Gezondheid alle pijlers

Ziek van afbouwen prednisolon

03-06-2009 16:07 43 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ivm met een zeldzame ontsteking heb ik een aantal maanden een hoge dosis prednisolon moeten gebruiken. Deze weken dat ik een hoge dosis gebruikte voel ik me heerlijk.



Nu ben ik sinds een aantal weken bezig met afbouwen en voel me echt vreselijk. Mijn klachten zijn:

* Vreselijk moe

* Rot gevoel in mijn lichaam,

* Afwezig gevoel,

* Concentratie problemen, kan nog geen boek lezen of film volgen

* Pijnlijke spieren en gewrichten

* Zwakke benen, alsof je er zo door kunt zakken

* Maag en darm-klachten

* Continu honger en knorrende maag

* Hoofdpijn

* Emotioneel

* Trillende handen

* Problemen met mijn suiker (ben al weken op diabetisdieet)



Of te wel, zware afkickverschijnselen. Hiermee ben ik naar zowel de specialist als naar mijn huisarts geweest en die zeggen dat het erbij hoort en dat ik daar doorheen moet. Herkent iemand dit?



Op dit moment zit ik op 10 mg en moet volgende week naar 7,5. De klachten begonnen toen ik van 20 naar 15 gingen en werden erger toen ik naar 10 ging. Zie er al tegen op om naar de volgende dosis te gaan.



Vorige week ben ik een week gestopt met de pil en amper ongesteld geweest. Sinds afgelopen zondag weer begonnen en sinds maandag voel ik me heel raar. Ik voel me heel licht en afwezig en er komt bijna niets uit mij. Herkent iemand dit, kan dit door de pil komen?



Werken wil haast niet en daarom moet ik morgen naar de bedrijfsarts. Ik hoop dat ik dan wat antwoorden kan krijgen op mijn vragen.



Ik hoop me echt snel beter te voel, wat een rot spul is prednison zeg.



Graag kom ik in contact met mensen die hetzelfde meemaken als ik of het ook meegemaakt hebben.



Groeten van Krista
Alle reacties Link kopieren
Ben sinds gisteren thuis,ben onder psichiatrische behandeling ,ik heb angstaanvallen echt afschuwelijk,heb medicatie om die aanvallen te omdeedrukken ,maar voel me zwaar k*t.Mijn cortisol schommeld,moet van zelf herstellen.Ben nu 2 weken voledig van de pred af ! Voel me dood ongelukkig .
Alle reacties Link kopieren
Komen die psychiatrische klachten van het afbouwen vd prednisolon?
Alle reacties Link kopieren
Yep die komen daar van voelde me daarvoor kiplekker,elke stap omlaag met 5 mg werden de psychische klachten erger.Dat begon bij de 7,5 mg ,maar niet iedereen krijgt die klachten natuurlijk.Bij een stootkuur heb ik ook geen enkel probleem!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben van 30mg naar 25 gegaan nu 2 weken terug.

Ik hoop/denk dat ik morgen naar de 20mg mag gaan.

Van de eerste 5 geen last gehad...Kreeg alleen een giga longinfectie maar dat kwam daar niet direct door denk ik maar dat zorgde er wel voor dat ik niet meteen door kan met afbouwen.

Nu na 10 dagen antibiotica weer zo verre opgeknapt dat ik denk dat ze hier wel verder durven met de afbouw.

Hopelijk ben ik er over een paar weken dan vanaf!!

Wel spannend ook met mijn 2de chronische ziekte waar de Pred ook voor helpt maar daar krijg ik iets vervangens voor als ik op de 10mg ben aanbeland.

Spannend!!

Succes iedereen
Alle reacties Link kopieren
Even update,zit inmiddels aan de lexapro ( AD) xanax angstremmer en oxazepam!Mijn psychiater zegt dat het echt geen uitzondring is na het afbouwen van prednison,mij tip trek op tijd aan de bel,ik zit nu al 3 maanden met de ellende en het kan nog wel 2 maanden duren voordat de AD aanslaat!Ik heb ook geen psychiatrisch verleden....dit kan prednison dus ook veroorzaken! Succes iedereen groetjes
Alle reacties Link kopieren
Even update,zit inmiddels aan de lexapro ( AD) xanax angstremmer en oxazepam!Mijn psychiater zegt dat het echt geen uitzondring is na het afbouwen van prednison,mij tip trek op tijd aan de bel,ik zit nu al 3 maanden met de ellende en het kan nog wel 2 maanden duren voordat de AD aanslaat!Ik heb ook geen psychiatrisch verleden....dit kan prednison dus ook veroorzaken! Succes iedereen groetjes Daphne
Alle reacties Link kopieren
Ik weet dat dit al een heel oud topic is maar ik zit momenteel in precies hetzelfde schuitje. Ben heel benieuwd hoe het nu met daphne38 en krista 1980 gaat. Of misschien zijn er nog meer mensen die dit herkennen?
Alle reacties Link kopieren
Even twijfel om te reageren heb namelijk een andere nickname...ik ben Daphne 38 ! Ik weet niet hoe ik een privé bericht kann sturen en ook niet hoe ik mijn bericht weg kan halen. Help me even op weg wil niet alles openbaar bespreken ivm herkenning.
Alle reacties Link kopieren
Zo dit was even uitzoeken. Ik heb bij mijn voorkeuren aangevinkt dat ik berichten van vrienden kan ontvangen. Heb jou net een vriendschapsverzoek gestuurd. Benieuwd of dit werkt?
Alle reacties Link kopieren
Het duurt wel even eer je afgekickt bent, ik heb het ongeveer drie jaar gebruikt, de laatste weken was de dosis 2,5 mg per dag. Ik heb nog maanden de neiging gehad om zo nu en dan 25 i.p.v. 2,5 mg te nemen, je krijgt er flink energie van maar aan het eind van de rit, om het zomaar te zeggen, merk je dat je daardoor je lichaam wel wat geweld hebt aangedaan. Bij mij werkte een energiedrankje enigszins, Redbull maar dan het eigen merk van het Kruidvat, een stuk voordeliger, is er ook in een suikervrije variant. Na ongeveer een jaar was ik weer helemaal mezelf. Psychische klachten had ik gelukkig niet en omdat ik mezelf vanaf dag 1 op een streng dieet had gezet ben ik ook niet aangekomen.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
Marianne, had jij toen je op 2,5 mg zat ook last van slappe benen soms en een heel naar weeig gevoel in je lichaam? Ik schiet zo nu en dan in een soort van hyper-achtig iets waardoor ik het ook heel benauwd krijg.
Alle reacties Link kopieren
ik heb lang 10mg geslikt als afweeronderdrukking voor een transplantatienier.



ik werd er psychisch niet goed van, dus overgestapt op wat anders. ik heb een aantal maanden gedaan over deze overstap, echt maar 2,5mg per keer eens in de paar weken, dus volgens mij ben je echt veel te snel gestopt.



edit: nu ik erover nadenk bouwde ik af als volgt:

week 1: 10mg

week 2: 10mg

week 3: om de dag 10mg en 7,5mg

week 4: om de dag 10mg en 7,5mg

week 5: 7,5mg

week 6: 7,5mg

week 7: om de dag 7,5mg en 5mg.



et cetera.
Alle reacties Link kopieren
quote:desy schreef op 26 juli 2014 @ 15:13:

Marianne, had jij toen je op 2,5 mg zat ook last van slappe benen soms en een heel naar weeig gevoel in je lichaam? Ik schiet zo nu en dan in een soort van hyper-achtig iets waardoor ik het ook heel benauwd krijg.Nee, dat had ik gelukkig niet, in ieder geval niet hevig, soms wel een beetje lamlendig. Niet iedereen heeft last van alle mogelijke bijwerkingen. Als je die allemaal leest zou je de hele meuk zo door de WC spoelen (milieuvervuiling). Ik zou wel even contact opnemen met je behandelend arts, als je het lang hebt gebruikt moet je ook lang afbouwen. Vergeet ook niet dat je hele weerstand verdwenen is, je lichaam moet het vanaf het moment dat je aan het afbouwen bent weer zelf gaan doen, best mogelijk dat je je daarom zo beroerd voelt, je bent in het begin dan ook vatbaarder voor verkoudheid, tandvleesontsteking en schimmelinfecties. Zorg daarom dat je gezond en vitaminerijk eet.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
Maar goed dat ik even kom lezen hier...wist niet dat je van prednison zo ziek kon worden tijdens het afbouwen. Ik heb al drie weken een keelpijn,oorpijn en verkoudheid. Psychisch ook een hel. Hoop dat het snel over is en dit was maar een gebruik van een paar weken de laagste dosis!
Alle reacties Link kopieren
Ik dacht dat t aan mij lag.



Hallo ik ben een man van 38 jaar. Heb van de ene op de andere dag een hele rode huid gekregen met kleine rode pukkeltjes. Vooral in mijn nek en aan de zijkanten van mijn vingers.



Dit is nu 1,5 week geleden. Ben naar de huisarts geweest en is een heftige allergische reactie. Waarop geen idee.



Had ook soort elektrische schokjes op mijn huid. Vooral tijdens het fietsen. Alsof er elfjes rond je heen vliegen met spelden die mij zo af en toe even prikten.



Kreeg een allergiepilletje mee voor 30 dagen en een stootkuur Prednisolon voor 7 dagen van 2x 5mg. Dus elke dag 10mg. Neem het smorgens in.



Morgen is mijn laatste keer dat ik het moet nemen maar ik neem het niet meer.



De allergie uitslag is weg maar voel me enorm neerslachtig. Ook emotioneel soms. Raar gevoel in me lichaam, gevoel van slapte. Eigenlijk wat anderen hier ook omschrijven. Kan me totaal niet concentreren (je wilt echt niet weten hoevaak ik de backspaceknop op mijn toetsenbord heb ingedrukt bij het schrijven van dit berichtje).



Ben ook erg somber.



En mijn vakantie begint ook nog eens morgen haha. Geen exotische bestemming, gewoon thuis rommelen. Maar heb helemaal geen zin om ook maar mijn huis te verlaten.



Ik mag er meteen mee stoppen. Hoef niet af te bouwen. Waarschijnlijk omdat de kuur zo kort is en de lage dosering.



Als ik dit had geweten had ik er niet mee begonnen.



Hoelang duurt het gemiddeld totdat die bijwerkingen minder worden?



Groetjes van Jeff
Alle reacties Link kopieren
het is inderdaad een paarde middel ik gebruik het al een aantal maanden ben met 60 mg begonnen i.v.m onsteking van de grote lichaam slagader ben nu aan het afbouwen en zit op de helft 30 mg maar bijwerkingen genoeg heel erg moe veel slapen last van vocht in de benen daardoor niet goed kunnen lopen van de pijn ,kort adem

ik hoop dat dit weer overgaat maar ik kan niet veel meer terwijl ik altijd bezig was en nu voel ik mij een wrak.
Alle reacties Link kopieren
Klop,t prednison is inderdaad een paardenmiddel. Waar antibiotica niet meer helpt wordt er vaak prednison ingezet en inderdaad voor allerhande ontstekingen.



Een vervelend bijverschijnsel, bij langdurig gebruik van prednison is, dat er botontkalking en bloedverdunning ontstaat. Dat is heel vervelend als je een wond krijgt, die blijft eindeloos bloeden en bij een val breek je heel gemakkelijk je botten.

Daarom is het heel belangrijk, dat bij langdurig gebruik, kalk opbouwende medicijnen worden voorgeschreven om de botontkalking te voorkomen.



Mijn vader heeft jarenlang een hoge dosis prednison geslikt om een ooginfectie te voorkomen die hem blind zou maken. Als hij zich stootte ontstonden er enorme blauwe plekken en bij een wond liep hij bijna leg. Na een val, brak hij zijn heup, door deze botontkalking.



Als iemand langdurig prednison moet gebruiken, is het heel belangrijk dat de arts ook kalkopbouw met medicijnen voorschrijft.
Alle reacties Link kopieren
Dit topic is al redelijk oud, maar ik zou graag nog weten hoe lang de verschijnselen bij het afbouwen van prednison bij jullie geduurd hebben en wanneer je je weer normaal voelde



Ik herken me namelijk erg in (een deel van) de klachten. Bij mij gaat het alleen niet om afbouwen van prednison, maar door de ziekte van cushing zijn bij mij de bijnieren verwijderd, wat nu zorgt voor klachten tijdens het afbouwen van cortisonmedicatie (vergelijkbaar met prednison afbouwen, zoals mijn endocrinoloog uitlegde).



Lichamelijke klachten vallen gelukkig mee bij mij. Ik was een kleine 10kg aangekomen en kreeg ook een dikker gezicht. Dit is allebei nu af aan het nemen. Ik ben al ongeveer 7kg kwijt in 5 weken ongeveer en mijn gezicht lijkt alweer een beetje dunner te worden.



Ik herken me vooral in de mentale klachten die hier genoemd werden:

 Afwezig gevoel, je voelt je jezelf niet en bent in jezelf gekeerd en voelt je niet uitbundig/vrolijk Nerveus/ongemakkelijk/trillerig/zweterig gevoel, je voelt je minder op je gemak rondom anderen Concentratieproblemen, studie is zowat onmogelijk en focussen op een film/boek/tv is al heel lastig Traag van begrip (minder helder kunnen nadenken en moeilijker uit je woorden komen) Somber/neerslachtig/slap gevoel, minder plezier en zin in dingen hebben (onverschillig) Niet kunnen ontspannen, nergens toe kunnen zetten Alles heel ‘zwaar’/overweldigend zien (studie, werk, solliciteren, alsof je niks kunt)Zijn er nog meer mensen die dit herkennen rondom prednisongebruik of ziekte van cushing? En na hoe lang zou je zeggen dat je je weer normaal voelde?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven