Werk & Studie alle pijlers

Minder werken na zwangerschapsverlof

07-11-2007 13:14 12 berichten
Alle reacties Link kopieren
In oktober vorig jaar ben ik begonnen als uitzendkracht bij een bank. Ik werkte flexibel 24-36 uur. In juli van dit jaar ben ik met zwangerschapsverlof gegaan. In eerste instantie zou ik gewoon blijven werken.

Maar door verschillende omstandigheden heb ik besloten om nog maar 1 dag per week te willen werken. bij voorkeur op vrijdag omdat mijn man dan ouderschapsverlof opneemt.



Ik heb een paar vragen:

-mijn werkgever zegt dat ik alleen terug mag komen voor 24-36uur. Anders wordt het cotract beeindigt. Mag dit?

-Ik wil dit dus en dan wordt het contract beeindigt. Heb ik in zo'n geval recht op ww, voor 8 uur waarvoor ik werk zoek?



Ik hoop dat iemand me een antwoord kan geven op deze vragen.
Ja dit mag, alleen als je minimaal een jaar een vaste aanstelling bij een bedrijf hebt kun je beroep doen op een recht op deeltijdwerk. Jij werkt als uitzendkracht, dus voor jou gaat die wet niet op. De bank heeft jou aangenomen voor 24-36 uur, ze willen gaar een werknemer die ook daadwerkelijk zoveel uur beschikbaar is. Dus als jij niet meer beschikbaar bent, is het terecht dat ze het contatcn met jou niet willen verlengen en ook wettelijk toegestaan.



Als je contract niet owrdt verlengd heb je waarschijnlijk wel recht op die 8 ur WW per week. je hebt dan ook wel voor 8 uur sollicitatieplicht. ik denk dat het niet makkelijk zal zijn om voor slechts een dag een aan te vinden, en je WW duurt maar een paar maanden.
Weet je uitzendbureau hier geen antwoord op? Ik vind het eerlijk gezegd heel logisch dat de bank niet met je verder wil als jij niet aan je contract kunt voldoen. Dus ik denk dat dat ook wel mag ja. Jij pleegt tenslotte als het ware contractbreuk.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties tot zover.



Krengiserweer: ik wil ook een baan vinden voor 8 uur per week, dus die sollicitatieplicht vind ik niet erg. Al denk ik ook dat het niet makkelijk zal zijn om een baan te vinden voor 8 uur per week. Maar ook al is het schoonmaakwerk of callcenter werk (vind men vaak niet de aantrekkelijkste banen) dat vind ik niet erg. Ik wil er gewoon de overige dagen zijn voor mijn dochtertje.



Sara Scott: Ja ik vind het ook begrijpelijk dat ze me niet terug willen, maar ik heb ooit eens gehoord dat je niet zo vlak na je zwangerschapsverlof ontslagen mag worden. Maar dat gaat voor mij niet op omdat ik uitzendkracht ben...dat dacht ik al.



Nog even een vraag: want als mijn contract hierom beeindigt wordt, dan is het toch mijn eigen schuld dat ik werkloos ben en heb ik volgens mij geen recht op ww. Of zie ik dat verkeerd?
Doornroosje1981 schreef op 07 november 2007 @ 13:43:

Sara Scott: Ja ik vind het ook begrijpelijk dat ze me niet terug willen, maar ik heb ooit eens gehoord dat je niet zo vlak na je zwangerschapsverlof ontslagen mag worden. Maar dat gaat voor mij niet op omdat ik uitzendkracht ben...dat dacht ik al.



Nog even een vraag: want als mijn contract hierom beeindigt wordt, dan is het toch mijn eigen schuld dat ik werkloos ben en heb ik volgens mij geen recht op ww. Of zie ik dat verkeerd?




1e; dat klopt, míts je dus aan je contract voldoet en de minimale uren werkt.



2e; Ik denk dat je dat goed ziet. Je bent door je eigen schuld in dit geval werkloos geworden, dus heb je geen recht op ww.
Je mag niet ontslagen worden omdat je zwanger bent.

maar jij wordt in feite niet ontslagen, je contract dat eindigd wordt niet verlengd. Wetstechnisch zit dat anders in elkaar. bovendien is het idd niet vanwege je zwangerschap of je verlof, maar omdat jij zelf hebt besloten om niet meer aan je contractuele verplichtingen te voldoen.



De regels mbt "verwijtbare werkloosheid"zijn vorig jaar versoepeld. Bij einde dienstverband hoef je geen protest meer aan te tekenen.

alleen als je zelf onstlag neemt heb je geen recht op WW. in princip wordt hier een dienstverband met wederzijds goedvinden beeindigd. Dan is het niet zo dat je per definitie geen recht hebt op WW. e.e.a kun je het best navragen bij het CWI of bij UWV. Als jij wel voor 8 uur beschikbaar bent op de arbeidsmarkt en jouw werkgever wil jou niet voor 8 uur in dienst houden, dan is die er wel "medeschuldig"aan dat je voor die 8 uur werkloos bent.

Je krijgt geen WW voor die uren die je niet meer wilt werken, het is namelijk wel je eigen keuze om bvoor die uren "werkloos"te zijn.
Ook callcenters eisen vaak dat je minimaal 20 uur per week beschikbaar bent, en voor schoonmaakwerk geldt vaak ook dat je meerder dagen in de week zou moeten werken.



mss kun je eens informeren of je kunt gan werken als alpha-hulp, daar zijn kleine contracten wel gebruikelijk.
Alle reacties Link kopieren
ik denk ook dat het moeilijk is om een baan voor 8 uur te vinden vooral omdat de meeste werkgevers je dan toch niet zo productief vinden je moet in die ene dag ook weer bijgepraat worden over wat er verder is gebeurd, en dan heb ik het niet eens over het bijkletsen met collega's. Maar misschien dat je bij iemand kan gaan schoonmaken of zo dan kan je vaak ook zelf je dag bepalen.
Alle reacties Link kopieren
Wil je zelf eigenlijk wel 8 uur ergens werken? Of is het financieel noodzakelijk?

Net als de anderen acht ik de kans dat je een baan vindt voor 8 uur p/w klein.

Zelf denk ik dat als je 8 uur bij een bedrijf werkt dat je dan ook eigenlijk niet betrokken kunt zijn bij je werk, heb je daar zelf al over nagedacht?



Wat betreft de financien, kan het wel uit om zo weinig te werken? Verlies je daarmee geen geldterugaaf van andere zaken?
Alle reacties Link kopieren
Je zou kunnen overwegen, als je het geld niet nodig hebt, om één dag per week actief te besteden aan vrijwilligers werk voor iets dat voor jou heel belangrijk is?
Alle reacties Link kopieren
Het gaat mij er voornamelijk om om even weg te zijn van thuis, ik ben dol op onze kleine meid, maar soms is het ook lekker om er even uit te zijn.



Ik heb zelf ook al zitten denken aan vrijwilligerswerk, omdat 8 uur erg weinig is. Toch heb ik hier in de buurt een aantal bedrijven gevonden die regelmatig mensen zoeken voor 8 uur per week. Dat is dan of schoonmaakwerk of inpakwerk. Maar ik kwam vandaag een vacature tegen van een winkel die iemand voor koopavond en zaterdag zoekt, dat komt dan neer op 12 uur, maar dat geeft niks. Ik heb wel gesolliciteerd. Nadeel is misschien dat ik te oud ben, omdat ze genoeg 16-jarigen kunnen krijgen en ik ben 26.
Alle reacties Link kopieren
Normaal is het zo dat als je een contract hebt voor b.v. 24 uur en je raakt je baan kwijt dat je dan WW krijgt voor die 24 uur. Als je dan een baan vindt voor 8 uur dan ben je nog 16 uur werkeloos en krijg je voor die uren een uitkering. Voor die 16 uren heb je sollicitatieplicht.

Maar dat geldt alleen als je ontslagen wordt en de duur van de uitkering hangt af van je arbeidsverleden.

In jouw geval lijkt het me de vraag of je uberhaupt recht hebt op een uitkering.

Daar zou je even naar moeten informeren bij de instantie.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven