Werk & Studie alle pijlers

Wat vind je van deze brief?

07-03-2008 13:27 51 berichten
Ik wil jullie mening en opmerkingen over deze brief. Ik zet veel op het spel en ik wil dat het perfect is.



__________________________________



Beste XXX,



YYY is een groeiend bedrijf waarvoor meer dan 100 mensen werken. Op dit moment doet LLL parttime de personeelsadministratie. Uit de bereikte omzet in 2007, na de fusie, is de verwachting dat YYY zal blijven groeien. Dat betekent voor de personeelsadministratie dat de komende periode het aantal medewerkers zal toenemen. Het lijkt me verstandig om een “officiële” HR afdeling te beginnen, en hoe eerder hoe beter voor de organisatie.



Het belang van HR is voor de meeste succesvolle werkgevers duidelijk. In een tijd van arbeidskrapte en groeiende economie is een goed beleid nodig. HR gaat niet meer alleen om de verplichte administratieve taken omtrent het personeel. Het is zaak onze medewerkers aan het bedrijf te binden en een goede competentiemanagement op te zetten zodat we sterk op de markt kunnen staan.



Het is bij jou bekend dat ik een opleiding personeelsadministratie heb afgerond. Ik wil me verder hierin ontwikkelen en ben daarom op zoek gegaan naar een vereniging tussen mijn twee wensen : Bij YYY blijven werken en binnen een HR afdeling te werken. Naast mijn functie van _________, kan ik één of twee dagen per week LLL ondersteunen en samen een HR afdeling op te zetten.



Via _______ kan ik me verder ontwikkelen om mijn opgedane kennis en vaardigheden in YYY te kunnen investeren. Het deel van YYY is de opleiding te financieren. De grootste deel van de kosten kunnen via de belastingdienst teruggevorderd worden. Met een klein bijdrage van [bewerkt door moderator, ivm privacy], krijgt de organisatie een trouwe medewerker die zich zal inzetten voor een optimale HR afdeling.



Ik hoop dat je in mijn idee wat ziet, want ik wil graag meedoen aan een gouden toekomst voor YYY.



Groeten,
Waar wil jij je precies in verdiepen dan? In het schrijven van brieven?
Nee. Ik denk dat ik het gedeelte van de brief over de opleiding weg moet en ik meer over het oprichten van de afdeling moet weten om in gesprek met een goede basis kunnen gaan. Ik heb in mijn opleiding e.a. geleerd, maar ik wil meer erover weten: waarmee moet ik rekening houden? Wat moet er gebeuren voordat ik een eerste opzet zou maken? Dit soort dingen. Ik weet dat wat ik wil niet precies in de boeken te vinden is, maar ik wil meer kennis hebben, zodat ik in een gesprek sterk in mijn schoenen kan staan.
Pfoe... ik zou je zo geen boeken kunnen adviseren waar dat in zou kunnen staan. De literatuur geeft over het algemeen een beeld van specifieke kanten van het vak en niet zozeer iets over hoe je een P&O-afdeling opzet en inricht.



Ik kan je er natuurlijk wel wat over vertellen, maar ik weet niet zeker of dat info is waar je iets mee hebt of iets mee kunt. Heb je misschien iets specifiekere vragen die we hier voor je kunnen beantwoorden?



Wil je weten wat een P&O-afdeling precies doet? Wil je weten hoe groot die zou moeten zijn? Wil je weten wat er verder allemaal bij komt kijken?
Ik denk dat eerst moet ik weten wat er allemaal bij komt kijken. Als ik het belang en de uitvoorbaarheid van een P&O afdeling moet verdedigen, moet weten hoe de afdeling in het bedrijf past, que budget, maar ook binnen de organigram.
Een P&O-afdeling is altijd een stafafdeling. Het valt dus meestal niet in een afdeling maar staat er naast.



De kosten voor een P&O-afdeling hangen sterk samen met de salarissen van het P&O-personeel. Los van deze kosten kun je denken aan toewijzing van een deel van de overheadkosten (huisvesting, bureau, PC, gebruik kopieerapparaat, enz), kosten voor automatisering ( personeelsinformatieprogramma), en bijv. de kosten voor scholing. Los daarvan valt het meestal wel mee met de kosten voor een P&O-afdeling in een klein bedrijf.



Het grootste belang van een P&O-afdeling is dat er een vast aanspreekpunt en vertrouwenspersoon binnen de organisatie aanwezig is voor de medewerkers en voor de managers. Iemand met wie zij van gedachten kunnen wisselen over (vertrouwelijke) personele zaken. Daarnaast heeft de P&O-er tot taak om in de gaten te houden of iedereen zich aan de (arbeids)regels houdt, of het bedrijfsbeleid up-to-date is, dat nieuwe wettelijke regels tijdig in het bedrijf worden doorgevoerd, enz. De P&O-afdeling houdt zich bezig met instroom (werving/selectie/arbeidscontracten), doorstroom (ontwikkeling, opleidingen, promoties) en uitstroom (ontslagzaken, vrijwillig vertrek, pensioenering). Afhankelijk van de omvang van het bedrijf, bestaat een volwaardige P&O-afdeling vaak uit administratie (bijhouden dossiers ed), advisering (vragen beantwoorden, coachen, meedenken met het bedrijf) en beleidsvorming (zorgen dat alle regelingen up-to-date zijn, adviseren over en suggesties aandragen voor verbeteringen, enz).



Er kan natuurlijk nog veel meer verteld worden, maar dit is even een korte beschrijving in de notedop!
Ik vind heel interessant dit allemaal. Kan ik je mailen met vragen? Ik wil er een succesverhaal van maken. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik nooit iets belangrijk kan bereiken, tja, gode cijfers en veel diplomas. Maar dit is iets anders, veel belangrijker. Ik zou appetrots op me zijn als ik zoiets zou kunnen doen.
@MEFS



Ja, je mag mij mailen, ik zal angeltje zo vragen of zij mijn e-mailadres aan jou door wil sturen.
Dankje wel! Ik moet nu weg.
Graag gedaan! Ik zie je mailtje wel verschijnen en zal proberen daar zo snel mogelijk op te reageren. Ik kan op dit moment niet elke dag uitgebreid achter de computer zitten, maar ik beloof zsm te reageren.
Alle reacties Link kopieren
De zakelijke HRM'er in mij klapt voor nummerzoveel's uitleg maar vraagt ook om toelichting van het feit dat P&O als stafafdeling niet alleen maar een kostenpost is maar ook wel degelijk (zij het niet direct op de balans) bijdraagt aan het resultaat en (dus) ook baten oplevert :-). Vaak een belangrijk argument voor (financiele) directeuren om over de streep getrokken te worden om te investeren in een volwaardige P&O-afdeling: "ik ga óók geld voor jou verdiénen!"

Denk bv aan terugdringing van ziekteverzuim door een goed en inzichtelijk protocol en betere arbeidsomstandigheden, en terugdringing van investeringskosten door betere arbeidsvoorwaarden en betere regels: mensen zijn loyaler en blijven dus langer, hetgeen je scheelt in de kosten van steeds maar weer nieuwe mensen werven... en zo kan ik nog wel even doorgaan ;-).
@TD



Ik ben het 100% met je eens. :-)



Het punt is alleen, en dat zul jij vast ook wel weten, dat de financiele mensen vaak niet zoveel heil zien in dat soort argumenten totdat ze na verloop van tijd ook echt met concrete onweerlegbare cijfers onderbouwd kunnen worden! (En dan nog, de kosten van bijv. ziekteverzuim worden altijd zwaar onderschat omdat vaak alleen gekeken wordt naar de directe kosten terwijl de indirecte kosten vele malen hoger zijn!).
Alle reacties Link kopieren
Puur persoonlijk en zonder de rest van de opmerkingen gelezen te hebben;



Ik zou zelf een kortere brief opzetten, waarin je aangeeft dat een HR afdeling goed zou zijn voor het bedrijf, en dat jij daar graag een rol in wilt spelen.



Dan zou ik een rapport bijvoegen met wat uitgebreidere informatie. Wat de (loon) kosten zijn voor het bedrijf, en wat de baten zijn. Dat is best aardig wat werk, dat besef ik best. Maar als het je lukt...... :)



Als je werkgever interesse heeft na het lezen van je brief, volgt het rapport vanzelf. Anders heb je kans dat hij de brief leest, of maar half leest, en vervolgens denkt, ach, we zien wel, en dan blijft het eerst een jaar liggen.



Verder zou ik het zakelijk houden. Dus geen je en jou. Of, als je dat wel wilt, de rest ook wat minder officieel opzetten.
@ Mamalelie,

Na de opmerkingen van Nummerzoveel is dat wat ik ga doen. Ik vind het een grote uitdaging en heb zin in. Het zal niet meevallen, maar als het lukt om het te schrijven, zal ik er alleen maar baat van hebben.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees veel goedbedoelde adviezen t.a.v. de brief zoals TO die aanvankelijk had opgesteld. Ongetwijfeld komt hieruit uiteindelijk een betere brief voort.



Maar ik moest eigenlijk wel lachen om de eerste formulering!



Misschien inderdaad wat belerend en betweterig, maar je durft wel je hoofd boven het maaiveld uit te steken, buiten geëigende paden te lopen en neemt initatief. Die kernboodschap spreekt er heel duidelijk uit en dat vind ik een ijzersterk punt. Zo iemand zou ik meteen aannemen.



Wat je er ook van maakt -al dan niet met hulp van de medeforummers- het komt vast in orde!



Succes!





BW.
@Zwanger, ik heb gisteravond je bericht gelezen. In mijn bed lag vannacht een hele trotse en gelukkige vrouw. Ik voel me veel zekerder van mijzelf om dit te ondernemen dankzij je woorden.



Die betweterig is eigenlijk mijn zwakke punt. Ik vind heel moeilijk de taal op een zakelijke manier te gebruiken. Spaans en Nederlans zijn heel anders op dat punt en kan ik dat niet met boeken leren. Een voorbeeld van het verschil is dat in het Spaans het gebruik van "we" wijst naar bescheidenheid, terwijl hier in Nederland alleen de koninging zopraat.
nummerzoveel schreef op 07 maart 2008 @ 17:24:

@TD



Ik ben het 100% met je eens. :-)



Het punt is alleen, en dat zul jij vast ook wel weten, dat de financiele mensen vaak niet zoveel heil zien in dat soort argumenten totdat ze na verloop van tijd ook echt met concrete onweerlegbare cijfers onderbouwd kunnen worden! (En dan nog, de kosten van bijv. ziekteverzuim worden altijd zwaar onderschat omdat vaak alleen gekeken wordt naar de directe kosten terwijl de indirecte kosten vele malen hoger zijn!).




:) de financiele mens in mij zegt dat dat wel los loopt. Financiele beleidsmakers zitten oha niet te wachten op concrete onweerlegbare data, maar wel degelijk op concrete, donders goed onderbouwde modellen.



Dat lijkt wellicht hetzelfde (voor de non-financials :-P ) maar dat is het niet. Forecasting is iets anders dan info-achteraf.



Dat daar gelaten: ik vind het een fantastisch initiatief van MEFS, geweldig dat je zo initiatief neemt, dapper, constructief, echt hulde. Alleen, waarom per brief? Ik zou onder geen voorwaarde dit proces starten met een brief, maar met een gesprek. Een verrekt goed voorbereid gesprek, waarin je inderdaad cijfers op tafel kan leggen, een verhaal kan vertellen, een visie kan schetsen. Maar waarin je ook direct kan reageren op de impact die je verhaal heeft. Dat kan met een brief niet.
MEFS schreef op 08 maart 2008 @ 12:37:

@Zwanger, ik heb gisteravond je bericht gelezen. In mijn bed lag vannacht een hele trotse en gelukkige vrouw. Ik voel me veel zekerder van mijzelf om dit te ondernemen dankzij je woorden.



Die betweterig is eigenlijk mijn zwakke punt. Ik vind heel moeilijk de taal op een zakelijke manier te gebruiken. Spaans en Nederlans zijn heel anders op dat punt en kan ik dat niet met boeken leren. Een voorbeeld van het verschil is dat in het Spaans het gebruik van "we" wijst naar bescheidenheid, terwijl hier in Nederland alleen de koninging zopraat.


NEEEEE, niet alleen de koningin!



"we" wijst in het Nederlands niet zozeer op bescheidenheid inderdaad, maar het wijst WEL op groepsgevoel, betrokkenheid, denken aan het bedrijf als een team ipv denken aan jezelf.
Ik voel me te onzeker om mondeling dit toe te lichten, maar ik heb wel veel ervaring met presentaties. Misschien doe ik het zo. Ik ben nu erg bezig om te kijken hoe ik het kan doen.
Alle reacties Link kopieren
Veel succes, MEFS!
Wat je ook doet, alleen al dat je met dit initiatief komt zal echt wel gezien worden. Als je je veiliger voelt bij een brief, is daar op zich niets mis mee, maar ik denk echt, wat je doet getuigt van zoveel moed, kracht en lef, dat dat mondelinge toelichten ook wel lukt.



Kan je het niet oefenen met wat mensen? Heb je geen mensen in je omgeving die de rol van werkgever willen spelen?
Ja, mijn man kan me erbij helpen. Ik heb hem gisteren verteld. Hij was eerst verraasd en daarna wel enthousiast.
MEFS schreef op 10 maart 2008 @ 09:52:

Ja, mijn man kan me erbij helpen. Ik heb hem gisteren verteld. Hij was eerst verraasd en daarna wel enthousiast.
Gewoon eens proberen dan, een rollenspel dus. Je zal zien dat de zenuwen die je hebt verdwijnen zodra je in je verhaal zit. Echt, uit alles wat je schrijft spreekt kracht, daar mag je op vertrouwen hoor!
Ben ik dan de enige die zich afvraagt of het wel zo'n goede zet is om dit op een openbaar forum te plaatsen? Stel nou dat iemand je herkent?



Verder: dapper idee, ik hoop dat het gaat lukken!
Ik kan me niet voorstellen dat mijn collegas op de viva forum zitten :rofl: . Ik zit een branche die verweg is van de vivawereld.
Maar je hoeft niet op 't forum te zitten, om deze brief met google te vinden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven