Werk & Studie alle pijlers

ZZP-topic

13-07-2015 18:45 155 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi dames (en heren),



Het lijkt mij heel fijn om een ZZP-topic te hebben hier op het VIVA forum. Ik werk nu 3,5 jaar als ZZP-er en kom regelmatig voor dingen te staan waar van ik dan denk.. Oké, hoe gaan andere ZZP'ers hier mee om.

Volgens mij zitten er behoorlijk wat ZZP-ers hier, dus heb je zin om mee te kletsen, loop je ergens tegen aan en kan je misschien her en der wel wat tips / hulp gebruiken. Dan lijkt me dit een mooi plekje.



Wie haakt aan?
Alle reacties Link kopieren
Floor, ik heb eerst jarenlang in de richting van mijn studie gewerkt (hoofdzakelijk theatertechniek) en heb een jaar of 3 geleden een switch gemaakt naar koken. Heel iets anders, maar ik rolde er makkelijk in en ben heel tevreden met mijn ommezwaai. En zo nu en dan doe ik ook nog wel een klusje in mijn oude vakgebied, het grote voordeel van freelancen dat dat zomaar kan allemaal



Tja, hoe je aan opdrachten komt, daar is geen succesformule voor. Je hebt een netwerk nodig, en dat netwerk krijg je niet zozeer door te netwerken (in mijn ervaring) maar door te werken. De mensen met wie je werkt raden je weer aan bij anderen en zo gaat het balletje rollen. In die zin kan het best zinnig zijn om in het begin ook minder/niet-betaalde klussen te doen, om maar ervaring op te doen en mensen te leren kennen.

Verder is het ook een kwestie van lef. Zeker met mijn richtingsverandering ben ik in het begin gewoon op bedrijven afgestapt die werkten in de richting waarin ik ook wilde, en ik heb gewoon gevraagd of ze niet iemand konden gebruiken. Aanbieden om een keertje proef te draaien (voor gratis dus) en hop, weer een opdrachtgever erbij.



Een online netwerk kan ook waardevol zijn, ik heb dat niet zo omdat ik me en niet in niches bevindt en erg praktische vakken uitoefen, maar ik kan me voorstellen dat er een community is waar het veel over babygebaren gaat, bijvoorbeeld? Zorg dan dat je in zo'n communicty zo'n beetje de expert wordt, kan je ook wat opleveren.
Alle reacties Link kopieren
Moosey wat grappig die ommezwaai. Echt heel iets anders inderdaad. En ik zal je in m'n achterhoofd houden als theatertechnicus, al weet ik niet waar je woont/werkt maar wij maken 10 theaterproducties per jaar haha. Dus ik ken het wereldje goed. Maar goed, wij werken vooral veel met de theaters hier in de stad, maar staan soms ook op andere locaties. Heel leuk!

En koken, wat heerlijk. Geef je workshops? Of is het meer een cateringbedrijfje? Heb je ook hulp van anderen , stagiaires / zzp'ers of doe je alles alleen?



@Lyss babygebaren wat leuk joh, had er nog nooit over gehoord. Heb het ook even opgezocht.

Hoe kom je nu aan je opdrachtgevers? Schrijf je ze zelf aan? En zijn dit voornamelijk kinderopvangcentra?



Ik ben het met Moosey eens dat een goed netwerk je aan nieuwe opdrachten helpt. Daarnaast laten wij ons veel zien door middel van posters en flyers, we hangen die op overal in de stad. Ook leg ik op veel plaatsen onze visitekaartjes neer. Ik plaats veel in de weekkrantjes en op social media. Veel zien en gezien worden. Met de juiste beeldmateriaal en pakkende teksten en dat op veel verschillende plekken zorgt er voor dat mensen niet om je heen kunnen en je gaan onthouden.



Wat bij ons goed werkt is de mond op mond reclame. Ik geef voornamelijk lessen aan kinderen van 8 tot 14 jaar en aan volwassenen. Als zij enthousiast zijn geven ze dat door aan anderen. Ideaal .



En wat betreft de boekhouding. Doen jullie dit zelf of brengen jullie alles naar de boekhouder?

Ik was nog wel even benieuwd of jullie ervaring hebben met het in termijnen betalen van een aanslag van de belastingdienst? Ik moet rond de 5500 betalen van 2014, en heb dit wel in een apart potje gespaard maar vraag me af of je dit ook in termijnen kan doen. Bijvoorbeeld 5 keer 1100 euro.

Wat denken jullie?
Mond-op-mond-reclame? Pas maar op.
Alle reacties Link kopieren
quote:ikeaverslaafde schreef op 15 juli 2015 @ 10:22:

Mond-op-mond-reclame? Pas maar op.?????
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag ... ndreclame/
Alle reacties Link kopieren
Wel grappig dat hier in het topic al direct mijn probleem aan het woord komt: de meeste mensen weten niet wat babygebaren is. Dat is voor mij nu ook eigenlijk het hoofddoel: babygebaren bekender maken.



@Moosey bedankt voor alle tips . Ik zit al op een hoop community's maar helaas een hoop andere experts met mij... Ik denk inderdaad dat ik maar moet gaan inzetten op de mond-tot-mond reclame, dat heeft tot nu toe de meeste vruchten afgeworpen.



@Floorfaberfan: ik durf het niet met 100% garantie te zeggen (kan voor je informeren bij mijn vriend straks), maar ik weet dat je als particulier in termijnen kan betalen, en dat je als ondernemer uitstel kan aanvragen. Dus best kans dat er een mogelijk is om in termijnen te betalen als ondernemer.



Ik doe mijn boekhouding deels zelf en waar ik niet uit komt helpt mijn vriend, is voor hem zijn werkgebied . (O en hij is nog op zoek naar klanten, dus mocht iemand een boekhoud/administratiekantoor nodig hebben mag je altijd een pb sturen ).
Alle reacties Link kopieren
@floorfaberfan, heb het even voor je nagevraagd. Er van uitgaande dat het geen voorlopige aanslag is, maar een definitieve: Hij acht de kans klein dat ze met betaling in termijnen akkoord gaan, vooral omdat je het in principe wel kunt betalen. En als ze akkoord gaan, heb je kans dat ze het bedrag verhogen met een boete. Maar nooit geschoten is altijd mis, dus hij zegt dat je het beste gewoon kan bellen met een belastingkantoor bij jou in de buurt om daar de vraag voor te leggen.



Een voorlopige aanslag kan je trouwens wel in termijnen betalen, dus als je volgend jaar in termijnen wil betalen kan je voor 2015 een voorlopige aanslag aanvragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:ikeaverslaafde schreef op 15 juli 2015 @ 10:28:

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag ... ame/Hahaha oh ja natuurlijk!
Alle reacties Link kopieren
@Lyssss dankjewel voor je reactie! Het zal gaan om een voorlopige aanslag. Die ontvang ik in augustus. Ik ga dan proberen om de betaling in termijnen aan te vragen. Vind ik zelf prettiger dan merk je het niet zo ;).
Alle reacties Link kopieren
Voor een voorlopige aanslag zou dat inderdaad geen probleem moeten zijn! Ik hou zelf ook altijd zat achter de hand, maar in termijnen betalen heeft inderdaad ook altijd mijn voorkeur.
Alle reacties Link kopieren
@lyssss: De onderwerpen zijn heel uiteenlopend! Ligt er ook aan wat voor bedrijf mij benaderd



@floorfaberfan: Ik ben ZZP'er geworden omdat ik geen passend werk kon vinden (wajonger). Voor mij is dit ideaal omdat ik kan werken wanneer ik het aankan en zo op deze manier mijn werk zelf kan verdelen. Of het nu 's ochtends of 's avonds is.
Blog: writtenbyelaine.wordpress.com
Alle reacties Link kopieren
Leuk! Maar kan je er echt goed van leven? Lijkt me best wel een moeilijk gebied omdat er ook veel concurrentie is toch?
Hoihoi,



Ik doe mee. Ik ben architect en als zzp’er werkzaam in de restauratie van erfgoed.

Momenteel werk ik in een verkapt dienstverband bij een architectenbureau (in België) waar alleen maar zelfstandige architecten en interieurarchitecten werken. Daarnaast heb ik mijn eigen opdrachten.Ik doe dit nu nog maar 1,5 jaar ondanks de lage vergoedingen in het begin bevalt het wel.



Toch is het best lastig. Vooral het zoeken naar eigen opdrachten is soms frustrerend.

Dus ik volg graag de tips en trics van de meer ervaren zzp’er.



Mijn vriend is ook zelfstandig maar werkt wel 24u ‘freelance’ voor een bedrijf met daarnaast zijn eigen klanten.
Alle reacties Link kopieren
quote:floorfaberfan schreef op 15 juli 2015 @ 19:17:

Leuk! Maar kan je er echt goed van leven? Lijkt me best wel een moeilijk gebied omdat er ook veel concurrentie is toch?Op het gebied van bloggen heb ik in mijn omgeving geen enkele concurrentie. Ik kan er nu nog niet van leven. Maar ik krijg dan ook mijn uitkering aanvullend op mijn inkomen.
Blog: writtenbyelaine.wordpress.com
Mag ik ook aanhaken? Ben zelf geen zzp'er maar vriend was dit wel. Vorig jaar begonnen, dit jaar overgegaan naar een BV samen met een partner. Het loopt goed, vriend is erg positief. Maar ik blijf realistisch en houd beide voeten aan de grond bij wijze van spreke.



Ook hij is veel van huis weg, vind ik zelf niet zo erg, wel voor onze kinderen..



Edit: ik doe de administratie en de BTW aangiften, de bedoeling is dat ik ook het jaardossier voorbereid, en uiteindelijk doet de accountant de eindcontrole en jaaraangiften. Het is soms lastig te combineren met mijn eigen werk, huishouden en kinderen...
Alle reacties Link kopieren
@Dahlia oké en is het de bedoeling dat je over een tijdje wel helemaal je eigen inkomsten hebt en geen uitkering meer? Of hoe zit dat precies?



Welkom Mystic en annepannetjuh , mooie sector lijkt me dat @anne. Hoe lang doe je dat al? Ik zou niet weten hoe je in die business aan opdrachten komt. Leuk dat je aanhaakt!

En Mystic wat knap dat ze binnen een jaar een BV zijn geworden. Wat doen ze precies?

En wat voor werk doe jij?
@ floorfaberfan; ja erg knap, vond ik ook! Bedrijf gespecialiseerd in alles wat met elektrotechniek te maken heeft. Administratie is mijn vakgebied vandaar ik deze taak op me heb genomen.
Alle reacties Link kopieren
@floorfaberfan: Niet per se de bedoeling, maar zou ik wel willen. Is alleen waarschijnlijk voor mij niet haalbaar door mijn beperking. Het is wel een goede bezigheid en kom zo toch een beetje onder de mensen etc.
Blog: writtenbyelaine.wordpress.com
Alle reacties Link kopieren
Doen jullie veel aan koude of vooral warme acquisitie? En hoe pakken jullie dit aan? Als je net start lijkt het mij lastig om vanuit je netwerk aan voldoende opdrachten te komen.
Ik doe al jaren uitsluitend aan passieve acquisitie
Alle reacties Link kopieren
quote:Stephanie_V schreef op 20 juli 2015 @ 15:56:

Doen jullie veel aan koude of vooral warme acquisitie? En hoe pakken jullie dit aan? Als je net start lijkt het mij lastig om vanuit je netwerk aan voldoende opdrachten te komen.Ik gebruik beiden, maar de warme aquisitie werkt een stuk beter merk ik
Blog: writtenbyelaine.wordpress.com
Alle reacties Link kopieren
Goed idee, zo'n topic!



Hier ook een ZZP'er. Eigenlijk een soort van gedwongen: contracten zijn er niet tot nauwelijks in mijn sector. Ik ben tekstschrijver. Ik heb de mazzel gehad en een mooie opdracht aan de haak geslagen bij een overheidsinstelling. Een langdurige opdracht. We zijn nu een jaar onderweg en nu komt er een eind aan, maar ik kan blijven hangen voor andere opdrachten. Ook heb ik meer dan voldoende werk bij de regionale krant in de regio (vaste rubrieken) en ook dat is doorlopend.



Ik vind het vooral moeilijk om nee te zeggen. Je kan aan het werk blijven. Hier gaat dan ook regelmatig de laptop in de avond op schoot om nog even te werken. Ik probeer mijn laptop soms wel echt uit te zetten, maar dat is moeilijk. Ook omdat ik mijn werk zo leuk vind. Ik ga binnenkort ook op vakantie en dan moet ik ook vooruit werken; mijn vaste rubrieken moeten dan klaar staan. Drukke boel dus!



Leuk om te horen wat iedereen doet! Babygebaren ken ik wel uit mijn werkveld. Leuk!
Alle reacties Link kopieren
Welkom Zappie! Leuk dat je er bent. Het is nog een beetje stil hier merk ik.

Ik ben net terug van een heerlijke vakantie en vandaag weer begonnen met werken.



Wat fijn dat je een langdurige opdracht hebt Zappie. Wat voor teksten schrijf je? Zelf ben ik ook tekstschrijver maar dan toneelstukken en musicals.



Het aan het werk blijven kent menig ZZP'er denk ik. Ik werk ook vaak door in de avonden en in het weekend. Maar kan op vakantie ook echt 10 dagen zonder laptop of schrift doorbrengen. Heerlijk! Dus m'n hoofd is nu helemaal leeg en nu kan ik er weer tegenaan.



Bij mij is het nu dus een beetje komkommertijd. Vanaf volgende week beginnen de eerste projecten weer en verder heb ik het gedurende het schooljaar gewoon kei druk.
Wij (ik spreek even over het bedrijf van vriend als "wij", typt makkelijker) doen voornamelijk aan warme acquisitie. Mijn vriend heeft vanuit zijn loondienst-carrière veel contacten opgedaan, die hem nu benaderen. Ook de vennoot heeft een behoorlijk netwerk opgebouwd, waardoor er daaruit ook veel vraag is.
Alle reacties Link kopieren
Hallo



Dit is mijn eerst bericht hier op viva. Ik weet nog niet helemaal hoe het allemaal werkt maar ik las dit topic en bedacht me dat ik hier kon aanhaken.



Ik werk als zzp-er in de zorg en dan de kraamzorg.

Dit heb ik 9 jaar voor bedrijven gedaan maar sinds dit jaar ook mijn "eigen gezinnen" erg spannend maar zeker heel leuk.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven