Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 7

20-04-2013 22:13 2743 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!



link naar deel 8

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen
Alle reacties Link kopieren
Wat een fijn topic! Ben al een tijdje op zoek naar welke doek (past beter bij mij dan draagzak denk ik) geschikt is voor mij.

Ben momenteel 37 wkn zwanger en heb de Little Frog vorige week binnen gekregen. Bij nader inzien waren de kleuren toch wat te fel.dus heb ik 'm teruggestuurd om tegen een neutralere kleur te ruilen.



Op internet lees ik hier en daar dat Little Frog een fijne beginnersdoek is.

Wat zijn jullie ervaringen?
Alle reacties Link kopieren
Little frog is zeker fijn! Ik heb een blauw/groen/grijze geprobeerd (iets met opal marine ofzo) en die was heel mooi voor zowel jongens als meisje
Alle reacties Link kopieren
Waarom wordt het een fijne beginnersdoek genoemd (denken jullie)?
Alle reacties Link kopieren
Omdat ie niet duur is, en direct lekker zacht. Lekker laagdrempelig dus
Alle reacties Link kopieren
Hallo, super topic! Ik ben druk aan het bijlezen over dragen om me te oriënteren op de aanschaf van een doek voor de baby die ik deze winter verwacht. Ik ben bang dat de vragen die ik stel al wel een keer eerder gesteld zijn, maar met de zoekfunctie en met google kom ik er niet helemaal goed uit.

Ik ben verliefd op de Denim doeken van ByKay. Ik vind ze echt prachtig, maar veel van de reviews die ik van de ByKay doeken lees gaan over de rekbare doeken, en deze is geweven.

Daarnaast is er sinds een poosje ook een Mei Tai van ByKay.

De Mei Tai lijkt mij sneller om te doen, maar de doek lijkt mij iets fijner zitten. Daarnaast kan de doek ook als hangmatje gebruikt worden wat mij fijn lijkt. Heeft er hier iemand ervaring met een van deze doeken?



Na de kraamtijd zal ik weer aan het werk gaan, omdat we een bedrijf aan huis hebben zal de baby in eerste instantie af en toe meegaan. Mijn werkzaamheden zijn deels zittend en deels staand.

Ik heb bij een vroegere werkgever ooit een draagdoekcursus gehad, daar hebben we later ook een rekbare doek aangeschaft. Deze vond ik fijn, maar zodra ik een zittend klusje had en een baby bij me droeg vond ik dit niet heel erg prettig. Zit dit anders met een geweven doek?

Alvast dank
Alle reacties Link kopieren
Geen ervaring met de geweven doeken van ByKay, maar hoor er goede geluiden over. Ze kreuken wel heel erg heb ik begrepen. Het voordeel van een draagdoek t.o.v. een meitai is dat de draagdoek altijd past en veel veelzijdiger is. De Meitai zal in het begin nog veels te breed zijn en ze groeien er naar verloop van tijd uit.



Hoe hebben ze je destijds geleerd te knopen met de rekbare doek? Welke houding lag/zat het kindje in de doek? Wat vond je er niet prettig aan?



Het is de bedoeling om je kindje rechtop te gaan dragen, midden voor je buik, idealiter direct met de beentjes buiten de doek (alleen wanneer je kindje dit toelaat).

Veel kindjes die in de doek zitten vinden het niet prettig wanneer de dragende persoon stil gaat staan/zitten. Ze beginnen dan net zo lang te protesteren tot je weer gaat bewegen (lekker lopen het liefst).

Je kan dit wat ondervangen door op zo'n yoga bal te gaan zitten, dan kun je lekker in beweging blijven.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor je antwoord! Ik heb leren knopen met een rekbare doek, het leek heel erg op de manier van knopen bij FWCC alleen knoopten wij hem helemaal voordat de baby in de doek ging.

Volgens mij zoals de mevrouw op de bovenste foto op Deze site.

Ik had het idee dat zodra je even was gaan zitten het kindje verschoven was, wat meer van me af was gaan hangen.
Alle reacties Link kopieren
Sorry, het gaat om de eerste foto in het artikel zelf. Niet om de allereerste foto in de banner van de site.
Alle reacties Link kopieren
Je zou ook eerst een doek kunnen lenen of huren om te kijken of het wat voor je is.



Een geweven doek kan ook na verloop van tijd gaan zakken, maar meestal blijft het wel gewoon stevig zitten. Mogelijke oorzaken van zakken zijn dat je te los had geknoopt, verkeerd hebt afgeknoopt, je kindje zich helemaal heeft ontspannen, de doek veel "bounce" heeft. Eigenlijk allemaal makkelijk op te lossen.



Het kan maar zo zijn dat je bij het knopen van je rekbare doek niet strak genoeg geknoopt had (een veel voorkomend probleem met het knopen van een rekbare doek).

Dan gaat je kindje inderdaad vrij snel losser zitten/hangen.
Ik heb een zoontje van 4,5 maand. Ik draag hem nu in een rekbare doek, maar dat begint langzaamaan te zwaar te worden. Doek knopen doe ik ook niet zo graag.

Ik wil een drager en kijk naar de beco soleil 2 en de ergo carrier. Kan iemand mij de verschillen uitleggen? (Ik weet dat je ze kunt lenen, ga ik ook doen, maar ik wil eerst wat meer info)

Zoon is trouwens zo'n 7 kilo nu en 65 cm.
Niemand?
Alle reacties Link kopieren
Mandy misschien kan je je vraag op draagpraat stellen? Dat is een groep of Facebook. Ik heb zelf geen ervaring met deze dragers
Alle reacties Link kopieren
Hoi!

Ik probeer mijn zoontje (5wk) te dragen zodat ik ook mijn handen vrij heb voor mijn peuterdochter.

Maar...tot nu toe is het een drama. (Heb de bondolino en een draagdoek van bykay).

De knooptechniek van de doek heb ik opzich wel door, maar niet hoe strak je t nou precies moet trekken. Als ik m strak (stevig) heb geknoopt, zet hij het echt op een gillen. Maarja, als ik'm losser doe dan heeft hij gewoon echt te weinig ondersteuning. (Bij bondolino idemdito).

Overal lees en hoor ik dat babies het heerlijk vinden om gedragen te worden...

Ik heb hem gisteren in de babybjorn (had ik nog uit dochters babytijd) gedragen en dat vond hij prima, maar ik zou hem toch graag ergonomisch dragen.

Ik heb ook steeds het idee dat hij het niet fijn vindt als ik zijn beentje spreid.

Heeft iemand nog een tip?
Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt
Alle reacties Link kopieren
Even een (geanonimiseerde) foto plaatsen eventueel zodat we mee kunnen kijken. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk.



Wat me even te binnen schiet: draagt hij broekjes met voetjes wanneer je hem in de drager doet? (die trekken namelijk strakker in een drager en kunnen daarmee te kort worden en z'n tenen afknellen).



Verder hoef je de beentjes ook niet heel erg te spreiden (ze hoeven niet aan je zijkanten te zitten). Zeker bij kleine kindjes zitten de beentjes meer voor tegen je buik aan gehurkt. Knietjes een klein beetje uit elkaar. Het kan dus best zijn dat hij een stukje wijder zit dan hij zelf prettig vindt.



Verder horen de doek als de bondolino dusdanig strak te zitten dat je zoontje niet los van je komt wanneer je voorover buigt, danwel rechterop komt te zitten wanneer je hem tussen de schouderbladen tegen je aan drukt.
Hi allemaal!



Over een week (of twee/drie) hoop ik ook te kunnen gaan dragen. Ik heb nu al een mooie yaro turtle maat 6 gekocht en ben aan het oefenen met de fwcc, maar ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar het gebruik van een ringsling.

Wie weet een goed filmpje voor het gebruik ervan vanaf de geboorte? En waar moet ik op letten bij de aanschaf ervan?



Ik hoor het graag!
Alle reacties Link kopieren
Kijk eens op YouTube bij webkim Cheery, haar filmpjes zijn heel fijn! Ze heeft ook een filmpje voor het gebruik van een ringsling
Dank je wel Groupie!!
Misschien een stomme vraag, maar hoe heet die knoop die je met een geweven doek kunt doen? Het is toch niet de FWCC?



Ik bedoel deze:

Alle reacties Link kopieren
Deze FWCC is 'under bum' afgeknoopt. Normaliter ga je onder het tegenover liggende beentje door om achter af te knopen.
Alle reacties Link kopieren
Interessant topic!



Even een vraag. Ik ben rolstoeler en heb een dochtertje van ruim 5 maanden. Tot nu toe heb ik haar 'gedragen' in een lodger. Ze lag als het ware op mijn schoot en was daardoor goed ondersteund.

Maar, ze wordt nu toch wat te groot en daarom ben ik op zoek naar een ander systeem.

Zijn er doeken of dragers die geschikt zijn voor in een rolstoel, waarbij ze op mijn schoot zit?
quote:Biebeltje schreef op 22 september 2014 @ 22:45:

Deze FWCC is 'under bum' afgeknoopt. Normaliter ga je onder het tegenover liggende beentje door om achter af te knopen.Maar dit is toch niet de FWCC zoals je die met een rekbare doek doet? Want dit zijn geen drie lagen...
Alle reacties Link kopieren
Captain_Obvious, met de rekbare doek heet het ook geen FWCC. De FWCC knoop je met een geweven doek. ByKay noemt de knoop voor de rekbare doek als het goed is BBBB (Buik tegen Buik, Beentjes Buitenboord). Dat is de knoopmethode waarbij je drie lagen stof over je kindje hebt, horizontale band bovenop.



-kuuk- het is in de meeste gevallen mogelijk om in een rolstoel te dragen. Het is alleen wel van een aantal factoren afhankelijk welke drager daar het beste voor geschikt is.

Eigenlijk kun je het beste contact opnemen met een draagconsulent die met je mee kan kijken wat er mogelijk is (en wat er comfortabel zit). En zorgen dat je wat verschillende dragers kan passen.



Op FB is een groep: Dragen met een beperking. Daar zitten meerdere aan een rolstoel gebonden mensen en draagconsulenten.
Alle reacties Link kopieren
Ongetwijfeld stel ik nu vragen die al elders in het topic te vinden zijn.

In januari verwacht ik mijn tweede kindje, mijn eerste is dan bijna 2 1/2. Ik wel een manduca aanschaffen. Is deze makkelijk te verstellen? Man is bijna 2 meter en ik 1.70. Hoe draag ik het in januari, onder mijn jas en boven een beetje open? Alvast bedankt voor de antwoorden!
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk ben ik geen voorstander van de Manduca voor pasgeborenen, maar dat vraag je niet .



Buikdragen bij koud weer:

Je kindje een lekker warm vestje of fleecepak aan doen. Zorgen dat de beentjes niet te veel afkoelen door evt babylegs of dames-/herensokken. In de drager op de buik. Je eigen winterjas aan en dichtritsen tot onder/op de billen (afhankelijk van het model jas). Sjaal om.



Je kan ook een draaginzet kopen/maken voor je jas.
Alle reacties Link kopieren
Ik vond het om die reden een onding. Had ik eindelijk de gespjes goed, had mijn man hem geleend. Zat kind op rug, klopte de lengte van de

Schouderbanden niet en daar kwam ik niet bij...

Jammer want ik had hem al eerder geleend en toen paste mijn kindje niet in de verbreder (te groot) en nog niet gewoon in het rugpand (kindje nog te klein) dus ik hoopte dat hij bij de aanschaf wel fijn zou zijn. Niet dus. Gelukkig groeide dochter er snel uit ;)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven