Hoe bang moet ik zijn voor Ebola?

05-08-2014 20:07 161 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het toch wel eng worden die Ebola. Het breidt zich toch wel flink uit. Ik zag het net op het nieuws dat "de wereld" toch ook ongerust begint te worden. In Saudi-Arabi heeft iemand zich gemeld die zelf denkt de ziekte te hebben, nadat hij in Afrika is geweest. Hij wordt nog onderzocht.



Hoe denken jullie erover? Zijn jullie er mee bezig?
hollandstheemutsje wijzigde dit bericht op 05-08-2014 21:55
Reden: verkeerd land geen VS maar Saudi-Arabi
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Jira: biologisch gezien heb je gelijk. De mens is een "plaag".

Maar humanistisch en gevoelsmatig gezien; denk er eens aan als je .......(vul hier een geliefde in bv kind, moeder, zus) ziek zou worden en zou overlijden. Denk je dan nog steeds zo?
Alle reacties Link kopieren
Vanavond is het een item in Nieuwsuur, Ned. 2, 22.00.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
quote:hollandstheemutsje schreef op 06 augustus 2014 @ 16:41:

Jira: biologisch gezien heb je gelijk. De mens is een "plaag".

Maar humanistisch en gevoelsmatig gezien; denk er eens aan als je .......(vul hier een geliefde in bv kind, moeder, zus) ziek zou worden en zou overlijden. Denk je dan nog steeds zo?



Ja.



"zou ik verdrietig zijn door het verlies van een dierbare?"



Ja.



Ik erken mijn plaats op aarde, empathie/emoties zijn niet relevant ten tijde van ziekte en/of overlijden.



En nogmaals, ik vind de cyclus van de natuur prachtig.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben niet bang in de zin dat ik er steeds aan denk en in doemscenario's denk, maar ik maak me er wel zorgen over. Men kan niet voorkomen dat mensen die besmet zijn in een vliegtuig stappen en hierheen komen, het begint als een gewone griep. En het is gewoon een vreselijke ziekte, heel iets anders dan bijvoorbeeld de Mexicaanse Griep waar iedereen toen bang voor was. Ebola grijpt nu ook behoorlijk hard om zich heen en er is voorlopig geen medicijn tegen.
Alle reacties Link kopieren
Nu heeft een Spaanse missionaris het ook al en hij is overgevlogen naar Spanje.
Waarschijnlijk 9 gevallen in Nigeria
quote:mika65 schreef op donderdag 07 augustus 2014 11:24 Waarschijnlijk 9 gevallen in NigeriaOp een bevolking van ruim 170 miljoen.
Alle reacties Link kopieren
Bron Nu.nl



Ebola-uitbraak Afrika is internationale gezondheidscrisis

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de ebola-uitbraak in West-Afrika vrijdag bestempeld als internationale gezondheidscrisis.



Dat maakt de WHO vrijdag bekend.

Volgens de organisatie is een sterke reactie van de internationale gemeenschap nodig om verdere uitbraak te voorkomen. Deskundigen bespreken deze week de hevigheid van de voortdurende epidemie.

De uitbraak van het dodelijke virus in Afrika is de grootste en langdurigste in de geschiedenis. Volgens WHO is de situatie zorgwekkend genoeg om van een internationale gezondheidscrisis te spreken. Dat gebeurde eerder bij de uitbraak van varkensgriep in 2009 en een polio-uitbraak in mei.

De huidige uitbraak van ebola begon in maart in Guinee en is sindsdien verspreid naar Sierra en Liberia. Ook in Nigeria zijn besmettingen bekend.

Er is geen officiële behandeling of vaccin tegen het ziektebeeld. Ongeveer vijftig procent van de gevallen leidt tot overlijden.

'Zeer ernstig'

De mogelijke gevolgen van een verdere internationale verspreiding van de ziekte zijn ''zeer ernstig'' door de besmettelijkheid van dit virus.

Toch zegt de WHO ook dat er geen algemeen reis- en handelsverbod moet worden ingesteld in West-Afrika. Wel moeten alle landen waar de ziekte van mens op mens is overgedragen, de noodtoestand afkondigen.

WHO-chef Margaret Chan sprak van een 'duidelijke oproep tot internationale solidariteit'. "Landen die getroffen zijn hebben niet de capaciteit om te gaan met een uitbraak van deze omvang en complexiteit", zei ze. "Ik verzoek de internationale gemeenschap zo spoedig mogelijk hulp te bieden."

Vragenlijst

Getroffen landen zouden volgens de WHO alle mensen die de grens over willen, moeten controleren op ebola. Die controle moet ten minste bestaan uit het invullen van een vragenlijst en het nemen van de temperatuur.

Mensen die ebola hebben gehad, mogen pas reizen als twee tests met daartussen minstens 48 uur hebben uitgewezen dat ze de ziekte niet langer onder de leden hebben. Mensen die in contact zijn geweest met ebola-patiënten, zouden 21 dagen niet mogen reizen.

Landen waar ebolagevallen zijn geconstateerd, moeten overwegen grote bijeenkomsten te schrappen totdat de uitbraak voorbij is.

Het begraven van eboladoden moet door goed getraind personeel worden gedaan. Vervoer van lichamen van het ene naar het andere land moet worden verboden, behalve als het onder voldoende veiligheidsmaatregelen gebeurt, verordonneerde de WHO vrijdag.

Aanbevelingen

Wat de beslissing van de WHO is om de ebola-uitbraaak als internationale gezondheidscrisis aan te duiden, is onduidelijk. Het besluit over polio eerder dit jaar heeft nog niet geleid tot indamming van de verspreiding van de ziekte. Landen bleken de aanbevelingen die in mei werden gedaan niet volledig te hebben uitgevoerd. In landen als Pakistan en Kameroen is de polio-uitbraak zelfs verhevigd.



"Ik weet niet wat het voordeel is van het uitroepen van een internationale noodtoestand", zei David Heymann, die de reactie van de WHO op de uitbraak van SARS coördineerde en tegenwoordig als hoogleraar verbonden is aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Europese unie

Het risico van ebola voor de Europese Unie is extreem laag, stelt de Europees Commissie in Brussel. Relatief weinig mensen die naar de EU reizen, zijn waarschijnlijk besmet met het virus, aldus Europees Commissaris Tonio Borg (Gezondheid) in een verklaring. Ook wijst hij op de manier waarop het virus zich verspreidt, namelijk alleen door direct contact met lichaamsvloeistoffen van de patiënt.

Daarnaast heeft de EU zeer hoge normen bij de gezondheids- en preventieve zorg, stelt de commissaris. Op het ''onwaarschijnlijke geval'' dat ebola de EU bereikt, zou de unie zijn voorbereid.

VS

De Verenigde Staten ontraden hun ingezetenen naar West-Afrika te reizen. Nederlanders in West-Afrika worden vanwege de snelle verspreiding van het ebolavirus opgeroepen zich te registreren bij de ambassade. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten dat ambassades vanwege de nijpende situatie contact willen houden met alle Nederlanders in het gebied.

West-Afrika wordt getroffen door de grootste ebola-epidemie ooit. Het dodental staat volgens WHO-tellingen officieel nog op 932. Meer dan 1700 mensen zijn besmet sinds de ziekte dit voorjaar de kop opstak.
Alle reacties Link kopieren
De Spaanse missionaris is overleden. Hij kreeg het experimentele medicijn, maar was waarschijnlijk al te ziek.
Alle reacties Link kopieren
Canada gaat een experimenteel ebola-medicijn verstrekken welke nog niet is getest. Dus nu worden de patiënten test-cases. Ik zet daar toch wel mijn vraagtekens bij. Is dit in het belang van de patiënten of in het belang van de farmaceutische industrie waarvan we allemaal weten dat die vanuit een winstoogmerk handelen?

Waarom verstrekt Amerika het medicijn niet wat ze hebben gebruikt bij de 2 artsen die terug zijn gevlogen naar Amerika en die volgens mij allebei nog in leven zijn? Dat middel is in ieder geval niet dermate toxisch gebleken (tot nu toe) dat dit directe negatieve gevolgen heeft.
Dit is mijn uitspraak en daarmee zult u het moeten doen.
Alle reacties Link kopieren
Volgens de GGD site is het heel erg kleine kans dat Nederland besmet wordt.



Ik ben ook huiverig en ik zeg op mijn beurt heel egoïstische sluit de vliegvelden af als je naar land van herkomst terug wilt als je besmet ben of niet.



Ik hou mijn hart vast.
Ik heb geen vet, ik heb alleen veel knuffelvlees.
De mensen die er verstand van hebben zeggen dat er op dit moment geen reden is voor ongerustheid. Noem me naïef: daar vertrouw ik op.

Vanochtend ben ik in mijn auto gestapt met slechts lichte angst. Er zijn er in Nederland vandaag (gemiddeld) weer twee in het verkeer overleden. Aan Ebola? Nul.
Alle reacties Link kopieren
vinsent: precies! Alleen zijn mensen nog eenmaal niet zo goed in staat om risico's goed in te schatten. Na een vliegramp is de halve wereld bang on te vliegen, maar ze gaan wel zonder meer met de auto naar Schiphol. Terwijl het risico dat je op dat stukje iets overkomt veel groter is. Maar dat voelt anders.





Het excuus is vaak: ja maar, dan heb ik er controle over. Dat is natuurlijk niet waar, een groot deel van die mensen zit niet eens zelf achter het stuur, en zelfs als dat wel zo is, zijn er nog honderden anderen op de weg die je kunnen aanrijden zonder dat jij daar iets aan kunt veranderen. Maar ja, zo voelt het niet.
precies! Ik streef er naar hier rationeel mee om te gaan.

Mensen gaan zo enorm dom om met risico's. Ik heb hier heel veel van geleerd: http://www.fromthewildern ... 10805_escape_cancun.shtml
Alle reacties Link kopieren
Mogelijke ebolabesmetting in Alicante'



ALICANTE -

In de Spaanse stad Alicante is een Nigeriaan opgenomen die mogelijk besmet is met het dodelijk ebolavirus. Volgens Spaanse media zaterdag is de man overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis en zit hij in quarantaine.



Foto: EPA

De man zou symptomen hebben die overeenkomen met de ziekteverschijnselen van ebola zoals koorts en overgeven. Hij was samen met zijn zus. Zij zou niet ziek zijn.

De Spaanse overheid heeft een speciaal ebolaprotocol in werking gesteld.



Bron Telegraaf

(en ook gelezen op teletekst RTL)
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er niet bang voor, maar dit soort dingen zouden niet mogen gebeuren.





Zeventien ebolapatiënten in Liberia ontvluchten kliniek





In Liberia zijn zeventien ebolapatiënten uit een kliniek in de hoofdstad Monrovia gevlucht. Ze werden in isolatie gehouden.





Zeventien ebolapatiënten in Liberia ontvluchten kliniek



Met hulp van boze burgers hebben zij het medisch centrum zaterdagavond verlaten, bericht de Liberiaanse krant FrontPage Africa zondag.



Bij sommige patiënten was het dodelijke virus vastgesteld, bij anderen werd het vermoed.





In de arme en dichtbevolkte wijk West Point waar het centrum staat, wonen ongeveer 75.000 mensen. De autoriteiten willen nu de hele wijk afsluiten, om te verhinderen dat inwoners naar andere gebieden reizen en anderen besmetten. Velen hebben woedend op de aankondiging gereageerd.



In Liberia zijn meer dan vierhonderd mensen bezweken aan ebola. In West-Afrika doen veel spookverhalen de ronde over het virus.
Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:hollandstheemutsje schreef op 17 augustus 2014 @ 02:42:

Mogelijke ebolabesmetting in Alicante'



ALICANTE -

In de Spaanse stad Alicante is een Nigeriaan opgenomen die mogelijk besmet is met het dodelijk ebolavirus. Volgens Spaanse media zaterdag is de man overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis en zit hij in quarantaine.



Foto: EPA

De man zou symptomen hebben die overeenkomen met de ziekteverschijnselen van ebola zoals koorts en overgeven. Hij was samen met zijn zus. Zij zou niet ziek zijn.

De Spaanse overheid heeft een speciaal ebolaprotocol in werking gesteld.



Bron Telegraaf

(en ook gelezen op teletekst RTL)http://nos.nl/artikel/687 ... a-bij-patient-spanje.html
Alle reacties Link kopieren
Ik hou me er wel mee bezig. Bij mijn werk komen veel klanten uit Nigeria. Die wonen daar dus en komen enkel even over naar Europa.
Alle reacties Link kopieren
Mirjam, ik snap dat wel. Ik zou dat ook wel spannend vinden.



De wereld is klein (je reist gemakkelijk heen en terug van Afrika) en het is erg besmettelijk en erg gevaarlijk. Het geeft me toch wel een ongerust gevoel.
Alle reacties Link kopieren
http://www.nu.nl/buitenla ... metting-in-duitsland.html



Het zou zo maar eens erg dichtbij kunnen zijn al. Nare ziekte hoor..bah.
Alle reacties Link kopieren
Mogelijk een besmetting in Berlijn
Alle reacties Link kopieren
Loos alarm, vrouw is niet eens in besmette gebied geweest.



http://nos.nl/artikel/688 ... ijn-lijkt-loos-alarm.html
Alle reacties Link kopieren
Ik lees net dit bericht:

http://www.telegraaf.nl/g ... _ebolamedicijn_aan__.html



Japan biedt dus een experimenteel medicijn tegen Ebola aan.



Eerder las ik al dat Amerika ook over een experimenteel medicijn beschikt, maar daar hebben ze blijkbaar alleen de 2 besmette Amerikanen (succesvol) mee genezen die ze uit het gebied hadden weggehaald.



Waarom biedt Japan het wel aan en houdt Amerika het voor zichzelf?
Beter onvolmaakt en echt dan gemaakt volmaakt - Beati pauperes spiritu
Alle reacties Link kopieren
Omdat er van het Amerikaanse middel maar een heel klein beetje beschikbaar was. Bovendien zijn daar ook al twee van de zes patienten overleden, dus of dat werkt is maar de vraag. En wat Japan nu aanbiedt is ook twijfelachtig. Er is geen enkele data beschikbaar in mensen. En niet genoeg tijd om de studies die daar voor nodig zijn uit te voeren. Dat is het probleem voor al deze medicatie: je kunt geen test doen waarbij je de helft van de mensen een placebo geeft. Want als je middel dan goed blijkt te werken, heb je de andere helft min of meer moedwillig dood laten gaan. Dat is ethisch niet te verantwoorden. Dan moet je dus iedereen blind een middel geven waar je niks van weet. Dat is ook een probleem, want de situatie is nu al erg gespannen. Als blijkt dat het schadelijk was, zijn de rapen gaar. Als blijkt dat het niet werkt, worden de artsen beschuldigt mensen dood te hebben laten gaan, en als het wel werkt, breekt de hel los in de gebieden die niet als eerste zijn behandeld (je kunt nou eenmaal niet duizenden mensen tegelijk ineens behandelen).

De medische hulpverleners zijn daar nu af en toe hun leven al niet zeker, dat wil je niet nog veel erger maken. Bovendien zou een chaos qua land/oorlog/mensen die alle kanten op vluchten het risico op verspreiding sterk verhogen, en dat wil je ook niet. Kortom: een catch 22.
Alle reacties Link kopieren
Mogelijke ebolapatiënt overgeplaatst naar Rotterdam

De man die zaterdagavond werd opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, omdat er een "mogelijke verdenking'' bestaat dat hij ebolaverschijnselen heeft, is zaterdagnacht overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam.

Dat laat een woordvoerder van het Rotterdamse ziekenhuis weten.

Rond 2.20 uur vertrok een ambulance met daarin de patiënt vanuit Dordrecht. De man, die volgens een woordvoerder van het Erasmus MC uit Sierra Leone komt, wordt in dat ziekenhuis onderzocht. Het kan dagen duren voor duidelijk wordt of de man inderdaad met ebola is besmet.

Hij raakte zaterdagavond onwel op de huisartsenpost bij het ziekenhuis in Dordrecht en werd geïsoleerd. "Ook personen die bij hem zijn geweest in de huisartsenpost zijn apart genomen", meldt een woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Zij mochten later op de avond weer naar huis. Hun gezondheid wordt door de GGD in de gaten gehouden.



Geen risico

De ruimte waar de man onwel werd, wordt schoongemaakt. Patiënten op de spoedeisende hulp in Dordrecht hebben geen enkel risico gelopen, benadrukt het ziekenhuis in een verklaring.

Ook mensen die in het Erasmus MC in Rotterdam liggen hoeven zich volgens dat ziekenhuis geen zorgen te maken. De mogelijke ebolapatiënt is overbracht naar een isolatiekamer. "Mensen die aan het bed komen moeten volledig huidsbedekkende kleding aan", zegt de woordvoerder.



Verdenkingen

Sinds er in Afrikaanse landen veel mensen besmet raken met de ziekte, zijn er ook in Nederland met enige regelmaat verdenkingen. Eind september waren er volgens het RIVM zeker vijftien verdenkingen. Mogelijk zijn dat er nu meer.

Bovendien worden niet alle verdenkingen gemeld, omdat al snel blijkt dat er niets aan de hand is. Tot nu toe was het elke keer loos alarm in Nederland.

nu.nl

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven