Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 8

10-04-2016 21:25 627 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!

(Deze tekst is van forummer Wen, die ooit begonnen is met dit topic. Ik open slechts een vervolg.)



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!




Link naar deel 7:kinderen/draagdoeken-en-andere-dragers- ... ges/192531

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen

20-04-2013 22:13
hertjehertje wijzigde dit bericht op 11-09-2017 04:23
3.08% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
quote:charriejj schreef op 07 januari 2017 @ 21:44:

Mmmz lukt niet

Google even op Boba Desert Rose, kijk bij afbeeldingen en dan even scrollen



Gevonden dank je!

Toch nog een andere vraag, het hoofdje zit dan wel altijd heel dicht tegen je aan. Hoe zorg je er voor dat je kindje voldoende lucht krijgt (en je niet onder kwijlt/spuugt)? Wordt z'n hoofdje wel voldoende ondersteund zo? Wiebelt dat niet te veel van voor naar achter?
Alle reacties Link kopieren
quote:newspaper schreef op 07 januari 2017 @ 21:47:

Ik heb vandaag de bondolino gekocht bij een draagconsulent. Heb deze en de storchenwiege gepast en die laatste zat niet zo fijn als de bondolino. Is meer een gevoel denk ik, de storchenwiege had voor mij te smalle banden en zat net niet helemaal lekker. Komt wellicht ook doordat ik lang en flink van postuur ben. De bondolino zat direct lekker en is heel makkelijk in gebruik!

Ja, dat denk ik ook. Ik ben maar klein. Voel me al snel alsof ik ga backpacken met een tas om ;) Maar m'n buik was vorige keer wel heel lang slap, dus vond het doek om m'n buik beter dan zo'n tassenband, kan ik 'm lekker strak aantrekken. Het beste kun je altijd passen en proberen...



Ja, hetzelfde eigenlijk, ikjuh. Alleen maak je dan zelf het buideltje, dus het hangt niet open als een schort voor baby erin gaat, maar staat al omhoog. Dat scheelt weer stof op de grond. Maar misschien word je er nog heel handig in en vind je een goede manier! Het is ook altijd weer wennen.
quote:SchaapjeM schreef op 07 januari 2017 @ 22:10:

[...]





Gevonden dank je!

Toch nog een andere vraag, het hoofdje zit dan wel altijd heel dicht tegen je aan. Hoe zorg je er voor dat je kindje voldoende lucht krijgt (en je niet onder kwijlt/spuugt)? Wordt z'n hoofdje wel voldoende ondersteund zo? Wiebelt dat niet te veel van voor naar achter?



De Boba zit bij pasgeboren kindjes soms nog wel wat ruim.



In het rugpand zit een zakje voor het slaapkapje, deze kan opgerold al als nekrolletje dienen of je legt eventueel een los nekrolletje in de draagzak. Houd idd goed in de gaten hoe je kindje er in zit en of hij/zij goed vrij kan ademen. Vaak leggen kindjes vanzelf het hoofdje al opzij.
Alle reacties Link kopieren
Kan een van jullie me helpen?



We krijgen een 2e en ik wil graag weer gaan dragen, bij de eerste hebben We een manduca gebruikt maar ik wil nu iets anders. Ik vond hem wel fijn in het gebruik maar toen onze zoon nog klein was en ik bukte kwam hij erg ver van mijn borst af wat ik niet zo prettig vond. Ik zou graag het huishouden doen of met de dan oudste spelen met de kleine dicht tegen me aan zonder dat ik heel erg hoef op te letten dat ik niet te ver naar voren leun.



Ik zou graag een doek willen die de kleine dus altijd goed tegen je aan houd, over beide schouders gaat (anders krijg ik last van mijn schouders en rug), van af de geboorte te gebruiken is (zoon woog 3 kilo dus ongeveer van afvdat gewicht) en makkelijk in het gebruik is (niet te moeilijke knopen en geen dingen met ringen oid).



Weet een van jullie een aanrader om naar te kijken?
Alle reacties Link kopieren
Een doek is universeel, te gebruiken voor baby's tot kleuters. De maat is afhankelijk van jouw postuur.

Zie deze link: Klik



Je kunt kiezen voor een geweven doek, of een rekbare doek.

Een rekbare doek is vooral handig als je baby nog klein is, en niet zo zwaar. Het is een zachte doek. Er is maar één knoop mogelijk, waarbij je je kind op je buik draagt en er drie lagen stof over je kind heen gaan.



Een geweven doek ondersteunt meer, en is veelzijdig: je kunt er verschillende knopen mee maken, op de buik, heup of rug. Omdat je met kleine baby's 'één-laags-knopen' doet, is het luchtiger dan een rekbare doek.



Geweven doeken zijn er in allerlei prijscategorieën: Little Frog, pure baby love, Hoppediz, Yaro, Amazonas en Girasol zijn voorbeelden van betaalbare doeken.



Succes met kiezen!
Maar ook als je met een doek naar voren buigt, komt je kindje los van je borst toch? Of knoop ik dan niet goed?
Alle reacties Link kopieren
Ja, als het goed is wel wat anders zou het veel te strak zitten. Maar bij de manduca kwam die zo ver van mijn borst af dat ik hem dan met mijn hand ging ondersteunen. Daar in kwam hij gewoon 15 a 20 cm van mijn borst af, bukken deed ik daardoor zo min mogelijk en altijd met een hand tegen zijn hoofd/nek. Het huishouden doen vond ik dan niet echt fijn en als het een tweede is lijkt het me nog prettiger om ook in die eerste maanden echt mijn handen vrij te hebben.
Alle reacties Link kopieren
Met een doek heb ik dat ook wel, maar niet zo ver. Ik buk dan ook niet, maar ga door de knieën.



Met een doek hoor je zo strak te knopen dat het lijf van je kind niet van jouw lijf komt, als je voorover buigt, geloof ik.
Hallo Dragers,



Misschien is de vraag al vaker gesteld, sorry als dat zo is. Ik ben op zoek naar een klik draagsysteem voor mijn kleine met maat 74 en mij: maat 52.



En door mijn maat vind ik het lastig om een drager te gaan passen. Ik kan doorgaans niet een willekeurige winkel binnen wandelen voor een kledingstuk want het past meestal niet. En ik heb niet zo veel zin om er bij een draagdoekzaak achter te komen dat mij niks past. En vaak kunnen slankere vrouwen niet goed inschatten dat maat 52 echt een ander soort 'plus-size' is dan maat 46.



Ik wil graag wat meer weten over welke dragers geschikt zijn voor maat 52 en of er hier dames zijn met tips voor de aanschaf en het dragen.



Helemaal onbekend met dragen ben ik niet. Ik gebruik een ringsling voor dragen thuis en korte uitstapjes. Kei gezellig met mijn vrolijke zoon. Maar voor de aankomende carnaval en vakantie wil ik graag langer dragen en klikklaar zijn zonder de doek een tijdje te moeten 'afstellen'.



Wie helpt mij verder? Alvast bedankt
Alle reacties Link kopieren
quote:Hertjehertje schreef op 15 januari 2017 @ 21:05:

Met een doek heb ik dat ook wel, maar niet zo ver. Ik buk dan ook niet, maar ga door de knieën.



Met een doek hoor je zo strak te knopen dat het lijf van je kind niet van jouw lijf komt, als je voorover buigt, geloof ik.



Het was ook niet met alleen met helemaal bukken, maar dus ook met tijdens de was vooroverbuigen om iets in de machine te doen. En een paar cm bij echt bukken zou niet erg zijn, maar ik zou wel willen dat ik gewoon een beetje voorover kan buigen zonder gelijk met een hand te moeten ondersteunen.



Met een oudere leeftijd dragen vin ik de manduca wel ideaal, zeker met zoon op mijn rug. Alleen voor het eerste (half) jaar wil ik nu graag een doek die de kleine dichter bij me houdt.
Ik had ook een Manduca, maar daar kpn ik redelijk mee bukken. Nou bukte i ik sowieso niet zo heel erg diep met kind op buik, maar als je kind zo ver los komt, zou ik denken dat het niet strak genoeg zit.

Zowel met doek als met Manduca trok ik echt heel strak aan.
Alle reacties Link kopieren
De manduca zat op zijn strakst inderdaad waarschijnlijk niet strak genoeg bij mij, ik ben 165cm en draag met shirts en dergelijke maat xs. Mijn vriend had het probleem ook niet zo als ik. Vandaar ook de keuze nu voor een doek, die kan je lijkt me echt helemaal afstellen op je eigen maat ongeacht of je groot of klein bent.



Nu zoon groter is vult hij de ruimte meer op en is het probleem weg, maar bij de volgende wil ik graag een hoed passende drager zodat ik hem makkelijker en met meer plezier kan gebruiken.
Ja, dat kan ik mij voorstellen. Ik ben een stuk langer (en geen xs), maar bij mij zat bv de tailleband al bijna maximaal aangetrokken.



Met een doek heb je dat probleem niet inderdaad. Voor de eerste maanden vond ik een doek sowieso fijner.
Alle reacties Link kopieren
quote:Aurora_Australis schreef op 15 januari 2017 @ 21:34:

Hallo Dragers



Wie helpt mij verder? Alvast bedankt Hoi Aurora! Ik heb broekmaat 50 en sinds een poosje de Kokadi Flip toddler voor mijn dochter. Die is eigenlijk vanaf maat 80 (uit mijn hoofd), maar mijn consulente zei dat het bij 74 ook prima zou gaan rn dat was ook zo. Nou is het ook geen dunnetje en is ze sterk, en heeft ze ook nog eens een wasbare luier om (=dikker dus meer zitvlak) dus dat ging helemaal prima. Inmiddels heeft ze maat 80. Hij is prijzig maar ik vind hem nu al elke cent waard: hij is mooi en zacht en superhandig. En niet alleen voor mij maar ook voor dochter goed verstelbaar. Ik ben fan Ik denk dat deze met maat 52 ook nog prima zou kunnen, de heupband staat bij mij niet helemaal aan het einde.
quote:thee_leutje101 schreef op 16 januari 2017 @ 00:02:

[...]



Hoi Aurora! Ik heb broekmaat 50 en sinds een poosje de Kokadi Flip toddler voor mijn dochter. Die is eigenlijk vanaf maat 80 (uit mijn hoofd), maar mijn consulente zei dat het bij 74 ook prima zou gaan rn dat was ook zo. Nou is het ook geen dunnetje en is ze sterk, en heeft ze ook nog eens een wasbare luier om (=dikker dus meer zitvlak) dus dat ging helemaal prima. Inmiddels heeft ze maat 80. Hij is prijzig maar ik vind hem nu al elke cent waard: hij is mooi en zacht en superhandig. En niet alleen voor mij maar ook voor dochter goed verstelbaar. Ik ben fan Ik denk dat deze met maat 52 ook nog prima zou kunnen, de heupband staat bij mij niet helemaal aan het einde.



Hey Thee Leutje Dankjewel voor je reactie! De prijs maakt mij niet zo veel uit als ik maar een passende drager heb waar zoon veilig/comfortabel is en ik mij op mijn gemak voel. Ik zie dat de Kokadi te koop is bij de winkel waar ik binnenkort heen wil dus weet ik iig dat er 1 drager is die ik kan proberen.



Thanks!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb onlangs een Tula Colorwheel gekocht. Ik gebruik hem vaak in combinatie met een draagjas. Tula's zijn niet goedkoop, maar je hebt ook echt wel kwaliteit. Ik kan mijn kindje echt fijn dragen en heb het gevoel dat ze het zelf ook heerlijk vindt.
It's nice to be important, but it's more important to be nice.
Aurora, ik zou je graag een pb willen sturen maar helaas gaat dat niet?
Alle reacties Link kopieren
Haha colorwheel heb ik ook, van bekende adres zeker Mirrie?
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik heb even een vraag. Momenteel draag ik mijn zoontje van 4 maanden (5,5 kilo) in een geweven draagdoek van Frog. Erg blij mee. Sinds kort gaat hij naar het kinderdagverblijf. Ik vind het alleen zonde om met de auto naar het werk te gaan, dus ik wil lopend naar het kdv (10 min) met hem in een draagzak en dan met de fiets aan de hand (ging prima namelijk) en vervolgens vanaf daar fietsend naar werk.

Ondanks dat het knopen heel goed gaat, vind ik het toch meer gedoe als ik ook nog mijn werktassen enz. moet meenemen. Ik moest hem toevallig ook ophalen en dan knoop ik daar toch niet zo relaxed als dat ik alle tijd heb.

Nu wil ik dus een mooie draagzak erbij. Maar wat een keus...



Waar moet hij aan voldoen:

- Verstelbaar (in lengte?): Dat zullen de meeste natuurlijk wel zijn maar ik ben 1,60 en redelijk smal, mijn vriend is 1,90 en smal en het zou fijn als hij hem incidenteel (op vakantie) ook zou passen. Het hoeft van hem niet zo, maar die draagdoek ziet hij echt niet zitten. Maar bijvoorbeeld tijdens het wandelen ons zoontje in een draagzak vind hij dan nog wel prima (ik denk stiekem zelfs wel leuk).

- Ergonomisch uiteraard

- Snel vast- en los te maken. Ik ben vrij handig, dus het hoeft niet het meest makkelijke systeem te zijn.

- Niet te brede banden ivm vrij smalle schouders. Of is dan juist breed fijn?

- Ons zoontje is lang en smal, en ik verwacht dat zijn bouw zal blijven. Ik weet niet of er dan al bepaalde modellen afvallen?

- Budget: maakt niet zozeer uit. Erg dure draagzakken zal ik via MP opzoeken.

- Hij hoeft niet zozeer tot 4 jaar, maar ik zou hem in de dreumes/peutertijd ook nog willen dragen.



Ik kan hier in de buurt (Rdam) niet zo gauw een winkel vinden waar ik kan passen. Ik heb wel wat inloop uurtjes gevonden met de meest onmogelijke tijden. Het is wel meer voor erbij, dus ik wil wel dat die goed zit, maar ik zal er niet dagelijks uren meelopen, dus ik denk dat er wel meerdere in aanmerking komen.

Ik vraag mij vooral af of ik sommige draagzakken moet vermijden, daar ik niet zo lang ben? Ik wil niet het effect waarbij je je afvraagt; draagzak waar ga je met die moeder naartoe??



Ik kom tot nu toe uit op Tula, Beco Butterfly en Ergobaby. Klopt het dat bondolino en manduca wat minder zijn?

Zoals jullie lezen; ik ben een leek. Dus wat ervaringen of tips zijn welkom!
Alle reacties Link kopieren
Het ligt echt aan je postuur wat fijn zit. Net zoals bij een spijkerbroek is dat best persoonlijk.

Boek een consult en vertel erbij dat je graag wil passen, dan heb je advies op maat.



Bondolino ben ik zelf erg tevreden over, maar dat is ook weer persoonlijk.
quote:charriejj schreef op 19 januari 2017 @ 20:52:

Aurora, ik zou je graag een pb willen sturen maar helaas gaat dat niet?Ik zal het openzetten
Alle reacties Link kopieren
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 09-02-2017 16:34
Reden: spam
% gewijzigd
It's nice to be important, but it's more important to be nice.
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

Ben nieuw hier!



Ik heb een dochtertje met een spreidbroekje ze is nu 4 maand en is best fijn en klein.



Nu wil ik graag een draagzak kopen en mijn voorkeur gaat uit naar de Marsupi.



Iemand hier ervaring mee ?
Alle reacties Link kopieren
Hoi hoi,



Ik heb zelf meerdere draagzakken, van Tula, Lennylamb, Emeibaby en ook een antraciet draagzak van Marsupi. Persoonlijk vind ik de Marsupi de minste. Klittenband is alleen voor buikdragen handig, zeker niet voor rugdragen omdat je het simpelweg niet zelf kunt en er geen zicht op hebt. Verder gaat er rommel in zitten en is de afwerking niet zo goed als bevengenoemde dragers.



Hopelijk heb je hier wat aan.



Groetjes,



Jaqueline
Alle reacties Link kopieren
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 09-02-2017 16:14
Reden: spam
% gewijzigd
It's nice to be important, but it's more important to be nice.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven