Gezondheid alle pijlers

Onbegrepen blaas- en maag-darmklachten

29-04-2009 15:16 358 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik ben een jonge vrouw van in de 20 en kwam er een paar dagen geleden achter dat ik niet meer kon plassen. Er zat toen ongeveer 1,5 liter in mijn blaas. Volgens de uroloog is het waarschijnlijk dat ik nooit meer zal kunnen plassen omdat de blaas zo uitgerekt is geweest en het virus wat waarschijnlijk het probleem veroorzaakt heeft er te lang gezeten heeft. Ik moet nu 2 weken mezelf gaan catheteriseren en als ik niet meer spontaan ga plassen de beslissing nemen of ik doorga met zelfcatheterisatie of een sp-catheter nemen.



Ik vind dit een moeilijke beslissing omdat het beide een enorme belasting is.... Zeker op zo'n jonge leeftijd
Alle reacties Link kopieren
Bedankt weer voor de reacties en de opbeurende woorden. Mannetje is weer thuis, dus ikke helemaal blij. Ga morgen reageren op jullie reacties. Van het weekend weer een beetje druk gehad. Zal me dus morgen wel weer even rustig moeten houden

Fijne avond allemaal nog,



Liefs, sneeuwprinses
Alle reacties Link kopieren
Na een paar hectische dagen hier weer een berichtje. Kon even niet eerder reageren ivm vader die hartinfarct heeft gehad en gisteren bezoekje AMC.



Allereerst de vaag hoe het nu met jullie gaat? Ik hoop wat positievere berichten. Bij jou had ik al bijgelezen op het andere forum Sent.



Verder ben ik momenteel even totaal niet bezig met de WIA aanvraag. Krijg allemaal papieren binnen, maar denk dat het wel weer gaat wijzigen na het gesprek in het AMC gisteren.



Door middel van de vragen van allerlei vragenlijsten en de gesprekken daar kwam eruit dat ik heel slecht scoor op mijn persoonlijke ontwikkeling in wie ik ben. Ik heb dus nog niet echt een eigen persoonlijkheid, of weet nog niet zo goed wie dat is. Verder scoorde ik heel slecht op de gevoelslijn. Dit komt er op neer dat ik mijn emoties heel ver weg stop en deze moeilijk naar voren kan laten komen en ze dus ook onvoldoende kan uiten. Doordat ik ze zo ver weg stop kunnen deze emoties volgens hun via de hersenen een andere uitweg vinden. Ze denken dat ze dat bij mij doen via de darmen en misschien ook wel via de blaas. Dit wordt een psychosomatische oorzaak genoemd. Er blijft natuurlijk altijd een kleine kans dat het wel iets lichamelijks is, maar ze willen graag dat ik dit nu ga oppakken omdat ze toch wel denken dat dit de oorzaak is.



Om weer een beetje een normaal leven te kunnen krijgen ben ik nu aangemeld bij een centrum voor psychosomatiek in Zeist waar ik nu op de wachtlijst sta. Wanneer ik dit niet doe, zal ik misschien nog wel veel meer klachten krijgen. Ik krijg daar eerst een intake. Na de intake gaan ze bepalen of het poliklinisch, dagopname, 3x in de week dagopname of van maandag-vrijdag opname wordt en hoeveel weken/maanden dat gaat duren. Volgens de artsen in het AMC moest ik zowiezo gaan rekenen op de 5 daagse opname omdat dit het intensiefste is en zo bij mij waarschijnlijk het meeste resultaat te behalen valt.



Dat was dus wel even slikken gisteren en ik was blij dat manlief mee was. Ik vind 5 dagen in de week daar zijn ook eigenlijk veel te veel. Een aantal weken houd ik nog wel vol, maar dat moet geen maanden gaan duren. Laptop en klarinet mogen namelijk wel mee, maar manlief en mijn hondje waar ik veel mee train en loop, die niet. Maar ja, eerst maar even afwachten wat ze daar gaan zeggen. Onderhandelen kan altijd nog toch......



Vandaag dus maar de verzekeringsarts gebeld van het UWV, deze was niet aanwezig dus belt morgen of vrijdag terug. Ik ben benieuwd wat hij gaat zeggen, maar denk dat de WIA aanvraag wel aangepast moet gaan worden.



Nogmaals bedankt voor jullie steun. Ik ga een nieuw topic aanmaken onder psyche, maar blijf hier voorlopig ook gewoon reageren
Alle reacties Link kopieren
Goh, wat heb jij een pech gehad



Ik vind wel raar dat ze bij de second opinion geen onderzoek hebben gedaan. Misschien kun je beter naar een Belgisch of Duits ziekenhuis gaan voor een second opinion.
Voortaan hier oostenwind en alle ruimte aan bodemloze putten van pure slechtheid. Juli 2020

Alle reacties Link kopieren
Om heel eerlijk te zijn kan ik me die doorverwijzing wel een klein beetje voorstellen...als ik jouw berichtjes lees kom je vaak negatief en ontevreden over. De klachten die jij nu al zo lang hebt zullen ook vast en zeker heel erg (op zn zachts gezegd!) vervelend zijn, daar twijfel ik niet aan. Maar als je enkel gericht bent op de ziektes en klachten die je hebt, en er negatief instaat, wordt je zeker weten niet beter. Verder las ik ook een aantal oudere berichten van je, waarin je zelf duidelijk aangeeft psychische hulp nodig te hebben.



Ga er dus voor! Hou voor ogen dat deze begeleiding erop gericht is om jou te leren zo goed mogelijk met jouw klachten om te gaan. Wat dat betreft kan het dus in elk geval niet slechter worden hierdoor. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Poe SP, heftig! Hoe reageerde je op deze uitslag, en de uitleg erbij? Het lijkt me op z'n zachtst gezegd ehm.. even slikken als iemand van je zegt dat je eigenlijk een onderontwikkelde persoonlijkheid hebt . Ik zou echt niet weten hoe ik op zoiets zou reageren, maar ik kan me indenken dat het je dan even helemaal niet weet wat je ervan moet denken..



Maar nu, ietsje meer afstand vandaag tussen het gesprek en nu, hoe denk je erover?



Zoals ik eerder schreef is het goed als bij 'vage' klachten, eerst zoveel mogelijk de lichamelijke oorzaken worden uitgesloten. Een psychische richting sla je in wanneer er klachten zijn en er a) op lichamelijk gebied geen verklaring voor is en b) op psychisch gebied wél een mogelijke verklaring of aanleiding is. Beiden zijn nooit 100%, dat blijft zo. Op dit moment is er bij jou tot nu toe geen lichamelijke oorzaak gevonden, en blijkt nu dat er mogelijk wél op psychisch gebied een verklaring zou zijn. Dat kantelt natuurlijk het plaatje wel, want hoewel het nog altijd mogelijk is dat er toch een andere verklaring voor is, zou je wel gek wezen als je een mogelijke verklaring niet verder uit zou laten zoeken.



Ook als er trouwens geen zekerheid is over de precieze interactie tussen het psychische en het lichamelijke, is Altrecht een goede plek. Er zijn weinig centra in nederland waar men echt gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten die zowel op lichamelijk als op psychisch gebied hulp nodig hebben. Zij hebben niet alleen cliënten die lichamelijke klachten hebben door een psychische oorzaak, maar ook cliënten die psychische klachten hebben door een lichamelijke aandoening, en mensen bij wie het naast elkaar bestaat. Ik denk dus wel dat ze je daar verder kunnen helpen, of dit nu de oorzaak van je klachten is, of niet. Je hebt immers zowel lichamelijke als psychische klachten, en kunt op dit moment zeker een steuntje in de rug gebruiken. Het trieste is dat vaak mensen die zowel op lichamelijk als op psychisch gebied complexe hulp nodig hebben, vaak zowel binnen de GGZ als binnen de 'gewone' ziekenhuizen/instellingen worden afgewezen. De GGZ-instelling vindt dat iemand teveel somatische problemen heeft en eerst medisch behandeld moet worden, en het ziekenhuis/revalidatiecentrum vindt dat er teveel psychische problemen zijn en dat zij daarom niet goed kunnen behandelen. Een gespecialiseerde instelling als de Eikenboom biedt uitkomst voor veel mensen die elders tussen wal en schip zouden vallen.



Ik kan me goed voorstellen dat je enorm opziet tegen een eventuele opname, maar zoals je zelf al schrijft: eerst de intake en het advies afwachten, dan nadenken over wat je wilt en bespreken wat er mogelijk is. Het belangrijkste op dit moment is dat jij een goede behandeling krijgt voor je klachten. Als de psychiater in het ziekenhuis denkt - en dat goed kan motiveren - dat ze je bij Altrecht kunnen helpen, dan ga je daar kijken. En daarná ga je je zorgen maken over de precieze invulling ervan. En ja, ik weet het: makkelijk gezegd allemaal





@Pien: ik vind het "je komt wat negatief over, dus het verbaast me niet dat het misschien psychisch is", wat ehm.. weet niet, zou bij mij niet fijn overkomen. Overigens moet je je niets aantrekken van hoe het op mij overkomt, wat je hebt het niet tegen mij. Daarbij spreekt uit je hele verdere post een absoluut positieve en steunende intentie, maar laat ik dan gebruik maken van de mogelijkheid om in te gaan op een misverstand dat hier - naar mijn mening - speelt. Overigens zijn er heel veel mensen die op dergelijke wijze redeneren, dus je bent niet de enige die daar intrapt, zeg maar. Dat wordt snel gedacht hé, dat als iemand negatief of somber is, (lichamelijke) klachten eerder gezien zullen worden als psychisch. En och, misschien is dat soms ook wel zo, maar het hoeft absoluut geen verband te hebben. Sterker nog, van mensen met een conversiestoornis (simpel gezegd neurologisch ogende klachten als uitvalsverschijnselen, waarbij de oorzaak psychisch is) wordt vaak beschreven dat zij overkomen alsof zij haast onwaarschijnlijk goed met hun klachten omgaan, en de vaak heftige lichamelijke beperkingen met het grootste gemak accepteren. Andersom kan iemand ook depressief worden doordat hij - bijvoorbeeld - de toenemende beperkingen van zijn progressieve spierziekte zo moeilijk kan accepteren. Zo iemand kan zo depressief en somber zijn als een dleur, maar dat maakt de oorzaak van zijn lichamelijke klachten geenszins psychisch.

(Maar genoeg gepreekt, zoals gezegd weet ik dat je het absoluut niet vervelend bedoelt.)



Trouwens, SP, wat ik mij afvroeg bij het lezen van je laatste paar posts: heb jij nog sondevoeding nodig momenteel? Hoe gaat dat, met je maag nu? (Vroeg het me zomaar af, start morgen zelf met tijdelijke nachtvoeding omdat ik na OK ondanks drinkvoeding verder afval, dus dacht er ineens aan.)
Alle reacties Link kopieren
Dank jullie voor de reacties.



Kopjekoffie; verder onderzoek wil ik momenteel niet, eerst maar dit afwachten omdat ik me wel in hun argumentatie kan vinden en ik nu achter deze behandeling sta.



Pien: Er is al een tijdje geleden een depressie bij me vastgesteld die door de lichamelijke klachten is ontstaan. Tja, psyche en lichaam hebben een enorme wisselwerking is me nu toch echt duidelijk geworden. Maar dit zagen we niet aankomen hoor. Verder bedankt voor je steun.



Sent: bedankt weer voor je reactie. Sondevoeding gebruik ik momenteel niet. Lukt me net genoeg om te eten om op gewicht te blijven. Met drinkvoeding en extra poeder om door yoghurt, vla etc te doen en daarnaast nog ijsjes en andere dingen. Ben echt de hele dag aan het eten haha. Maar mijn maag houdt zich momenteel vrij rustig. De ene dag meer als de ander, maar ben niet ontevreden.



Tja hoe ik nu tegen de uitslag aankijk.. Een stuk nuchterder en kan me er wel in vinden. Ook mijn omgeving steunt me hierin en dat is wel fijn. Ik ga inderdaad eerst de intake afwachten en dan bekijken of ik me in de behandeling kan vinden. Ben inmiddels wel zo ver dat ik opname niet eens meer zo erg vind, als het maar niet voor te lange tijd is. De grens daarin moet ik nog even bepalen, maar dat is denk ik pas na de intake als we de behandeling gaan bespreken.



Verder vandaag gesprek gehad met de verzekeringsarts en deze gaat weer informatie opvragen uit het AMC. Daarna wordt mijn WIA aanvraag herzien. Hij ziet ook wel in dat het aangepast moet worden als ik straks waarschijnlijk opgenomen moet worden of andere intensieve therapie moet volgen.



Verder erg druk momenteel met verjaardag van manlief het weekend en dus 10 eters en mijn vader die gisteren plots weer in het ziekenhuis opgenomen is met een hoop vocht achter zijn longen als gevolg van het hartinfarct wat hij recent gehad heeft.

Maar iedereen bedankt voor de reacties, dat doet me goed
Alle reacties Link kopieren
Meid, wat toon jij een flexibiliteit hierin, zeg! Echt bewonderingswaardig. Veel mensen reageren afwijzend wanneer ook maar de suggestie gewekt wordt dat hun lichamelijke klachten wellicht (deels) een psychische oorzaak hebben, kunnen die omslag gewoon niet maken, of doen daar tenminste erg lang over. Ik ken mensen die om die reden een verwijzing naar de Eikenboom of een soortgelijke instelling niet aannemen, maar jij ben echt open-minded hierin, zelfs zo dat je inmiddels hebt besloten dat ook een opname niet direct een ramp zou zijn. Met zo'n instelling kun je denk ik echt ten volle de aangeboden hulp benutten, dat werkt dus enorm in je voordeel. Ongeacht wat er nu precies ten grondslag zou liggen aan je klachten, daar kan ik natuurlijk geen enkele uitspraak over doen. Maar in elk geval ga je naar een gespecialiseerd centrum waar ze kennis hebben van zowel het één als het ander, en ook heel specifieke kennis van de interactie tussen lichaam en psyche. Als zowel jij als je behandelaars de oogkleppen afhouden (maw alert blijven en niet aan alle klachten bij voorbaat al een psychische oorzaak toeschrijven) denk ik dat je zeker veel kunt hebben aan deze expertise.



En uiteindelijk heb je natuurlijk groot gelijk dat je je aanvankelijke weerstand tegen een opname aan de kant zet, al is dat natuurlijk niet gemakkelijk. Maar je wilt verbetering van je functioneren, je wilt je niet meer zo ziek voelen, en je wilt weer de zin ervaren om verder te gaan met je leven. Toch? Dan pak je alle hulp aan die je hierin geboden krijgt. Dat jij dat ook zo open-minded kunt nu het aankomt op een onderwerp dat voor veel mensen moeilijk te bevatten is en ook niet logisch aanvoelt (immers: je voelt je lichamelijk ziek, hoe komt iemand dan ineens bij een psychische oorzaak, da's toch lastig te begrijpen) vind ik oprecht knap.



Fijn ook dat het UWV zich van z'n beste kant laat zien mbt flexibiliteit, en niet rigide vast blijft houden aan het eerdere ordeel door je te verwijzen naar de bezwaarprocedure. Ik hoop dat de verdere afhandeling van de zaak je op z'n minst even de ruimte zal geven om je een tijdje echt alleen op je behandeling te richten, zonder extra stress over die WIA en je inkomsten. Heb je enig idee op wat voor termijn je terecht zou kunnen voor de intake bij Altrecht?



Naast je eigen heftige klachten en de al even heftige uitkomsten van de laatste onderzoeken gebeurt er om je heen ook nog vanalles, lees ik in je laatste alinea. Hoe is het met je vader inmiddels? Ik hoop dat het snel beter gaat. En met jou op termijn ook. Eén voordeel van deze waarschijnlijk onverwacht wending in het verhaal van je medische klachten: er is iets gevonden waar je iets mee kunt, en waar je aan kunt werken. Dat is volgens mij al meer dan je tot nu toe had. Sterkte meid!
Alle reacties Link kopieren
Dit hele topic net gelezen. Meid wat een ellende. Hoe is het nu met je?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven