Gezondheid alle pijlers

Schildklier: Thyrax maar doodeng

12-09-2007 07:17 988 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik loop al jaren rond met klachten (vermoeidheid, kouwelijkheid, spierzwakte, lusteloosheid). Zo'n 8 jaar geleden ben ik geprikt, niet op schildklier maar op Hb, deze was toen te laag en is behandeld, maar dat veranderde feitelijk maar weinig aan de klachten. Nu anderhalf jaar geleden ben ik naar de huisarts gegaan met weer dezelfde klachten: ik was het zat om niet gewoon de trap op te kunnen lopen zonder te hoeven uitrusten en niet gewoon een avondje uit te kunnen zonder daarvoor twee weken te boeten. Hij gooide het eerst op stress, uiteraard het zat tussen de oren, en ik heb toen nog aardig moeten zeuren om toch een prik te krijgen. Ik wist toen nog niks van de schildklier af, dus mijn waardes van toen (TSH 6.2 en FT4 16.7) zeiden me niet zo heel veel. De huisarts gaf aan dat dit weliswaar niet goed was, maar dat ik over een jaar maar moest terugkomen. Enfin, vorige week weer geprikt, waardes zijn verslechterd (TSH 7.6 bij FT4 14.5) en ik ben vanochtend begonnen met 1 tablet Thyrax, die ik over twee weken zou moeten ophogen naar 2 tabletten.

Ik vind het DOODENG!! De huisarts schreef dit voor in een telefonisch consult, alsof het niets bijzonders is. Maar nadat ik op internet informatie heb gezocht over hypothyreoïdie en medicatie heb ik een potje zitten brullen. Ik voel me nu weliswaar al jaren niet fit, maar omdat dit er zo geleidelijk aan is ingeslopen ben ik eraan gewend. Ik ben zo bang dat deze Thyrax alles gaat veranderen! Dat ik ben overgedoseerd, of dat ik me nu juist voor het eerst sinds mijn volwassen leven goed ga voelen (en me moet realiseren dat ik me dus al die tijd met een REDEN zo slecht heb gevoeld). HELP! De afspraak is dat ik over 3 maanden terugkom om bloed te prikken, en ik heb me sowieso voorgenomen om dan een dubbele afspraak te maken om e.e.a. op een rijtje te zetten, maar in de tussentijd...

Wie heeft er nog meer een te traag werkende schildklier en wil daar met me over praten??
Alle reacties Link kopieren
Ga zeker terug! Dacht dat deze klachten misschien ook bij jullie voorkwamen. Bedankt voor jullie reactie!
Alle reacties Link kopieren
Goedemorgen!

Uitslag is goed van het weefsel-onderzoek



Heb direkt een hogere dosering thyrax meegekregen, ik slik nu 150 mcg en binnenkort naar de endocrinoloog
Alle reacties Link kopieren
Hallo meiden,



Ik heb gisteren van de dokter de diagnose een te trage schildklier gekregen. Toen ik 16 was heb ik veel te snelle schildklier gehad en heb medicijnen geslikt tot mn 20ste. Daarna afgebouwd en dat is jaren goed gegaan. Beetje stom van mezelf maar ben niet meer zo vaak op controle gegaan daarna, met als gevolgd dus nu een trage schildklier. Mijn TSH was 8,4, nu morgen naar de dokter voor een behandelplan.

Verder even over mezelf; ik ben 26, woon in een grote stad, werk in de theaterwereld en ga in mei trouwen!

Ik hoop dat ik met jullie mag meebabbelen?



Groetjes Esther
Alle reacties Link kopieren
Zo dat is weer een hele poos dat ik hier was maar ja druk, druk, druk.



Yoie gefeliciteerd met je goede uitslag nu op naar de goede dosering en een "normaal" leven.



Raccoon hoe gaat het met jou?



Estervw welkom hier het is te hopen dat je je snel goed gaat voelen met de medicatie.



Hier gaat alles tot nu toe weer behoorlijk goed. Ik ben nog wel moe maar niet zoveel meer als 4 weken terug. Volgende week ga ik bloed laten prikken. In overleg met de endo laat ik het hier prikken en dan moeten ze de uitslag faxen naar het AMC ik ben benieuwd of het nu wel goed gaat. Dat zullen we 29 april horen want dan belt de endo mij voor de uitslag en dan weet ik ook of ik goed ingesteld sta of niet.



Groetjes
Alle reacties Link kopieren
Hallo dames,



Graag jullie advies en tips. Mijn schildklier is sinds anderhalf jaar flink aan het rommelen. Begon met een hyper zonder klachten tijdens mijn tweede zwangerschap, maar na de zwangerschap ben ik langzaam maar zeker van een hyper naar een hypo gegaan. Ik ga vanaf morgen voor het eerst Thyrax slikken, te beginnen met een lage dosis van 0,025. Mijn schildklierwaardes zijn gelukkig momenteel niet heel dramatisch, zitten op de ondergrens, maar ik hoop me met iets hogere waardes net wat beter te voelen.



Wat merk je als je voor het eerst thyrax gaat slikken? En na hoeveel dagen ongeveer?

Ik kreeg van de apotheek het advies om het een half uur voor het ontbijt te slikken, maar lees op internet dat je het ook net voor het slapen in kan nemen, op voorwaarde dat je een paar uur daarvoor niets hebt gegeten. Hoe zit dat?



Alvast bedankt voor jullie ervaringen.



Groetjes Jojon
Jojon



Van de tyrax zelf merk je niets. En wanneer het voor jou gaat werken is per persoon afhankelijk. Ik heb er jaren over gedaan en nog ben ik niet erg stabiel (wil je niet ontmoedigen hoor, ik ben gewoon een geval appart )

Beste is ok de tyrax inderdaad 's ochtends op een nuchtere maag in te nemen en dan een half uur niets te eten.

Je kan het ook de avond er voor doen, maar dan moet je minimaal 4 uur niets gegeten of gedronken hebben. Lijkt mij een lastige opgaaf. Als je om bijv. 11 uur naar bed gaat mag je vanaf 7 uur niets meer



Succes er mee, hoop dat je snel opknapt!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Jojon,



Ik ben mijn schildklier kwijt, ik starte met een hoge dosering 200 en na 6 weken werd er bloed geprikt en gekeken hoe de waardes toen waren en dan is het uitzoeken hoe je je voelt en wat de waardes dan zijn het heeft een hele poos geduurd voordat ik me weer helemaal goed voelde. Ik slik de thyrax 's morgens dat vind ik persoonlijk veel makkelijker en je raakt er heel snel aan gewend.



Groetjes en sterkte
Alle reacties Link kopieren
Dank voor jullie reacties. Ik neem de thyrax nu maar meteen als de wekker gaat, voor ik mezelf en twee kids 'gewassen en gestreken' heb, is er toch al minimaal een halfuur voorbij.

Ik kom hier nog wel eens spieken als ik vragen heb de komende tijd.
Alle reacties Link kopieren
Hallo Allemaal,



het is ruim een jaar geleden geloof ik, dat ik hier geweest ben...



Ik wil eens mijn waarden in de groep gooien, die zijn beetje raar: TSH 0,35 en T4 14,8 Ik slik, na verlaging nog steeds hoge dosis (162,5 mg thyrax), en die TSH blijft zo laag...



Ik had hartklachten, heb ervoor op de eerste hulp gelegen, maar na allerlei tests is er niks mis gebleken met mijn hartje. Gelukkig maar! Cardioloog was echter ook van mening dat die waarden raar zijn. En ze zijn al langere tijd zo afwijkend van elkaar.



Heeft iemand hier daar ideeen over? Ik ga natuurlijk contact weer opnemen met mijn eigen internist (die had me aanvankelijk geadviseerd iets te verlagen, maar dat haalt niks uit)

Ik denk zelf dat ik eerder te laag ben ingesteld ('s avonds koud, obstipatie, moemoemoe) dan te hoog, maar toch heb ik af en toe xzeer versnelde hartslag en benauwdheid. (eerstehulp-opname was doordat ik benauwd was en een hartslag had van 162 gedurende langere -15-20 min-tijd)



Wellicht heeft een van jullie een idee wat dit zou kunnen zijn?





groet, Kinke
Alle reacties Link kopieren
Hi Kinke,



Zou het bij jou ook een omzettingsprobleem kunnen zijn? Waarbij dus alleen Thyrax niet helpt? Natuurlijk kun je het best je endocrinoloog raadplegen maar geloof dat je hem intussen al hebt geraadpleegd.

Hoop dat je je snel weer beter voelt!

Gr. Ruby
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Als ik dit allemaal zo lees komen enkele klachten me toch wel bekend voor. Ik zit al lang in de put omdat ik van oktober tot januari zomaar 8 kilo aangekomen ben zonder dat ik veranderde van eetpatroon. Daarna heb ik geprobeerd dit gewicht eraf te krijgen door gezond te eten (via een dieetiste heb ik het dieetiste dieet) en te sporten, maar tot nu toe is er nog geen grammetje af. Ik pas geen broeken meer, maar ook veel schoenen niet meer.



Daarbij voel ik me vaak hartstikke moe, al bij het opstaan verheug ik me soms op de avond, zodat ik weer lekker kan slapen. Ook val ik soms smiddags op de bank in slaap, terwijl ik genoeg uren slaap per nacht.



Ik heb verder nog enkele klachten (ik houd vocht vast, heb stemmingswisselingen, ben vaak kortademig en benauwd, snel en vaak ziek/verkouden, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en nog wat dingetjes) maar toch durfde ik hier niet mee naar de huisarts omdat ik ergens bang ben dat hij me niet geloofd of serieus neemt. Ook wilde ik het ook gewoon even de tijd geven allemaal, maar het gaat niet over en ik vind gewoon dat ik me niet voel als een gezonde meid van 25, ik vind mijn klachten gewoon niet normaal. Daarom heb ik besloten toch maar naar de huisarts te gaan aanstaande woensdag, ik hoop dat hij me serieus neemt!



Ik vraag me af of het mijn schildklier kan zijn, kan je zoiets zomaar ineens krijgen? Of dat het er in sluipt laat maar zeggen? Ik dacht altijd dat ik gewoon veel slaap nodig had, maar het gaat steeds zwaardere vormen aan nemen, dit lijkt me toch niet gezond. Naja, ik houd jullie op de hoogte :-)
Alle reacties Link kopieren
Hoi Glamourgirl,



Verstandig besluit om toch met al deze klachten naar je huisarts te gaan. Ik zou ook zeker vragen om uitgebreid je bloed te laten prikken niet alleen op schildklierklachten maar bijv. ook op vitamine B12 (al je B12 tekort hebt kun je ook veel verschillende klachten hebben).



Zeker kun je ineens last krijgen van je schildklier, bij mij begon het denk ik zo'n 6 jaar geleden en 2 jr. geleden werd Hashimoto vastgesteld (auto imuunziekte).

Succes bij de arts!
Alle reacties Link kopieren
Hoi ruby37, bedankt voor je reactie! Ik kom nét bij de huisarts vandaan en hij nam me gelukkig heel serieus! Hij gaat volgende week een uitgebreider onderzoek doen en in de tussentijd ook verschillende bloedtesten, die heb ik net in het ziekenhuis laten doen.. Ik ben benieuwd!
Alle reacties Link kopieren
Even het topic uppen...



Ben verpleegkundige maar heb hier gewoon geen verstand van en volgens mij is mijn schoonmoeder een apart geval maar goed... Misschien kunnen jullie ervaringsdeskundigen me wat vertellen.



Mijn schoonmoeder is al 30 jaar schildklierpatient, slikte hier ook al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaren thyrax voor. Ze zat de laaste 5 jaar stabiel op 125 mcg. Echter laatst bij het bloedprikken werden er afwijkende waarden gevonden (ft4 te hoog en de tsh ook).



Advies huisarts: even stoppen met de thyrax en kijken of de waarden zich normaliseren. Dat is nu 3 weken geleden... Ze is gister weer bloed wezen prikken en nu blijkt de t4 gezakt te zijn (wat volgens mij logisch is als je stopt met de thyrax) maar het tsh gehalte is nu 100 !!



Van de huisarts krijgt ze nu weer een opbouwschema voor de thyrax. 1 week 50 mcg.. dan een week 100 mcg.. even aanzien en dan over 6 weken weer bloedprikken.



Mijn schoonmoeder is oud en wijs genoeg natuurlijk (maar ook weduwe en wil liever niemand belasten met haar 'problemen') maar ik schrok me de pleuris van die TSH waarde. Dat duidt toch juist op een hypotheriodie ipv een hyper? Of ben ik nu abuis? En ze gaat nu juist weer starten met medicijnen voor een te snel werkende schildklier? Dat snap ik niet...



Dus als iemand me dat enigszins uit kan leggen... graag!



BVD!
Alle reacties Link kopieren
Enigme, ik slik al jaren thyrax, maar kreeg laatst een discussie met mijn huisarts over mijn waardes die hoger zijn dan voorheen. Ik heb na met de schildklierstichting te hebben gesproken begrepen dat er verschillende waardes worden gehanteerd door huisartsen en internisten. Huisartsen houden zich heel sterk aan de standaard waardes (TSH <4 en T4 12-20) en kijken niet naar de klachten per individu. Aan de hand daarvan had ik gister een afspraak bij de internist. De internist vertelde ook dat als men hart- en vaatziekten, last van depressies of een zwangerschapswens heeft, TSH eerder tussen 1-2 moet zijn dan 4.



Ik zou jouw schoonmoeder willen adviseren erop te staan dat ze een verwijsbrief krijgt voor de internist.
Alle reacties Link kopieren
@vera & enigme: er zijn nogal veel verschillende redenen waarom de tsh waarde ver de lucht in schiet & de t4 daalt.

Meestal duidt het echter op stofwisselingsproblematiek of (ernstiger wordende) problemen bij hypofyse of 'n ander naastgelegen hersendeel. (ouderdom hè)



Wacht eerst de nieuwe tests af & laat horen of de huisarts je door verwijst naar de internist/endocrienoloog.



Ik weet echter wel dat bij oudere mensen 125 mg als 'veel' mag worden beschouwd.



@vera: de standaard TSH-waarde wordt ivm auto-immuunziekten e.a zaken heftig bediscussieerd. Dit ivm de onbewezen positieve effecten van het geven van (lage) doseringen thyrax bij mensen die 'n TSH onder de 4/5 hebben (zoals ik in m'n jeugd)
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

Over een geval apart gesproken....

Zo'n 13 jaar geleden ging ik naar de huisarts omdat mijn nek uitzag als een opgeblazen kikker. Hij vertrouwde het niet en stuurde mij direct naar het ziekenhuis voor een onderzoek. Wat bleek, ik had een te snel werkende schildklier. Ik kreeg strumazol voorgeschoteld. Helaas sloeg het niet aan, ik bleef afvallen.

Ik ben niet al te groot (1.50), maar 39 kilo was zelfs voor mij veel te weinig. Toen ongeveer 5 jaar later, kreeg ik een jodium slok en omdat mijn schildklier veel te snel werkte en de internist bang was dat de normale dosis niet aan zou slaan, heeft hij mij een overdosis gegeven. Dit betekende echter wel, dat de kans groot was, dat mijn schildklier dan te traag zou gaan werken en dat zou weer betekenen dat ik mijn leven lang medicijnen moest slikken. Je raad het al, de angst is uitgekomen. Mijn schildklier werkt dus nu veel te traag en ben nu ook in zeer korte tijd heel veel aangekomen. Ik slik nu Euthyrox 100 mg. Nu probeer ik af te vallen.

Lang verhaal, maar wat ik eigenlijk wil vragen is:

- Ik lees allemaal over Thyrax. Wat is het verschil tussen Thyrax en Euthyrox

- bestaat er een dieet speciaal voor mensen met te traag werkende schildklier?
Alle reacties Link kopieren
@ enigme:

Raar advies van een huisarts om te stoppen met thyrax omdat de TSH te hoog is... Als je TSH-waarde te hoog is betekent dit dat je te weinig schildklierhormoon in je bloed hebt ,dus hypo bent inderdaad, en moet je (meer) thyrax slikken.....
Alle reacties Link kopieren
Darling, Euthyrox en Thyrax is het zelfde.



Ik heb hier een stukje uitleg van:



Thyrax

De werkzame stof in Thyrax is levothyroxine. Levothyroxine is sinds 1956 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Eltroxin, Euthyrox, Thyrax en als het merkloze Levothyroxine. Het is te verkrijgen in tabletten.





Mijn vraag: Ik ben gestopt met roken. Allerlei klachten die duiden op een hypo dus ik vermoed dat de Thyrax omhoog moet.

Hier is het de gwoonte om alleen de TSH te testen. Als die afwijkt wordt pas de T4 bekeken. Aangezien bij mij altijd de TSH goed is heeft dit weinig zin en klooi ik zelf maar wat aan



Herkent iemand deze klachten na het stoppen met roken?

Ik heb al gegoogled maar niet echt veel wijzer geworden
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een vraaje, die jullie misschien wel kunnen beantwoorden:



Ik heb onlangs van de dokter, na bloedprikken, gehoord dat mijn "schildklierwaarden te hoog zijn". Omdat hij er nu nog niets aan wil doen, heb ik niet door gevraagd. Maar later ben ik gaan nadenken, en vraag ik mij af: betekenen te hoge waarden dat ik een te snelle schildklier heb of een te langzame schildklier? Ik kom er via google en allerlei sites niet helemaal uit...
Alle reacties Link kopieren
Das een goeie Sansan. Een hoge TSH waarde wil vaak zeggen dat je een te langzaamwerkende schildklier hebt en een te hoge T4 duidt op een te snel werkende.



Er van uit gaande dat de huisarts de TSH bedoeld ( dit is het meest gangbare) zou je een langzaam werkende schildklier kunnen hebben. (hypothyreoidie)



Heb je klachten? Via google kom je erachter of dit bij een hypo hebt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypothyreoidie

of een hyper: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hyperthyreoidie
Alle reacties Link kopieren
Hallo ik heb vanaf mijn 18e een vertraagde schildklier, Alleen mijn waarde is elke keer anders maar ik kreeg wel thyrax.



Ik was eerst ook heel bang maar het heeft mij zo geholpen.

Er is niks verranderd behalven dat ik energie heb en me fit voel.



En ik geef je een tip ga niet google want daar word je inderdaad bang gemaakt.
Alle reacties Link kopieren
Hoi hoi iedereen.

Ik ben 3 weken geleden bevallen van een prachtige dochter 'Juliette'! Bij de hielprik hebben ze vastgesteld dat ze CHT heeft. Heeft er iemand ervaring met deze 'problematiek'? Tips, ervaringen (zowel + al -), hoe verloopt de behandeling ervan,... Alles info is welkom!

Greetz

Stephanie
Alle reacties Link kopieren
Proficiat Stephanie met jullie dochter.



Geen ervaring met CHT maar hopelijk weet iemand anders hier meer over. Sterkte.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Stephanie,



Allereerst gefeliciteerd met de geboorte van je dochter.



Het CHT verhaal klinkt me bekend in de oren. Bij ons in de familie is het hetzelfde gegaan;

Toen ik 34 jaar geleden werd geboren leek er geen vuiltje aan de lucht. Na 9 dagen kraamafdeling mocht mijn moeder met mij naar huis.

Na een paar maanden begonnen ik de symptomen te krijgen van loomheid, dikheid, traagheid en een verdikte hals agv de verdikte schildklier. Mijn moeder ging met me naar de kinderarts die kort daarvoor toevallig een patientje had gehad die dezelfde symptomen.

Ik ben toen voor 5 weken opgenomen geweest om me langzamerhand in te stellen op de thyrax.

Daarna moest ik om de 3-4 maanden naar de kinderarts om bloed te prikken en om de ontwikkeling te volgen.

Inmiddels slik ik al 34 jaar thyrax en laat nog 1-2 keer per jaar bloed prikken via de huisarts.



3 jaar na mij werd mijn broer geboren; met hem ging het iets slechter dan met mij. Hij moest de couveuse in omdat hij blauw was. Hij heeft ook 5 weken in het ziekenhuis gelegen. Ook hij had dezelfde klachten als ik destijds alleen bij hem konden ze gelijk beginnen met behandelen. Hij heeft er niks aan over gehouden en is nu een lange boom van een vent van dik 1.90mtr. Ook hij slikt net als ik thyrax.

Onze moeder kon dus met ons beiden elke 3 maanden naar de kinderarts om onze ontwikkeling te volgen en bloed te prikken voor de TSH waardes.



Nu heb ik zelf inmiddels ook 2 kids; een zoontje van 6 waar niks mee aan de hand is qua CHT(ik liep bij de gyn onder controle en ook bij internist en zoontje is getest met navelstrengbloed op CHT).

Met mijn 2e zoontje is het een ander verhaal. Tijdens de 20 weken echo had de baby een verdikte hals(wat later duidde op de schildklier).

Er waren wat complicaties bij mij als gevolg van deze problemen; ik had te veel vruchtwater omdat de baby niet (goed) kon slikken en de baby had geen maaginhoud omdat hij dus onvoldoende vruchtwater kon opnemen en dit dus een verstoorde stofwisseling als gevolg had.

Ik werd doorgestuurd naar het Radboud in Nijmegen en daar ben ik blijven lopen tot aan het eind van de zwangerschap.

Van elke echo werden opnames gemaakt om het na te kunnen bespreken met andere relevante specialisten. Ik kwam er elke 14 dagen voor een echo en bloedtest. Aan het einde van de zwangerschap slikte ik bijna 2 keer zo veel thyrax als normaal maar het had gelukkig wel effect want zijn struma slonk. Alle problemen leken opgelost op het moment dat hij geboren moest worden.

Ik ben in Nijmegen bevallen en na de geboorte leek alles goed te gaan. Na 1 minuut werd hij blauw en meegenomen naar een tussenkamertje waar hij werd geholpen te ademen. Uiteindelijk moest hij geintubeerd worden en is hij opgenomen op de NICU.

In totaal is hij 4 weken in Nijmegen geweest met ademhalingsproblemen. Hij kreeg trilbeademing en als gevolg hiervan was hij na afloop vaak verkouden.



Na de 3e ziekenhuisopname, toen hiij 10 maanden oud was, kreeg hij ventolin mee om hem te helpen beter te ademen.



Deze laatste ademhalingsproblemen hadden indirect wel te maken met de schildklier maar een concrete uitslag hebben we nooit gehad. Schildklierproblemen komen in onze familie wel voor en ook hebben mijn broer en ik allebei in het ziekenhuis gelegen met dubbele longontsteking. OOk mijn 2 zoontje heeft longontsteking gehad toen hij 2 maanden oud was. Het houdt dus allemaal wel verband met elkaar.



Dit laatste is natuurlijk niet relevant voor jouw situatie maar het gehele CHT verhaal is heel herkenbaar voor ons.



Inmiddels is mijn zoontje 3,5 en het gaat supergoed met hem. Hij heeft de ventolin niet meer nodig omdat hij over alles is heengegroeid.

Hij komt 2-3 keer per jaar bij de kinderarts in ons eigen ziekenhuis om zijn schildklierwaardes te controleren.

1 keer per jaar gaan we nog naar Nijmegen maar die bezoekjes worden steeds korter daar.

Hij slikt momenteel om de andere dag 2,5 en 3 blauwe tabletten(totaal 68,75mcg) thyrax en daar doet hij niet moeilijk over.

Zelf slik ik momenteel 175mcg, meer dan dat ik slikte ten tijden van de zwangerschap(200mcg).



Ik hoop dat je er wat mee kunt en geniet van je dochter.



groetjes heidi



Het is zoals altijd weer een te lang verhaal maar je kunt hieraan aflezen dat we zeer bekend zijn met het thyrax verhaal.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven