kindjes, pappa, mamma

17-06-2014 10:56 160 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ben ik de enige die zich ergert aan de infantilisering van de taal?

Waarom worden kinderen tegenwoordig kindjes genoemd?

Waarom worden vaders en moeders, pappa's en mamma's genoemd?



Pappa en mamma zijn aanspreektitels. Een kind noemt z'n vader pappa. Maar als een man vader wordt, wordt hij vader en geen pappa.



En dan heb ik het nog niet over: Patatjes, chipjes, centjes etc.



Nou ja, bij deze mijn ergernis, moest het kwijt toen ik het volgende topic met "kindjes" in de titel zag.
Ik vind het ook zo infantiel klinken als je alles gaat verkleinen. Maar bij sommige dingen, dekt het wel de lading natuurlijk. Bijvoorbeeld bij mijn autootje. Suzuki Alto is heel klein, zeker met drie tieners op de achterbank en omaatje voorin. De tieners zij twee keer 1,75 en één keer 1,55. Omaatje is nog maar 1,60 dus die wordt door de pubers vaak met veel gekheid zo genoemd!
Alle reacties Link kopieren
quote:Nouschi schreef op 17 juni 2014 @ 11:07:

[...]





Nee!
...
Ik ken iemand die echt zo vreselijk kan vloeken, dat je oren ervan gaan suizen. Die krijgt het echt voor elkaar om in een tijdsbestek van 30 seconden de hele rits vloekwoorden te produceren die dit land rijk is, maar het is iemand die altijd voor iedereen klaarstaat, altijd voor anderen bezig is en nooit nee zegt als iemand iets vraagt.

In het begin zat ik er een beetje naar te luisteren als een hert dat in de koplampen van de aanstormende auto kijkt, maar in de loop van de tijd leerde ik dat juist zij die er schande van spreken, nooit iets voor een ander over hebben en als beste stuurlui aan wal wel denken kritiek uit te kunnen oefenen op hen die meer dan hun best doen om iets van het leven te maken.

Nu mag ik haar beregraag.
Alle reacties Link kopieren
Verkleinwoorden horen wel in de Nederlandse taal, we hebben het zgn understatement (leuk om daar dan een Engelse uitdrukking voor te gebruiken;-)

Wij drinken een kopje koffie, als je in een restaurant om een kop koffie zou vragen krijg je een extra grote, wil je juist een kleine zal je moeten vragen om een klein kopje koffie. Dat is taaltechnisch niet juist, maar in het gebruik wel. Je eet een patatje, draagt een pantalon met een jasje. Vanavond doen we een wijntje. Allemaal zaken die een rare indruk maken als je ze niet zou verkleinen.
quote:noreservations schreef op 17 juni 2014 @ 11:02:

[...]



Of nog erger: dinnetjes.



Wat dacht je van "dinnies" .
quote:Mirjam82 schreef op 17 juni 2014 @ 11:52:

Moeders (vnl moeders ja) die alles verkleinen vind ik echt tenenkrommend. Heb een jaar pabo gedaan en verkleinwoorden werden daar bijna verboden. Was ik echt blij mee, want heb er zo'n hekel aan.

Ik gebruik ze zelf trouwens wel eens hoor, maar dan is t ook klein. Met mooi weer zet ik 'het badje' op. En de kinderen spelen met 'het keukentje'. Maar dat vind ik dan weer wel kunnen.Nouja bij de moeders kan ik mij dat juist voorstellen en kan ik echt wel vergeven. Ik gebruik bij die van mij van 2,5 geen verkleinwoorden en waar hij het vandaan heeft weet ik niet, maar hij zegt overal -tje erachter. Een vriend van ons heet Raymond en zoon spreekt het uit als Raymondje, een shirt wordt bij hem shirtje, een lange trein wordt grote treintje, auto is autootje, duplo is duplootje, etc. Moet wel zeggen dat het de laatste tijd goed gaat en hij woorden normaal uitspreek al blijft Raymond nog steeds Raymondje . Dus ja ik kan mij voorstellen dat je als moeder op een gegeven moment onbewust meepraat met je kind en overal een -tje achteraan plakt.
Alle reacties Link kopieren
Vanaaf

De spaar

Wijntjes (Helemaal het overmatig drankgebruik)



En inderdaad kindjes.... *brrrr*

Überhaupt overal verkleinwoorden voor. je bent toch geen kabouter? Mensen die zich een huisje kopen met daarin leuke meubeltjes.



Of mannen die in porno de vrouw een meisje noemen met handjes en een mondje waar die hele puddingbuks in moet verdwijnen...

Maar zelf hebben ze nooit een pikje...gek genoeg.





Ben weer blij met dit zoveelste topic over hetzelfde onderwerp. Kan de frustratie er weer even uit voor een paar maanden
But if you hurt what's mine. I'll sure as hell retaliate.
Hoezo? Het lied slaap kindje slaap is al eeuwen oud.



Het is maar waar je je drukjes om maakt.
Alle reacties Link kopieren
waar een mens zich al niet aan kan ergeren...



zelf verklein ik geen woorden, maar hoe de buurvrouw wil praten moet zij weten.
Alle reacties Link kopieren
Collegaatje...
Als je alles van tevoren weet, ga je liggen voordat je valt.
Alle reacties Link kopieren
volgens mij moet er gewoon een heel grote databank komen met alle woorden, uitdrukkingen, kledingkeuzes en andere dingen waarvan "men" vindt dat het niet kan. Kan iedereen zich daaraan houden en weet iedereen hoe het "heurt"





I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren
Daar gaat het helemaal niet om.
But if you hurt what's mine. I'll sure as hell retaliate.
quote:rosanna08 schreef op 17 juni 2014 @ 14:49:

volgens mij moet er gewoon een heel grote databank komen met alle woorden, uitdrukkingen, kledingkeuzes en andere dingen waarvan "men" vindt dat het niet kan. Kan iedereen zich daaraan houden en weet iedereen hoe het "heurt"





Ik ben best wel opgevoed met dit soort taalgebruik, en ik vind het altijd een beetje gezeur om niks.



Paar uitzonderingen: collegaatje, huisgenootje, kennisje, vriendinnetje.



De rest is wat mij betreft prima.
Als we dan toch zo'n lijst gaan aanleggen: een jasje gaat nooit op een pantalon, zoals iemand eerder zei. Die twee woorden komen uit een verschillend register. Een jasje gaat op een broek, een colbert (of blazer ) op een pantalon. Drie keer raden uit welke groep deze vocabulaire is Heerlijk toch, taal, zoveel boeiendheden
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, nog 1: Limo ipv limonade...
But if you hurt what's mine. I'll sure as hell retaliate.
Alle reacties Link kopieren
quote:clementien schreef op 17 juni 2014 @ 15:25:

Oh ja, nog 1: Limo ipv limonade...

Als iemand zegt ik wil limo, denk ik, ja ik wil ook een grote auto met chauffeur.



Het gebruik van 'je periode' in reclames over maandverband begrijp ik ook niet. Period is Engels, in Nederland menstrueren vrouwen of zijn ze ongesteld. Dat ik daar voor m'n journaal ook liever niet mee geconfronteerd wordt, staat hier los van. (en al helemaal niet met die vrouw met potteus haar die last heeft van jeuk 'hier'.)
Alle reacties Link kopieren
Tegen een kind: zullen we lekker hapje gaan doen?

Hapje doen? Eten is dat dus. Net als een drankje doen. Wat doet een drankje? Hoe gaat dat? Spelletje kan je doen, drankje niet.
Alle reacties Link kopieren
Niet een verkleinwoordje en waarschijnlijk heel erg mosterd, maar echt vreselijk vind ik; wij zijn zwanger.

Hoe zwanger ik ook was en hoe de aanstaande vader zich ook op het kindje verheugde, ik was zwanger, hij niet.
Ik ben niet dom, ik weet precies wat ik bedoel.
Ik vind dat meestal niet heel storend, die verkleinwoorden maar eerder gezellig klinken, heeft iets gemoedelijks als in: we zijn geen volk van dikdoenerij.



Er zijn wel een paar uitzonderingen (sommigen hier al genoemd)



- groepje in plaats van groep, "ga je na de zomer naar groepje 6?" Door het verkleinwoord te gebruiken klinkt het of het niet over groepen/klassen gaat maar over subgroepjes binnen 1 klaslokaal.



- kindjes, wanneer men spreekt over studenten van 18+. Zat ooit in de trein waar een oma met kleindochter tussen de studenten zaten. Zegt ze: "Kijk, er zitten ook allemaal grote kindjes in de trein". Kind snapte het zelf ook niet en vroeg "waar dan?" Waarop oma prompt een aantal studenten met boeken op schoot aanwees. Ook mij en ik was op dat moment 30.



- juffie in plaats van juf. Typisch vrije school praat ook maar ik krijg er de rillingen van.
Alle reacties Link kopieren
quote:noreservations schreef op 17 juni 2014 @ 16:04:

[...]



Als iemand zegt ik wil limo, denk ik, ja ik wil ook een grote auto met chauffeur.



Het gebruik van 'je periode' in reclames over maandverband begrijp ik ook niet. Period is Engels, in Nederland menstrueren vrouwen of zijn ze ongesteld. Dat ik daar voor m'n journaal ook liever niet mee geconfronteerd wordt, staat hier los van. (en al helemaal niet met die vrouw met potteus haar die last heeft van jeuk 'hier'.)Sja.. maar zo schrijft iedereen tegenwoordig ook een 'paper' in plaats van een scriptie of verslag. Zat ik in het begin heel raar tegenaan te kijken.
Later is nu
Deze vader heeft ook wat last van verkleinwoord-diarree...

broccolietjes, champignonnetjes, bordje... brrrr
Alle reacties Link kopieren
Ik schrijf gewoon een scriptie hoor of een thesis trouwens.



Geen idee, ik heb nog nooit een paper hoeven schrijven maar nu schrijf ik mijn bachelorscriptie/thesis (wordt inwisselbaar gebruikt).
Maar een paper is toch iets heel anders dan een thesis of scriptie? Dat zit - naar mijn gevoel - tussen een essay en een scriptie in. Meer verdieping dan een essay, en minder beschouwend, maar niet zo uitgebreid als een thesis. Ook niet per se se met een onderzoeksvraag.
Mn moeder zegt altijd eurie's....... Vreselijk!!!!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven