Staatsgreep in Turkije

15-07-2016 22:18 2330 berichten
Alle reacties Link kopieren
http://www.ad.nl/buitenla ... -coup-te-plegen~a419a948/



Sjonge, nu weer een staatsgreep. Never a dull moment in deze wereld.

Wat zou dit betekenen voor toeristen die nu daar zijn?
Alle reacties Link kopieren
De eerste wijzigingen zijn aangenomen
Alle reacties Link kopieren
Elsevier



buitenland

Parlement steunt absolute macht Erdogan: nu is het aan het volk



Het Turkse parlement is akkoord gegaan met een grondwetswijziging die de macht van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aanzienlijk uitbreidt. De uitslag was met 339 voor en 142 tegen niet genoeg om het wetsvoorstel direct tot wet te maken: het volk moet zich eerst per referendum uitspreken over het voorstel.



Wat houdt het wetsvoorstel in? Door de hervorming, die tot 2019 stapsgewijs zou worden ingevoerd, krijgt Erdogan de mogelijkheid per decreet te gaan regeren. Ook krijgt hij meer invloed op de rechterlijke macht en wordt de functie van premier afgeschaft.



Het aantal termijnen blijft op twee, maar de telling zou in 2019 opnieuw beginnen. In theorie betekent dit dat Erdogan daarmee tot 2029 president zou kunnen blijven.

Vechtpartijen in parlement



Het wetsvoorstel werd niet zonder slag of stoot aangenomen. De seculiere CHP, de grootste Turkse oppositiepartij, en de Koerdische HDP zijn fel tegen de motie. In de afgelopen twee weken leidde het onderwerp dan ook tot verhitte discussies en zelfs vechtpartijen in het parlement.



Volgens onze bloggers

Afshin Ellian: ‘In het Turkije van sultan Erdogan regeert de chaos’ foto



Volgens Erdogan brengt het presidentiële stelsel ‘stabiliteit’ en is het nodig om de ‘groeiende uitdagingen op het gebied van de economie en veiligheid’ te tackelen. Critici vrezen echter dat Erdogan zijn autoritaire macht doorzet om politieke opponenten, activisten, academici en journalisten nog harder aan te pakken.



In het huidige Turkse parlementaire stelsel is voor een directe grondwetswijziging een meerderheid nodig van minstens 367 van de in totaal 550 parlementsleden. Wetsvoorstellen die de steun krijgen van tussen de 330 en 367 afgevaardigden worden per referendum aan het volk voorgelegd. Het referendum zal waarschijnlijk in april worden gehouden, aldus de AK-partij (AKP) van Erdogan.



CHP-partij blijft zich verzetten tegen wetswijziging



‘Een nieuwe deur in de Turkse geschiedenis is vandaag opengebarsten. Met de ‘ja-stem’ van het volk, zal deze deur volledig worden geopend,’ schreef de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag naderhand op Twitter.



Kemal Kilicdaroglu, leider van de CHP-partij, beloofde na de stemming dat zijn partij in de campagne voor het referendum alles zal doen om de grondwetswijziging alsnog te stoppen. ‘Het parlement verraadt hiermee zijn eigen geschiedenis. Onze burgers zullen het spelletje van het parlement zeker dwarsbomen… we zullen van deur tot deur gaan, en het volk uitleggen wat ze moeten doen,’ aldus Kilicdaroglu.



Hij heeft nu twee weken de tijd om het wetsvoorstel te ondertekenen, en daarna kan het referendum worden georganiseerd. Stemt een meerderheid van de keizers voor het wetsvoorstel, dan wordt het definitief aangenomen. De meeste hervormingen worden dan pas doorgevoerd als Erdogan en zijn AKP de volgende presidents- en parlementsverkiezingen winnen. Die staan voor 3 november 2019 gepland.



21 jan 2017
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Sultan?



De Volkskrant



Erdogan nog machtiger door dubieuze grondwetswijziging

Gemoederen in Turks Parlement lopen hoog op



Het Turkse parlement zal zaterdag waarschijnlijk instemmen met de grondwetswijziging die het land een presidentieel systeem moet geven. Het merendeel van de achttien amendementen was vrijdagavond goedgekeurd. Het voorstel moet in april door de bevolking worden goedgekeurd in een referendum. Als dat gebeurt - en de kans daarop is groot - betekent dat een grote overwinning voor president Recep Tayyip Erdogan en zijn machtsaspiraties.



20 januari 2017, 20:22



In het nieuwe systeem trekt de autoritaire president, wiens functie op het ogenblik althans op papier sterk ceremonieel is, veel bevoegdheden naar zich toe. Zo kan hij straks decreten uitvaardigen en zal hij aan het hoofd komen te staan van de regering. De functie van premier vervalt.



De amendementen op de grondwet hebben de steun van de regerende AKP-partij en de rechts-nationalistische MHP, die samen een ruime meerderheid hebben. Mogelijk zullen binnenkort MHP-ministers in het kabinet worden opgenomen. De seculiere CHP en de pro-Koerdische HDP hadden grote bezwaren tegen de voorstellen. Zij vinden dat er veel te veel macht in handen komt van één man.



Een invalide CHP-parlementariër zei aan haar haren over de grond te zijn gesleept



De gemoederen liepen vrijdag hoog op. Tussen vrouwelijke parlementariërs ontstond een vechtpartij nadat een van hen, de onafhankelijke parlementariër Aylin Nazliaka, zich uit protest tegen de plannen met handboeien had vastgemaakt aan de microfoon. Een poging van AKP-vrouwen haar los te maken, liep uit op een handgemeen met leden van de oppositie. Twee vrouwen moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen. Een invalide CHP-parlementariër zei aan haar haren over de grond te zijn gesleept.



President Erdogan heeft jaren aangestuurd op invoering van een presidentieel systeem. Volgens de nieuwe grondwet kan hij tot 2029 aanblijven, dus nog twee termijnen nadat zijn huidige termijn afloopt. Hij is staatshoofd sinds 2014. Voordien was hij dertien jaar premier.



Onder de nieuwe grondwet kan de president het parlement tussentijds ontbinden en verkiezingen uitschrijven



Volgens de AKP is sterk leiderschap nodig om te voorkomen dat Turkije terugvalt in de politieke chaos die in het verleden vaak heerste onder wankele coalitieregeringen. Ook staat het land voor grote uitdagingen, met oorlog in buurland Syrië, de terreur van Islamitische Staat en een bijna-burgeroorlog in het Koerdische zuidoosten.



Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli had Erdogan onder de noodtoestand zijn bevoegdheden al sterk uitgebreid. Volgens critici bestaat er in feite al een presidentieel systeem. De grondwetswijzigingen maken die toestand blijvend.



Onder de nieuwe grondwet kan de president het parlement tussentijds ontbinden en verkiezingen uitschrijven. Het parlement kan niet langer moties van wantrouwen indienen en kan geen vragen stellen aan de president. Die krijgt op zijn beurt wel ruimere bevoegdheden om initiatiefwetten van het parlement te vetoën. Ook krijgt de president veel meer invloed op de benoeming van rechters en aanklagers.



Ruim 140 journalisten zitten gevangen in afwachting van hun proces



Volgens Human Rights Watch (HRW) betekent de grondwetswijziging een 'enorme bedreiging voor de mensenrechten, de rechtsstaat en de democratische toekomst van het land'. De 'checks and balances' in het democratisch systeem worden volgens de mensenrechtenorganisatie fundamenteel aangetast.



Ook de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht loopt gevaar. Zo is het volgens HRW 'hoogst onwaarschijnlijk' dat het constitutioneel hof in de toekomst besluiten van de regering ongrondwettig zal verklaren.



Dit alles tegen de achtergrond van een repressief politiek klimaat. Sinds de couppoging in juli zijn ruim 40 duizend mensen gearresteerd, meer dan 100 duizend ambtenaren zijn geschorst of ontslagen, ruim 140 journalisten zitten gevangen in afwachting van hun proces. Tientallen kranten, tv-zenders en mediabedrijven zijn gesloten.



Het schrappen van de regel dat het staatshoofd partijloos moet zijn, maakt het voor de president mogelijk 'de leider van de regeringspartij in het parlement' te worden, volgens HRW. 'Dat ondermijnt het onderscheid tussen uitvoerende en wetgevende macht.' Dat wordt nog eens versterkt doordat straks de verkiezingen voor het parlement samenvallen met die voor het presidentschap.



'Tien jaar geleden leek Turkije op de goede weg', aldus Hugh Williamson van HRW. De plannen voor een presidentieel systeem echter sturen Turkije in de tegengestelde richting en zullen 'alles vernietigen wat nog over was' van de indertijd door de AKP doorgevoerde democratische hervormingen.
LOEP ME MAAR aub.
Haai missie!
Alle reacties Link kopieren
quote:Tilo schreef op 24 januari 2017 @ 17:26:

Haai missie! Hey Tilo
LOEP ME MAAR aub.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven