Gezondheid alle pijlers

Ziek van afbouwen prednisolon

03-06-2009 16:07 43 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ivm met een zeldzame ontsteking heb ik een aantal maanden een hoge dosis prednisolon moeten gebruiken. Deze weken dat ik een hoge dosis gebruikte voel ik me heerlijk.



Nu ben ik sinds een aantal weken bezig met afbouwen en voel me echt vreselijk. Mijn klachten zijn:

* Vreselijk moe

* Rot gevoel in mijn lichaam,

* Afwezig gevoel,

* Concentratie problemen, kan nog geen boek lezen of film volgen

* Pijnlijke spieren en gewrichten

* Zwakke benen, alsof je er zo door kunt zakken

* Maag en darm-klachten

* Continu honger en knorrende maag

* Hoofdpijn

* Emotioneel

* Trillende handen

* Problemen met mijn suiker (ben al weken op diabetisdieet)



Of te wel, zware afkickverschijnselen. Hiermee ben ik naar zowel de specialist als naar mijn huisarts geweest en die zeggen dat het erbij hoort en dat ik daar doorheen moet. Herkent iemand dit?



Op dit moment zit ik op 10 mg en moet volgende week naar 7,5. De klachten begonnen toen ik van 20 naar 15 gingen en werden erger toen ik naar 10 ging. Zie er al tegen op om naar de volgende dosis te gaan.



Vorige week ben ik een week gestopt met de pil en amper ongesteld geweest. Sinds afgelopen zondag weer begonnen en sinds maandag voel ik me heel raar. Ik voel me heel licht en afwezig en er komt bijna niets uit mij. Herkent iemand dit, kan dit door de pil komen?



Werken wil haast niet en daarom moet ik morgen naar de bedrijfsarts. Ik hoop dat ik dan wat antwoorden kan krijgen op mijn vragen.



Ik hoop me echt snel beter te voel, wat een rot spul is prednison zeg.



Graag kom ik in contact met mensen die hetzelfde meemaken als ik of het ook meegemaakt hebben.



Groeten van Krista
Je moet als het ware afkicken van de prednison..ik weet niet hoelang en wat de dosering is geweest al die tijd?

Maar het is herkenbaar hoor, ik heb ook lange tijd prednison gebruikt en kreeg ook dit soort klachten..je moet er echt even doorheen, kun je nagaan wat een troep het is toch?! Echt: het wordt minder!!!



Heel veel sterkte!!!
Alle reacties Link kopieren
Ja hier ook last van gehad.

Bij mij kwam ook op een bepaald punt in het afbouwen de klachten weer terug (die waar ik de prednison voor kreeg zeg maar,niet de afkickverschijnselen)

Werd de dosering weer omhooggeschroefd.



Misschien bouw je te snel af??

Kun je wellicht overleggen dat het een tandje langzamer kan...



Sterkte!!!
Alle reacties Link kopieren
En hier meld zich er nog één



Koortsgevoel, spierpijn, pijnlijke gewrichten, slaperig/moe, het is een verschijnsel van het afbouwen/stoppen van de prednisolon, ik slik het met regelmaat en krijg het ook vaak als infuus in het ziekenhuis. Het is en paardenmiddel en het breekt werkelijk alls af, dunne huid (heb ik ook) vollemaans gezicht, vocht vasthouden, botafbraak, te veel prednisolon kan ook tot onvruchtbaarheid leiden.



Even nog doorheen meis, drink iig veel water om zo dat vocht kwijt te raken, en zo min mogelijk zout.



Komt goed hoor.



Beterschap en sterkte
Alle reacties Link kopieren
Als ik zie aan je mg en je afbouwen vind ik wel dat dat goed afgebouwd word hoor, wat je eventueel zou kunnen vragen aan je arts voor de maag/darm klachten soort van losec, zodat je maag een beetje rustig word of zantac, bij de koorts en de pijn, mag je gerust paracetamol nemen, let wel paracetamol geen asperine i.v.m. je al aanwezige maagklachten.
Alle reacties Link kopieren
hier nog één... ik moet i.v.m. niertransplantatie voor altijd prednison slikken met een onderhoudsdosering van 7,5 mg.

Heb de eerste anderhalf jaar 6 x een infectie en een afstotingsreactie gehad waarvoor steeds weer ophogen en afbouwen van de prednison. Met als toppunt een paar weken 200 mg-150 mg-- enz elke 2 weken omlaag. Wat een verschrikking.. Ik was vooral erg depressief, zag niks positiefs meer..

Meis even bikkelen inderdaad, het komt goed. Is de ontsteking onder controle? Ik hoop het voor je, en heel erg veel beterschap!! (f)
Alle reacties Link kopieren
Heel herkenbaar! Ik had ook al die verschijnselen. Ik ben 2x in 6 weken afgebouwd (van 40 mg en 2e x van 20 mg maar dat was echt te snel (nieuw arts.assistentje) was doodziek. De 3e x ben ik in 9 maanden afgebouwd, maar wel die verschijnselen erbij. Je moet volhouden, je moet er echt even doorheen. Ik had na afgebouwd te zijn ook nog heel lang enorme haaruitval en een enorme puisterige huid. wat een troep is het ook. Maar op een gegeven moment trekt de donkere wolk weg (zo ben ik het maar gaan zien)



Succes meid!!!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties.



Ik mag elke 3 weken met 5 mg afbouwen. Heb nu 3 weken van 10 mg achter de rug. De komende week 5 en 10 om en om en dan naar de 5.



Vandaag bij de bedrijfsarts geweest. Zag er vreselijk tegenop, maar ze begreep me gelijk, ik hoefde bijna niets uit te leggen. Ze beschreef mijn problemen heel goed:



Je moet je lichaam zien als een bankrekening. Gezonde mensen leven in het zwart en kunnen reserves opbouwen door te sparen. Wanneer ze ziek worden kunnen ze de die reserves gebruiken. Ik ben nu niet meer in het zwart, heb geen geld op de spaarrekening meer staan en zit onderaan in het rood, tegen mijn limiet aan of er zelfs overheen, met als gevolg dat ik nu krediet betaal.



Dit krediet zijn mijn vele lichamelijke klachten.

Ik vond dit een mooit manier om te beschrijven dat de batterij op is.



Ik moet nu de komende 2 weken volledige rust nemen en dan gaan we kijken of we weer kunnen opbouwen, stapgewijs.



Ik zie wel tegen de volgende afbouwstap op, maar laat het maar over mee heen komen.
Alle reacties Link kopieren
Vraagje



Ik heb heel erg last van mijn spieren en gewrichten en kan op dit moment amper lopen en ik ben al een aantal dagen wat ongesteld terwijl ik de pil wel slik. Herkent iemand deze klachten bij de afbouwperiode?



Zit nu op 5 mg, nog 3 weken en ik ben klaar.
Alle reacties Link kopieren
Welkom allemaal in de hel die prednison heet!

Ik probeer nu al 3 weken af te bouwen,maar toen ik onder de 10 mg kwam begon de ellende.Ik kan al 3 weken alleen maar plat liggen,af en toe zitten en lopen alleen naar het toilet.Ik heb maagpijn,misselijk diarree,spierzwakte ,ik tril door mijn hele lijf !Hartkloppingen en het ergste van alles ik krijg steeds paniek aanvallen die soms uren duren...ik barst het ene moment in huilen uit en het andere moment ben ik weer vrolijk! Morgen terug naar de specialist,dit kan zo niet langer! Voor mij nooit meer prednison......
Alle reacties Link kopieren
Ik herken het ook. Heb ook al die afkickverschijnselen gehad (op het suiker probleem na). Het is al een half jaar geleden en ik heb nog van dingen last. Die gewoon niet zijn over gegaan na het stoppen van die prednisolon. En laat ik het maar niet hebben over de kilos die erbij zijn gekomen maar er niet afgaan.



Goed dat je er met een bedrijfsarts erover gaat praten. En anders toch naar de huisarts hoe je dit zo goed mogelijk kan opvangen of oplossen. Sterkte .
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
quote:krista1980 schreef op 11 juni 2009 @ 17:32:

Vraagje



Ik heb heel erg last van mijn spieren en gewrichten en kan op dit moment amper lopen en ik ben al een aantal dagen wat ongesteld terwijl ik de pil wel slik. Herkent iemand deze klachten bij de afbouwperiode?



Zit nu op 5 mg, nog 3 weken en ik ben klaar.



Ja ik had dat ook. Van mijn spieren, slap zijn en trillen enz is bij mij wel weggegaan. Maar de gewrichtspijn in mijn knieen heb ik nog steeds last van. Ik heb nu (tijdelijk) wat aanpassingen voor het toilet, keuken en douche.



Hopelijk is het bij jou wel iets wat weggaat maar laat je goed voorlichten want ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan maar ik kom er maar niet vanaf.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Ja die spieren dat hoort er ook bij blijkbaar,heb ik ook,ik zit nu op 7,5 mg voor de komende 4 weken.Wat ik zo raar vind is dat het de ene dag heel goed gaat en de andere dag lig ik weer plat! Herkent iemand dat?

Verder iedereen veel sterkte met het afkicken!
Alle reacties Link kopieren
Mocht iemand klachten krijgen bij het afbouwen van prednisolon, laat je anders even controleren door een endocrinoloog / internist. Het kan zijn dat je lichaam van nature geen prednisolon aanmaakt na een lange kuur, en dat kan een hoop klachten geven (vermoeid, misselijk, etc).
Alle reacties Link kopieren
Prednison is een paardenmiddel.

Heel herkenbaar de klachten en het hoort er helaas bij.

Het heeft ook te maken met dat je eigen bijnier het weer over moet gaan nemen en vaak is die lui geworden door de hoge dosis prednison die jezelf hebt bijgeslikt.

Die bijnier moet weer wakker worden en zo lang die dat nog niet is krijg je vaak veel van de klachten die jij omschrijft.

Dit kan helaas wel even duren en dat is vooral heel erg balen. Als het te lang duurt dan moet je zeker even je bijnier laten checken want soms is het zo na heel erg lang en veel prednison gebruik dat die het niet meer helemaal zelf overneemt en dat je dan altijd een lage dosis prednison zult moeten nemen om je cortisol op niveau te houden.
Alle reacties Link kopieren
bedankt voor de reacties ik heb inderdaad urine moeten inleveren om het cortisol te bepalen daar krijg ik veijdag de uitslag van.Ik lig nu al een maand plat erg lastig met een gezin! Ik ben normaal een sterke vrouw die niet snel op geeft,maar door prednison voel ik me een labiel wrak.....
Alle reacties Link kopieren
Nu ik dit lees snap ik ineens waarom ik me zo beroerd voel de afgelopen dagen . Ik ben vorige week naar een lagere dosis prednisolon gegaan. Ik had de link nog niet gelegd deze keer, klachten zijn heel herkenbaar van andere afbouw pogingen.
Alle reacties Link kopieren
@ abc wat zijn jouw klachten dan?Bij mij is het overigens ook de eerste keer dat ik de link met het afbouwen leg!Ik dacht dat ik in Spanje (ook aan het afbouwen) gewoon pech had dat ik zwaar de griep had, Ben twee weken het huisje niet uit geweest.....

Toch wel fijn te horen dat ik niet de enige ben met klachten.
Alle reacties Link kopieren
Even laten weten dat mijn urine uitslagen niet goed waren de ene keer teveel de andere keer te weinig cortisol....dus ff laten testen!
Alle reacties Link kopieren
Dat is balen.

Dan werkt die soms wel en soms niet..Hij moet dus nog even goed wakker worden.

Ik hoop dat het snel beter gaat!

Ik ga hopelijk binnenkort ook afbouwen..zit nu op 30mg en hoop dat mijn bijnier beetje mee gaat werken zonder te veel tegensputteren.
Alle reacties Link kopieren
Adeline ik wens je vast erg veel succes met afbouwen.De ene dag gaat het beter dan de andere,maar de ene dag zal dan mijn bijnier wel werken en de andere niet,ik ga nu om de dag 5 mg nemen.Heel veel succes iedereen!
Alle reacties Link kopieren
Uiteindelijk heb ik een week in het Ziekenhuis gelegen dankzij het afbouwen .....
Bah zeg, wat een nare verhalen allemaal!

Heb zelf ca 6 maanden lang 20 mag geslikt en nauwelijks problemen gehad met het afbouwen. Kreeg alleen een hardnekkige huiduitslag in het gezicht die van de prednison/het afbouwen bleek te komen. Maar dat vond ik niet zo'n groot probleem toen, was allang blij dat ik mezelf weer werd. Ik had tijdens de kuur zelf namelijk wel weer veel vervelende bijwerkingen, niks geen euforisch gevoel oid wat je wel eens hoort...



Daphne, hebben ze in het ziekenhuis ook echt iets voor kunnen doen, bv om de cortisol aanmaak te reguleren oid? Of was het voornamelijk ter ondersteuning?

En hoe is het er nu mee?
Alle reacties Link kopieren
Dat is heftig Daphne. Hoe gaat het nu inmiddels?



Sinds ik minder prednisolon gebruik voor chronische ziekte nummer 1 heb ik veel meer klachten van chronische ziekte nummer 2. Ik heb in inmiddels al weer een stootkuur gehad icm een antibioticakuur en ik vrees dat komende week wel weer een nieuwe stootkuur zal volgen. Ik ga dus weer naar mijn oude dosis terug, blijkbaar is chronische ziekte 2 toch gevoeliger voor prednisolon dan ik dacht.
Alle reacties Link kopieren
Ik zit ook aan de prednison en mag nu afbouwen van 20 mg naar 17,5 mg per dag, en na 2 weken weer 2,5 mg minder. Ik ben ook bang voor de bijwerkingen, een bekende van me kreeg een psychose na te snel afbouwen van de prednison, echt een paardenmiddel! Succes ermee! X

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven