Werk & Studie alle pijlers

Het salaris van een verpleegkundige....

10-09-2007 18:02 35 berichten
Alle reacties Link kopieren
Sinds enkele jaren werk ik als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. Momenteel ben ik werkzaam op een afdeling interne geneeskunde en oncologie, overigens met veel plezier.

De laatste tijd merk ik dat er steeds meer medische handelingen naar de verpleegkundige worden toegeschoven als venflons prikken, venapunctie en ECG maken. De afdeling waar ik werk biedt ook ruimte voor het geven van chemotherapie, welke door de verpleegkundige wordt aangehangen.

Zoals meer verpleegkundigen wel zullen herkennen, neemt de werkdruk behoorlijk toe: patiënten worden zo kort mogelijk opgenomen, zo mogelijk wordt de patiënt zelfs thuis verder behandeld. De patiënten die in het ziekenhuis liggen, zijn over het algemeen ernstig ziek, waardoor de complexiteit van het werk flink toeneemt.

Helaas kampen ziekenhuizen al jaren met personeelstekorten, waardoor de verpleegkundige over een behoorlijke draagkracht moet beschikken.

Ter verduidelijking een voorbeeld uit mijn eigen ervaring: onze afdeling beschikt over vier 1-persoonskamers waar over het algemeen ernstig zieke of terminale patiënten worden verpleegd, daarnaast twee 2-persoonskamers en zes 4-persoonszalen, wat het totaal brengt op 32 patiënten. Onder deze 32 patiënten zijn er gemiddeld 8 tot 13 patiënten die voor chemokuur komen en enkele dagen blijven.

De personele bezetting is in de avonden en nachten naar mijn idee minimaal: doordeweeks zijn er vier avonddiensten (waaronder meestal één of twee leerlingen), in het weekend bestaat de avonddienst uit drie mensen, waaronder meestal één leerling.

De nachtdienst bestaat uit twee mensen, vaak één verpleegkundige en één leerling. Op een afdeling als interne/oncologie ligt het sterftecijfer gemiddeld hoger, wat betekent dat er regelmatig zorg rondom de stervende patiënt geboden wordt, zo ook 's nachts natuurlijk.

Zoals ik al vertelde doe ik mijn werk met erg veel plezier, al is het niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel vaak een zware baan met erg veel verantwoordelijkheden. Eerlijk gezegd heb ik daarom moeite met het, naar mijn idee, minimale salaris van de verpleegkundige. Bij een werkweek van 36 uur verdien ik, inclusief ORT, zo rond de 1600 euro bruto. Ik begrijp dat niet iedereen een dijk van een salaris kan hebben, maar wanneer je dit salaris vergelijkt met de salarissen in het bedrijfsleven, staat dat totaal niet in verhouding tot elkaar. Zéker niet gelet op de verantwoordelijkheden van de verpleegkundigen.

Wanneer ik hierover praat met collega's, krijg ik vaak te horen dat hij/zij het daarmee helemaal eens is, maar dat er toch niets aan te veranderen valt. Óf 'dan had je de verpleging maar niet in moeten gaan' is ook zo'n veelgehoorde opmerking. Óf 'ik maak me er niet zo druk om, mijn man is toch kostwinner'.

Ben ik nou echt de enige die hier zo over denkt, of zijn er meer verpleegkundigen die moeite hebben met het minimale salaris (ónder modaal!), ondanks de verantwoordelijkheden, alle extra taken, de complexiteit van zorg én de werkdruk?
Alle reacties Link kopieren
Josje75 schreef op 23 september 2007 @ 15:23:

Triest heel triest....en geen hond die straks de zorg meer in wil door het slechte loon. Hoe moet dat als straks onze ouders oud zijn en zorg nodig zijn. En hoe zal het wel niet zijn als wij oud zijn?



Josje




Josje daar ben ik het helemaal mee eens. Maar ik snap daarom niet dat je op het andere topic (over rooster aanpassen aan kinder opvang) vindt dat het regelen van kinderopvang met een onregelmatige baan het probleem van de werknemer zelf is. Het beroep is al zo vreselijk onaantrekkelijk voor jonge mensen laten we dan alsjeblieft degene die het nog wel leuk vinden proberen te behouden en dus het rooster voor iedereen (ook de mensen zonder kinderen) zo plezierig mogelijk te maken.

Overigens werkt mijn man ook op de i.c. en verdient netto 100 euro meer dan ik. Ik heb me ook wel gespecialiseerd maar deze opleiding duurde maar een half jaar (en ben daarna in salaris niet vreselijk veel omhoog gegaan). En inderdaad op een gespecialiseerde opleiding is de werkdruk echt een stuk lager en deel je de verantwoording met meer mensen. Al wordt er in acute situaties wel veel meer van je verwacht.
Alle reacties Link kopieren
Ik verdien voor gemiddeld 32 uur werken 1550 euro inclusief ORT. Maar dit is maar 1 weekend in de maand. Ik werk nl in de wijkverpleging. Verdien 12.81 euro per uur met een HBO opleiding. Ik begin overigens net met werken en ben 26 jaar oud. Ik vind dat ik riant verdien, het is heel vaak druk maar gelukkig ken ik amper stress.......Ik kan me voorstellen dat het in het ziekenhuis anders is. Ik heb 1 op 1 contact en soms heb ik veel mensen op een ochtend maar meestal loopt het allemaal wel, zeker als ik mensen even opbel dat ik later kom......



Dat 1 op 1 contact zorgt voor minder tot geen stress......tenminste bij mij
Alle reacties Link kopieren
El24,ja,dat herken ik hoor,dat buffelen op de "gewone verpleegafdelingen" tegen een minder salaris dan de technisch beter (dat wel idd) gekwalificeerde mensen op de gespecialiseerde afdelingen.Voor mij dus de reden geweest een aantal jaren geleden,toen ik de kans kreeg,iets anders te gaan doen.

Het leuke of wrange? was dat ik toen na 3 jaar meer geld op m'n spaarrekening had staan,dan na 10 jaar hard werken in de verpleging...tsja...
Hey Lord,don't ask me questions
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het echt schandalig hoe jullie afgescheept worden met een schijtloontje. Echt om te huilen.

E 1600 bruto....is het geen tikfout???
Alle reacties Link kopieren
En is dat inclusief onregelmatigheidstoeslag?????

Ben zelf de zorg uitgegaan jaren geleden[ziekenverzorgende]omdat ik geen zin meer had in onregelmatig werk ,bovendien vond ik het door onderbezetting slopend

Het salaris vond ik toen niet echt slecht maar als ik nu zie E1600 voor een verpleegkundige dus wel! Zwaar onderbetaald dus!
Alle reacties Link kopieren
Marretje ik kan je reactie op mij goed begrijpen hoor! Het klinkt ook wat tegenstrijdig. Natuurlijk is het fijn als een werkgever/leidinggevende rekening houdt met de wensen van zijn werknemers en ik denk persoonlijk ook wel dat dat in de meeste instellingen gebeurd. Maar ze kunnen nooit en te nimmer het iedereen naar de zin maken. En in mijn ogen zijn het juist vaak de parttimers die het meeste klagen(als ik even naar mijn 'eigen' kijk). En bij die laatst genoemde groep wil ik niet horen. Ik werkte al voor ik een kind kreeg, wist dus goed wat het werk/werktijden inhield en dus wat je moet regelen qua opvang voor je bevalt. En daar heb je ong. 9 maand de tijd voor om dat allemaal te regelen.



Klinkt simpel natuurlijk en dat zal het ongetwijfeld niet voor iedereen zijn. Ik besef mij ook heel goed dat wij ontzettend blij mogen zijn met de zeer flexibele opvang voor onze dochter!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Josje, bedankt voor je antwoord. Als de opvang van je kinderen goed en flexibel geregeld kan worden is dat inderdaad echt een luxe! Ons oudste zoontje is van het kinderdagverblijf gestuurd omdat hij daar echt niet kon wennen. Wij zijn toen min of meer gedwongen om de opvang voor hem helemaal zelf te regelen. Hier hebben we echter wel medewerking van onze leidingevenden voor nodig. Tot nu toe ging dit prima maar het is een hele onzekere vervelende situatie.
Alle reacties Link kopieren
Ik schrik van het genoemde salaris!!!!!!



Zo een verantwoordelijke baan, de zorg voor zieke mensen!!.

Ik vind dat heel ontmoedigend

Bijzonder dat mensen die keuze nog maken.
Alle reacties Link kopieren
Zamirah,die 1600 zou best wel bruto kunnen zijn hoor..Netto verdiende ik dit bedrag pas na 10 jaar,met HBO-V opleiding en in een middenkaderfunktie bij 36 uur werken.Dus ja...

Ik herinner me trouwens gesprekken met collega's die een gezin met kinderen hadden, en grote moeite hadden rond te komen.En naar mijn idee waren dat geen dramatische verhalen.

Sto,ik heb zelf enorm veel geleerd en meegemaakt in de zorg en had die tijd niet willen missen .Maar ok ,ik had geen gezin maar woonde destijds samen en we waren 2-verdieners.

Maar wanneer je kostwinner bent zou ik het echt niemand adviseren.Dat meen ik serieus..helaas.Ik doel dan idd op de hoge werkdruk,de (vaak) grote verantwoordelijkheid en de lage waardering qua salaris die daar naar mijn idee tegenover staat.Ik heb het dan wel over de CAO voor ziekenhuizen.Ik dacht dat bv in de wijkverpleging de salarissen maar ook de werkomstandigheden wel beter zijn.
Hey Lord,don't ask me questions
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook het idee dat het in de ziekenhuizen, verpleeghuizen en gehandicapten zorg het ergst is qua CAO.

Ik werk n og niet zo lang in de zorg maar toch heb ik al aardig wat collega's (op stageplaatsen, bijbaantjes en mijn baan nu) zien vertrekken door een burn out. Ook mijn eigen vader is dat overkomen, die werkt ook als verpleegkundige.

Eigenlijk is het gewoon om te huilen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven