou, dit heb ik nou nog nooit meegemaakt?!") maar wel altijd zoals ik had voorspeld van te voren, en nee, ik "wek" dat soort dingen niet zelf op of zo ;) .....) Niet zo'n zin in met één van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven.

Ik voel me zwaar ongehoord.....

Sorry TO, voor het kapen van je topic! :facepalm: Heel erg herkenbaar, jouw situatie dus!!! :hug: Hopelijk gaat alles "gewoon" van een leien dakje als we moeten bevallen, maar mén, wat begrijp ik jouw onzekerheid en angst! :hug:
Hopelijk helpen de reacties en ervaringen hier mij ook een beetje :)

Oh, ik ben dus eigenlijk pro keizersnee op dit moment, gewoon gepland, geen stress, gewoon weten waar we aan toe zijn, zeg maar.... Denk dat ik daar een stuk ontspannender van een bevalling in ga (en dus ook weer uit kom), in plaats van straks in "alle stress" omdat het inderdaad niet loopt zoals wenselijk..... Maar helaas mag je daar in Nederland niet zelf voor kiezen, voor zover ik heb kunnen vinden.....
:hug: Heb je de gynaecoloog in het ziekenhuis gevraagd of je een gesprek aan mag gaan over een geplande keizersnede? Misschien kunnen ze meedenken qua zorgen? In Nederland zijn ze wel minder snel van (geplande) keizersneden, maar er zullen ook artsen zijn die er juist wel achter staan. Als er meerdere ziekenhuizen in de buurt zijn kan het misschien ook per ziekenhuis verschillen.
Alle reacties Link kopieren
Het voordeel van nog niet ingedaald zijn is dat je baby nu nog iets makkelijker zou kunnen draaien van sterrenkijker (posterior/rug tegen rug) naar rug tegen buik ligging. Je zou eens kunnen proberen of het lukt met oefeningen van Spinning Babies bijvoorbeeld - https://spinningbabies.com/learn-more/b ... posterior/ . Sterrenkijkers komen er ook heus wel uit hoor, maar normale ligging gaat toch vaak net iets makkelijker. En misschien daalt je baby ook wel in als hij goed gedraaid is?

Succes met de laatste loodjes! (Ik ben 37 weken zwanger van de 4e nu, dus hier spreekt een ervaringsdeskundige en lotgenoot ;-) )
Alle reacties Link kopieren
Mijn tip: probeer vooral je verwachtingen m.b.t. de bevalling los te laten. Laat het komen zoals het komt.

Iedereen hoopt uiteraard op een fijne bevalling, en niemand laat zich inleiden voor de lol. Helaas heb je er gewoon geen invloed op.

Sommige baby's liggen al weken van tevoren vast in het bekken, maar indalen kan ook best op het laatste moment nog gebeuren, zelfs als de weeën al zijn begonnen.

Dat je kindje wel of juist nog niet is ingedaald hoeft bovendien niets te zeggen over of het wel of geen inleiding gaat worden.

Het is lastig, maar ontspanning is het allerbelangrijkste voor een soepele bevalling.
Je hoort de vogels weer, je ruikt de regen nog
Alle reacties Link kopieren
Ach TO, die laatste weken vond ik ook heftig qua onzekerheid bij de eerste en het niet ‘weten’ wat je te wachten staat. Uiteindelijk heb ik het hele idee hoe ik het zou willen losgelaten en dat gaf wat rust. Je kunt een bevalling niet plannen, je hebt je best gedaan om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Meer kan niet.

Dat je je druk maakt snap ik. Helaas helpt het niet.

En dat alle vrouwen in je familie vervelende ingeleide bevallingen hebben gehad, zegt niets over jouw bevalling. Zij hebben jouw lichaam niet, zij hebben je baby niet en ik zou echt proberen dat achter me te laten en proberen te focussen op je eigen lijf, kracht en ervoor zorgen dat je ontspannen bent/raakt.

Ik heb bij de oudste een inleiding gehad met 40+5. Het viel me echt heel erg mee, duurde wel lang, maar uiteindelijk met een ruggenprik ben ik echt geweldig bevallen. Ik vond het fantastisch en had helemaal het idee dat ik de tweede keer ook zo wilde bevallen.
Daar stak jongste een stokje voor, die bedacht zelf met 40+5 te komen, thuis, in een supersnelle bevalling van nog geen 3 uur. Per kind en per zwangerschap verschilt dus ook gewoon hoe je bevalt.

Overigens heb ik dochters die ruim aan de maat waren (4400gram en 54 cm en 4700 gram en 54 cm) en dat zegt vrij weinig. Bij de eerste me vreselijk druk gemaakt om het feit dat bij elke controle werd aangegeven dat buik zo voorliep, dat dochter voorliep in groei. Bij de tweede bewust niet zo mee bezig geweest en dat zorgde voor rust.

Ik weet eigenlijk niet eens meer of oudste al vroeg was ingedaald, jongste wel en toen werd ook het advies niet meer gegeven te gaan liggen en te bellen als je vliezen braken.

Dat is niet om je bang te maken, het advies, maar om je kind te beschermen. Zo zou ik het ook gewoon interpreteren, net zoals je geacht wordt niet te drinken/roken, alles in het belang van een zo gezond mogelijk kind en een zo min mogelijk complexe bevalling.

Succes met de laatste loodjes!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt allemaal voor de lieve steunende en informatieve reacties! En ook fijn om te lezen dat ik niet de enige ben en dat het nog wel gewoon kán dat hij opeens gaat indalen, het zij wat later dan gemiddeld.

En misschien loopt het toch anders ja.. inderdaad weet ik dat ik het los moet proberen te laten dat het loopt zoals ik graag wil.. en toch hoopte ik door het zien van veel video's en mezelf informeren dat je zeker wel invloed kan hebben op hoe dingen kunnen verlopen. (Ook de oefeningen van spinning babies die benoemt werd zijn bekend en toegepast hier)

Maar juist om die reden is het zo lastig dat me word verteld door vk dat ik afwijk van de 'norm' maar wel het beste rustig en ontspannen dien te blijven want 'waarschijnlijk niks aan de hand'. Terwijl alles hier al weken klaar is en ik alleen maar aan het wachten ben op de baby zodat ik eindelijk al mn vergaarde kennis etc kan gaan inzetten. Het zorgt er inderdaad voor mijn oorspronkelijke thuisbevalling plan maar overboord te zetten en alvast me in te stellen op n ziekenhuis, om stress te voorkomen. (Terwijl ik juist met een thuisbevalling stress wilde voorkomen, eigen omgeving, meer bewegingvrijheid)

Irish wasser woman, wat naar dat jij in hetzelfde schuitje zit :hug: Ook een knuffel voor jou, want de stress ervan is echt niet leuk. Ik voel ook bij jou dezelfde frustratie die ik ook heb, het enige is dat jij juist liever wel ingeleid wordt. Maarja als je baby al erg groot is kan ik me dat ook goed voorstellen. En wat betrefd een keizersnee: ook ik begin daar wel wat voor te voelen, Maarja idd hier in Nederland gaat dat niet zomaar (Wat ik ook wel wel weer snap, want ook dat is verre van ideaal)

Maar waarom, voor goodness sake, blijft iedereen zeggen dat onze lichamen erop gebouwd zijn om te baren. Maar moet er in de praktijk zo vaak worden ingegrepen? Bij dieren is dat toch ook niet zo? Tuurlijk gaat daar ook weleens iets fout, maar in 99 procent van de gevallen komt dat kleintje gewoon zonder enige hulp.
Ik heb het idee dat de mens er toch niet zo goed op is gebouwd als dat men beweert.. maar misschien draaf ik door.. :-?
Alle reacties Link kopieren
Irish_Wasser_Woman schreef:
11-07-2020 09:03

Oh, ik ben dus eigenlijk pro keizersnee op dit moment, gewoon gepland, geen stress, gewoon weten waar we aan toe zijn, zeg maar.... Denk dat ik daar een stuk ontspannender van een bevalling in ga (en dus ook weer uit kom), in plaats van straks in "alle stress" omdat het inderdaad niet loopt zoals wenselijk..... Maar helaas mag je daar in Nederland niet zelf voor kiezen, voor zover ik heb kunnen vinden.....
Het kan wel maar dan moet je een gynaecoloog zoeken die dat wil. Je zit natuurlijk wel met andere risico’s bij een keizersnede dan met een vaginale bevalling.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven