Blijven ''hangen in groep 1

06-06-2008 14:11 52 berichten
Onze dochter is 4 jaar oud en wordt in oktober 5 jaar. Ze zit nu in groep 1 en blijft als regel ook in deze groep zitten. Op de voorschool had ze goede cito-scores en hadden mijn vrouw en ik het idee dat ze automatisch door zou stromen naar groep 2 bij aanvang van het nieuwe schooljaar.



Nadelen van opnieuw groep 1: Ze is vrij intelligent en wereldwijs en kan bijvoorbeeld al een beetje rekenen en schrijven. Blijven 'hangen' in groep 1 betekent niet heel veel nieuwe stimulansen.



Voordelen van opnieuw groep 1: I.p.v. dat ze jongste is in groep 2 wordt ze nu de oudste in groep 2. Qua sociale ontwikkeling wellicht beter. Bovendien zal ze wellicht sterker in haar schoenen komen te staat ten opzichte van haar klasgenootjes.



Overigens is wat ze zelf wil gewoon in groep 1 blijven. Ze voelt zich senang bij de kleinere kinderen.



Beste forumleden we zijn benieuwd wat jullie meningen zijn? Mijn vrouw had liever gezien dat ze overgaat. Voor mij is het om het even.



(Wij zijn nieuw op dit forum sinds vandaag.)
Ik bedenk me ineens dat als je kind in juli of augustus jarig is, het (redelijk) automatisch naar groep 2 zou gaan. Dat scheelt maar 2 of 3 maanden in leeftijd. Vind dat te weinig om een jaar over te laten doen. Als je dochter eind december jarig was, dan zou ik er wellicht wat langer over nadenken.

Ik ben zelf van eind september en ben dus altijd de jongste (en kleinste) geweest, maar heb dat nooit als een probleem ervaren. Heb ook nooit op mijn tenen hoeven lopen. En gezien het feit je dochter nu al rekent en schrijft, lijkt me dat bij haar ook niet het geval.
Kabouter schreef op 06 juni 2008 @ 15:59:

Nog een vraag: wat bedoel je precies met dat je dochter zich fijn voelt bij de kleintjes? Ik denk dat het raadzaam is te kijken waar dat gevoel vandaan komt. Ipv dat gevoel van je dochter reden te laten zijn groep 1 nog een keer te doen.
In haar groep wordt van de 'oudere' kinderen meer verwacht qua uitvoering van taken dan bij de 'jongere' (Dalton-onderwijs werkt met taken die kinderen zelfstandig moeten uitvoeren). Aangezien ze niet zo veel zin heeft in het uitvoeren van taken wil ze graag bij de jongsten blijven.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees hier zoveel ervaringen, maar wel of niet doubleren bij de kleuters is toch per kind verschillend? Mijn zoon kan ook prima mee met lezen en rekenen, maar kan niet goed samenspelen, niet goed delen, gaat zich uitsloven voor zijn grote klasgenoten, is makkelijk beïnvloedbaar voor negatieve dingen (en vroeg doorstromen is ook vroeg naar de middelbare school, in zijn geval al met 11 jaar!). Ik denk daarom dat het beter is om in een groep te komen die met die aspecten meer op zijn niveau zitten. Als ik kijk naar de groep die naar groep 2 gaat, en naar het programma van die groep, denk ik niet dat dat de beste plek is voor mijn kind.

Ik vind het zelfvertrouwen en emotioneel in balans zijn vele malen belangrijker dan het feit dat hij het rekenen en taal van groep 1 al beheerst. Daarnaast zie ik dat mijn kind een prettiger kind is als hij met de iets jongere kinderen speelt: socialer, minder agressief spel.



Elk kind is anders, kijk gewoon goed naar je kind. Ik bied liever straks meer uitdaging, dan dat ik een gefrustreerd kind zie thuis komen...
Koppel schreef op 06 juni 2008 @ 16:11:

[...]





In haar groep wordt van de 'oudere' kinderen meer verwacht qua uitvoering van taken dan bij de 'jongere' (Dalton-onderwijs werkt met taken die kinderen zelfstandig moeten uitvoeren). Aangezien ze niet zo veel zin heeft in het uitvoeren van taken wil ze graag bij de jongsten blijven.
En hoe vertaal jij die weerzin in het doen van taken? Is dat luiheid of faalangst? Bij luiheid zou ik haar als de wiedeweerga over laten gaan naar groep 2 ;-] , bij faalangst zou ik daar over praten met de leerkracht.
Alle reacties Link kopieren
June, natuurlijk moet je per kind kijken wat het beste is.

Maar uit het verhaal van topicstarter lijkt vooral de 1 oktober grens doorslaggevend te zijn en die bestaat al een poosje niet meer.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
Koppel schreef op 06 juni 2008 @ 14:11:

Onze dochter is 4 jaar oud en wordt in oktober 5 jaar. Ze zit nu in groep 1 en blijft als regel ook in deze groep zitten.



Voordelen van opnieuw groep 1: ... Qua sociale ontwikkeling wellicht beter. Bovendien zal ze wellicht sterker in haar schoenen komen te staat ten opzichte van haar klasgenootjes.

(Wij zijn nieuw op dit forum sinds vandaag.)
Ja, als het puur is vanwege hun regels en er niet naar het kind gekeken is, dan zou dat niet correct zijn. Maar de voordelen die genoemd worden, zijn ook niet onbelangrijk. Wat ik vanaf mijn plekje hier niet kan inschatten is, in hoeverre dit nog zorg behoeft. Bij mijn zoon vind ik het echt nodig, zie ik echt de voordelen in. En hij is ook pienter, en komt cognitief wel mee. Maar nogmaals: ik zorg wel dat hij thuis en op school voldoende uitdaging zal krijgen!
Solomio schreef op 06 juni 2008 @ 16:33:

June, natuurlijk moet je per kind kijken wat het beste is.

Maar uit het verhaal van topicstarter lijkt vooral de 1 oktober grens doorslaggevend te zijn en die bestaat al een poosje niet meer.




Inderdaad, je hebt helemaal gelijk.



We gaan in ieder geval over anderhalve week (na een midweek vakantie) in overleg met de leerkrachten. Een van de leerkrachten had 2 weken geleden, na een vraag van mij, informeel namelijk aangegeven dat onze dochter weer in groep 1 zou komen.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon is van oktober en is wel gelijk doorgestroomd naar groep 2. Anders zou hij zich vreselijk gaan vervelen volgens zijn juffen en ook volgens ons. Hij zat in een 1/2 combinatie dus was ook niet de jongste van de klas.

Hij gaat nu over van 3 naar 4 en wordt dus 7 in oktober. Hij heeft het op zich goed gedaan in 3 maar vindt het "leren" minder leuk dan in groep 2. Hij speelt ook nog graag. Dit kan gelukkig ook op de school waarop hij zit.



Wij hebben altijd de insteek gehad dat je het per jaar moet bekijken. Toen was het het beste om naar groep 2 te gaan. Mocht nu blijken dat hij groep 4 niet aankan dan doet hij die gewoon een jaartje over. Ik zit daar niet mee. Dan is dat op dat moment de beste beslissing.
Alle reacties Link kopieren
Als mijn kind in een combinatiegroep zat, had ik waarschijnlijk ook meer twijfels gehad. Dan had het mijn voorkeur gehad om eventueel te doubleren in groep 2. Maar op onze school zijn aparte groepen, en de manier van werken verschilt enorm tussen groep 1 en 2. Met doorstromen ontneem ik hem dus de kans om met kinderen van zijn eigen niveau mee te groeien. De kinderen in zijn klas zijn namelijk (op 3 na) allemaal veel ouder dan hem, de meesten hebben al 5 tot 10 maanden voor op hem!
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon is van half december, en ik ben de startster van het andere topic over wanneer naar groep 3. Hij wordt 6 in december in gaat in augustus naar groep 3. Ik heb me er in ingelezen, en uit de laatste onderzoeken blijkt dat kleuterverlengen weinig effect heeft, en het effect dat het heeft is maar heel tijdelijk. Voor wat betreft gedrag: voor ons juist een reden om hem wel door te laten stromen. Want hij wordt juist vervelend naar andere kinderen toe als hij te weinig uitgedaagd wordt.



Een kind van oktober zou in principe door moeten, tenzij er redenen zijn om te doubleren, net als in hogere klassen. En die redenen zie ik hier niet echt, zeker niet als ze al leest en schrijft. Lees anders dat andere topic eens, er staat al veel in over dit probleem.
Alle reacties Link kopieren
Als jullie zouden besluiten (samen met de school) om je dochter naar groep 2 te laten gaan, kun je volgend jaar rond deze tijd (of wat eerder) wederom bekijken wat het beste is voor haar. Wel of niet nog een jaar kleuteren.



Solomio, ik kan me niet voorstellen dat een middelbare school een kind weigert omdat het groep 1 dubbel heeft gedaan... Ik zou het zwaar onrechtvaardig vinden als het om mijn kind gaat (geboren 28 dec).



In mijn eigen "onderwijs"praktijk heb ik dit jaar ervaren dat de kleuterjuffen een kleuter persé door wilden sturen omdat hij van augustus is (dat is dus geen garantie). Kind is doodongelukkig in groep 3, komt absoluut niet mee met lezen en rekenen en zal dit jaar ws groep 3 over moeten doen. Als het hier om mijn kind had gegaan, had ik gekozen voor een jaartje extra kleuteren.



Ik vind de 1 januari grens echt belachelijk, maar dat is mijn mening; ik zie voornamelijk hele jonge kinderen die vanwege deze regel "gewoon" door moeten gaan en het eigenlijk nog niet aankunnen. Ouders klampen zich vast aan deze regel en ook mijn collega's van de kleuters (dat ik dat slecht vind is iets wat ik op school zal moeten bespreken.....)
Ik heb niet alles doorgelezen, dus misschien zeg ik iets wat al gezegd is.



Maar Laat haar anders groep 2 proberen, zoals dat ook eigenlijk hoort volgens de regels. En mocht dat na pak 'm beet een half jaar helemaal niet gaan, dan laat je het los, en doet ze met het groep 1 programma mee. Vaak merken ze daar zelf niet heel erg veel van.( in het geval van combi 1/2) En als het wel goed gaat, gaat ze het jaar daarop naar groep 3, terwijl dat anders niet had gekund. Vind het ook wel vreemd dat ze automatisch groep 1 word, want die regel bestaat al een tijd.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou in deze situatie voor doorgaan naar groep 2 kiezen. Duidelijk is dit kind al behoorlijk ver in haar ontwikkeling. Een beetje kunnen lezen en schrijven hoort thuis in groep 2.



Bedenk dat je haar gaat afremmen in haar ontwikkeling als je haar laat blijven. Denk dat een kind meer heeft aan stimulering (en dat krijgt ze in groep 2). En veel kinderen hebben wat angst voor het onbekende. Dat hoeft niet erg te zijn. Ze zal in korte tijd wel wennen aan de nieuwe taken. Een kind dat toch doorgaat en angsten kan overwinnen komt veel verder. Als ze nu in groep 1 blijft is dat een bevestiging voor haar angst (bekende dingen zijn beter dan nieuwe dingen).



En doordat ze meer nieuwe dingen gaat leren krijgt ze vanzelf meer zelfvertrouwen. Ook het omgaan met oudere kinderen zal haar sociaal en emotioneel stimuleren.



Ik zou dus echt in jullie geval doorgaan. Mocht het echt niet gaan dan kan ze altijd nog terug. Maar andersom werkt het niet zo. Mocht ze in korte tijd grote stappen maken, dan blijft ze in groep 1. Gewoon proberen dus, je kan altijd nog terug.
digijuf schreef op 06 juni 2008 @ 15:10:

[...]





De 1-oktoberregel is allang afgeschaft (in de praktijk gebruiken veel scholen 'm nog wel). Het advies van de onderwijsinspectie is om de 'jonge leerlingen' t/m december gewoon door te laten stromen naar groep 3. In feite is de 1 oktoberregel dus verschoven naar 1 januari. Lost niets op, dus belangrijk is om 'maatwerk' te leveren: is dit kind er aan toe om naar groep 3 te gaan, of niet? En daar spelen veel factoren in mee.



En het klopt dat de inspectie kleuterverlenging ziet als blijven zitten, maar consequentis voor de doorverwijzing heeft kleuterverlenging (of doubleren) niet!
Ik hoorde van de week dat een aantal middelbare scholen in Utrecht (daar wonen wij redelijk bij in de buurt) wel consequenties verbindt aan doubleren/verlenging en dat het moeilijk kan zijn om toegelaten te worden.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap dat niet, dat dat consequenties kan hebben. Het gaat toch om het advies wat de school geeft en de cito-toets. Wat maakt dat dan uit dat je groep 1 nog een keer gedaan hebt.

Waarom zou een middelbare school daar naar kijken.



Mijn zoon is dus wel doorgestroomd. Ik heb zelf het gevoel dat hij op een gegeven moment tegen een soort grens aan zal lopen waardoor hij een jaar zal overdoen. Die grens was er alleen nog niet in groep 1 en daarom is hij ook naar groep 2 gegaan. Hij was daar heel erg aan toe. Een vriendje van hem is 2 dagen ouder en die heeft toen wel groep 1 nog een keer gedaan want dat was voor dat kind het beste.



Zelf ben ik van september en ben een keer blijven zitten op de havo. In mijn omgeving zie ik het meer. Dat "vroege" leerlingen ergens zichzelf tegenkomen en dan een jaartje overdoen. Daar is toch niets mis mee. Ik vind alleen dat je er niet op moet vooruitlopen. Je moet niet denken dat je kind anders misschien niet mee kan komen in groep 3 en het daarom in groep 1 moet laten. Bekijk het gewoon per keer.



Ik denk ook dat ik zou aandringen op doorstromen. Je kunt dan denk ik beter groep 2 nog een keer doen. En als je kind helemaal vastloopt zou het misschien ook terug kunnen naar groep 1. Zeker met combinatieklassen valt dat helemaal niet zo op.



Ik heb ook het idee dat het vroeger veel meer een schande was als je bleef zitten. Op de school van mijn zoon zijn de ouders er heel open over en niemand vind ook dat zijn kind gevaald heeft of zo. Tenminste niet de ouders die ik spreek.
Onze dochter word half december 5 en gaat wel door naar groep 2.

Ze is er pienter genoeg voor, haar toetsingsresultaten waren goed, en ruim de helft van haar huidige klas gaan naar groep 2, dus onbekend zal het zeker niet zijn.

Bovendien is hier groep 1 erg groot (momenteel 31 kinderen) en ook best "onrustig", bijna elke week een nieuw kindje erbij.



Onze voorkeur ging ook wel uit naar groep 2, omdat ze best leergierig is, alles wil weten, nieuwe dingen wil leren.

Qua persoonlijkheid kan ze het volgens mij ook wel aan, ze is niet heel erg haantje-de-voorste, maar ook niet erg verlegen.



Wij zijn zelf geen echte strebers, dus als het niet goed gaat, hebben we er geen probleem mee als er een klas over gedaan moet worden.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het raar dat je kind automatisch groep 1 over moet doen omdat ze van oktober is. Mijn dochter is van 18 oktober en is vorig jaar gewoon doorgegaan naar groep 2 en gaat nu naar groep 3. De 1 oktober regeling is nergens op gebaseerd voor het wel of niet laten doorgaan van kleuters. Kinderen moeten 18 maanden kleuteronderwijs hebben doorlopen en daarom kijken ze naar kinderen tot eind december dus oktober is eigenlijk niet eens extreem jong. Mijn oudste is van half september en is ook gewoon doorgegaan en zit inmiddels in groep 4 waar hij weliswaar 1 van de jongsten is maar prima mee kan komen!



Dus ik zou erop staan dat je dochter gewoon doorgaat naar groep 2 en dan kun je in de loop van het jaar bepalen of ze wel of niet toe is aan groep 3.
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter is van 4 okt en ook ik heb te horen gekregen dat ze nog een jaartje groep 1 moet doen. Mocht het zo zijn dat ze er aan toe blijkt kon ze wel doorstromen naar groep 2.



Mijn dochter laat weinig van zich horen in een kringgesprek, doet haar werkjes omdat het moet en niet omdat ze dat zo leuk vindt.

Op haar rapport stond ook dat ze verven niet altijd even leuk vind?! Vreemd, aangezien ze thuis dat juist heel vaak doet.

Met kringactiviteiten zoals liedjes zingen doet ze ook niet altijd even actief mee..tja... thuis zingt ze erg vaak de liedjes die ze op school leert (wat ik erg leuk vind).

Dit waren dan ook de voornaamste redenen om haar nog een extra jaar te laten 'kleuteren'.



Nu heb ik daar dus gemengde gevoelens bij eerlijk gezegd.

Mijn dochter is redelijk 'bijdehand' voor 4,5 jaar. kan zowel in het ned als in het engels tot 20 tellen (oke, ned wel ietsje verder). Is erg druk met het schrijven van haar eigen naam, wat ze dus al kan).

Sociaal-emotioneel is ze op sommige vlakken niet zo heel vaardig nog. Ze deelt prima met andere kinderen, speelt graag met andere kinderen,maar speelt ook graag de baas en heeft ook een vast ' vriendenclubje' waar ze in de klas mee optrekt.

Juf zou graag zien dat ze ook eens met andere kinderen speelt.

Ook dit woog mee met de beslissing om haar een jaar ' over' te laten doen.



Nu vraag ik me eigenlijk af of mijn dochter daar werkelijk baat bij heeft.

Oke, misschien krijgt ze iets meer zelfvertrouwen als ze straks de jongste niet meer is,maar als mijn dochter zich ergens prettig voelt laat ze ook veel meer van zichzelf horen.

Zo heb ik zelf ook het idee dat ze zich niet voor 100% prettig voelt in klas omdat er bepaalde dingen voorkomen waar ik grote moeite mee heb (plassen in de broek). Ik heb dat aangekaart en gevraagd of zij M. naar de wc wil sturen om te plassen (omdat zij naar mijn idee dat niet zelf durft te vragen),maar daar kon ze niet aan beginnen zei ze aangezien er meer kinderen waren met dat probleem.

Daar heb ik dan ook weer grote moeite mee, want het lijkt me nou ook niet bepaald goed voor je zelfvertrouwen als je klasgenootjes jou of juf attenderen dat je in je broek hebt geplast. Of reageer ik nu te overdreven?
Alle reacties Link kopieren
Een middelbare school kan kijken naar doublures in het geval van een twijfelachtige CITO? Waarom? omdat doublures, ook op het voortgezet onderwijs opgenomen worden in je prestatiecijfers. Een school kan dus beredeneren, dat een Twijfelachtige CITO (aan de lage kant voor een bepaald niveau, maar officieel wel dat niveau) een verhoogde kan is op zittenblijven. Om dan de veiligste weg te kiezen, schalen ze dat kind liever een niveau lager in.



Groep 2 proberen, en als het niet lukt verder bij groep1? Kan inderdaad alleen als je een combinatie hebt. En dan nog is het voor veel kinderen vervelend om teruggezet te worden, onderschat dat ook niet!



Wat ik hier verder steeds lees is : Liever twee keer groep 2. Maar dat ligt er toch helemaa aan hoe het kind is? Mijn zoon heeft bijvoorbeeld meer baat bij twee keer groep 1. Zijn zwaktes liggen niet op de cognitieve gebieden, waar ze in groep 2 aandacht aan besteden. Zijn verbeterpunten liggen op het gebied van de basisvorming, de emotionele ontwikkeling, zekerheid, sociale vaardigheden. Dat zijn de aspecten die op deze school juist in groep 1 aan bod komen! De aspecten waar hij in een groep 2 steeds weer tegen aan zou lopen, en zich steeds weer incompetent door zou voelen!



Dan de behoorlijk overtuigende oordelen: als ik het lees, dan zou ik... Ik heb hier nog niets gelezen waardoor ik een oordeel kan vellen over het kind van TO. Ik heb een stukje van één kant van het verhaal gehoord. Verder ken ik het kind niet en heb ik veel te weinig informatie om te kunnen beoordelen of dit kind beter af is in groep 1 dan wel 2. Hoeveel vertrouwen je ook mag hebben in leerkrachten, zij zijn wel degelijk opgeleid om hier over te kunnen beslissen. Aangezien ik zelf leerkracht ben, weet ik ook dat deze beslissingen niet ondoordacht worden genomen, veel worden besproken binnen een team en dat de mening van ouders zeker wordt meegenomen!



Toetie, wat jij beschrijft vind ik inderdaad niet gewoon. Als wij kinderen hebben die nog regelmatig in de broek plassen, sturen we die vaker even naar de wc. Als ze niet willen, lopen we even mee: gewoon even kijken of er een plas komt. Daar hoeft een ouder niet om te vragen, aangezien het voor zowel kind als leerkracht vervelend is als een kind in de broek plast. Als een ouder specifiek om zoiets vraagt, moet je daar rekening mee houden. De enige reden om niet mee te gaan in zo'n eis, is als je als leerkracht regelmatig mee zou moeten, waardoor je de rest van de klas alleen moet laten. Op sommige scholen is dat namelijk niet toegestaan.
Alle reacties Link kopieren
Hier een mama van en kindje van begin augustus. Een automatische doorstromer dus....



Hij is mega goed in rekenen, lezen en schrijven maar eigenlijk vind ik dat een jaar extra kleuteren voor hem ook best goed zou zijn. Hij is de jongste van de klas wat ook zo zijn nadelen heeft. Voor hem zou voor zijn eigen ontwikkeling beter zijn dat hij gewoon nog een jaar kan kleuteren terwijl hij voor de rest met een grote voorsprong aan groep 3 gaat beginnen. Hij kan nl al wel zelf schrijven, lezen en rekenen (op en aftrekken rond de 20). Hij loopt al wel 2 jaar op zijn tenen omdat hij de jongste van de groep is. Het heeft het idee dat hij zich steeds moet bewijzen. Verder is hij wel erg goed in het uitdrukken van gevoelens en heeft een enorm grote woordenschat. Ik vind dan ook dat ze niet alleen naar geboortedatum moeten kijken maar naar wat een kind kan ookal is het geboren in bijvoorbeeld mei.

Ikzelf ben ook een erg vroege leerling en heb dat niet echt als positief ervaren. Bij mijn zoontje op school kijken ze naar kinderen vanaf mei, of ze het aan kunnen om naar groep 2/3 te gaan. Er blijven dus soms kinderen zitten. De lerares vind dat mijn zoontje prima over kan naar groep 3, hij heeft nl al werkjes van oudste kleuters terwijl hij net op school zat. Ik leg me bij haar besluit neer, zij heeft er kijk op en ziet mijn zoontje elke dag. Als ik zie dat hij in groep 3 ondergesneeuwd gaat worden, zal ik vragen hem daar te laten zitten.



Bedenk dat je kind er best aantoe kan zijn om dingen uit groep 3 te leren maar dat kan eventueel ook extra bij de kleuters. De verandering van kleuters naar groep 3 is erg groot en ik vind persoonlijk dat ze nog lang genoeg kunnen/moeten leren en dat dus een jaar extra kleuteren aleen maar prettig is.
Alle reacties Link kopieren
June, bedankt voor je reactie.

M. kan zelf naar de wc juf hoeft echt niet mee.

Maar ik heb het idee dat ze zo af en toe wel gestuurd moet worden omdat ze het (naar mijn idee) zelf niet durft te vragen.

En ik vond het al helemaal de limit dat ik haar gister na schoolreis met andere kleren terugkreeg omdat ze in haar broek had gepoept???!

Sorry hoor,maar M doet dat al vanaf dat ze 2,5 is niet meer! Dan vraag ik me dus werkelijk af wat er gebeurd is. Ik was op z' n zachts gezegd not amused.



Op zich heb ik geen moeite met het feit dat mijn dochter nog een keer groep 1 moet doen,maar ik twijfel gewoon aan de motivatie daarvan.

M is nu eenmaal niet zo uitbundig.

Eerder een teruggetrokken meisje die pas loskomt op het moment dat ze zich volledig op haar gemak voelt.

M. heeft er erg veel moeite mee als alle aandacht op haar is gevestigd, dan klapt ze dicht. dat heeft ze al van baby af aan.

Mijnsinziens ligt dat dus aan haar karakter en niet aan het feit dat ze wel/niet iets zou kunnen.
Alle reacties Link kopieren
Esther1981 schreef op 12 juni 2008 @ 10:43:

Bedenk dat je kind er best aantoe kan zijn om dingen uit groep 3 te leren maar dat kan eventueel ook extra bij de kleuters. De verandering van kleuters naar groep 3 is erg groot en ik vind persoonlijk dat ze nog lang genoeg kunnen/moeten leren en dat dus een jaar extra kleuteren aleen maar prettig is.
Dit is een veelgehoord argument. Alsof ze vanaf groep 3 ineens alleen nog maar 'nare' dingen moeten 'leren' en bij de kleuters alleen maar 'spelen'. Mijn kinderen (de oudste wat sterker dan de jongste) vonden het echt vreselijk bij de kleuters. Al dat 'stomme' gekleuter, daar hadden ze niks mee. Ze wilden leren lezen, maar moesten eindeloos 'voorbereidend leeswerkjes' doen, die ze allang beheersten. Plakken, knippen, prikken, allemaal leuk voor een keer, maar niet waarvoor ze op school (dachten te) zitten. Als je leren nou onwijs leuk vindt, nieuwe dingen ontdekken, dan is een jaar langer kleuteren echt vreselijk.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
June schreef op 12 juni 2008 @ 10:02:



Groep 2 proberen, en als het niet lukt verder bij groep1? Kan inderdaad alleen als je een combinatie hebt. En dan nog is het voor veel kinderen vervelend om teruggezet te worden, onderschat dat ook niet!

.
Dat heeft de juf van mijn dochter idd ook gezegd en daar kan ik me dan prima in vinden. Bovendien mag ze dus alsnog doorstromen naar groep 2 als ze er aan toe blijkt.
Alle reacties Link kopieren
zoon gaat als 5 jarige naar groep 3. Wij als ouder zijn daar heel blij mee. Kon rekenen en lezen toen hij als 4 jarige naar school ging. Hij heeft zich als jongste van groep 2 prima gehouden tov de oudere kinderen (sommige een jaar ouder) en een kop groter. Hij heeft afgelopen jaar in groep een ontwikkeling doorgemaakt die hij als hij nogmaals groep 1 had moeten doen niet had gehad. Hij is sterker in zijn schoenen gaan staan, komt goed voor zichzelf en vriendjes op en is veel meer aanwezig in de klas. Omdat hij naar groep 2 ging zijn zijn dagelijkse taken (dalton) ook uitgebreider geworden en is hem ook uitdaging geboden. Hij is nu helemaal klaar met groep 2 (baldadigheid en geen zin meer in het maken van de taken) en helemaal klaar voor groep 3. Alleen de bouwhoek gaat hij vreselijk missen, dat was namelijk de lol hoek waar de jongens zonder dat juf in het in de gaten had konden keten....



Zijn er op school voldoende mogelijkheden verveling ed te ondervangen als je dochter nogmaals groep 1 doet. Hoe staat de school tegenover het "voorwerken"naar groep 2/3?? En voor geen zin zou ik groep 1 niet overdoen.
Alle reacties Link kopieren
Solomio schreef op 12 juni 2008 @ 14:04:

[...]



Dit is een veelgehoord argument. Alsof ze vanaf groep 3 ineens alleen nog maar 'nare' dingen moeten 'leren' en bij de kleuters alleen maar 'spelen'. Mijn kinderen (de oudste wat sterker dan de jongste) vonden het echt vreselijk bij de kleuters. Al dat 'stomme' gekleuter, daar hadden ze niks mee. Ze wilden leren lezen, maar moesten eindeloos 'voorbereidend leeswerkjes' doen, die ze allang beheersten. Plakken, knippen, prikken, allemaal leuk voor een keer, maar niet waarvoor ze op school (dachten te) zitten. Als je leren nou onwijs leuk vindt, nieuwe dingen ontdekken, dan is een jaar langer kleuteren echt vreselijk.
Mijn zoontje kon ookal lezen en schrijven in groep 1. Rekenen ging ook prima. Omdat hij echt te jong was (net 5) niet naar groep 3 laten gaan. Dit jaar dus groep 2 gedaan en alles ging prima maar merk gewoon dat hij op zijn tenen loopt bij de kinderen die nu in groep 2 zitten omdat hij de jongste is. Ondanks dat hij geestelijk klaar is voor groep 3 vind ik dat hij daar best nog beweegelijk voor is. Hij vindt het leuk om te leren maar spelen vindt hijook geweldig. Ik hoor van veel vriendinnnen dat de overgang gewoon heel groot is van groep 2 naar groep 3. Ze moeten ineens werkjes doen het is niet meer mogen. Zomaar lekker spelen is er ook niet meer bij. Het is dus vooral zitten leren en ik denk dat je kind daar echt aantoe moet zijn.Het kan dus allemaal fijn zijn als je kind kan leren maar ook zo zijn nadelen hebben. Zo kon mijn zoontje dus eigenlijk groep 2 overslaan en meteen door naar groep 3 maar na goed nadenken erg blij dat ik dat niet gedaan heb.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven