Hypotheekafwijzing vanwege crisis Amerika

02-10-2008 19:32 49 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb al 10 jaar een Hypotheek bij een grote bank. Ik wilde al een tijdje de hypotheek laten verhogen ivm een verbouwing. Vorig jaar werd mijn aanvraag afgewezen vanwege het feit dat ik via een uitzendbureau werkte en mijn inkomen net te weinig was. Ik mijn best doen om een andere baan te vinden en inmiddels heb ik al een tijdje een nieuwe baan met een hoger salaris binnen de Overheid. Ik begin met een jaarcontract maar ik heb de intentie dat ik half volgende jaar in vaste dienst kom. Dit is ook ingevuld op mijn werkgeversverklaring en ik heb het extra zwart op wit in brieven van mijn werkgever. So far so good...



Hypotheekadviseur ziet geen vuiltje aan de lucht, berekent de boel en geeft aan dat de aanvraag slecht een formaliteit is. Mijn salaris is ruim voldoende, er is overwaarde, geen andere leningen of iets dergelijks, dus helemaal in orde. Krijg ik vandaag te horen dat de aanvraag is afgewezen omdat de bank per direct heeft besloten geen hypotheken meer te verstrekken aan mensen met een tijdelijk contract. Intentieverklaring of niet ! Ik voldeed aan alle voorwaarden en normaal gesproken zou er ook niks aan de hand zijn, maar vanwege de crisis in Amerika is dit besluit genomen.

Ben er eigenlijk behoorlijk pissig om ! Werk me eigen een slag in de rondte maar kan gewoon nooit binnen een normale termijn het bedrag bij elkaar sparen dat ik kwijt aan aan de verbouwing. Heb geen leningen of andere financiele verplichtingen, nooit betalingsachterstanden gehad en dan krijg je dit !



Wie loopt hier ook tegen aan ?
Alle reacties Link kopieren
ohhh sorry -mosterd- zie dat biol hetzelfde zegt
Alle reacties Link kopieren
De postbank is altijd al erg streng en bedillerig geweest.

Probeer een ander, een hypotheekadviseur weet wel welke.

Als je tenminste echt geld nodig hebt, anders zou ik wachten.
.
Alle reacties Link kopieren
Als je naar een ander overstapt ben je sowieso weer afsluitprovisie, notariskosten en eventueel boeterente kwijt.

Zeker voor een bedrag extra lenen voor een verbouwing, kost je dat naar verhouding (veel te) veel.
Alle reacties Link kopieren
Weet niet om welk bedrag het gaat, maar is een persoonlijke lening of doorlopend krediet geen optie?
Alle reacties Link kopieren
Ik werk bij de Rabobank en onze verstrekkingsnormen zijn echt niet gewijzigd door de credietcrisis hoor. Met een tijdelijk contract met intentieverklaring kun je prima een hypotheek krijgen (mits inkomen en waarde onderpand voldoende is natuurlijk).

Alleen als jou 1e hypotheek bij de postbank loopt, kun je wel bij andere geldverstrekkers gaan informeren, maar dan zijn de normen altijd strenger, omdat ze een 2e hypotheek achter een eerste elders moeten verstrekken en dat betekent extra risico.

(dus max 100% executiewaarde wordt gefinancierd en een opslag op de rente. Bovendien wordt de voorbelasting berekend door de inschrijving + 35% rente/kosten. Ook al heb je een lagere lening, de inschrijving is leidend.). Als je dus niet een zeer ruime overwaarde in je woning hebt, houdt dat eigenlijk al een beetje op. En gehele hypotheek oversluiten is ws niet echt gunstig (afhankelijk van je huidige rentecontract).

Denk dus dat je idd moet sparen en nog even moet wachten. Of stennis schoppen bij de Postbank. Formeel sta je nergens, want je had nog geen offerte. Maar de adviseur heeft jou wel toezeggingen gedaan. Dus als je er een dikke klacht van maakt is de kans groot dat ze het allemaal nog eens gaan bekijken. Beleid wordt gemaakt, maar er zijn altijd uitzonderingen mogelijk....
Alle reacties Link kopieren
Nou, net weer een gevalletje gehoord. Banknaam ontbreekt me, maar het gaat er om dat er een bkr-registratie van 175 euro is... Aflossen heeft geen zin. Ze verdienen met zijn tweeen, 2,5 keer modaal...
Alle reacties Link kopieren
Heb nog een pittig gesprek gehad met een adviseur van de Postbank zelf. Die blijft zich verschuilen achter de crisis in Amerika. Heeft nog eens mijn gegevens bekeken en uitgezonderd het jaarcontract was alles dik in orde. Overwaarde genoeg, salaris genoeg (dat ik dat nog eens zou zeggen over mijn eigen salaris X-D ) geen BKR registratie (ook geen kleintje) geen andere leningen/schulden, alles gewoon dik in orde.

De adviseur vertelde zelfs dat het tegnwoordig zo is dat iemand met een LBO diploma ook al restricties heeft mbt een hypotheek aanvraag !! Wist niet wat ik hoorde ! Echt absurd vind ik dat... alsof je met een LBO minder betrouwbaar bent op financieel gebied dan met een MBO of hoger. Nou heb ik zelf een MBO diploma maar stel dat ik op grond van mijn genoten opleiding zou worden afgewezen dan had ik ze echt voor de rechter gesleept wegens discriminatie... Dacht echt dat die man een geintje maakte maar hij was werkelijk serieus...
Alle reacties Link kopieren
Belachelijk van die lbo-diploma. Zegt toch helemaal niks?
Alle reacties Link kopieren
LouiseP schreef op 07 oktober 2008 @ 20:38:

Belachelijk van die lbo-diploma. Zegt toch helemaal niks?
Een bank bekijkt een aanvraag op basis van risico's. En ik kan me voorstellen dat ze (gezien de huidige arbeidsmarkt) een lbo-er als risicovoller zien (zal minder snel een (andere) baan vinden dan een hoger opgeleid iemand).
Alle reacties Link kopieren
Ben ik het niet mee eens, want je kunt niet op basis van alleen opleiding beslissen. Fabriekarbeider of eigenaar van een loodgietersbedrijf; de laatste heeft echt zat werk!
Alle reacties Link kopieren
LouiseP schreef op 08 oktober 2008 @ 08:30:

Ben ik het niet mee eens, want je kunt niet op basis van alleen opleiding beslissen. Fabriekarbeider of eigenaar van een loodgietersbedrijf; de laatste heeft echt zat werk!
Er wordt ook gezegd dat er restricties zijn, niet dat een LBO-er per definitie geen geld krijgt. Dat er strenger gekeken wordt ben ik helemaal voor. Daar is het namelijk fout gegaan in de US: iedereen moest maar een hypotheek kunnen krijgen, ongeacht de risico's... Goede zaak dat ze beter naar de risico's kijken. Ook al ben ik daar dan zelf ook de dupe van als zelfstandig ondernemer...
Alle reacties Link kopieren
Ben ik met je eens Opperdepop. Sommigen mensen hadden geen inkomen maar wel vier huizen en 2 miljoen dollar aan hypotheek!



Een vriend van ons kon niet goed leren; lbo gedaan en na wat diploma's voor vervoer gaan werken. Hij heeft nu mooi wel een eigen bedrijf en het gaat heel goed. Toch mooi om te zien hoor, omdat ze hem vroeger geen stuiver gaven. Zijn juf dacht dat hij in de goot zou belanden.
Alle reacties Link kopieren
De staat heeft net Fortis en ABN Amro gekocht omdat Fortis anders failliet zou gaan. Engeland koopt banken omdat ze anders failliet gaan, IJsland koopt al zijn banken en Nederlandse spaarders bij Icesave zijn onzeker over hun tegoeden. De beurzen zijn gigantisch gekelderd en zijn vandaag alleen maar gestegen omdat wereldwijd de rente is verlaagd.



Heb jij enig idee welk effect deze zaken op de gehele economie hebben? Ik werk bij een bedrijf wat zowel ABN Amro als Fortis als klant heeft, en voor ons zijn het behoorlijk grote klanten. Zij hebben hun business met ons voor een groot deel stopgezet, omdat ze even goed de hand op de knip moeten houden. En zo ken ik meer bedrijven met banken als klant, die minder business van die banken binnenkrijgen. Onze omzet daalt dus, en dat kan wel eens, op termijn, gevolgen voor het personeel hebben. En zo geldt dat ook voor al die andere bedrijven die banken als klant hebben. En de bedrijven die die bedrijven weer als klant hebben, gaan het ook merken. Het sneeuwbaleffect zeg maar.



Ik wil ook graag verbouwen, maar heb wel besloten voorlopig maar even geen extra hypotheek af te sluiten. Want ik heb dan welliswaar een vast contract, maar dat zegt niet zoveel in de huidige economie.



Misschien moet je je iets beter realiseren dat het allemaal nogal een impact gaat hebben op de economie? En dat jij daar dus ook wat van gaat merken? En dat het dus buitengewoon verstandig is van de Postbank dat ze op de rem trappen. Zodat ze niet zo erg in de problemen komen als Fortis, Dexia, RBS en noem maar op?
Alle reacties Link kopieren
Mijn hypotheekadviseur gaf enige tijd geleden ook aan dat het voor een hoger opgeleide met een tijdelijk contract geen probleem moet zijn en dat ze deze eerder een hypotheek verstrekken dan een MBO'er met een tijdelijk contract. Reden: de kans dat een hoger opgeleide in de fin. problemen komt (hoger salaris en sneller een nieuwe baan) is kleiner dan bij een MBO'er. Lees het ook op meerdere plekken.

Dit was overigens voor de crisis echt inzette. Maar ik las het deze week ook in de Flair (oke het is geen NRC).



Neemt niet weg dat ze wel kijken naar je verdere hebben en houden, maar oke.
yasmijn schreef op 02 oktober 2008 @ 21:01:

[...]





Geen paniek!! Ik heb nooit anders meegemaakt dan dat een jaarcontract voldoende was!
Je bedoelt dat je tijdens alle voorgaande kredietcrises dat nog niet hebt meegemaakt? Of wacht, misschien is de situatie van vandaag wel iets anders dan alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt?
opperdepop schreef op 02 oktober 2008 @ 22:41:

[...]



Of de banken weten dingen die wij nog niet weten/nog niet willen zien...
idd
Alle reacties Link kopieren
En zo lopen de banken in hun eigen fuik met de rente verlaging



A) er is weinig geld om uit te lenen, dus of dat nou goedkoop is of niet, men krijgt het toch niet (en dat geldt dus ook voor hypotheken op dit moment ja)

B) Ongebreidelde kredietverlening tegen ultra lage rente is de basis van deze hele crisis. Als ezels stoot het bankwezen zich weer tegen precies dezelfde steen

C) Inflatie gaat oplopen want als er dan toch geld uitgeleend moet worden dan zal simpelweg de geldpers moeten gaan draaien.



Is een mooi ABC'tje for langdurige pijn in de portemonnee, maar ook dit gaat weer over.
Booyahh schreef op 08 oktober 2008 @ 17:36:

Is een mooi ABC'tje for langdurige pijn in de portemonnee, maar ook dit gaat weer over.
Jep. Alleen vervelend voor diegenen bij wie de pijn wat harder aankomt dan alleen maar geen nieuwe badkamer kunnen financieren.
Alle reacties Link kopieren
Hier hetzelfde probleem... ik een jaarcontract, man net 3 jaar zelfstandig ondernemer. We kunnen nu alles shaken.

Ik kan me er niet boos om maken, vind t wel heeeel vervelend!!, het is nu in deze periode zo... ik begrijp de regels wel hoe vervelend het ook is!
Alle reacties Link kopieren
Bij mij keken ze voor de hoogte van de max. hypotheek ook naar mijn opleiding..... Dus dat is zeker al langer.



Het is vervelend voor mensen, maar stel dat je nu wel een hypotheek zou afsluiten en je verliest je baan of je opdrachten? Dan kom je alleen nog maar in meer ellende.
Alle reacties Link kopieren
Wapiti: enerzijds klopt je redenering: met een goed opleiding vindt je sneller weer een baan dan met een lagere opleiding. Alleen loop je met een goede opleiding in feite evenveel risico, omdat je huidige hypotheek vaak gebaseerd is op je huidige hoge inkomen (iemand met een lagere opleiding en een lager inkomen heeft vaak ook een lagere hypotheek) en dus kun je bij WW wel degelijk in de problemen komen.

Mijn ervaring bij de Rabo is dat opleiding alleen 'zachte' info is. Als je aanvraag gewoon binnen de huidige (sinds de crisis overanderde!) normen valt, maakt het helemaal niets uit. Wil je meer lenen dan je eigenlijk kunt volgens de normen, dan lukt dit je eerder als je bv een HBO-opleiding hebt en net aan het werk bent (dus nog volop carrierepersepctief) dan dat je een lage opleiding hebt en daardoor minder perspectief of verwachte inkomensstijging. Maar dit is dusalleen achtergrondinfo om een financiering buiten de normale normen om te beoordelen.
Alle reacties Link kopieren
Toen ik mijn eerste huis kocht (met ex) had je het Hypotheekcentrum voor academici (geen idee of het nog bestaat); als je daarmee sprak gingen ze al uit van zoveel procent stijging per jaar van je inkomen.

Je kon daar dan ook een forse hypotheek krijgen.

Ik vroeg toen (12 jaar geleden) al aan die man "en als die verwachte stijging er om wat voor reden dan ook niet inzit?".

Ik vond -en vind- het nogal riskant je in de schulden te steken gebaseerd op verwachte toekomstperspectieven.

Maar ik weet ook dat er genoeg mensen zijn die daar geen enkel probleem in zagen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pauline65 schreef op 15 oktober 2008 @ 19:59:

Toen ik mijn eerste huis kocht (met ex) had je het Hypotheekcentrum voor academici (geen idee of het nog bestaat); als je daarmee sprak gingen ze al uit van zoveel procent stijging per jaar van je inkomen.

Je kon daar dan ook een forse hypotheek krijgen.

Ik vroeg toen (12 jaar geleden) al aan die man "en als die verwachte stijging er om wat voor reden dan ook niet inzit?".

Ik vond -en vind- het nogal riskant je in de schulden te steken gebaseerd op verwachte toekomstperspectieven.

Maar ik weet ook dat er genoeg mensen zijn die daar geen enkel probleem in zagen.Dat centrum bestaat inderdaad nog. De hypotheek die ze verstrekken loopt echter via Fortis, dus ik vraag me af of deze constructie inmiddels niet is opgedoekt.
Ik ben er ook nog niet geheel gerust op...



Net een huis gekocht en het voorlopig koopcontract getekend. Nu nog wachten op het akkoord van de hypotheekverstrekker. Als de taxatie achter de rug is zal de aanvraag worden beoordeeld.



Ik breng een flink bedrag eigen geld in, geen BKR-notering, ben universitair geschoold, prima baan, bovenmodaal salaris en nog dit jaar kan ik een verhoging verwachten. Ik hoef maar 90% van de executiewaarde met een hypotheek te financieren, maar houd mijn hart nog vast, want ik heb tijdelijk contract



Mijn adviseur trachtte me nogmaals gerust te stellen vandaag. Volgens haar kan er niets meer mis gaan, en ik kan me eigenlijk ook niet voortellen dat het grote feest niet doorgaat. Maar laten we toch even realistisch blijven...



Misschien kan iemand me hier vertellen dat ik me druk maak om niets? Ik heb namelijk al een offerte ontvangen van ABN Amro en getekend. Ik neem aan dat ze toen al wisten dat ik een tijdelijk contract heb, of kijken ze daar bij het uitbrengen van de offerte helemaal niet naar?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven