Hardlopen deel 5

02-05-2016 12:55 3003 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een topic voor alle hardlopers.

Beginners, gevorderden, opnieuw-beginners, semi-professionals: iedereen is welkom.



Deel hier je ervaringen, tips en vragen over alles wat met hardlopen te maken heeft: wedstrijden, rust, trainingen, schoenen, eten, kleding, muziek, blessures, etc.



Deel 4 vind je hier



Enkele handige links

Runner's World website van tijdschrift Runner's World met artikelen over van alles en nog wat

The Injured Runner Wat als je geblesseerd bent? Een expert is altijd de aangewezen persoon om voor jou te bepalen wat de beste oplossing is. Maar hier vind je informatie over soorten blessures en verschillende manieren om ze te voorkomen en verhelpen.

8 Hardloopapps voor android Gratis apps die je begeleiden bij het opbouwen van je conditie en/of die je gelopen afstanden, snelheid en routes bijhouden. Met o.a. het beginnersprogramma van Evy Gruyaert.

5 apps voor iPhone

Runinfo handig voor het samenstellen van schema's

Couch to 5k (Engels) oftewel: vanaf de bank naar 5 km lopen. Uitgeschreven schema met drie trainingen per week op de pagina, met onderaan een link naar de app.
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
De keuring en het sportmedisch onderzoek zijn inderdaad twee totaal verschillende dingen. Maar het ging toch om de keuring?quote:baukje schreef op 15 februari 2017 @ 07:40:

Nou perzikboom een keuring voor een gezondheidsverklaring (wat jij waarschijnlijk bedoeld en vaak niet meer is dan een handtekening) is wel hee wat anders dan bv een groot sportmedisch onderzoek waarbij je een maximaltest doet met ECG controle en een VO2max meting doet.

Het is een hee degelijk onderzoek die eigenlijk iedere serieuze sporter zou moeten ondergaan als screening voor je gezondheidtoestand. En verder geeft het je veel trainings informatie. Eigenlijk als je echt serieus op hartslag wil trainen moet je die waardes als omslagpunt en maixmale hartslag echt hebben.

Ik heb meerder keuringen gehad bij een sportarts. Maar de laatste jaren heb ik al met grote regelmaat vergelijkbare onderzoeken via de cardioloog bij de halfjaarlijkse controles. .
Alle reacties Link kopieren
Ze heeft het over een sportmedische keuring dat is wat anders dan een medische verklaring wat niet meer is dan het laten ondertekenen van een formulier. Hoewel dat laatste voor mij vaak een veel grotere uitdaging is.
De sportmedische keuring heb ik vroeger ook vaak moeten doen en dat vond ik nooit veel voorstellen. Maximaaltest en ECG zaten daar nooit bij (misschien is dat anders tegenwoordig?). Een sportmedisch onderzoek heb ik ook wel gedaan, maar dat was meteen een stuk duurder. Dat was inderdaad met een maximaaltest op loopband of fiets. Tegenwoordig kom ik nooit meer bij de sportarts, maar dat is omdat ik al voldoende wordt nagekeken in het ziekenhuis.



En die gedachtes tijdens wedstrijden zijn heel herkenbaar, al heb ik er tegenwoordig minder last van, omdat ik niet meer erg diep ga (ik vind het voor de kinderen niet zo leuk als ik de rest van de dag na een wedstrijd alleen nog maar op de bank kan liggen). Vriend heeft dat veel minder: die kan vrij diep gaan in de wedstrijd en daarna nog vrolijk voetballen met zoon.



Hier gaat het eindelijk weer iets beter. Ik heb mij een aantal weken heel naar gevoeld, zonder dat ik wist wat de oorzaak was. Ik baalde er ook enorm van dat ik niet met mijn specialist kon overleggen en pas in juli (!) langs kan komen om te overleggen. Zeer frustrerend. Gelukkig is dat nare gevoel nu weer afgenomen en daarmee mijn zorgen ook. Gisteren zelfs een zaaltraining meegedaan met dochter en geen spierpijn vandaag (ik had de laatste tijd enorme, onverklaarbare, spierpijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:perzikboom6 schreef op 15 februari 2017 @ 00:00:

Dianaf, ik ben niet bepaald op vakantie hoor. Er moet gewoon gewerkt worden. En lange dagen ook.Dat had ik begrepen, ik droomde alleen even verder.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
Anky fijn dat het weer wqt beter gaat.



Zojuist een klein heel rustig rondje dwars over de akkers door het grasland en zowaar op nog maar een paar km van min huis vandaan een 'nieuw' pad ontdekt. Kan ik zo van het ene naar het andere bosgebied lopen. Doordat ik perse wilde weten waar het pad uitkwam uiteindelijk toch nog 13km terwijl ik eigenlijk voor nog een korter rondje ging.

Maar wat een weer zeg. Heb mijn korte broek weer uit de kast getrokken. Het voelt als voorjaar.
Ik had al twee maanden niet meer gerend maar nu het weer zo mooi is heb ik m'n asics weer uit het vet gehaald.

Ik liep dus vandaag gewoon een dik persoonlijk record. Vind ik toch heel fijn dat je lichaam je zo trouw blijft ondanks de pertinente luiheid.

De zon is er extra mooi door geworden, lijkt het ;) Happy running iedereen!!
Alle reacties Link kopieren
Even snel een egobericht. Afgelopen zondag meegedaan aan de Noord AA polderloop/ 13 km in 1 uur en 22 min. Wat is hardlopen door de sneeuw toch heerlijk, maar er stond wel een harde wind!



@Baukje, is Asics GT 1000 en ouder versie van de GT 2000?
I do not stop when I am tired, I stop when I am done
Alle reacties Link kopieren
Nee de 2000 serie volgt de 2100 serie op (lekker onlogisch). De 1000 is een parallel serie maar volgens mij een minder stevige schoen want die wordt aangeprezen als voor de beginnende loper. Of te wel leuk en aardig als je nog niet te veel km's maakt. De 3000 is dan volgens mij weer voor de wat zwaardere loper.



Ja lopen in de verse sneeuw is heerlijk he. Harde wind dan weer wat minder. Goed gelopen.



Wauw max 2 maanden niet lopen en dan zomaar een pr lopen. Dat lukt mij never nooit hoor..Moet mij heel gedegen voorbereiden en dan nog eens de longen uit mijn lijf lopen en op het tandvlees gaan om nog maar in de buurt van mijn pr's te komen.
quote:baukje schreef op 15 februari 2017 @ 18:59:

Wauw max 2 maanden niet lopen en dan zomaar een pr lopen. Dat lukt mij never nooit hoor..Moet mij heel gedegen voorbereiden en dan nog eens de longen uit mijn lijf lopen en op het tandvlees gaan om nog maar in de buurt van mijn pr's te komen.Nou ja die PR's van mij stellen echt niets voor. Ik loop omdat ik het een heel rijk gevoel vind. In de natuur met de zon op m'n lichaam. Misschien liep ik daarom wel zo hard. Omdat het zo lekker was!
Alle reacties Link kopieren
Ha ha max ik had er om die zelfde reden een extra rustig duurloopje van gemaakt gisteren. Nu was ik dat ook wel van plan hoor maar meestal ga ik dan toch wat te snel. Maar gisteren dus niet.
Ik ben vaak zelf m'n grootste tegenstander Baukje. Veel te veel streber. Ik wilde dit doen zonder stress. Zonder dwang van mezelf. Gewoon m'n hoofd leegmaken en lekker rennen. Het is verbazingwekkend hoe moeilijk het is om dat presteren toch los te laten. Nou ja, die twee maanden waren dan weer iets teveel van het goede. Twee/ drie keer week; dat is lekker.
Alle reacties Link kopieren
Maar is dat dan niet met elkaar in tegenspraak max72. Als je zo'n streber bent en altijd tot het uiterste ging dat je dan na twee maanden niet lopen zomaar een dik persoonlijk record kunt lopen.

Ik ben zeker ook een streber en zie mijzelf als mijn grootste concurrent. Maar ik zie daar alleen maar positieve dingen in. Dat geeft mij de motivatie om dus lekker fanatiek, gemotiveerd en ook heel gedoseerd(!!!!) te trainen. Maar omdat ik al jaren zo fanatiek ben wordt het natuurlijk steeds moeilijker zo niet onmogelijk om mijn pr's nog te lopen. Gelukkig kan ik er altijd nog fanatiek naar streven om in ieder geval voorlopig nog in de buurt te blijven.

Ik denk dat als prestatie drang je in de weg zit het niet komt door die drang maar door de verkeerde manier van trainen.
Het PR record gaf mij veel voldoening. Dat mijn lichaam nog steeds zo in conditie was, zelfs na twee maanden geen training, gaf mij nog meer voldoening.

Ik ben al op zoveel vlakken dat ik het als bevrijding ervaar dat ik het wat lopen betreft los kan laten. Ik loop in een vreselijk mooie omgeving. Ik geniet van de schoonheid en de wisseling van de seizoenen en de rust. Dat is me ook heel veel waard geworden.

Het is dus niet de prestatie die ik mij tot doel heb gesteld maar eerder de secundaire omstandigheden. Snap je een beetje wat ik bedoel Baukje?
Alle reacties Link kopieren
Ik kan mij prima voorstellen dat je niet prestatie gericht bent. Alleen ik kan het moeilijk voorstellen dat je dat voorheen wel was en nu na twee maanden niet lopen nog in zodanige conditie bent dat je zonder dat je prestatie nog echt belangrijk vind zo een pr loopt. Na twee maanden niet lopen zou ik weer rustig op moeten bouwen terwijl ik weer dat mijn duurvermogen nu wel gebakken zit. Maar dat betekend dus bij lang na niet dat ik na twee maanden zo de draad weer op kan pakken maar wel dat ik na een paar maanden trainen mijn ouder duurvermogen weer terug heb. Snelheid daarin tegen is een heel ander verhaal. Dat ben ik na een paar weken niet gericht trainen weer maanden achterop. Niet dat ik geen tempo kan maken maar wel de snelheid en de hardheid om er pr's mee te lopen.
Hahaha ik denk dat mijn PR's vergeleken met die van jou een lachertje zijn. Ik probeer er niet al te veel mee bezig te zijn (maar stiekem ben ik dat natuurlijk toch ;))

Toen ik ooit begon met rennen was ik veel te fanatiek. Ik raakte al na driekwart jaar geblesseerd. Ik vond het vreselijk om niks te moeten doen. Maar ook om m'n nieuw gevonden liefde niet te mogen beoefenen. Ik ben het toen een heel stuk rustiger aan gaan doen. Ik ontdekte gaandeweg dat het fijn was om mijn fanatisme eens thuis te laten. Ik heb een heel competitief beroep. Het voelde als een bevrijding.

En toch als ik jou dan zo "hoor" praten dan zie ik mezelf in gedachten over een dijkje stormen en dan jeukt m'n fanatisme. Ik moet in deze leren om mijn ego thuis te laten en gewoon jouw achterkant te bewonderen ;)
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal, hier ook weer eens wat vanuit deze kant.

Het zijn een paar hele hectische weken geweest. We kregen plotseling te maken met hele nare familieomstandigheden die er nogal hebben ingehakt....

Maar, inmiddels weer een beetje back to normal voor mij.

Het marathonschema heb ik gelukkig wel nog gewoon vast kunnen houden, moet zeggen dat het ook wel hielp om de zinnen een beetje te verzetten.

Afgelopen zondag voor het eerst 30 km gelopen. Sommige stukken waren goed begaanbaar, andere stukken lagen dik onder de sneeuw. We hebben dik 5 km over het strand gelopen. De wind was echt snijdend, had het gevoel alsof ik bij de tandarts vandaan kwam. Mijn hele gezicht verdoofd.... We kwamen zelfs nog een groepje tegen in zwembroek en bikini die een soort van verlate nieuwjaarsduik gingen doen ! Ik snap dat echt niet! Toen we weer achter de duinen waren leek het ineens een stuk warmer haha. Maar verder ging het prima, misschien zelfs iets te snel voor langzame duur, maar heb dat maar een beetje losgelaten, dat hele trage tempo. Maandag nergens last van dus het zal wel goed zijn denk ik. Dinsdag wat intervallen gedaan, iets minder heftig dan normaal en dan vanochtend om 5.00 uur weer ruim 11 km voordat ik ging werken. Morgen ook weer hetzelfde idee... Wordt dus proberen vroeg naar bed te gaan.

Verder druk weekend voor de boeg met verjaardagen van zoon en moeder dus rustig aan doen is er niet bij.



Ik heb niet alles teruggelezen, hoe is het verder met iedereen? Hoe gaat het met je zoon Anky?

Gioia: Hoe was Schoorl? Lekker gelopen?

Pupsel: Al wat beter met de blessure?

Baukje: Nog spannende plannen/trainingen voor de boeg?

Alle anderen ook nog lekker bezig?



Sorry voor de ietwat egopost, later zal ik weer echt reageren.

Fijne avond nog allemaal!
Alle reacties Link kopieren
Haha echt? Ik heb zondag over het strand de jetlag er een beetje uit gelopen. Ik heb op een geven moment mijn jasje maar uit gedaan en heb met korte mouwen gelopen. De tandarts ben ik niet tegen gekomen.
Alle reacties Link kopieren
Lekker naturalista dat die 30 lekker ging dat geeft vertrouwen.

Mijn eerste volgende 'spannende' plan is de zestig van texel. in april. Over ruim drie weken nog wel een marathon maar die ga ik als training lopen. En a.s zaterdag een 25km wedstrijd als training. Vanavond dus maar een hele korte interval training gedaan. (4x1200). En de trainingen zijn nog een verrassing want ik krijg morgen of komend weekend pas de aanvulling op mijn schema.
Alle reacties Link kopieren
Wat een rust hier terwijl het toch een heerlijk hardloopweekend was wat betreft weer. Kan overigens ook weer de reden zijn dat er net gepost is maar dat een ieder nog lekker buiten in de weer is.

Gisteren middag de 25km natuurloop. Heel erg maar ik had moeite 'de warmte' te handelen. Was ook veel te warm aangekleed. Vorige week zaterdag liep ik nog in de sneeuw; gisteren 14 graden met een stralende zon. Mooi parcours en redelijk gelopen. Had volgens mijn garmin de 25km net binnen de twee uur gelopen alleen de finish lag nog een 400m verder. Blijft de vraag was het parcours iets langer of gewoon een onnauwkeurigheid van de garmin. Nog ruim 3kmin gelopen en direct na de finish nog 2 km uit gelopen zodat ik aan 305km kwam.

Vandaag was het wel veel grauwer buiten. Maar heerlijk loopweer. En om uit te lopen ben ik op zoek gegaan naar weer nieuwe paadjes. Goed voor 18km langs/door de akkers over grasland en langs een vaart.
Alle reacties Link kopieren
Perzikboom wat gaaf dat je zo'n wedstrijd in Canada kan meepakken!



max72, heel herkenbaar wat je zegt over op welke manier je wilt hardlopen. Ik zoek ook altijd naar een goede balans tussen competitie (met mezelf) en het puur genieten van het lopen en de omgeving.



Naturalista, fijn dat je tijdens het lopen je zinnen kon verzetten. Flinke trainingen hoor, echt respect dat je om 5 uur opstaat en dan 11 km loopt... Ik heb weleens het gezegde gehoord dat als je iets gedaan wilt krijgen, je dat aan iemand moet vragen die het druk heeft. Lijkt voor jou wel te gelden.



baukje, wat voor ondergrond was die natuurloop, een trail denk ik?

Ja, het temperatuurverschil is ineens best groot binnen een week, al vind ik dit bij lange na nog niet te warm. Wel lekker om met korte mouwen te kunnen lopen.



Afgelopen dagen zat ik gefrustreerd thuis. Dinsdag nog in de duinen gelopen, waar veel meer ijs lag dan ik dacht en waar ik dus een beetje glibberend en glijden afwisselde met stukken tempowerk over de weg. Voelde me toen al niet zo lekker. Daarna was ik een paar dagen slap, verkouden, een beetje duizelig en in het gezelschap van een virus dat me om de haverklap naar de wc stuurde... Durfde dus ook niet te gaan lopen.

Vanochtend voelde alles gelukkig weer normaal en heb ik 50 minuten op rustig tempo gelopen, met drie versnellingen. Bij elkaar 9,3 km.
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
Een natuurloop is een veel breder begrip. Het is een loop door een natuur gebied itt een stads of dorpsloop maar het zegt niets over de ondergrond. Die kan dus geheel verhard zijn maar ook geheel onverhard. Voor mij was het dus nog een verrassing. In dit geval was het bijna geheel verhard en zaten er maar een paar korte slechte stukken in. Wel een aantal bruggen/viaducten met haakse bochten. Maar verder langs het water en vlak.

Ja het is ook onzin te zeggen dat het gisteren warm was met 14 graden. Dat is gewoon niet warm. Alleen ik had het bloedheet en mijn hartslag reageerde alsof de temp 25plus was. Dat is voor mij toch steeds weer een extra uitdaging bij snelle temperartuur stijgingen of bv een rustperiode.
Uilebalk ik heb deze week ook een sportmedisch onderzoek laten doen. De enige reden om dat te doen was eigenlijk als geruststelling voor mezelf. Ik ben de jongste niet meer en heb de afgelopen 25 jaar niet meer zo fanatiek getraind als de laatste 4 maanden. Ik wilde graag bevestiging dat mijn lijf dat aankan. Ik kwam er keurig uit, alles goedgekeurd, hartslag en bloeddruk ook onder inspanning helemaal keurig.

Ik vond het ook fijn om wat specifieke vragen omtrent mijn medicatie te kunnen stellen aan de sportarts. Ook weet ik nu mijn streefgewicht, mijn hartslag-trainingszones en hoe ik met mijn rare zere tenen kan omgaan.

Ik vond het de moeite en het geld waard, bovendien krijg ik de helft terug van mijn verzekeraar.



Vandaag weer een nieuw afstandrecord gelopen, ook al viel het me zwaarder dan vorige week. Over 3 weken is de halve marathon!
Max72 ik kan me nog herinneren van lang geleden dat als ik een hele tijd niet getraind had, dat dan de eerste training of wedstrijd verbazingwekkend makkelijk ging. Alsof je een heleboel reserve in je lijf hebt opgebouwd. De tweede training daarentegen was dan altijd een enorme tegenvaller.

Ik denk dat het principe van Tapering hier ook vandaan komt.

Het leuke van nog niet zo heel lang sporten is dat je vaak een nieuw PR loopt Voor Baukje is dat andere koek denk ik, vanaf een bepaalde leeftijd verdwijnen je PR's uit beeld... Baukje kan je niet voor jezelf je PR's per leeftijdscategorie bekijken? Dan sta je elke 5 jaar weer op 0.
quote:baukje schreef op 19 februari 2017 @ 19:53:

... Ieder lichaam heeft tijd nodig daaraan te wennen maar met de pacemaker duurt het nog langer voordat de instellingen zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Loop jij die afstanden met een pacemaker? Wow, ik wist niet dat dat kan. Heb je daar een speciale sport-pacemaker voor? Ben je gaan lopen vanwege je hartprobleem? Of kwam dit tevoorschijn door het lopen?
Alle reacties Link kopieren
Oogjes ik heb vorig jaar nog een pr kunnen lopen tijdens een zes uursloop en op de 100km. Dat was niet zo moeilijk want dat waren mijn eersten. Maar ik hoop ze nog wel te verbeteren hoor en theoretisch zou dat ook prima moeten kunnen.

Op mijn 49ste wel erg gepiekt op 10km , 15km 10EM halve en hele marathon. En inderdaad kijk ik nu een beetje na de beste tijd sinds mijn 50ste. Maar ik moet ook reëel zijn; het echt richten op de ultra's zoals ik afgelopen jaar heb gedaan gaat ten koste van snelle tijden op de kortere afstanden. Het zou te gemakkelijk zijn het enkel op de leeftijd te gooien.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven