Geld & Recht alle pijlers

¤ 2.000 netto in de bijstand?!

24-09-2014 09:59 1059 berichten
Ik heb weinig verstand van toeslagen en uitkeringen, maar Annemarie van Gaal weet het vast beter. Zou haar voorbeeld echt kloppen? Zo ja, dan is het de hoogste tijd dat het toeslagencircus een keer wordt aangepakt. Geen wonder dat 19 van de 20 bijstandsmoeders die ze begeleidt helemaal geen zin hebben om te gaan werken.



http://fd.nl/ondernemen/e ... &fb_action_types=og.likes



De komende weken zullen de koopkrachtplaatjes ons weer om de oren vliegen. Ook in 2015 gaat de koopkracht van veel groepen er in procenten op achteruit, maar die van de alleenstaande bijstandsmoeder lijdt vrijwel nooit onder bezuinigingen en gaat er altijd op vooruit. Vreemd trouwens dat we koopkrachtplaatjes altijd in procenten stijging of daling communiceren, maar vrijwel nooit in bedragen.



Daardoor hebben we een soort nationale perceptie, dat de financieel meest ongelukkige groep in onze samenleving de alleenstaande moeders in de bijstand zijn. Maar is dat ook zo? Ik zal de laatste zijn die zegt dat zij het financieel gemakkelijk hebben, maar ik wil het beeld wel nuanceren.



Schouders eronder



Sinds begin dit jaar probeer ik een aantal alleenstaande moeders in de bijstand te begeleiden naar een toekomst met werk. Zoals Rutte tijdens de beschouwingen zei: ‘De snelste manier om uit deze situatie te komen, is een baan.’

Ik bied hen aan om samen met een coach te onderzoeken waar hun talenten liggen, vervolgens neem ik de kosten van een beroepsopleiding en kinderopvang voor mijn rekening en ben hun steun en toeverlaat op weg naar een toekomst zónder bijstandsuitkering. Het enige dat ik als tegenprestatie van de alleenstaande bijstandsmoeders vraag, is dat zij de schouders eronder zetten en werken aan hun eigen ontwikkeling.



Financiële stimulans



Twintig bijstandsmoeders heb ik inmiddels benaderd. Negentien van hen haakten af omdat ze het naar eigen zeggen ‘eigenlijk best goed’ hadden en het ‘niet nodig’ vonden. Van de twintig bijstandsmoeders is er welgeteld één die door mij aan een baan geholpen wilde worden. Eén. En die ene zat toevallig net in de schuldsanering, dus had financieel weinig te verliezen. Maar nu de cijfers. Reken even mee met het inkomen van een van de bijstandsmoeders met twee kinderen op de middelbare school: haar uitkering is ¤ 1083, daarnaast ontvangt ze huurtoeslag van ¤ 297, zorgtoeslag van ¤ 72, kindgebonden budget van ¤ 148, alleenstaande ouderkorting ¤ 79, bijzondere kinderbijstand van ¤ 60 en kindertoeslag die omgerekend ¤ 168 per maand is. Samen is dit ¤ 1907 netto per maand en met de gemeentelijke regelingen erbij heeft ze iedere maand meer dan ¤ 2000 netto. Sommige bijstandsmoeders ontvangen daarnaast nog kinderalimentatie van de vaders, maar dat geven ze niet op, want dan worden ze gekort op de uitkering. Ik vraag me af hoeveel bewindspersonen in Den Haag deze optelsom kennen.

Je hoort mij niet beweren dat het leven van een alleenstaande bijstandsmoeder een vetpot is. Zeker niet. Ik pleit er ook niet voor om bijstandsmoeders te korten, maar we moeten wel met spoed iets doen aan de belasting op arbeid, want de financiële stimulans om een betaalde baan als receptioniste, kapster of ziekenverzorgster te nemen is er zo niet en zal er zo ook nooit komen.
quote:bestpittig schreef op 14 oktober 2014 @ 17:08:

Zouden de rotklusjes dan nog wel gedaan worden Choilleich? Dat vraag ik me nl. af. Iedereen vind het prima om leuk werk te doen. Maar de rotbaantjes wil niemand.



Ik stel voor om de rotbaantjes veel beter te betalen.

Markt gaat uit van vraag en aanbod, schaarste. Voor bepaalde ongeschoolde klusjes zonder al te veel eisen kan je gewoon enorm veel mensen vragen. Een gespecialiseerde natuurkundige is schaars. Je ontregelt de markt door rot baantjes goed te gaan betalen.



En ook de zogenaamde rot baantjes, laten we zeggen schoon maken (vind ik zelf niet rot, is wel ongeschoold) hoeven geen armoede in te houden hoor. Stel dat je een goed concept verzint en dat in de markt zet, of particulier schoon maakt en iets extra's hebt, dan kan je meer verdienen dan een startende WOer.



Ik kan niet tegen de houding dat alles van uit de ander moet komen, in dit geval de overheid. Iedereen heeft kansen, niet iedereen benut ze. Van uit die gedachte maak je gewoon meer kapot dan goed.



Mensen willen voor al eten, onderdak. Daar is werken voor bedoeld, en sinds een tijdje voor luxe. Mensen verliezen dat nog wel eens uit het oog, dat je het leven zelf moet maken. Niemand is je iets verschuldigd hoor.
Alle reacties Link kopieren
Basisinkomen ? Wat doet het met mensen als je de hele dag maar kan zitten. Ken er een paar en die zijn er nou niet echt van opgeknapt geestenlijk en lichamenlijk.



Hun wereld wordt steeds kleiner en de omstanders kunnen voorthans naar hun huis komen.
Alle reacties Link kopieren
Het probleem is dat mensen met een uitkering vaak veel extra's of kwijtscheldingen of toeslagen kunnen ontvangen, terwijl mensen die werken tegen een laag loon daar net buiten vallen en daardoor per saldo minder te besteden hebben dan die uitkeringsgerechtigde.



Ook in de Tweede Kamer en bij de regering is dit probleem (de zogenaamde armoedeval) al sinds jaar en dag bekend, en ondanks mooie woorden, wordt er niks mee/aan gedaan.



Allerlei ontwikkelingen hebben eraan bijgedragen dat de maandelijkse lasten jaar na jaar meer gestegen zijn dan het inkomen. In de jaren '70 kon een gezin moeiteloos leven van 1 gemiddeld inkomen, weliswaar niet overdreven luxe, maar een (tweedehands) autootje, een vakantie, wat extra's af en toe, kon er gewoon vanaf. Dat hoef je tegenwoordig niet meer te proberen. Als één van de kostwinners een inkomen heeft van netto bijv. ¤ 1.800,-- (wat een normaal inkomen is voor bijv. een gewone administratieve functie, of technisch medewerker, of noem maar tig andere banen op in het middengebied), is dat nauwelijks genoeg om een gezin van draaiende te houden. Huur of hypotheek is al gauw 700 euro per maand, en dan zit je nog niet eens duur. Verzekeringen, telefoon, zorg, enz, reken maar gauw 500 euro, zo niet meer. Dan heb je als gezin pakweg 100 euro per week over om eten te kopen, kleding te kopen (voor het hele gezin), reiskosten te betalen, af en toe een cadeautje voor een verjaardag te kopen en o ja, er moet ook nog wat gespaard worden voor als de wasmachine stuk gaat.



En elk jaar wordt van dat budget nog iets afgeknabbeld, want de lonen stijgen nauwelijks, maar de kosten wel. 3% hier, 4% daar, en hee, er moet ook nog 7 miljard naar Griekenland en 15 miljoen naar Bulgarije en ga zo maar door, dus of we even extra willen inleveren.



Hoe lang is dit nog houdbaar, vraag ik me af? Nederland is een rijk land, maar de eigen inwoners profiteren er steeds minder van. Nederland is een EU-melkkoe, dat wel, maar ik heb in de afgelopen 20 jaar alleen maar alles zien verschralen: de zorg, het sociale stelsel, het vrij besteedbaar inkomen, enz. En we pikken het allemaal, soms met wat gemor, maar dat is het dan wel.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
@choilleich: die kosten hebben werkende ouders ook! Of denk je dat kinderen niets kosten als je werkt? Dan kosten ze verdorie nog meer. Je mag namelijk overal zelf voor opdraaien. Geen toelage voor sportclubjes, schoolboeken en noem het maar op. Er zijn zat tweeverdieners die bijvoorbeeld een groot deel van de kinderopvang kosten zelf betalen. Of alleenstaande werkende ouders. Vooral deze laatste groep is jammer genoeg te vaak financieel gezien slechter af dan de bijstandouder.



Daar zit het grote verschil, zoals ik eerder al zei. Doordat je als werkende ouder nergens meer iets voor krijgt en alles zelf moet betalen, terwijl je in de bijstand veel daarvan niet zelf hoeft te betalen en nog allerlei toeslagen etc krijgt.



En een basisinkomen voor iedereen? Laat me niet lachen. Dus zonder enige voorwaarden gewoon elke maand lekker geld op je rekening krijgen? Waar je niks maar dan ook helemaal niks voor hoeft te doen? Dan willen er nog meer de hele dag op de bank hangen (of zwart bijklussen).
quote:Keausje schreef op 12 oktober 2014 @ 16:20:

Waar blijven overigens de 19 van de 20 bijstandsmoeders die het mooie aanbod van Van Gaal hadden afgeslagen?



Zijn zij nog geïnterviewd na het "stof opwaaiend" artikel van haar?





Of zouden de voorwaarden van dat mooie aanbod ervoor zorgen dat dat aanbod toch niet zo mooi was?



Ik weet het niet. Maar ik vertrouw mevrouw Van Gaal niet.



Vanavond maar weer "dubbeltje" kijken, waar ze gezellig bijschnabbelt met het aanprijzen van sloopdecrisis.nl en telkens hetzelfde riedeltje afdraait tegen mensen die zijn geselecteerd om de boodschap "allemaal jouw eigen schuld" uit te dragen.
quote:strikjemetstippels schreef op 12 oktober 2014 @ 16:24:

[...]



LOL 40 uur per week voor minimum loon werken is geen vrijheid in leveren natuurlijk...



Maar kon je dan geen schoonmaak baan of callcenter baan vinden? Of is de bijstand dan toch aanlokkelijker (zo is de psyche van de mens kennelijk, want zo gaat het wel degelijk dus).





Schoonmaakwerk is vaak buiten kantooruren, als de BSO ook gesloten is.



En callcenterwerk is echt niet meer zo rijk aanwezig als enkele jaren geleden. Vaak ook verplicht avond- en weekendwerk (en dan zit je weer met je kinderen. Ik heb dat zelf overigens wel een tijd gedaan als mijn kinderen bij hun vader zaten, tot die aan de tijden begon te morrelen (hij kreeg verkering...).



(ik heb overigens geen bijstand, nooit gehad ook).
quote:strikjemetstippels schreef op 12 oktober 2014 @ 16:33:

vier jaar geleden was er overigens ook al een artikel in de Volkskrant over blije bijstand moedertjes: http://www.denhaagtekijk. ... 5%20euro%20overhouden.htm





Dat is nog steeds geen 2000 euro.



En in 4 jaar is er ook gekort qua toeslagen.
quote:fruitmoes schreef op 12 oktober 2014 @ 16:57:

[...]





Ik kom echt mijn bed niet uit voor zoiets als callcenterwerk of nog erger schoonmaken, tsss

Maar als dat de psyche van de mens is, dan is dat dus ook jouw psyche, gefeliciteerd!

Nee, ik ben 26 en ze willen me niet hebben en dat is gedeeltelijk eigen schuld, dikke bult. Bovendien worden er tegenwoordig voor deze banen dingen gevraagd die ik ze niet kan geven, bijvoorbeeld ervaring, fulltime beschikbaarheid etc. En momenteel ligt het schoonmaakwerk ook al niet voor het oprapen.

Maar als jij 40 uur voor je minimale loon baan hebt gewerkt elke week, dan leg je dat naast je neer en hebt vrije tijd. Je hoeft niet om de zoveel tijd op te komen draven om te laten zien wat je binnenkrijgt en uitgeeft, je kan mensen te logeren hebben zonder dat er een haan naar kraait, je kan je eigen gekochte spullen verkopen, zonder dat je dat ook maar ergens hoeft op te geven (binnen de normale grenzen natuurlijk), je hoeft je niet ongans te solliciteren en daarover bewijzen te overleggen en verantwoording af te leggen, je kan bepalen waar je woont.

Ja jij hebt vrijheid om te doen wat je wil. En ik een stuk minder. En ik geniet daar zo erg van he En dat hoort er voor mij nou eenmaal bij, maar ga niet lopen doen alsof ik mezelf te goed voel voor zoiets als callcenterwerk of de schoonmaak.



Als je werkt voor je minimumloon hoef je niet bang te zijn dat de buurvrouw klikt naar de sociale dienst als je vriendje blijft slapen.

Je hoeft niemand binnen te laten als die tandenborstels komt tellen (gebeurt natuurlijk niet wekelijks, maar fijn is anders).

Je hoeft niet regelmatig op commando nutteloze sollicitatietrainingen te volgen die gericht zijn op laaggeschoolden die amper Nederlands spreken (daar zat mijn hoogopgeleide vriendin tussen, terwijl ze ook nog eens tegengewerkt werd in het afmaken van haar studie - nog maar enkele maanden, op eigen kosten).

Je kunt, als het op je pad komt, extra klussen aannemen zonder meteen moeilijkheden te krijgen met het verrekenen van je uitkering.



Oh, en je hoeft niet te liegen wat je doet overdag, want oh jee, men heeft zo snel een oordeel aan. Bijvoorbeeld waarom je niet gaat schoonmaken of callcenterwerk aanneemt. Want het ligt natuurlijk voor de hand dat je de hele dag op de bank zit te theedrinken, of beter: te roken.
quote:Lilith75 schreef op 14 oktober 2014 @ 18:45:

[...]





Die kosten heeft iedere werkende ouder , maar eenmaal in de bijstand zie je het financiële plaatje en dan gaan velen zoals fruitmoesje niet meer aan de bak.

Of denk je dat ik als alleenstaande werkende ouder bovenstaande kosten niet heb?

Het is de mentaliteit .



Ik ben het eens met missesjn.

Mijn dochter heeft het eten opgewarmd ( welke ik vooraf kook ) zodat we bijtijds kunnen eten , anders hadden we nu pas aan tafel gezeten.

Fruitmoesje en consorten zitten allang en breed voor de buis met de beentjes op tafel.



Maar zou om de dooie dood niet willen ruilen hoor, ook ik krijg energie van mijn baan mijn fijne collega's het plezier wat ik heb de voldoening wat ik heb , de waardering van mijn werkgever , Hé Fruitmoes krijg jij ook weleens een schouderklop van de gemeente en een bos bloemen " dat heb je weer goed gedaan meid "....of zit dat niet bij de drie maandelijkse controle van je bankafschriften en het tellen van gebruikte condooms ?



Of een basisinkomen een oplossing is?



Ga een pot thee zetten en nog even genieten van mijn 2 jongste kinderen voor ze naar bed moeten.



Nee hoor FRUITMOES heeft vandaag ook gewoon gewerkt, dus een gedeelte van mijn bijstand betaal ik zelf. En FRUITMOES is ook zeker niet te beroerd om extra te werken, maar waar ik werk is nu eenmaal niet zo heel veel werk en meestal krijgen de vaste krachten het extra werk toebedeeld. Verder gaat FRUITMOES ook nog naar school.

En hoezo het tellen van gebruikte condooms?

Je mag er trots op zijn dat jij zoveel werkt, als je alle mensen zo denegrerend behandeld, zoals je nu tegen mij doet, is dat denk ik ook het enige wat jij nog in je leven hebt. Ik vind dit wel zo'n ongelooflijke lage reactie.
quote:missesjn schreef op 12 oktober 2014 @ 17:03:

Cumulus: hoeveel werkenden denk je dat er een reistijd hebben van 3u? Ook veel hoor, en ook zij moeten hun kind ophalen van de opvang. Of mantelzorgen voor een ouder of kind. Als anderen het kunnen, kunnen bijstandsgerechtigden het toch ook? Of zijn werkenden super mensen?



Ik ken aardig wat mensen die dat doen/hebben.



En ik ken er genoeg die vroeger of later flink in de problemen komen. Burnout, ziek, vastlopen, problemen met je kinderen, hartproblemen of TIA o.i.d. van de stress.





Eerlijk gezegd ken ik geen enkele alleenstaande ouder die dat gered heeft op de lange(re) duur, tenzij er een flink vangnet in (oma's en opa's bijvoorbeeld).
quote:cumulus schreef op 14 oktober 2014 @ 20:18:

[...]





Of zouden de voorwaarden van dat mooie aanbod ervoor zorgen dat dat aanbod toch niet zo mooi was?



Ik weet het niet. Maar ik vertrouw mevrouw Van Gaal niet.



Vanavond maar weer "dubbeltje" kijken, waar ze gezellig bijschnabbelt met het aanprijzen van sloopdecrisis.nl en telkens hetzelfde riedeltje afdraait tegen mensen die zijn geselecteerd om de boodschap "allemaal jouw eigen schuld" uit te dragen.



Ik vertrouw haar ook niet en daarbij waar wil zij ineens 20 banen vandaan halen terwijl er krapte is op de arbeidsmarkt.

Jetta Klijnsma idem, die had het over banen voor mensen in de Wajong, wáár halen ze ineens die banen vandaan?



Als je werkloos bent moet je dus niet naar het Uitzendbureau gaan maar bij mevrouw van Gaal en Klijnsma aankloppen
quote:Keausje schreef op 12 oktober 2014 @ 17:22:

[...]





Voor zover ik heb gelezen worden bijstandsmoeders in 2015 gekort, één groep gaat 240 euro minder ontvangen, dit gaat dan om bijstandsmoeders waarvan de partner met de Noorderzon is vertrokken, in een verzorgingstehuis zit of in detentie.

Deze groep vrouwen zal dan waarschijnlijk geen cent meer overhouden.Sterker nog: diep in het rood komen. En je nog thuiswonende kinderen moeten je maar onderhouden (van hun stufi, die ze ook moeten lenen bijvoorbeeld).
quote:Lilith75 schreef op 12 oktober 2014 @ 17:28:

[...]





De alleenstaande ouder wordt gelijk getrokken met de alleenstaande zonder kinderen.



Maar het verschil wordt grotendeels ( niet geheel ) gecompenseerd met een hoger kindgebonden budget en de zogenaamde " ouderkop " met een max van 2800,= per jaar ( afhankelijk van inkomen ) .

Deze verhoging ( kgb en de ouderkop ) gelden ook voor werkende alleenstaande ouders , waardoor het verschil tussen werken en bijstand nog steeds nihil is.



Bijstand lager , via de belasting een compensatie tja .Oh, is dat er inmiddels al door? Dat wist ik niet.
quote:pickles schreef op 12 oktober 2014 @ 22:24:

Momenteel zit ik onbedoeld in de bijstand. Ik wilde me niet ziek laten melden, dus WIA, en dan blijft dit over. Ik ben er nu extra op gebrand om aan het werk te gaan, omdat ze mij geen steek verder kunnen helpen. Ik ben een hbo'er en ze willen me aan het werk hebben in een fabriek waarbij ik eentonig werk doe. Dat schijnt mijn oplossing te zijn, aldus de gemeente.



Maar ga ik aan het werk, inkomen op jaarbasis 27.000 euro, en dan ben ik al aardig in uurloon gezakt, dan kan ik net zo goed thuis blijven. Want wat me niet wordt kwijtgescholden! Kijk, van de gemeente ontvang ik 904 euro, woonlastenvermindering 150 euro en dat i.c.m. hra, ziektekostenvergoeding, eigen risico vergoeding etc. En maar klagen dat de bijstand zo slecht is.... Ik weet wel dat ik mijn hand niet meer wil ophouden. En daarom kies ik voor een baan, niet omdat ik er zo voordelig van afkom.





27.000, ik wou dat ik het had...



En ja, ik weet dat ik dan geen toeslagen meer krijg. Maar die dingen en vergoedingen die jij noemt krijgen we hier amper. Ja, wel een goedkope ziektekostenverzekering, maar ik heb helaas voor mijn kind en mijzelf een aanvullende verzekering nodig.



Maar jij woont in één van die zeldzame gemeenten waar nog e.e.a. vergoed wordt, dat scheelt inderdaad.



Ik kies overigens voor werk (voor zolang het nog kan) om onafhankelijk te blijven.
quote:cumulus schreef op 14 oktober 2014 @ 20:31:

[...]





Sterker nog: diep in het rood komen. En je nog thuiswonende kinderen moeten je maar onderhouden (van hun stufi, die ze ook moeten lenen bijvoorbeeld).





Dat moet haast wel, Begrijp jij dat hele verhaal?

Deze groep van 5000 bijstandsmoeders moet scheiden van hun partner die in hechtenis zitten of in een verzorgingstehuis om van de 240 korting af te komen. In feite worden ze gedwongen om te gaan scheiden van hun partner om weer een leefbaar "inkomen" te krijgen.

Dat is wat ik erin lees, hopelijk heb ik het fout.
quote:mara2 schreef op 14 oktober 2014 @ 19:02:

Basisinkomen ? Wat doet het met mensen als je de hele dag maar kan zitten. Ken er een paar en die zijn er nou niet echt van opgeknapt geestenlijk en lichamenlijk.



Hun wereld wordt steeds kleiner en de omstanders kunnen voorthans naar hun huis komen.Ik zou het graag willen hebben. Zodat ik me volledig kan richten op de mantelzorg in mijn gezin en aan mijn eigen genezing kan werken.
En dan lees je zo'n topic en je raakt er weer wat door gemotiveerd om te zoeken naar werk, ook al is er weinig. En je geeft eerlijk toe dat, ja, je raakt best wel gedemotiveerd om te solliciteren, omdat het heel erg moeilijk is om boven de bijstandsnorm uit te komen en het enige wat de meeste mensen doen is je nog veel harder de grond in trappen. ''Kijk, daar is waar jij hoort.'' ''Kijk mij eens superieur zijn, omdat ik wel werk, omdat ik dat wel echt heb meegekregen van huis uit, of beter ben geworden dan wie ik was.''

En dan vinden jullie het gek dat de meeste mensen niet eens meer moeite doen. Je wordt toch met de nek aangekeken. In plaats van positieve kritiek geven ''kom op, als je je eigen geld verdient, voel je je zoveel beter!'', trappen sommige mensen je alleen maar neer.

Ik ben blij voor jullie dat jullie zo geworden zijn, dat jullie ''het werken an sich'' wel geleerd hebben, maar voor de mensen voor wie dat erg moeilijk is, om daar zelfrespect en voldoening uit te halen en dat stapje voor stapje willen leren is die persoon als het laagste der laagste te behandelen ook wel erg laag.

Je bent niet perse een goed of beter mens, omdat jij wel werkt en een ander niet.
quote:Keausje schreef op 14 oktober 2014 @ 20:38:

[...]





Dat moet haast wel, Begrijp jij dat hele verhaal?

Deze groep van 5000 bijstandsmoeders moet scheiden van hun partner die in hechtenis zitten of in een verzorgingstehuis om van de 240 korting af te komen. In feite worden ze gedwongen om te gaan scheiden van hun partner om weer een leefbaar "inkomen" te krijgen.

Dat is wat ik erin lees, hopelijk heb ik het fout.



Ik denk dat er nu twee dingen door elkaar lopen: de nog getrouwde vrouwen met een partner die verdwenen, gedetineerd of opgenomen zijn (weet niet precies hoe dat zit), en alleenstaande bijstandsmoeders zonder partner die ook alleenstaandenbijstand zullen gaan krijgen, al begrijp ik dat dat toch weer gecompenseerd zal worden.



Wat het nut is van schuiven met geld zodat er in de praktijk weinig verandert is mij niet duidelijk,
quote:Keausje schreef op 14 oktober 2014 @ 20:31:

[...]





Ik vertrouw haar ook niet en daarbij waar wil zij ineens 20 banen vandaan halen terwijl er krapte is op de arbeidsmarkt.

Jetta Klijnsma idem, die had het over banen voor mensen in de Wajong, wáár halen ze ineens die banen vandaan?



Als je werkloos bent moet je dus niet naar het Uitzendbureau gaan maar bij mevrouw van Gaal en Klijnsma aankloppen



Die roeptoeteren dat je dan gewoon meer je best moet doen. En mevrouw Van Gaal haalt Randstad erbij, want die zit in hetzelfde gesponsorde programma.



En nu ga ik afsluiten en slapen, morgen weer vroeg dag en een deadline die gehaald moet worden.
quote:fruitmoes schreef op 14 oktober 2014 @ 20:40:

En dan lees je zo'n topic en je raakt er weer wat door gemotiveerd om te zoeken naar werk, ook al is er weinig. En je geeft eerlijk toe dat, ja, je raakt best wel gedemotiveerd om te solliciteren, omdat het heel erg moeilijk is om boven de bijstandsnorm uit te komen en het enige wat de meeste mensen doen is je nog veel harder de grond in trappen. ''Kijk, daar is waar jij hoort.'' ''Kijk mij eens superieur zijn, omdat ik wel werk, omdat ik dat wel echt heb meegekregen van huis uit, of beter ben geworden dan wie ik was.''

En dan vinden jullie het gek dat de meeste mensen niet eens meer moeite doen. Je wordt toch met de nek aangekeken. In plaats van positieve kritiek geven ''kom op, als je je eigen geld verdient, voel je je zoveel beter!'', trappen sommige mensen je alleen maar neer.

Ik ben blij voor jullie dat jullie zo geworden zijn, dat jullie ''het werken an sich'' wel geleerd hebben, maar voor de mensen voor wie dat erg moeilijk is, om daar zelfrespect en voldoening uit te halen en dat stapje voor stapje willen leren is die persoon als het laagste der laagste te behandelen ook wel erg laag.

Je bent niet perse een goed of beter mens, omdat jij wel werkt en een ander niet.



Hear hear!



(en nu ben ik echt offline ;) )
quote:Keausje schreef op 14 oktober 2014 @ 20:31:

[...]





Ik vertrouw haar ook niet en daarbij waar wil zij ineens 20 banen vandaan halen terwijl er krapte is op de arbeidsmarkt.

Jetta Klijnsma idem, die had het over banen voor mensen in de Wajong, wáár halen ze ineens die banen vandaan?



Als je werkloos bent moet je dus niet naar het Uitzendbureau gaan maar bij mevrouw van Gaal en Klijnsma aankloppen Ik zag vandaag wel een hoop banen op de werk.nl die speciaal voor Wajongers waren en dat is fantastisch, maar daardoor kunnen andere mensen die banen dus niet meer krijgen, terwijl het volgens mij vrij normale banen waren.
quote:cumulus schreef op 14 oktober 2014 @ 20:41:

[...]





Ik denk dat er nu twee dingen door elkaar lopen: de nog getrouwde vrouwen met een partner die verdwenen, gedetineerd of opgenomen zijn (weet niet precies hoe dat zit), en alleenstaande bijstandsmoeders zonder partner die ook alleenstaandenbijstand zullen gaan krijgen, al begrijp ik dat dat toch weer gecompenseerd zal worden.



Wat het nut is van schuiven met geld zodat er in de praktijk weinig verandert is mij niet duidelijk,Misschien is dat geschuif omdat de regelingen ervoor worden teruggedraaid van 9? naar 4 en dat misschien zorgt voor minder administratie etc., wat dan weer zorgt voor minder kosten?
quote:Keausje schreef op 14 oktober 2014 @ 20:31:

[...]





Ik vertrouw haar ook niet en daarbij waar wil zij ineens 20 banen vandaan halen terwijl er krapte is op de arbeidsmarkt.

Jetta Klijnsma idem, die had het over banen voor mensen in de Wajong, wáár halen ze ineens die banen vandaan?



Als je werkloos bent moet je dus niet naar het Uitzendbureau gaan maar bij mevrouw van Gaal en Klijnsma aankloppen

+100.

Ik ben het met ieder woord eens. Ook vwb Jetta.
quote:meivogel schreef op 13 oktober 2014 @ 14:04:

[...]





Ik heb wel eens de uitspraak gelezen (over afvallen ging dat): als het zo makkelijk was, dan deed iedereen het wel Daar zit hem de kneep natuurlijk wel een beetje. De geest is gewillig maar het vlees is zwak, zou mijn opa zeggen. Respect voor wie het wel lukt overigens!



Maar dat is niet helemaal het punt dat ik wilde maken. Mij gaat het meer om mensen met een lagere opleiding, die niet de capaciteit hebben om door te leren, of die om een andere reden aan de kant staan en moeite hebben om aansluiting te vinden. Dan verzand je in deze tijd al snel in contract-baantjes met zeer slechte arbeidsvoorwaarden, waar je bovendien al snel te oud voor bent.

Ik heb het zelf ook meegemaakt in mijn laatste, tijdelijke baan. Mijn directe leidinggevende was zeer tevreden, mijn inzet was prima, maar einde contract was einde contract, zo was dat van hogerhand bepaald. Dit was mij overigens al op voorhand, vóórdat ik mijn handtekening zette, verteld.

Dat bedoel ik met doodlopende weg. Je kunt dan weer verder in het volgende contractbaantje, als je het geluk hebt iets te vinden, maar je weet al vrijwel zeker dat het je niet verder gaat helpen.

Voor mijzelf is dat nog niet zo erg omdat ik al wat ouder ben en mijn leven niet meer hoef op te bouwen, maar als je nog aan het begin staat, kan ik me voorstellen dat het erg demotiverend is.



Uiteraard is dat nog geen reden om in de bijstand te blijven hangen. Op eigen benen staan is altijd beter. Maar het zou geen kwaad kunnen als vanuit de regering hier eens naar gekeken wordt: hoe je mensen weer een toekomstperspectief kunt bieden.Daar kan ik me wel in vinden. Ik vind het zelf bijvoorbeeld erg moeilijk om naar de langere termijn te kijken. Te abstract voor mij. Ik hang eigenlijk ook al constant in allerlei tijdelijke baantjes, ben eigenlijk ook al te oud voor de meeste beginnersbaantjes en wordt daar niet meer aangenomen. Terwijl ik ook de papieren niet heb voor andere banen. En dan heb ik prive ook een hoop ellende en daar kan ik toch behoorlijk in verzuipen, waardoor ik helemaal geen uitweg meer zie. Ik heb nu een baan met een halfjaarscontract en daarna zou ik nog een contract van 3 maanden kunnen krijgen, maar daarna is het wel einde oefening. En het is ook al geen baan die je echt kan gebruiken als springplank naar een wat betere baan. Dan is de enige uitweg terug de schoolbanken weer in, maar dan zal ik eerst mijn middelbare schooldiploma moeten halen.
Alle reacties Link kopieren
Fruitmoes , lees je eigen posts nog eens daar reageer ik op.

Ik heb je in de eerste instantie aangemoedigd en succes ed gewenst.



Maar als je gaat beginnen over inleveren van vrijheid financiën overleggen , geen logé mogen hebben , je motivatie er niet is omdat je niks overhoudt als je werkt , dan stuit dat mij tegen de borst.

Want wie ben jij , om thuis te zitten met een uitkering en schulden en zo van de toren te blazen....." ik hou niks over als ik meer werk ".

Dát is een mentaliteit probleempje meid én daar heb ik nogal wat moeite mee.



Ik heb niks tegen mensen die een uitkering nodig hebben , er tijdelijk gebruik van maken , het kan iedereen misschien overkomen.

Het is alleen een vangnet en geen hangmat dát is het verschil tussen de ene person in de bijstand en de andere persoon in de bijstand.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven