42 weken zwanger is te lang

23-11-2009 19:20 270 berichten
Alle reacties Link kopieren
Volgens het programma Zembla van afgelopen zondagavond sterven er in Nederland veel pasgeboren babies omdat de verloskundigen en artsen de zwangere vrouwen die over tijd gaan, veel te lang laten doorlopen. Nl. tot 42 weken. In andere landen gaan de medici al opwekken met 41 weken zwangerschap. In de week van 41 t/m 42 schijnt de moederkoek al af te sterven, soms is er heel weinig vruchtwater over, waardoor het gebeurt dat de baby in de baarmoeder zelf de navelstreng afknelt, met het gevolg zuurstofgebrek en soms hersenbeschadiging, maar vaker nog de dood van het kindje.

Natuurlijk kwamen er ook ouders aan het woord waarbij het kindje overleden was. Hartverscheurend. Ben je 9 maanden zwanger en dan aan het eind sta je met lege handen.

En waarom?

Er is steeds meer bewijs dat er niet zolang gewacht moet worden, het zou gaan om 2 babies per 1000 die op deze manier sterven. En gemiddeld worden er 50.000 babies geboren per jaar, dus reken maar uit!

Maar ja, de opvatting dat zwangerschap geen ziekte is....dus ziekenhuisopname niet nodig.....doet ons in deze de das om.

De verloskundigen propageren thuis bevallen, en als het dan mis gaat wordt een vrouw midden in de nacht nog snel naar een ziekenhuis vervoerd, maar dan is het dus vrijwel altijd te laat.....want in het ziekenhuis 's nachts is dus ook geen gyn aanwezig.



Het is toch wel schokkend dat we in Nederland meer baby sterfte hebben dan de andere westerse landen, en daar kan dus best iets aan gedaan worden. Maar het schijnt dat de verloskundigen en gynecologen het niet eens kunnen worden en de regels die opgesteld zijn van hogerhand zijn hopeloos uit de tijd.
Alle reacties Link kopieren
Mijn verloskundige gaat pas actie ondernemen bij 42 weken tenzij ik helemaal uitgeput was.

Ik vind dat gewoon geen fijn vooruitzicht omdat ze me 2 weken geleden nog vertelde dat de placenta het tot zo'n 40 weken doet.

Kon langer zijn, ook korter.

En dan schiet ik dus helemaal in de stress want hoe moet dat dan?

Er wordt niks gecontroleerd, alleen mijn bloeddruk, ligging van de baby en de hartslag van de baby.

Hoe weet zij dan dat alles nog goed gaat?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind de gezondheidszorg in Nederland over het algemeen zorgwekkend. Je wordt pas doorverwezen naar een specialist als de huisarts daar zin in heeft. Jij mag nog zo smeken, het gebeurt niet. Hier in Belgie is dat gelukkig heel anders. Je mag gaan en staan waar je wilt. Wil je een specialist raadplegen, dan maak je een afspraak en kun je er soms dezelfde dag nog terecht. Zonder bemiddeling van de huisarts! Goed toch?!



Dat je bij 42 weken zwangerschap nog niet wordt geholpen vind ik echt absurd! Bij 40 weken kun je hier (BE) al vragen om een inleiding. Ik kan me voorstellen dat er zoveel baby's overlijden. Terwijl dit gewoon voorkomen kan worden door vroegtijdig te starten met de bevalling. Ligt het nou aan een tekort aan personeel of aan humaniteit, ik weet het niet. Ik vind het in ieder geval vreselijk! Moet je nagaan, hier en in andere landen kun je zelfs ZELF kiezen voor een sectio als je bijvoorbeeld verlammend bent van angst voor de bevalling. Het is tenslotte jouw lichaam en jij moet beslissen wat er gebeurt! Vind ik dan!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind trouwens dat je ook zelf zou mogen kiezen voor begeleiding van een gynaecoloog of verloskundige. Eerlijk gezegd voel ik me in 'veiligere' handen bij een gynaecoloog omdat deze toch gespecialiseerd is. Ik bedoel niet dat verloskundige minder ervaring hebben, maar gynaecologen zijn gewoon bekwamer. De controle verloopt hier trouwens prima! Artsen staan hier altijd voor je klaar, wanneer je maar wilt!
Alle reacties Link kopieren
Ik vond de verloskundige zorg ook erg nonchalant. Met 40.1 werd ik nog gezellig naar huis gestuurd met het bericht: kom volgende week maar terug, dus met 41.1. Over strippen werd niets gezegd, ik heb op uiteindelijk 41.1 zèlf geeist dat er wat aan gebeurde, want ik was het goed zat. Gelukkig heeft ze dat ook gedaan.



Vanaf week 33 had ik al te weinig vruchtwater. Ik heb er nog een echo voor gehad (op mijn eigen aandringen), en daar werd geconstateerd dat het inderdaad weinig was. Maar niet dramatisch, het kon nog wel even. Toen de bevalling eindelijk was begonnen met 41.2, ik tot ieders schrik (en vooral mijn eigen) al 9cm ontsluiting had (ik durfde niet eerder te bellen, want de weeen kwamen niet om de 5 minuten en duurden ook geen minuut) en de verloskundige de vliezen doorprikte verschenen er precies vier druppels op het kraammatrasje; treurig weinig. Maar ze waren donkergroen, dus het was in ieder geval overduidelijk dat we direct naar het ziekenhuis moesten.



Gelukkig is alles goed gegaan. Mijn dochter hield zich prima, mede dankzij het feit dat ik haar er in vier weeen uit wist te lanceren. Ze blaakte van gezondheid, en daar ben ik heel erg blij om. Maar als ik nu die verhalen lees over weinig vruchtwater, dan dank ik god op mijn blote knietjes dat het allemaal zo goed is gegaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:AlettaJacobs schreef op 24 november 2009 @ 12:18: Maar als ik nu die verhalen lees over weinig vruchtwater, dan dank ik god op mijn blote knietjes dat het allemaal zo goed is gegaan.Ik ook!!!
Alle reacties Link kopieren
Hoe meer verhalen ik lees, hoe zotter ik het allemaal vind

Hoe kan het dat de verloskundigen hier zoveel macht hebben?

Met alle respect maar het is toch maar een HBO-opleiding, een gyn heeft 12 jaar gestudeerd!!

Dat kan allemaal best goed gaan, maar als VK moet je dan wel op tijd zeggen: vanaf nu draag ik het over. En dat gebeurt dus vaak niet



En wat de geldkwestie betreft, dat is denk ik in veel landen zo maar op een andere manier. In Duitsland bijvoorbeeld krijgen ze extra geld voor iedere keizersnee, met als gevolg: 1 op de 3 vrouwen krijgt een ks. Ik ook en ik heb me daar best aan geergerd. Maar ja, toch beter zo dan andersom: dat je er een nodig hebt maar de gyn zit thuis vanwege het geld
Alle reacties Link kopieren
quote:Rosanne26 schreef op 24 november 2009 @ 12:13:

Ik vind trouwens dat je ook zelf zou mogen kiezen voor begeleiding van een gynaecoloog of verloskundige. Eerlijk gezegd voel ik me in 'veiligere' handen bij een gynaecoloog omdat deze toch gespecialiseerd is. Ik bedoel niet dat verloskundige minder ervaring hebben, maar gynaecologen zijn gewoon bekwamer. De controle verloopt hier trouwens prima! Artsen staan hier altijd voor je klaar, wanneer je maar wilt!Is dat ook inderdaad zo? Volgens mij heeft mijn gyn wel eens tegen mij gezegd dat iedereen die geen vertrouwen heeft in de zelfstandige verloskundige altijd bij de gyn kan aankloppen. En dat die ism de verloskundige van het ziekenhuis de controles doen. Ik weet het alleen niet meer zeker. (was voor mij ook niet aan de orde omdat ik met een medische indicatie bij de gyn zat)
Alle reacties Link kopieren
Ik begin nu zwaar spijt te krijgen dat ik mij onlangs heb laten overdragen van de gyn naar de verloskundige. Zou ik dat nog terug kunnen draaien?



Het wordt in elk geval geen thuisbevalling, dat scheelt misschien al iets.
Winter is the season in which people try to keep the house as warm as it was in the summer, when they complained about the heat.
Alle reacties Link kopieren
Nu ik hier nog verder lees, ben ik echt blij dat ik in Frankrijk woon...

Belachelijk eigenlijk dat je bij 42 weken nog ZELF moet gaan zeuren/eisen/huilen dat je bevalling opgewekt wordt. En als je nou niet zo assertief bent ?



Ik ben nu precies 4 maanden zwanger en hier is het allemaal erg fijn geregeld.

Ik heb me al ingeschreven bij het ziekenhuis voor de bevalling (ze laten een max. aantal vrouwen toe per maand om wachtrijen te voorkomen, maar je kan natuurlijk in elk ander ziekenhuis bevallen in geval van nood)



Ook ben ik nu bezig een dossier aan te leggen met behulp van mijn gyn waarin alle echo's, foto's, onderzoeksresultaten en andere belangrijke zaken zitten. Die geef ik in de 7e maand aan het ziekenhuis, dan zijn ze voorbereid op m'n bevalling.

Bij een standaardbevalling heb je hier in het ziekenhuis ook alleen maar een verloskundige/verpleger, de gyn komt er alleen aan te pas als er problemen zijn

En hier worden alle vrouwen aan het begin van de zwangerschap op toxoplasmose getest (is een bloedtest), wat wel handig is voor diegenen die al immuum zijn. (Ik niet, helaas)

Ook mag je gewoon een ruggeprik als je daarom vraagt. En heeft iedereen standaard een 30 weken echo.



Ik vind het eigenlijk schandalig dat een enorm rijk land als Nederland zo op z'n centen let, en dat alles zo slecht geregeld is, en dat daardoor baby's en moeders in gevaar komen...



Maar het voordeel van NL is wel dat je kan kiezen om thuis te bevallen. Hier kan dat (bijna) niet (maar dat was ik toch al niet van plan )
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, en de onderzoeken, de voorbereiding op de bevalling, de bevalling zelf, pijnbestrijding op verzoek en het verblijf in het ziekenhuis wordt hier helemaal vergoed door de basisverzekering, die iedereen heeft.
Alle reacties Link kopieren
quote:ding schreef op 24 november 2009 @ 11:29:

We moeten ook weer niet teveel doorschieten naar de andere kant, en meteen in paniek schieten. Maar wel gewoon op je strepen staan wat je wel en niet wil.



Helemaal mee eens! Mijn eerste is geboren met 41 weken en 3 dagen zwangerschap. Ik heb me al die tijd prima gevoeld. Het is niet in me opgekomen om me te laten strippen. Ik liep, fietste en kon alles nog gewoon doen.



Op de dag dat mijn zoon geboren is, stond de eerste keer een afspraak voor een CTG en controle in het ziekenhuis. Die was niet nodig. 3 uur voor die afspraak kwam mijn zoon ter wereld.



Anders is het als het een last is, dan moet je op je strepen staan en hebben zorgverleners de plicht om je te helpen.
Alle reacties Link kopieren
Ik was 2x laat (41+5 en 42 met inleiding) beide bevallingen zijn in het ziekenhuis gebeurd omdat het niet ging. Mijn eerste bevalling duurde 50 uur! en ik kan niet anders zeggen dan dat ik het als heel erg traumatisch ervaren heb. Ik mocht pas na 40 uur! weeen naar het ziekenhuis (maar; 1 cm ontsluiting) en puur en alleen omdat mijn vliezen al even lang gebroken waren. Ik heb weeen op wekkers gekregen en na een paar uur ook een ruggen prik (ik trok het gewoon niet meer)



Tweede bevalling zat ik met 42 weken nog geheel dicht en kreeg ik gel; 4,5 uur later was mijn kind er. Heel snel dus! slechts twee weeen gehad maar de beloofde ruggenprik (waar ik voor moest tekenen) mooi niet gekregen :( wederom niet erg leuk bevallen dus.



In mijn omgeving heb ik nu 4 andere bevallingen mee gemaakt en allemaal zijn ze even dramatisch verlopen (te vroeg maar er werd niet gegloofd dat ze weeen had zouden gewoon harde buiken zijn) te snel (met weeen op controlle 1 cm hebben naar huis gaan en bellen, verlos komt (KWAAD!) 3 cm ontsluiting en dat een kwatier later, zou wel paar uur duren nog werd er gezegd, half uur later was het kind er! reden dat de verlos er nog was was dat ze een wee had van 10 minuten en ze even wilde kijken naar die belachelijke vertoning :O) de derde 30 uur weeen kind paste niet door de doorgang (volle ontsluiting werd dus een spoed keizer snee; 20 uur eerder hadden ze ook al kunnen zien dat er geen kind door ging passen)



Grootste probleem er word totaal niet geluisterd! Als moeder en kind goed gaan is 42 weken geen probleem, maar als 1 van de twee laat merken dat het niet goed gaat moet daar gewoon op gereageerd worden!
Alle reacties Link kopieren
quote:mischa04 schreef op 24 november 2009 @ 10:30:

Ja, op je strepen staan is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik zit hier nu enorm te twijfelen of ik nu de verloskundige moet bellen voor een extra afspraak of niet.

Ik heb het idee dat ze me toch niet serieus nemen aangezien 42 weken bij hun heel normaal is.

Ik ben morgen 39 weken dus de tijd begint te dringen!

En ik ben op van de zenuwen.

Iemand een advies?Bellen! Met 37 weken mag je al bevallen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Tia Dalma schreef op 24 november 2009 @ 11:11:

Poeh........ ik krijg hier de rillingen en van!



Ik heb een Slim Kind, die blijkbaar uit ons beider lijfsbehoud besloten heeft in stuit te gaan liggen en zich daar ook niet meer uit heeft laten wrikken (letterlijk). En dus nog vóór de 40 weken geboren gaat worden met een geplande ks. Ik zie er heus tegenop, maar dit gelezen hebbende voelt het ook wel als een opluchting, moet ik nu bekennen.



voor de dames die de worsteling met hun gevoel en/of VK aan moeten gaan, en zij die al eens bevallen zijn en hun verhalen hier delen...TD, mijn beide bevallingen heb ik in het ziekenhuis gedaan onder begeleiding van een gynaecoloog (1e keer was ivm dreiging zwangerschapsvergiftiging en 2e keer ivm diabetes). Ik was maar wat blij dat ik daar lag en ben de gyn. nog steeds dankbaar voor hun doortastendheid.
Alle reacties Link kopieren
Maar inleiden met 37 weken zullen ze niet snel doen. Omdat ze vaak zien dat als ze een baby halen (mits het natuurlijk voor moeder en kind gevaarlijk is om niets tedoen) voor de 38 weken er vaak problemen voordoen met de longetjes.
Alle reacties Link kopieren
quote:Enigme schreef op 23 november 2009 @ 20:44:

Ik vind het schrijnend dat er niet 24 uur per dag gynaecologen/anaesthesisten in huis zijn...Ook al hebben ze een rustige dienst, dan gaan ze toch slapen? Komop hey...ze verdienen stuk voor stuk >100.000 euro per jaar.dat lijkt me wel erg veel geld
Alle reacties Link kopieren
quote:ding schreef op 24 november 2009 @ 13:54:

Maar inleiden met 37 weken zullen ze niet snel doen. Omdat ze vaak zien dat als ze een baby halen (mits het natuurlijk voor moeder en kind gevaarlijk is om niets tedoen) voor de 38 weken er vaak problemen voordoen met de longetjes.En toch ben ik met 37 weken ingeleid. Mijn dochter kwam drie weken te vroeg.
Alle reacties Link kopieren
Maar toch niet zonder medische reden?
ding wijzigde dit bericht op 24-11-2009 14:17
Reden: duidelijker
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik heb Zembla ook gezien, en was toch wel ontdaan. Ik woon in België en hier is de zwangerschap en bevalling vaak overgemedicaliseerd (mensen worden hier soms voor de 40 weken ingeleid omdat ze 'het zat zijn' of omdat het beter uitkomt met de vakantieplannen van de gyn). Maar dat er zo nonchalant wordt omgegaan met overtijd gaan, en dat vervolgens de klachten van een vrouw die 42 weken zwanger is, langdurig bloedt en bijna geen vruchtwater meer heeft worden weggewuifd. Echt schandalig.



En het verhaal van de vrouw die een spoedoperatie moest ondergaan en waar het een uur duurde voor het OK team, de anaesthesist en de gynaecoloog arriveerden, was nog erger. De aanbeveling om een beperkter aantal ziekenhuizen met verloskamers te hebben, waar dan wel 24/7 specialistische hulp beschikbaar is leek me dan ook zeer terecht.



Ik heb een vriendin die een perfect gezonde voldragen baby heeft verloren omdat er bij de bevalling te laat werd ingegrepen. En dat is zo keihard, en zo ontzettend moeilijk te accepteren.
mahna mahna tuduuuudududu
Alle reacties Link kopieren
quote:ding schreef op 24 november 2009 @ 14:13:

Maar toch niet zonder medische reden?Ik had zwangerschapsdiabetes en zou toch al ingeleid worden. Dat mijn dochter drie weken te vroeg kwam had de gynaecoloog ook niet voorzien en voor mij was het eigenlijk heel ongunstig omdat de boel nog niet rijp was. De gynaecoloog heeft uiteindelijk toch doorgepakt en is mijn dochter met 37 weken geboren. Ik was toch al in het ziekenhuis en de afspraak voor het inleiden was al gemaakt. Ik zou met 39/40 weken ingeleid worden.
Alle reacties Link kopieren
Oke. Ik kan begrijpen dat het ongunstig is als de boel nog niet rijp is.



Iets wat ik ook niet begrijp is dat ze (meestal de verloskundige) niet doorsturen als het kindje tegroot wordt. (lees boven de 8.5 pond). Bij een kennis was de kleine met 38 weken al ruim 8 pond, maar daar werd niets aan gedaan. En is de kleine met 41 weken en ruim 10 pond geboren. Vind ik ook niet gezond voor een vrouwenlichaam.
Alle reacties Link kopieren
ding, grootte van de baby hoeft niks te betekenen, een klein kind kan veel lastiger bevallen dan een groot kind. Het gaat niet om gewicht, het gaat om omtrek van het hoofdje, en dat verandert echt niet meer in de laatste week. Dan komt er spek bij en dat zit om het buikje en de beentjes, en dat heeft geen enkele invloed op de bevalling. Overigens wilde mijn verloskundige laten inleiden toen bleek dat mijn tweede kind erg groot zou worden, maar vond de gyn dit onzin.

Ik vind dit topic een beetje erg anti verloskundigen worden en net alsof zij de schuldigen zijn aan hoge sterfte cijfer hier in nederland. Maar als je goed naar de uitzending had gekeken (die overigens een aantal zeer relevante punten volkomen weg liet), het grootste minpunt in nederland is de slechte zorg snachts. En dat kan ik alleen maar beamen.
Alle reacties Link kopieren
Daar ben ik het dus niet mee eens. Tuurlijk gaat het ook goed als het een groot kindje is, maar hoe vaak zie je niet dat moeders er lichamlijk iets aan over houdt? Maar waarom het risico lopen als het niet nodig is? En vaak zie je dat het hoofdomtrek bij grote baby's groter is dan bij een baby van 6 pond.



Ik ben het wel met je eens dat het niet alleen de verloskundige is waar naar gekeken moet worden. En dat er ook fouten worden gemaakt door de gyn. Dat het schandalig is dat er 's nachts geen gyn in het ziekenhuis aanwezig is.



Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meer zonder vooroordelen naar een verloskundige kan kijken.



Welke relevante punten werden er dan volgens jou weg gelaten?
Alle reacties Link kopieren
Er wordt niet goed gecommuniceerd. De verloskundigen zijn bang dat hun baan op den duur op de tocht komt te staan en bij de gynaecologen zitten ze niet te wachten op extra werk ivm te weinig mankracht. Als ik die gyn. van de uitzending goed begrepen heb.
Alle reacties Link kopieren
tuurliijk is bij 6 pond het hoofdje kleiner dan bij 10 pond, maar dat is niet iets wat in de laatste weken veranderd. Een grote baby bij 38 weken wordt nog wel dikker bij 40 weken, maar krijgt geen grotere schedel in die twee weken. En wat de gyn mij vertelde is, een kleinere baby heeft nog veel meer beweginsruimte, en ligt daardoor vaker verkeerd, terwijl een grotere baby maar op 1 manier door het geboorte kanaal past, ik vond dat toen gelul, maar achteraf was mijn bevalling van een 7 ponder een stuk moeilijker en lukte niet, en die van 9 pond wel, makkelijk.

Wat er weggelaten werd in deze uitzending, zijn punten die bij onderzoek al eerder naar voren kwamen. Hoge baby sterfte komt ook doordat er hier minder prenataal onderzoek is waardoor er minder zwangerschappen afgebroken worden en er dus meer babies sterven na de geboorte. (dit zijn dus geen gezonde babies, maar deze tellen wel mee in de nederlandse statistieken, maar niet in buitenlandse waar meer prenataal onderzoek gedaan wordt. Overigens weet ik niet precies wat ik hiervan vind. Meer onderzoek is dat goed of slecht?

Nederlandse moeders zijn de oudste moeders, dat speelt ook een rol in de gezondheid van moeder en kind

Nederlandse moeders roken gemiddeld meer dan in andere landen, heeft ook zijn effect.

Maar goed, die 42 weken en dan pas ingrijpen is ook zeker zorgelijk en snap ik niks van.

Ik heb weer het omgekeerde, doe mij maar een verloskundige. Een gyneacoloog is opgeleid voor complexe situaties, die 12 jaar is natuurlijk niet alleen maar kennis over zwangerschappen en bevallen, maar om alles wat daarbij komt kijken. En een normale bevalling is niet interessant voor een gyneacoloog, pas als het afwijkt, kan hij zijn kennis gebruiken. En dat is ook goed. In mijn beleving moet er veel meer overleg zijn, minder angst of gene om door te sturen en strenge criteria wanneer je doorstuurt. Maar alles alles goed gaat, doe mij maar een verloskundige.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven