Cultuurschock? Terugkomen in Nederland na lange reis?

17-09-2013 15:52 88 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het aftellen is begonnen over 5 weken vlieg ik terug naar Nederland na 9 maanden vrijwilligerswerk in Bangladesh. Absoluut een geweldige ervaring maar ik merk dat nu het einde in zicht is ik ook meer bezig ben met hoe het zal het zijn om weer thuis te zijn. Ga ik alle goede voornemens vol kunnen houden? En in Nederland net zo zen van het leven kunnen genieten als hier?



Wat zijn jullie ervaringen? Was het een grote cultuurshock om terug te komen in je "oude" leven? En wat was het moeilijkst om weer aan gewend te raken?
De eerste keer was iedereen enthousiast om me te zien, de tweede keer niet meer. Na een week was alles weer bij het oude en kwam ik met de levensvraag te zitten, en nu?

Ik vond mijn werk stom en mijn leven doelloos.

Heb echt een dikke maand in een zwart gat gezeten, daarna maar iets van mijn werk gemaakt en toen nog met heel veel plezier gewerkt, en heel gelukkig en blij geworden en een onwijs leuke tijd gehad.

En nu ga ik weer over 2 weken Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan...
Alle reacties Link kopieren
Het enige dat ik heb overgehouden is dat ik sindsdien vind dat mensen in nederland vaak geen flauwe notie hebben hoe goed ze het hier hebben. Armoede is hier heel relatief ten opzichte van echte armoe (als in echt geen eten en echt geen huis).
"As je denk dat je mooi ben dan ben je een embersiel leleike kuthoer"
Alle reacties Link kopieren
All will be right in the end; if it's not right then it's just not the end



Die is uit The Best Exotic Marigold Hotel, goeie spreuk en goed boek (beter dan de film)



Gaaf trouwens dat je in Bangladesh bent en ook dat je daar vrijwilligerswerk doet. Waar ik woon, werken erg veel Bangladeshi en we zijn met een paar bevriend geraakt. Die vertellen ook veel over hun land en dat ze zo weinig hebben, maar toch tevreden zijn. De meesten werken hier en onderhouden zo hun hele familie (het bekende verhaal). Sommige al sinds ze 15 zijn...



Voor mij: wanneer ik in Nederland ben mis ik het hier soms en wanneer ik hier ben mis ik Nederland soms.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap het compleet! Ik heb zelf ook ooit 8 maanden in Japan gewoond, maar wel in een redelijk westerse communitie moet ik zeggen. iig, toen ik terug naar Nederland verhuisde had ik wel de eerste week een heleboel: "hee, dat is me nooit opgevallen"-situaties gehad. Het frappantst was toen men ouders me ophaalde van Schiphol en we aan het rijden waren en ik zei: "Wat gaat dit traaaaaaag." Zo van die kleine dingetjes die eerst wennen zijn in het vreemde land en dan weer wennen zijn bij terugkomst. Maar echt cultuurshock zou ik dat niet noemen ;)

Sterkte! En geniet nog van je laatste dagen!
Alle reacties Link kopieren
quote:adorabull schreef op 18 september 2013 @ 11:27:

Het enige dat ik heb overgehouden is dat ik sindsdien vind dat mensen in nederland vaak geen flauwe notie hebben hoe goed ze het hier hebben. Armoede is hier heel relatief ten opzichte van echte armoe (als in echt geen eten en echt geen huis).Ja, inderdaad. Het op tv zien komt blijkbaar toch niet over. En zelfs niet iedereen die in een land is geweest met échte armoede, krijgt dat besef echt ten volle mee. Kijk maar eens naar sommige reacties hier... Hoe ga jij om met het zien van armoede?
Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
Oh boy.

Als je een beetje een evenwichtig persoon bent dan weet je alles in perspectief te plaatsen en zal er van een echte cultuurshock geen sprake zijn. Je zult hooguit een weekje of twee moeten wennen aan het tempo en het temperament van een ander land. Aan het weer hoef je al helemaal niette wennen, dat is aanstelleritus.



Als je echter een zweverig figuur bent, ja, dan zul je nog lang blijven hangen aan het ideaalbeeld van je gastland, een ideaalbeeld dat slechts in jouw westerse ogen bestaat.
quote:adorabull schreef op 18 september 2013 @ 11:27:

Het enige dat ik heb overgehouden is dat ik sindsdien vind dat mensen in nederland vaak geen flauwe notie hebben hoe goed ze het hier hebben. Armoede is hier heel relatief ten opzichte van echte armoe (als in echt geen eten en echt geen huis).

Ik vind dat appels met peren vergelijken. De lat ligt in dat soort landen ook veel lager. Ze hebben vaak veel meer innerlijke rust want ze moeten helemaal niks. Als er iets gevist, gevangen of verkocht is, dan stoppen ze met werken, want ze kunnen weer 'n paar dagen eten. Een mentaliteit die totáál niet te vergelijken is met onze westerse.



Echte armoedige drommels uitgezonderd die geen eten of water hebben, denk ik dat zij veel minder stress in hun leven hebben als wij westerlingen, ook al wonen ze maar in 'n eenvoudig hutje. Maar zelfs daar zie je velen met gsm's rondlopen en zijn veel hutjesdorpen uitgerust met 'n grote schotelantenne.
Alle reacties Link kopieren
Zelf al eens lang weggeweest dan, Kadanz?
Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
quote:cecilia74 schreef op 18 september 2013 @ 14:24:

Zelf al eens lang weggeweest dan, Kadanz?

Yep. Meermaals.

En vreselijk heimwee gehad.

Dat is normaal.



Maar cultuurshock en niet meer kunnen wennen en ineens een heel andere blik op de wereld? Nah..wel veel geleerd en dingen weten te relativeren.
Alle reacties Link kopieren
Tja, 'vreselijk heimwee' heb ik dan weer nooit gehad. Maar om dat nou aanstelleritis te noemen als anderen dat wel hebben? Beetje bot vind ik dat, zoals jij dat zegt.



Ik heb ook nooit jet lag, welke kant ik ook op vlieg en hoe lang of kort ook. Maar ik geloof het best dat andere mensen daar wel veel last van hebben. Ga ik ook niet zeggen dat ze onevenwichtig zijn of aanstellers.



En zoals hierboven al duidelijk wordt, hebben de meeste mensen wél last van omgekeerde cultuurschok als ze na lange tijd terug in Nederland komen. Hoe groter het verschil met de cultuur waar ze waren, hoe groter de schok denk ik.

En jij hebt dat kennelijk niet. Maar om het dan aanstelleritis en onevenwichtig te noemen?
Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
Alle reacties Link kopieren
We zijn ondertussen overgenomen door de Duitsers



Nou dan zen gevoel ben je hier in no time kwijt, het is nog steeds opzij opzij opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast.



En koud!! Oost West, thuis kutweer!
Misschien is het een beetje bot. Als je echt met de aller armsten en aller ellendigsten hebt gewerkt, ok.



Maar verder is het allemaal relatief. Mensen die in 'krotten' wonen zijn niet veel anders dan wij. Ze leven niet simpeler, ze denken niet simpeler, ze zijn niet zieliger of vrolijker of meer zen. Veel Nederlanders kunnen dat maar niet begrijpen en krijgen een soort ideaalbeeld van hun gastland en daar reageer ik bot op.
Alle reacties Link kopieren
quote:cecilia74 schreef op 18 september 2013 @ 11:17:

[...]





Nou dat maakt mij dus wel nieuwsgierig! Waar heb je gezeten, wat heb je daar gedaan en meegemaakt? En wat heb je 'meegenomen' uit die tijd?Ik werkte voor **edit** (maar dit haal ik zo weer weg, dus aub niet quoten) en hield me bezig met **edit**. Veel gezien en gehoord, maar zoals een ander ook al zei: ook een kwestie van relativeren. Kort samengevat was het een bizarre ervaring, maar heb ik het nooit willen missen.
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof dat ik wel begrijp waar je op doelt Kadanz.



Zelf vind ik het altijd juist wel leuk dat ik door weg te gaan, juist Nederland ook telkens beter leer kennen. Ik kijk elke keer weer met een frisse blik en met oprechte verbazing naar mijn eigen land, als ik terug kom na een tijd weg.



Persoonlijk heb ik geen ideaalbeeld over welk land dan ook. Ik heb ook nog nooit een land of plaats gevonden waarheen ik zou willen emigreren (zonder dat een liefde daarvoor de reden zou zijn). (Dat vragen mensen vaak aan me maar ik zou niet weten waar ik liever zou willen wonen dan in Amsterdam, met al mijn vrienden ook nog in de buurt.)

Elk land heeft voor- en nadelen, leuke kanten en stomme kanten. Nederland ook.



Ik probeer wel vast te houden aan dingen die ik in een ander land leuker vind / daar normaler zijn dan hoe het in Nederland meestal gaat, en voor zover dat is mee te nemen.

Bijvoorbeeld spontaan met een vriend(in) gaan drinken of eten die je toevallig tegenkomt of die je 5 minuten van tevoren belt, zonder weken van tevoren agenda's te trekken. Me niet laten opjutten door mensen die vinden dat ik een mooiere auto zou moeten. Me minder onnodig zorgen maken. Oprecht tevreden en blij zijn met wat ik allemaal heb. Wat vaker de mensen groeten of gewoon even naar ze glimlachen als je vlakbij ze gaat zitten in het openbaar vervoer of bij ze in een lift stapt.

En misschien vat zich dat samen in 'meer zen zijn'.



Na een lange tijd weg, word ik meestal wel overvallen (en geshockeerd) door de negatieve kanten van Nederland, zoals het materialisme en de klagerigheid. Cultuurschok.
Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
Alle reacties Link kopieren
Zo hee, dubbel pittig Philein! En inderdaad zuur / eenzaam als je daarna bij niemand je ei kwijt kan. Maar je lijkt wel mensen gevonden te hebben die het wel kennen en met wie je nog eens je ervaringen kunt delen.
Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
Alle reacties Link kopieren
quote:cecilia74 schreef op 18 september 2013 @ 15:03:

Zo hee, dubbel pittig Philein! En inderdaad zuur / eenzaam als je daarna bij niemand je ei kwijt kan. Maar je lijkt wel mensen gevonden te hebben die het wel kennen en met wie je nog eens je ervaringen kunt delen.Dat zijn mensen die ik daar heb ontmoet en waar ik nog altijd een hechte vriendschap mee heb.
quote:cecilia74 schreef op 18 september 2013 @ 15:01:





Persoonlijk heb ik geen ideaalbeeld over welk land dan ook. Ik heb ook nog nooit een land of plaats gevonden waarheen ik zou willen emigreren (zonder dat een liefde daarvoor de reden zou zijn). (Dat vragen mensen vaak aan me maar ik zou niet weten waar ik liever zou willen wonen dan in Amsterdam, met al mijn vrienden ook nog in de buurt.)

Elk land heeft voor- en nadelen, leuke kanten en stomme kanten. Nederland ook.



Ik probeer wel vast te houden aan dingen die ik in een ander land leuker vind / daar normaler zijn dan hoe het in Nederland meestal gaat, en voor zover dat is mee te nemen.

Bijvoorbeeld spontaan met een vriend(in) gaan drinken of eten die je toevallig tegenkomt of die je 5 minuten van tevoren belt, zonder weken van tevoren agenda's te trekken. Me niet laten opjutten door mensen die vinden dat ik een mooiere auto zou moeten. Me minder onnodig zorgen maken. Oprecht tevreden en blij zijn met wat ik allemaal heb. Wat vaker de mensen groeten of gewoon even naar ze glimlachen als je vlakbij ze gaat zitten in het openbaar vervoer of bij ze in een lift stapt.

En misschien vat zich dat samen in 'meer zen zijn'.



Na een lange tijd weg, word ik meestal wel overvallen (en geshockeerd) door de negatieve kanten van Nederland, zoals het materialisme en de klagerigheid. Cultuurschok.

Ik denk dat ik in Australie wel goed zou kunnen aarden. Doe ik niet omdat ik bij mijn ouders in de buurt wil wonen, maar dat land heeft voor mij de beste omstandigheden. Heel veel ruimte, goed klimaat, mooie natuur. En de mensen zijn heerlijk vriendelijk, en spontaan, zeker tegen Nederlanders.



Noord Amerika vind ik ook heerlijk, maar de noordelijkse landen trekken mij het meest qua cultuur, maar daar hebben ze lange koude winters. Verder vraag ik me af of ik bij 'n diepgaander contact niet teveel ga ergeren aan hun toch wel vaak religieuze overtuigingen.



Andere culturen vind ik leuk om bij op bezoek te komen, maar zou me er niet thuisvoelen anders dan voor 'n vakantie.
Alle reacties Link kopieren
Grappig, ik ging naar Australie met het idee dat die mensen zo relaxed waren. Eenmaal daar vond ik Australiers onverschillig en racistisch. Zou er daarom ook nooit willen wonen.
quote:mayou schreef op 18 september 2013 @ 16:18:

Grappig, ik ging naar Australie met het idee dat die mensen zo relaxed waren. Eenmaal daar vond ik Australiers onverschillig en racistisch. Zou er daarom ook nooit willen wonen.

Ik vond ze erg relaxt en vriendelijk. Ze hebben in 't algemeen wel 'n hekel aan Chinezen en ik stoor me niet aan Chinezen, maar hun afkeer voor moslims deel ik weer wel. Ze zijn buitengewoon geinteresseerd in mensen die uit Nederland komen (iedereen heeft wel een of ander familielid of kennis die daar ook vandaan komt) en ik voelde mij als Nederlander dus absoluut geliefd.

Met Amerikanen had ik dat overigens ook, die praten ook overal en nergens tegen je aan, dus dat vind ik hartstikke gezellig. Alleen ben ik bang als het diepgaander contact zou worden dat ik me zou gaan ergeren aan hun geloof in god wat bij hen toch een stuk sterker leeft dan hier.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 18 september 2013 @ 16:35:

[...]



..maar hun afkeer voor moslims deel ik weer wel. Huh?! Allemaal?
quote:Philein schreef op 18 september 2013 @ 17:33:

[...]



Huh?! Allemaal? afkeer van de moslimcultuur: het extreme gedrag en niet willen aanpassen aan het land waar ze wonen, het hun gebruiken door willen drammen in een westers land etc etc
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 18 september 2013 @ 16:35:

[...]



maar hun afkeer voor moslims deel ik weer wel. Vervang 'moslims' door 'joden'. En kijk dan eens wat voor soort uitspraak je zojuist deed.



Viva Huisregels:

"3.Plichten gebruikers

De gebruiker zal de algemene normen en waarden die gelden in het maatschappelijk verkeer en de wettelijke regels in acht nemen. Dat wil zeggen dat er geen seksistische, pornografische, racistische en discriminerende bijdragen ingediend worden of uitlatingen die beledigend, lasterlijk of kwetsend zijn."
Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
Alle reacties Link kopieren
De Albert Hein is een hemel als je uit een land komt waar "niks" is....
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 18 september 2013 @ 17:37:

[...]



afkeer van de moslimcultuur: het extreme gedrag en niet willen aanpassen aan het land waar ze wonen, het hun gebruiken door willen drammen in een westers land etc etc

Mijn beste vriendin is moslima. Ik hoor haar nooit drammen. Integendeel.

Het klopt toch helemaal niet wat je suggereert?



Wat bedoel je met 'moslimcultuur'? De islam is een godsdienst. Cultuur is in elk land weer anders. Het woord moslimcultuur bestaat naar mijn idee niet.
Waarom vallen jullie wel over moslims, maar niet over chinezen? Of gaat het over mijn persoonlijke afkeer, niet over die van de Australiers?

Maar inderdaad moet ik moslimcultuur schrijven. Er zijn altijd mensen die als moslim zijn geboren, maar die zich wel aan de westerse cultuur hebben aangepast. En moslims die in een moslimland wonen heb ik ook geen problemen mee: 's lands wijs 's lands eer tenslotte en als ze daar hun extreme moslimgebruiken willen praktiseren dan gaan ze hun gang maar in hun eigen moslimlanden. Maar wil je in 'n westers land wonen, pas je dan aan of doe je ding in eigen kring, net zoals de Chinezen, daar heb je ook geen last van als westerling.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven