Gezondheid alle pijlers

Ondergewicht

30-09-2016 12:01 123 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag iedereen,



Omdat ik het even niet meer weet dacht ik om jullie advies eens in te winnen.



Ik ben nooit heel dik geweest maar zorgde er wel voor dat ik naar mijn lengte redelijk op gewicht bleef. Het lukte me zelfs om af en toe net iets boven mijn streefgewicht te komen en dat vast te houden.



Een halfjaar geleden verdween mijn eetlust geleidelijk aan, maar kon mezelf nog wel dwingen om te eten. Maar de afgelopen maand vliegen de kilo's eraf en lijk ik elke keer lichter op de weegschaal. Op dit moment heb ik een bmi van 17.2 (169 cm/49 kg). Ik heb totaal geen eetlust meer en kan de gedachte aan eten of de geur niet verdragen. Wanneer het wel lukt heb ik een paar uur last van kramp en neiging tot overgeven. Ik moet bij het tandenpoetsen ook constant kokhalzen.



Ik ben hiermee uiteraard naar de huisarts geweest, maar die begon meteen richting een eetstoornis te wijzen terwijl ik mijn tranen niet kon bedwingen omdat ik deze situatie zo vreselijk vind. Ik heb absoluut geen eetstoornis, ik wil juist aankomen! Hij wil me over een week weer zien, en zei nog streng: zorg dat je niet nog meer afvalt.



Wat moet ik doen? Wat moet ik eisen? Dit begint echt naar te worden.



Voor de duidelijkheid: er is geen stress of andere omstandigheden waardoor dit zou kunnen ontstaan. Ik ben alles in mijn leven langs geweest en kan niks bedenken.
Alle reacties Link kopieren
quote:bloemetje77 schreef op 30 september 2016 @ 13:21:

Ik schrik van de reactie van je huisarts en de reacties hier dat het een eetstoonris zou zijn. TO zegt zelf van niet maar ze wordt gewoon niet serieus genomen.

Als TO een man zou zijn dan zou de huisarts direct bloed laten testen en zou het forum vol staan met zorgelijke reacties over fysieke aandoeningen. Maar bij TO is het ineens, niet gehinderd door enige kennis, een eetstoornis?



Drastisch gewichtsverlies en verlies van eetlust kan duiden op ernstige medische aandoeningen. Ik zou dus direct eisen van je huisarts dat hij je serieus neemt om medische oorzaken uit te sluiten. Of stap naar een andere huisarts als je geen vertrouwen meer hebt in deze man, wat ik me kan voorstellen.



Dankjewel Bloemetje. Ik voel me inderdaad niet serieus genomen bij de huisarts en ik rekende al op reacties over eetstoornissen hier op mijn vraag.



Wanneer hij bij de volgende afspraak nog geen aanstalten doet om me lichamelijk te onderzoeken zal ik een andere huisarts zoeken.
Z
Ik herken je verhaal heel goed,

Heb zelf ook in zo'n situatie gezeten

Ik ben 1m73 en woog nog geen 44 kg.. artsen gooiden het op een eetstoornis terwijl ik er niets aan kon doen.

Dit is nu 10 jaar terug en inmiddels zit ik op een gewoon gewicht (zal nooit dik worden maar heb weer een bmi van 18.5)



Ik ben bij de kruidvat flesjes drinken gaan halen die als maaltijdvervanger bedoelt zijn. Dit nam ik dan als extra maaltijd, al was het elke keer een beetje.. moest er minstens 1 per dag opdrinken van mezelf (en heb je in meerdere smaken, vond ze nog wel lekker ook).

Daarbij moet je proberen niet 3x veel te eten maar elke keer beetje.. een koekje bij de thee en dat soort dingen.. veel vruchtensappen en fruit helpt ook bijv. (Zit meer in dan in thee)



In het begin was het zooooo moeilijk.. maar je maag raakt ook gewend aan weinig eten.. je moet het heel langzaam opbouwen zodat je maag langzaam weer wat kan groeien en meer eten aankan. Het heeft me wel 8 jaar gekost om van het ondergewicht af te komen maar kleine stapjes werken gewoon het beste !
Alle reacties Link kopieren
Oh bah TO, eten omdat het moet lijkt me vreselijk rot. Geen tips, maar wel een knuffel.
"People, what a bunch of bastards"
Ik heb coeliakie en voor mijn diagnose was het advies ook meer eten, en ik at heel veel. Maar door pijn en opgeblazen gevoel had ik ook vaak dat ik na een paar happen vol zat.

Vraag een doorverwijzing naar een mdl arts.
Alle reacties Link kopieren
Wat mij hielp, was verbrogen calorien. (Het soort dat dikke mensen nemen, en niet door hebben), een glas bessensap bijvoorbeld, zit echt ramvol calorien. Je drinkt het vrij gemakkelijk weg, niet zo dik als zuivel.

Net als afvallen, moet je ook aankomen niet te snel willen doen. Al neem je een toetje meer dan je nu doet, dat is al iets.

Juist gevulde koeken en patatjes met gaan jou niet helpen, daar raak je zo vol van, dat je de hele dag verder niks neemt.



Toen ik echt dringend aan moest komen (na ziekte 42kg bij 1.75), hielp mij een extra maaltijd op de dag. Ik nam muesli met volle yoghurt. Dan heb je in een paar happen echt veel calorien
Alle reacties Link kopieren
Noteer eens wat je eet, reken uit hoeveel calorieën dat zijn, vergelijk met wat normaal is voor jouw postuur, leeftijd en mate van activiteit en ga dan, als dat niet klopt, naar je arts met deze gegevens. Hij heeft er medicijnen voor.



Meten is weten.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle tips en het meedenken! Inmiddels al wat geprobeerd en loop al een paar uur met extreme misselijkheid. Tot nu toe is het eten binnen gebleven dus dat scheelt al.



Volgende week naar de ha. Als er behoefte is zal ik jullie kort op de hoogte houden van de ontwikkelingen (vind ik altijd leuk tenminste) en altijd denk ik interessant als er iemand komt straks met hetzelfde probleem.
Alle reacties Link kopieren
Laat je niet wegsturen door je HA! Eis gewoon een verwijzing met de mededeling dat je liever naar een specialist gaat als hij /zij je niet serieus neemt.
Alle reacties Link kopieren
Helpt het misschien om kleine dingetjes te hebben die je door de dag heen kunt eten? Bijvoorbeeld druiven in de fruitschaal, en dan niet een trosje druiven eten, maar elke keer als je langsloopt eentje (wel slecht voor je tanden dus geen drie jaar lang doen). Aardbeien, frambozen, bramen, rozijntjes, snoeptomaatjes. Crackers, kaasblokjes, een bakje met stukjes vis. Ik noem maar wat.



Verder water aanvullen met siroop (roosvicee, diksap), sinaasappel persen, thee met verse ingredienten (munt of citroenmelisse bijvoorbeeld). Of fruitwater maken, je weet wel, in zo´n speciale kan, die in de zomer zo populair waren. Elke vitamien die je binnenkrijgt is er eentje.



Dan krijg je waarschijnlijk meer binnen én wordt lang niet zo misselijk als van één grote maaltijd waar je op voorhand al geen zin in hebt.
De tand des tijds kan een antieke kast nou juist nét dat karakter geven. Zonde om over te schilderen. Avena.
Kun je niet eerder terecht bij de ha? De vorige keer heeft hij immers je verhaal niet erg serieus genomen.

Ik zit zelf ook altijd op een grens van ondergewicht, ik vergeet vaak te eten als ik het druk heb of gestresst ben. Ik heb dan gewoon geen trek. Het voelt dan heel onnatuurlijk om tegen mijn zin in te gaan eten, toch probeer ik dat. Sterkte to!
Alle reacties Link kopieren
Het gevoel van een baksteen in mijn maag is zo naar, maar nu dus ook buikpijn erbij. Ik probeer inderdaad echt in inieminie hoeveelheden te eten, als het afvallen maar stopt!



Het drinken heeft zelfde effect, terwijl ik normaal zonder moeite aan de 2,5 liter kom per dag. Zelfs water drinken is tegen mijn zin. Zo even inderdaad even proberen met een fris smaakje.



De eerste helft van de week zit ik volgepland, en wil eigenlijk ook zelf even wachten..wie weet gaat het vanzelf over en blijft me zo'n naar gesprek met de ha bespaard. Ik weet het heel stom, maar zo naar als je een eetstoornis wordt aangepraat!
Alle reacties Link kopieren
Maar zeg je nu dat je huisarts je helemaal niet heeft onderzocht? Dus helemaal niet heeft gekeken of er lichamelijk iets mis kan zijn?!? Dat vind ik echt niet te geloven.

Bloedprikken lijkt met het minste, inderdaad schildklier sowieso.



Het is vreselijk om te moeten eten tegen je zin. Echt afschuwelijk. Ik weet er alles van.

Ook ik heb mirtazapine gekregen (is een anti-depressivum en helpt bij inslapen), waarvan een bijwerking is dat je meer eetlust krijgt. Dat is voor de meesten een vervelende bijwerking, voor mij was het echt een verademing. Opeens had ik wat anderen ook hebben: écht zin in eten, me kunnen verheugen op iets lekkers, bij de thee zin hebben in een koekje (ipv naar bed gaan en denken, shit, nu heb ik weer niets tussendoor gegeten). En toen vergat ik zelfs hoe erg ik kon opzien tegen eten.

Toen ik stopte met de medicatie ontstond echter die tegenzin ook weer.

Ik snap dus echt de adviezen van mensen wel die zeggen: toch gewoon eten. En natuurlijk is het waar. Maar ik denk dat je echt niet weet hoe afschuwelijk het is als je nooit zo'n weerstand hebt gehad. Het is als eten met buikgriep.



Maar TO: echt terug naar de huisarts. Vertel wat je hier ook vertelt. En ook dat je echt niet mager wil zijn, dat je heel graag wil aankomen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ceylon schreef op 01 oktober 2016 @ 21:56:

Helpt het misschien om kleine dingetjes te hebben die je door de dag heen kunt eten? Bijvoorbeeld druiven in de fruitschaal, en dan niet een trosje druiven eten, maar elke keer als je langsloopt eentje (wel slecht voor je tanden dus geen drie jaar lang doen). Aardbeien, frambozen, bramen, rozijntjes, snoeptomaatjes. Crackers, kaasblokjes, een bakje met stukjes vis. Ik noem maar wat.



Verder water aanvullen met siroop (roosvicee, diksap), sinaasappel persen, thee met verse ingredienten (munt of citroenmelisse bijvoorbeeld). Of fruitwater maken, je weet wel, in zo´n speciale kan, die in de zomer zo populair waren. Elke vitamien die je binnenkrijgt is er eentje.



Dan krijg je waarschijnlijk meer binnen én wordt lang niet zo misselijk als van één grote maaltijd waar je op voorhand al geen zin in hebt.TO wil aankomen, niet afvallen.

Het gaat hier om calorieën niet om vitaminen.

Dus géén water maar limo van suiker. Geen druiven maar chocolade van mij part. Slagroom in de koffie en honing of suiker in de thee.
Alle reacties Link kopieren
quote:Piepschuim schreef op 01 oktober 2016 @ 22:11:

Het gevoel van een baksteen in mijn maag is zo naar, maar nu dus ook buikpijn erbij. Ik probeer inderdaad echt in inieminie hoeveelheden te eten, als het afvallen maar stopt!



Het drinken heeft zelfde effect, terwijl ik normaal zonder moeite aan de 2,5 liter kom per dag. Zelfs water drinken is tegen mijn zin. Zo even inderdaad even proberen met een fris smaakje.



De eerste helft van de week zit ik volgepland, en wil eigenlijk ook zelf even wachten..wie weet gaat het vanzelf over en blijft me zo'n naar gesprek met de ha bespaard. Ik weet het heel stom, maar zo naar als je een eetstoornis wordt aangepraat! NIet wachten! maandag meteen even bellen dat je ook die dag meteen langs wil komen.

Ik vind het niet normaal dat hij je zo heeft weggestuurd.
Alle reacties Link kopieren
En die extra calorie-drankjes hielpen mij wel. Het idee dat ik dan dat in ieder geval al binnen had, haalde de druk wat van het eten. En dan lukte de rest ook beter. Als het al wat minder 'moeten' is, gaat het toch wat meer ontspannen en lukt het beter.

Succes TO!
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar! Ik heb lang gevochten tegen ondergewicht, en zo ontzettend vaak gehoord dat ik wel een eetstoornis zou hebben. Uiteindelijk was de oorzaak lichamelijk en bleek ik een chronisch ontstoken blindedarm te hebben. Terug naar de huisarts, maandag meteen! Niet wachten en je laten doorsturen naar het ziekenhuis. Die misselijkheid en de buikpijn ken ik ook maar al te goed! Sterkte en beterschap! En niks laten wijsmaken hoor
Alle reacties Link kopieren
Misschien wil de huisarts je een indicatie geven voor Nutridrink (heb ik ook nog) want anders is het eigenlijk niet te betalen. Mijn voorkeur is yoghurtstyle framboos en de compacte flesjes krijg ik zelf nauwelijks wel, vind dat een soort koffiemelkstructuur.
TO ik ga niet het hele topic lezen om te kijken of dit al gezegd is maar je kunt je het beste door laten verwijzen naar een goede diëtiste.

(Mijn ex had toen ik hem net kende behoorlijk ondergewicht)

Aankomen is serieus moeilijker dan afvallen.

Veel vette zooi eten ligt voor de hand, maar magere mensen kunnen van binnen ook dichtslippen. (Wel een idee als je vroeg dood wil had de diëtiste gezegd )

Ik weet van ex dat het niet makkelijk is en dat je geduld moet hebben want het gaat niet snel.

Ajb laat je goed begeleiden ipv zelf te gaan klieren.



(Je kunt me pben als je een menulijst wil die mijn ex had gekregen, niet schrikken, het is veel...erg veel...)
Alle reacties Link kopieren
Baksteen in je maag, moet je met de husarts bespreken. Kan een maagzweer oid zijn
Alle reacties Link kopieren
quote:nina1966 schreef op 01 oktober 2016 @ 22:21:

[...]

TO wil aankomen, niet afvallen.

Het gaat hier om calorieën niet om vitaminen.

Dus géén water maar limo van suiker. Geen druiven maar chocolade van mij part. Slagroom in de koffie en honing of suiker in de thee.Ja, dat snap ik. Maar als je al misselijk wordt van water, wat denk je dan wat het effect van slagroom gaat zijn? Ik ben zelf niet de dunste en ik ben dol op lekker eten, maar zelfs ik word misselijk van teveel vet. Bovendien bevatten slagroom en chocolade geen vitamines, dus je krijgt er letterlijk alleen maar vet en suiker mee binnen. Dan zou ik nu eerst gezondere keuzes maken en pas daarna uitbreiden.
De tand des tijds kan een antieke kast nou juist nét dat karakter geven. Zonde om over te schilderen. Avena.
Morgenochtend direct bellen met de huisarts. Wees heel duidelijk over jouw lichamelijke klachten (buikpijn, misselijkheid, steen in je maag etc.) en eis een consult op korte termijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ceylon schreef op 02 oktober 2016 @ 12:00:

[...]





Ja, dat snap ik. Maar als je al misselijk wordt van water, wat denk je dan wat het effect van slagroom gaat zijn? Ik ben zelf niet de dunste en ik ben dol op lekker eten, maar zelfs ik word misselijk van teveel vet. Bovendien bevatten slagroom en chocolade geen vitamines, dus je krijgt er letterlijk alleen maar vet en suiker mee binnen. Dan zou ik nu eerst gezondere keuzes maken en pas daarna uitbreiden.

Als ondergewicht het grootste probleem is, is aankomen cruciaal. Ik at volle yoghurt met cruesli, niet echt gezond. Maar ik kreeg iets binnen.

Vergelijk het met afvallen omdat het echt moet. Een maagbandje is ook zeker niet gezond, maar soms moet je drastische maatregelen nemen.

Water drinken is voor TO echt geen goed idee, juist vloeibare calorien (zwarte bessensap), zijn nu een goed idee
Alle reacties Link kopieren
Ook ik raad je aan om terug naar de huisarts te gaan zodat je doorverwezen kan worden naar een MDL-arts. De symptomen die jij aangeeft zijn voldoende om je nader te laten onderzoeken op lichamelijke oorzaken. En niet te lang mee wachten, hoor!

Heel veel sterkte en succes. Laat je vooral niet afschepen bij de huisarts.
Alle reacties Link kopieren
Ik ken het maar ik heb het alleen als ik zwanger ben en dat ben je niet dus terug naar de dokter en eventueel een andere dokter als je eigen huisarts je niet serieus neemt.
When they go low, we go high. (M.Obama)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven