Werk & Studie alle pijlers

Verschil Wijkverpleegkundige met Verpleegkundige in de wijk?

02-05-2016 20:24 6 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

ik ben op zoek naar het antwoord op de vraag in de titel. Maar dan niet naar het simpele antwoord: niveau 5 en niveau 4, want dat weet ik natuurlijk wel. Ikzelf ben HBO-V'er die de overstap overweegt van ziekenhuis naar thuiszorg. Eigenlijk heb ik die keuze al gemaakt e heb ik nu 3 thuiszorgorganisaties waar ik kan beginnen. 1 valt al vanwege de grote hoeveelheid aan gebroken en halve diensten. Als ik geluk heb kan ik 1 middag met indiceren vol maken. Als dat nu het enige verschil is??? Lijkt mij niet te kloppen.



De 2e organisatie is zoals de eerste, alleen met amper halve diensten. En de 3e organisatie heeft de wijkverpleegkundige allemaal doordeweeks en overdag werken, omdat ze zoveel taken hebben binnen kantoortijd. Ze staan allemaal niet direct in de zorg ingepland, maar kijken wel mee om de kwaliteit hoog te houden en verbeteren. Ik moet nog een aanvullend gesprek hebben, want bij de 1e twee organisaties heb ik al een ochtend in de zorg meegelopen. De laatste organisatie geeft naast de cursus indiceren ook de post HBO opleiding tot wijkverpleegkundige. De 1e twee doen dat niet, aar die 2 zij wel grotere en meer ervaren organisaties. De 3e is pas 10 jaar in de thuiszorg bezig en moet nog veel ontwikkelen. Ze zij wat trager, logger, stuurser merk ik. Ouderwetser in handelen.



Ik zoek in elk geval ervaringen en kennis van ervaringsdeskundigen.

Alvast bedankt!
-
Alle reacties Link kopieren
Bij Buurtzorg doet de wijkverpleegkundige inderdaad ook assessments voor pgb-indicaties maar het grootste deel functioneer op jouw niveau binnen je team. Overleg met huisartsen, initieren van nieuwe initiatieven. Er is daarin niet echt een duidelijke scheidslijn tussen niveau 4 en 5, je doet zoveel mogelijk waar je kwaliteiten liggen. Het casemanagement dementie gaat ook over naar de wijkteams. Hier gaan de wijkverpleegkundigen ook een rol in spelen.
Sometimes a woman has gotta do what a woman has gotta do
Alle reacties Link kopieren
Bij bepaalde organisaties zit de WVP bijna alleen maar op kantoor een soort van te managen, bij andere organisaties zoals o.a. Buurtzorg doet iedereen 'alles', al gaat dit in de praktijk niet altijd voor de volle 100% op.



Ik werk zelf in de wijk en merk dat tussen mijn gebroken diensten ik vaak echt super druk ben met van alles en nogwat. Ik verwacht soms een rustige dag en dan kan het zijn dat ik zomaar 12 uur maak..
Dit kan per organisatie verschillen. Bij de ene organisatie werk je voornamelijk op kantoor en stuur je de collega's in de wijk aan en bij de andere organisatie werk je net als iedereen in de wijk met wat extra kantoortaken buiten je wijkuren.

Zelf werk ik bij Buurtzorg, daar is niet zo heel veel verschil tussen 4 en 5. Echter vanuit de zorgverzekering worden wel steeds meer eisen gesteld, zo moeten de indicaties door 5 gedaan worden en ook specialisaties voor bv casemanager dementie, zijn alleen voor 5.

Je moet je afvragen wat je wil, ik wilde echt niet voornamelijk op kantoor werken, zou de cliëntenzorg teveel gaan missen. Daarom zit ik echt op mijn plek bij Buurtzorg. Iedere dag is anders en de middagen vul ik vaak op met administratieve taken.

Bij Buurtzorg is het ook zo dat een N5 in het volledige rooster meedraait, dus ook avonden, weekenden en nachtbereikbaarheid.
En, kom je eruit?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven