Gezondheid alle pijlers

Na drie maanden weg uit hospice?

20-10-2016 23:21 55 berichten
Alle reacties Link kopieren
De oma van mijn vriend is stervende; ze is ongeveer twee maanden geleden opgenomen in een hospice. De verwachting was dat ze heel snel achteruit zou gaan (uitgezaaide tumoren, veel pijn) maar dankzij een goed ingestelde morfinepomp is de pijn inmiddels goed onder controle. Wel is ze twintig kilo afgevallen, kan ze niet meer goed lopen, zichzelf wassen of aankleden en wordt haar geheugen en alertheid steeds minder.



Vanmiddag hadden we op verzoek van het hospice een gesprek (in de aanwezigheid van oma). De arts van het hospice deelde ons mee, dat het nog wel langer dan een maand zou kunnen duren voor oma zou overlijden, en zo zou ze voorbij de standaardtermijn van drie maanden komen. Dat was niet de bedoeling: de bekostiging zou dan in gevaar komen, en er waren ook patiënten die op de wachtlijst stonden en zieker waren. Het verzoek aan ons was om een andere plek voor oma te vinden: ze is te ziek om naar huis te gaan (daarom kwam ze ook in het hospice) en dus moeten we een verpleeghuis vinden - binnen vier weken.



Dit nieuws kwam eerlijk gezegd als een donderslag bij heldere hemel en we hebben geen idee waar je moet beginnen met zoeken, waarop je selecteert en hoe lang de wachtlijsten zijn (we hebben het over de Randstad). We maken ons ook grote zorgen over wat een verhuizing met haar zal doen: ze kan nu al regelmatig haar kamer niet terug vinden en had grote moeite met de verandering van huis naar hospice. Een verpleegkundige van het hospice zei op de gang dat veel bewoners na het bericht dat ze moeten vertrekken zo geschokt zijn dat ze kort daarna overlijden.



We zijn redelijk verbijsterd. Zijn er forummers die een dergelijke situatie hebben meegemaakt, en wat gebeurt er als we binnen vier weken geen alternatief adres hebben?
Alle reacties Link kopieren
De uitleg van het hospice roept meer vragen op dan antwoorden. Eerst ging het om de bekostiging, die zou na drie maanden ophouden. Toen we hadden uitgevonden (zelf) dat je een verlenging kon krijgen, en vroegen of als die verlenging was geregeld de kwestie was opgelost, ging het niet meer om geld, maar om ethiek.



Die ethiek bestond eruit dat je maximaal drie maanden krijgt om te overlijden, omdat er nog veel mensen in even slechte omstandigheden thuis wachten op opname in een hospice. Toen ik daarop zei dat je een wachtlijstprobleem niet oplost door iemand die nu in het hospice ligt, eruit te zetten zodat je een ander kunt opnemen (netto resultaat: nul) hadden ze ook niet echt een antwoord. De bezettingsgraad lag volgens hun jaarverslag de afgelopen twee jaar onder 80 procent en oma kon meteen terecht - klinkt ook niet als een wachtlijst.



Andere argumenten waren dat oma 1. niet veel zorg nodig heeft, waardoor high-care niet nodig is 2. veel gespecialiseerde zorg nodig heeft die ze niet kunnen bieden. Dat deze twee argumenten niet samen gaan, lijkt me duidelijk. Ook hierop hadden ze geen antwoord.



Ze zit nu zwaar onder de morfine en haalt soms dingen door elkaar. Volgens het hospice wijst dat op dementie: die zou dan de laatste weken zijn ontstaan. Hoe de diagnose is gesteld, konden ze niet vertellen - wel dat ze niet gespecialiseerd zijn in dementie.



Kortom, het is wel duidelijk dat ze van haar af willen - alleen hebben we geen idee waarom.



We komen er niet achter wat nu precies de reden is achter het wegsturen, zodat een inhoudelijk gesprek ook niet mogelijk is.
Heb je al contact met haar huisarts gehad?
Alle reacties Link kopieren
Huisarts zit net voor zijn pensioen en doet vrijwel niets. Het hospice valt ook buiten zijn werkgebied.
Oh gatsie Sophie-Emma! Wat vervelend dat ze zo om de hete brij draaien.



Zou het kunnen dat oma warrig is door de naderende dood? Mijn oma zaliger is bijna honderd geworden en tot een paar weken voor haar overlijden was ze erg scherp. Tijdens haar ziekenhuisopname werd ze warriger, maar ze kreeg geen morfine of iets. Volgens de verpleegster destijds was het niet ongebruikelijk dat stervende mensen warrig worden.



Sterkte voor jullie. En voor oma!
quote:sophie_emma schreef op 23 oktober 2016 @ 11:38:

Huisarts zit net voor zijn pensioen en doet vrijwel niets. Het hospice valt ook buiten zijn werkgebied.Oma is zijn patiënt toch nog steeds?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven