Werk & Studie alle pijlers

Uitdagende job VS Gezin

23-04-2017 11:55 81 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik moet over enige tijd een belangrijke keuze maken en vind het ongelooflijk moeilijk een keuze te maken !

Voor mijn opleiding moet namelijk gekozen worden tussen afstudeerrichtingen, die een invloed hebben op mijn volledige carrière



Keuze 1

- interessante, uitdagende job

- veel verantwoordelijkheid

- veel uren werken (makkelijk 60u/week), altijd laat thuis, niet de mogelijkheid om minder te werken, weinig vrije tijd dus



Keuze 2

- routinewerk, niet uitdagend

- weinig verantwoordelijkheid

- véél verlofdagen, 9-5, veel keuzevrijheid (4/5de is bv. geen probleem)



Constant word ik op en af gesleurd tussen kiezen voor een heel boeiende job (maar veel eindigen in een burn-out door de hoge werkdruk), en tussen een ideale job voor een leuk gezinsleven. Ik heb echter geen idee wat mij het meeste voldoening gaat geven. Het is moeilijk in te leven in hoe het voor mij gaat voelen als ik eenmaal kinderen heb.

Beide jobs zijn goed betaald, al verdient keuze 1 een stuk meer (maar dat is niet van belang voor mij, aangezien ik bij beide geen geldzorgen zal hebben).



Wat zouden jullie doen? Heeft er iemand zelf in zo een situatie gezeten? Hoe veranderde je beeld eenmaal je kinderen had?

Ik weet dat niemand voor mij kan beslissen maar het is leuk om eens meningen te horen en misschien andere invalshoeken waar ik zelf nog niet aan gedacht heb! Voor mij is de twijfel : als ik om 20u thuis kom, ben ik dan blij dat ik een leuke dag heb gehad of ontgoocheld dat ik pas zo laat thuis ben? Helaas zal ik het pas weten als het eenmaal zo ver is ...



EDIT : ik blijf vaag o.w.v. herkenbaarheid, maar het gaat niet om het feit dat je niet voor een baan kiest, in deze sector werkt dat dus helaas wel zo ;) Mijn studie zit er trouwens al bijna op, dus het gaat er ook niet meer om of ik de opleiding haal of niet, dat komt in orde!
60 uur werken is niet 'veel te veel'. Wie dat schrijft, heeft nog nooit een baan gehad waarbij je a) daadwerkelijk 60 uur per week moest werken en b) 'de' baan was.



Ik heb dat dus wel gedaan, een aantal jaren (en ja, ik had er nog een leven naast). Op een gegeven moment wilde ik een gezin en ben ik wat anders gaan zoeken. Ik zou dus absoluut de keuze niet af laten hangen van een 'mogelijk gezin'. Dat zie je dan wel weer.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou absoluut gaan voor dat wat je het leukst vindt nu, en als ik je zo lees is dat optie 1. Je weet niet of je in de toekomst kinderen gaat krijgen, en je weet niet of het in dat vakgebied dan nog steeds zo is. In mijn ervaring is het niet zo zwartwit. Ik heb een vermoeden om welke richting het gaat (en dan ben je bij Lux aan het juiste adres), en ik zie daar ook echt dingen veranderen op dit gebied.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou gaan voor optie 1.

Je bent voornemens dat jullie over drie jaar kinderen gaan proberen te krijgen.



Maar in drie jaar kan veel gebeuren, je relatie strandt, of zit in een dip, je gaat lekker in je carriere en denkt ik plak er nog drie achter aan etc. Leef in het nu.



Toen ik een jaar of 25 was had ik een sterke kinderwens. Daarna werd het iets minder, in de zin van; het moet nu! En nu ben ik erg blij dat ik mijn zoon pas heb gekregen toen ik al ik de 30 was. Want hoe volwassen en wijs ik mezelf ook vond met 25 jaar, klaar voor een kind was ik toen niet. Had gekund natuurlijk, ik had een baan, een appartement, een relatie. Maar sinds mijn 25ste ben ik twee keer van baan en land gewisseld, en getrouwd met een andere man, als degene waar ik toen een relatie mee had.



Maw doe wat je NU het liefste wilt.
Je hebt - zeer uitgebreid - pb terug
Alle reacties Link kopieren
quote:poldervrouw schreef op 23 april 2017 @ 12:29:

Optie 1. Want je weet domweg niet hoe je leven loopt. Je kan wel wat als denken maar zo werkt het leven niet. Ik zou kiezen voor de uitdaging Dit.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
quote:Invisible10 schreef op 23 april 2017 @ 13:04:

60 uur werken is niet 'veel te veel'. Wie dat schrijft, heeft nog nooit een baan gehad waarbij je a) daadwerkelijk 60 uur per week moest werken en b) 'de' baan was.



Ik heb dat dus wel gedaan, een aantal jaren (en ja, ik had er nog een leven naast). Op een gegeven moment wilde ik een gezin en ben ik wat anders gaan zoeken. Ik zou dus absoluut de keuze niet af laten hangen van een 'mogelijk gezin'. Dat zie je dan wel weer.Wat een onzin. Zelfs 24 uur werken in een leuke baan vond ik al veel te veel.
Life is fun. Live it.
Alle reacties Link kopieren
Onzin dat je 60 uur moet werken in een baan. Tenzij je op een booreiland zit of een zeeschip waar je niet af kan, kan je in elk beroep minder werken.
quote:Zebraa schreef op 23 april 2017 @ 14:31:

[...]





Wat een onzin. Zelfs 24 uur werken in een leuke baan vond ik al veel te veel.Oh echt? Dus omdat jij dat vind is wat ik schrijf onzin? 24 uur is echt heel weinig als je geen gezin hebt en blijkbaar heb je dus nog nooit 60 uur per week gewerkt (en dát geeft dus weer dat je geen idee hebt waar je over praat). Maar ieder z'n meug hoor. To stelt een vraag waar ik antwoord op gaf.
Alle reacties Link kopieren
60 uur dat zou voor mij persoonlijk echt een schrikbeeld zijn. Ik bedoel, ik ben echt gek op mijn werk, maar vind 32/week met uitloop naar 42/week echt meer dan genoeg. Als ik meer zou werken hou ik echt te weinig tijd over om nog een leuk privé leven te hebben, en dat vindt ik naast mijn baan ook belangrijk.

En daar gaat het uiteindelijk om, want vind jij nu belangrijk? Een uitdagende baan met veel uren? Heb je weleens werkweken gemaakt van 60 uur? Want ik kan me voorstellen als je dat nooit hebt gedaan dat dat misschien tegenvalt.

En ja ik zou zelf wel rekening houden met wat ik in de toekomst wil. Ik heb een grote kinderwens. Dus vind het nu al belangrijk dat ik een baan heb waarbij het in de toekomst mogelijk is om minder uren te draaien mocht ik kinderen krijgen. Krijg ik geen kinderen, ben ik heel tevreden met mijn huidige baan en huidige uren.
anoniem_288283 wijzigde dit bericht op 23-04-2017 16:16
Reden: Typefout
% gewijzigd
quote:Invisible10 schreef op 23 april 2017 @ 15:58:

[...]



Oh echt? Dus omdat jij dat vind is wat ik schrijf onzin? 24 uur is echt heel weinig als je geen gezin hebt en blijkbaar heb je dus nog nooit 60 uur per week gewerkt (en dát geeft dus weer dat je geen idee hebt waar je over praat). Maar ieder z'n meug hoor. To stelt een vraag waar ik antwoord op gaf.Serieus...?? Je reageert hier pissig als iemand jouw reactie onzin vindt, terwijl je in een ander topic als enige reactie: Onzin geeft op de post van iemand anders?

Alle reacties Link kopieren
quote:Invisible10 schreef op 23 april 2017 @ 15:58:

[...]



Oh echt? Dus omdat jij dat vind is wat ik schrijf onzin? 24 uur is echt heel weinig als je geen gezin hebt en blijkbaar heb je dus nog nooit 60 uur per week gewerkt (en dát geeft dus weer dat je geen idee hebt waar je over praat). Maar ieder z'n meug hoor. To stelt een vraag waar ik antwoord op gaf.Ja, wat jij schrijft is onzin. Ik wil het nog wel een keer herhalen. Jij bent degene die beweert dat iedereen graag 60 uur werkt, maar je mag alleen zeggen dat je dat niet graag wil, als je eerst 60 uur per week gewerkt hebt. Wat een kolder, verdiep je je wel eens in een ander?
Life is fun. Live it.
Waarom denkt men ( en dan voornamelijk vrouwen valt me op) altijd te moeten kiezen tussen een uitdagende baan en een gezin? Wij hebben twee jonge kinderen en beiden een uitdagende, interessante baan van 36 u per week ( soms meer). We vinden de combinatie goed te doen, maar we doen alles 50-50%. We hebben naast het werk voldoende tijd voor de kinderen/ het gezin. Ik zou gaan voor beiden, een uitdagende baan en op den duur een gezin. Succes met de afweging.
Vind het erg zwart wit voorgesteld, er is vast toch ook wel iets uitdagends te vinden in optie 2? 60u/ week een uitdagende job is de eerste jaren erg leuk, maar omenduur wordt het "gewoon een job" en begin je met het ouder worden te snakken naar meer vrije tijd, rust,... al helemaal als er kinderen bijkomen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zebraa schreef op 23 april 2017 @ 14:31:

[...]





Wat een onzin. Zelfs 24 uur werken in een leuke baan vond ik al veel te veel.Maar kan je dan rondkomen van minder dan 24u werken?
quote:MrsQuack schreef op 23 april 2017 @ 17:01:

Waarom denkt men ( en dan voornamelijk vrouwen valt me op) altijd te moeten kiezen tussen een uitdagende baan en een gezin? Wij hebben twee jonge kinderen en beiden een uitdagende, interessante baan van 36 u per week ( soms meer). We vinden de combinatie goed te doen, maar we doen alles 50-50%. We hebben naast het werk voldoende tijd voor de kinderen/ het gezin. Ik zou gaan voor beiden, een uitdagende baan en op den duur een gezin. Succes met de afweging.



Ja zo willen/gaan wij het ook doen idd. Maar er zijn wel een aantal banen in het wereldje van TO die gewoon echt meer kosten dan 36 uur per week. En misschien niet de volle carrière lang, maar dan toch zeker de eerste aantal jaren. En juist die pittigste jaren vallen gelijk met de jaren dat je vruchtbaar bent/jonge kinderen hebt en dat is lastig. En in NL verandert daarin de laatste tijd wel veel hoor, maar dat gaat best langzaam.

En dan is de optie soms wel zo 'zwartwit', behalve dat ze bij dat soort studies helaas niet voorlichten over doorgroeimogelijkheden of nevenactiviteiten die maken dat je toch een heel interessante baan kunt hebben in de minder 'extreme' kanten. Want het is een beetje de houding van de studie en je studiegenoten dat je of de diehard bent, die ervoor gaat en die niets liever wil dan zijn leven wijden aan het Hogere Doel (namelijk het vakgebied), of je bent de b-student, die dus ook de softe kant kiest na afstuderen en altijd de 'tweede keuze' als vak zal hebben, dat wat niet echt de 'core' is.



Dat klinkt natuurlijk belachelijk en dat is het ook. Maar als je jaren niets anders dan dat hoort duurt het soms tot je bewust afstand neemt of zelf op de werkvloer terecht komt voor je kunt zien dat het toch niet zó zwartwit is als je het je had voorgesteld.



Dat is gewoon die stap van student naar werkende die je nog niet hebt gemaakt, dus waarvan je simpelweg nog niet kunt weten hoe het is. En dan wordt er wel vast van je gevraagd om een keuze te maken. Eigenlijk is dat natuurlijk gewoon heel onrealistisch.
Alle reacties Link kopieren
Maar goed, er zijn er ook die er een olympische carrière naast hebben, toch?
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
En blijft dus het feit dat de mannelijke collega's hier gewoon voor gaan. Voor kunnen gaan, mogelijk, vanwege die vruchtbaarheid, maar daarnaast is het kennelijk toch weer de vrouw, die deze keuze moet maken. Jammer. Vooral omdat er nog geen kinderen in het spel zijn en je ook best boven je 30e aan kinderen kunt beginnen. Deed ik zonder carrière ook, gewoon, omdat er niet eerder een man was.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
quote:Dreamer schreef op 23 april 2017 @ 18:21:

En blijft dus het feit dat de mannelijke collega's hier gewoon voor gaan. Voor kunnen gaan, mogelijk, vanwege die vruchtbaarheid, maar daarnaast is het kennelijk toch weer de vrouw, die deze keuze moet maken. Jammer. Vooral omdat er nog geen kinderen in het spel zijn en je ook best boven je 30e aan kinderen kunt beginnen. Deed ik zonder carrière ook, gewoon, omdat er niet eerder een man was.



Zo wil ik het niet stellen

Dit is ook een persoonlijke keuze van mijn kant uit.

Gaat niet om 'opvang van het kind', maar om hoeveel tijd IK er zelf mee zou willen hebben.

Zelfs als mijn vriend niet zou werken, zou ik het voor mezelf nog belangrijk vinden genoeg thuis te vinden voor kind.



En verder inderdaad de grote conclusie : het is moeilijk om te weten hoe het écht gaat zijn als werkende, omdat dat iets heel anders is als student en nu moeilijk te voorspellen is hoe ik dit ga ervaren. Ga ik genieten van het werk zelf, ga ik veel nood hebben aan veel vrije tijd, ... dat ik het zelf niet weet ! Dat maakt het zo lastig.



Gelukkig heb ik nog een stage in het verschiet in keuze 1 en 2 die ongetwijfeld gaat helpen

Toch leuk om hierover, iets dat al lang speelt bij mij, eens meningen te horen !
Alle reacties Link kopieren
Als ik het goed begrijp, kun je nu een 3 jarige opleiding gaan volgen voor de "pittige" baan. Je hebt een kinderwens en wil die over ca 3 jaar gaan vervullen. Je kunt natuurlijk niet alles precies uitstippelen, maar stel dat het qua tijdsplanning inderdaad zo loopt, dan zou het betekenen dat je eerste jaren in het vak precies samenvallen met het stichten van een gezin. Die eerste jaren waarin je je sporen moet verdienen in een nieuw vakgebied en waarin je nog niet kunt varen op ervaring kunnen pittig zijn. Met een 60 urige werkweek zul je vaak buiten kantoortijden moeten werken. De combinatie met jonge kinderen, mogelijk slapeloze nachten etc maakt het natuurlijk zwaarder. Natuurlijk is het niet onmogelijk, maar de vraag is eerder wat je daarvoor moet inleveren, of je dat wil, of je dat trekt, wat je energie-niveau is, noem maar op.

Het zou inderdaad ideaal zijn als je tijdelijk een stapje minder kunt doen als je jonge kinderen hebt, maar waarschijnlijk is dat niet mogelijk (tenminste bij veel gespecialiseerde beroepen is dat vrij lastig).
Alle reacties Link kopieren
Nog niet zo lang geleden was een huisarts of een tandarts die part time werkten nog ondenkbaar.



Tegenwoordig is dat heel gewoon.



Projectleiders en managers zouden ook nie par Time kunnen werken maar ook dat is nu heel gewoon.



Vrachtwagenchauffeurs stonden ook bekend om hun overuren maar ook dat beriep kun je nu part time doen.



In de beroepen waar het nog niet zo gebruikelijk is moeten gewoon eerst een paar mensen opstaandie zeggen ho stop wij doen niet meer mee aan die lange werkweken wij gaan part Time werken.



Dan blijkt het opeens best te kunnen.
Ik zie in het taalgebruik van TO wat hints dat ze Vlaamse is. Daar is het veel minder gebruikelijk dan in Nederland om deeltijd te werken.
Alle reacties Link kopieren
quote:regenworm schreef op 23 april 2017 @ 19:59:

Ik zie in het taalgebruik van TO wat hints dat ze Vlaamse is. Daar is het veel minder gebruikelijk dan in Nederland om deeltijd te werken.



Klopt beide, helaas !

Zou graag evolueren naar NL systeem

Zal helaas nog wel even duren vrees ik
quote:rosaatje12 schreef op 23 april 2017 @ 20:10:

[...]





Klopt beide, helaas !

Zou graag evolueren naar NL systeem

Zal helaas nog wel even duren vrees ikJe kunt ook hier komen wonen en werken hè?
Deeltijd is voor een specialist (i o.) in Nederland ook minimaal 4 dagen = ca 40 uur/w. Voltijd is 46 (of 48?) uur/w.
Het is al een paar keer gezegd: ga NU voor je carrière en de uitdaging. Je weet nooit hoe het leven loopt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven