Situatie Midden-Oosten III

17-04-2024 18:57 1725 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Op 7 oktober 2023 pleegde Hamas een gruwelijke terroristische aanslag op de staat Israël. Hierbij kwamen vele onschuldige burgers om, inclusief jongeren van een festival. Zijn er burgers gegijzeld waarvan het lot nog steeds onduidelijk is. Zijn er gruwelijke daden gepleegd.

Dit was een aanzet tot een tegenreactie van Israël waarbij vele burgers aan Palestijnse kant slachtoffer zijn geworden.

De toekomst is nog onduidelijk.

In dit topic kunnen jullie deze aanslag en diens gevolgen bespreken.

Wel heeft het topic een aantal (strenge) regels om hier mee te mogen schrijven.
Dit is mijn uitspraak en daarmee zult u het moeten doen. (Mr. Visser) (Blijfgewoonbianca)

Bij vragen over beleidskeuzes kun je terecht op het 'vraag het de mods' topic.
Alle reacties Link kopieren Quote
Verder slaat je lijstje kant nog wal. Als je die richting opgaat,wil haak ik af. Heel jammer want lady las ik erg graag. Genuanceerd, niet altijd eens, maar duidelijkheid
Alle reacties Link kopieren Quote
Sorry, ik heb je posts echt meerdere keren gelezen om er uit te kunnen begrijpen wat je nu eigenlijk bedoelt en wil zeggen en hoe je reactie zich verhoudt tot mijn laatste posts maar ik kan er eerlijk gezegd echt geen chocola van maken.

Dus dan slaat het van beide kanten maar kant noch wal denk ik.
The most exciting, challenging and significant relationship is the one with yourself. And if you can find someone to love the you you love that’s fabulous
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat de conclusie is dat wij elkaar oprecht niet snappen. Ik kon,kan heel veel met je post en. Met sommige niets en dat kan. Ik laat het bezinken en lees mijn post nog eens terug als je wil. Ik denk dat je het best snapt
Alle reacties Link kopieren Quote
Gaan we er nu vanuit dat eerwraak geen Moslim ding is, omdat fervent Twitteraar (om die reden heeft ze een column gekregen) Emine Ugur dat zegt?

Lale Gül zegt in háár column iets anders. En nu? Niet dat het mij wat uitmaakt. Ik wil hier geen discussie over aan zwengelen, maar alleen een andere bron dan die van Emine laten zien.
Ik ben net als Carrie wat dat betreft. Ik vind het ouderwets, primitief en zelf voeg ik daar graag nog 'achterlijk' aan toe, als je dochters verantwoordelijk houdt voor het hoog houden van de familie-eer.

https://www.parool.nl/columns-opinie/ac ... ~b68afdca/
Alle reacties Link kopieren Quote
meisje22 schreef:
18-06-2024 05:54
Gaan we er nu vanuit dat eerwraak geen Moslim ding is, omdat fervent Twitteraar (om die reden heeft ze een column gekregen) Emine Ugur dat zegt?

Lale Gül zegt in háár column iets anders. En nu? Niet dat het mij wat uitmaakt. Ik wil hier geen discussie over aan zwengelen, maar alleen een andere bron dan die van Emine laten zien.
Ik ben net als Carrie wat dat betreft. Ik vind het ouderwets, primitief en zelf voeg ik daar graag nog 'achterlijk' aan toe, als je dochters verantwoordelijk houdt voor het hoog houden van de familie-eer.

https://www.parool.nl/columns-opinie/ac ... ~b68afdca/
Vanuit mijn werk weet ik dat het onder bepaalde groepen voorkomt, zij waren toevallig wel allemaal islamitisch, maar niet bij alle islamitische groepen kwam het voor.

Hopelijk snap je wat ik bedoel.

Geen idee overigens of eerwraak in de Koran voorkomt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik snap zeker wat je zegt. Het ging mij puur om dat er niet gezegd kan worden dat het niet zo is, omdat één iemand het zegt. Net zoals dat je niet kan zeggen dat het wél voorkomt, omdat een andere bron dat zegt.
Alle reacties Link kopieren Quote
IDF update: smokkeltunnels gevonden/ hoe verloopt het gevecht op de grond.

https://youtu.be/m8vFhTSRGio?feature=shared
Alle reacties Link kopieren Quote
Mooi artikel in Trouw vandaag: https://www.trouw.nl/verdieping/traumap ... ~bda614e3/

Traumapsychiater Berthold Gersons: ‘Israëli’s en Gazanen hebben een lange voorgeschiedenis van angst en onveiligheid’
Emeritus hoogleraar psychiatrie Berthold Gersons schreef een boek over traumaverwerking na grote rampen in Nederland. In Israël en Gaza ziet hij vergelijkbare processen.

( Ik geef het gedeelte over Israël-Gaza weer):

Als u door de bril van trauma-expert kijkt naar Gaza en Israël, wat ziet u dan?

“Ik zie vooral twee volken die al jarenlang in angst leven voor elkaar. Waarvan de leiders niet in staat zijn hun inwoners veiligheid te bieden en vaak misbruik maken van die angst. Daar zijn beide bevolkingen het slachtoffer van. De angst is op dit moment aan beide kanten enorm uitvergroot. Het transgenerationele trauma is immens. Mensen zijn zo gewend aan dreiging dat het lijkt of ze niet meer zonder kunnen. Ik zie de oorlog van nu als een verstikkende botsing waarin de moraliteit gigantisch geschaad wordt. Eerst door de aanval van Hamas en daarna door de verwoestende reactie van Israël.”

Er zijn ook verschillen. Israël heeft meer macht, daar gaat het dagelijks leven voor een belangrijk deel door. In Gaza is de schaal van verwoesting vele malen groter en praktisch iedereen getroffen.

“Dat klopt, maar ik denk dat je van Israël een iets te rooskleurig beeld schetst. Het aantal Israëlische vluchtelingen uit het noorden en zuiden is groot en er zijn nog steeds raketaanvallen. Hamas weet dat door de gijzelaars vast te houden, Israël doorgaat en daardoor heel bewust zijn bevolking opoffert. Ik denk dat mensen in Gaza enorm verlangen naar een einde. Je weet dat het uiteindelijk gaat stoppen, maar leef je dan nog? En kun je dan beginnen met iets van opbouw?”

Ooit interviewde ik een psychiater in Gaza. Hij zei dat de kinderen van de Eerste Intifada, die hadden gezien dat hun vaders hen niet konden beschermen, uitgroeiden tot de daders van de Tweede Intifada. Worden de kinderen van nu de strijders van morgen?

“Ik ben voorzichtig met zulke logica omdat deze kinderen, als ze volwassen worden, ook kunnen beseffen dat geweld niets oplost. Op de Westelijke Jordaanoever klinken stemmen van een nieuwe generatie jongeren die vinden dat de vicieuze cirkel doorbroken moet worden. In Israël en de Palestijnse gebieden zijn talloze groepen die dat met elkaar proberen, maar die verdwijnen vaak in het grote geheel. Het probleem is vooral: hoe kunnen de inwoners geloven dat ze zonder geweld veilig zijn? Niemand daar is ooit zonder een gevoel van dreiging geweest. Zowel de Israëli als de Gazanen hebben een lange voorgeschiedenis van angst en onveiligheid. Wij kunnen ons niet voorstellen hoe dat is.”

Wanneer komt wraak in het spel?

“Het kapotmaken van de ander is een overwinning op de eigen doodsangst. Om schuldgevoel tegen te gaan, rechtvaardigen beide partijen hun acties, maar wraak schaadt niet alleen de getroffenen, maar ook de uitoefenaars ervan. Dat heet het morele trauma. Mensen worden wat ze nooit hadden willen zijn: daders. Ik hoopte dat Israël na 7 oktober een pauze zou inlassen. De wereld was gechoqueerd, maar die shock kon niet indalen. Het Israëlische trauma, het voortdurend moeten leven in angst, leidde ertoe dat het land direct terugsloeg. Daardoor hebben de acties van Israël de aanval van Hamas overschaduwd. De aandacht verschoof van de gijzelaars en de vermoorde jongeren op het festival naar de duizenden slachtoffers in Gaza.”

Hoe lang duurt het herstel van een beschadigde gemeenschap?

“Dat kost generaties. Dat proces vertoont parallellen met een individuele traumabehandeling. Het onderdrukken van emoties is noodzakelijk in de eerste fase, omdat je je leven weer moet opbouwen. Als de angst langzamerhand afneemt en het gevoel van veiligheid zich herstelt, zal het verdriet doorbreken. Dan ontstaat er ook ruimte voor boosheid en voor de schuldvraag. Maar daarna ben je nog niet klaar. Want wat heeft de oorlog met je zelfbeeld en je wereldbeeld gedaan? Daartoe moet je je opnieuw verhouden. En langzaam ontstaat er dan een nieuw perspectief.”

Wat zou u willen zeggen tegen mensen hier, die murw worden van die constante stroom aan beelden van verwoesting en geweld?

“Ons geheugen voor gevaar is heel precies, heel gedetailleerd. Ons brein hecht meer waarde aan gevaar dan aan prettige dingen. De beelden uit Gaza roepen ons medeleven op en appelleren aan de behoefte om iets voor de mensen daar te doen, te protesteren. Maar de beelden van de situatie in Oekraïne zijn bedreigender voor ons, omdat die oorlog zich naar hier zou kunnen verplaatsen. Onze angst overschaduwt dan het mededogen. Onlangs woonde ik een congres bij, georganiseerd door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. Daar kwam aan de orde dat men zich in de Scandinavische landen op oorlog aan het voorbereiden is. Ik ken mensen in Litouwen van wie de auto altijd vol benzine zit en die vluchttassen klaar hebben staan. In Nederland zijn we daar niet mee bezig. Het besef dat dat naïef is, begint nu langzaam in te dalen.”

Is er een relatie tussen uw Joodse achtergrond en uw specialisatie als traumapsychiater?

“Ik kom uit een familie waarvan het grootste deel is omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mijn ouders overleefden door onder te duiken. Thuis was de oorlog nauwelijks een onderwerp van gesprek, maar hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat die toch een grote rol speelt in mijn leven. Ik zette me in de jaren zeventig in om de omstandigheden van chronisch psychiatrische patiënten te verbeteren. Ik ontwikkelde een blauwdruk voor crisisinterventie aan huis, zodat mensen niet opgenomen hoefden te worden. Een Amerikaanse collega zei mij: ‘Je wil nog steeds concentratiekampen sluiten’. Een psychoanalyticus natuurlijk, maar het was wel een moment waarop ik me realiseerde dat het niet alleen maar toeval is, dat ik zoveel met trauma bezig ben geweest. Ik hoopte dat de wereld wat veiliger zou worden. Die hoop wordt de laatste tijd erg aangetast moet ik zeggen.”

Hoe heeft veertig jaar werken als trauma-expert uw mensbeeld beïnvloed?

“Ik denk toch wel positief. In al die behandelingen ben ik geraakt door het menselijke, het integere, wat iedereen in diepste zin heeft. Ook na verschrikkelijke gebeurtenissen. Ik heb wel eens het gevoel dat sommige traumatherapeuten hun patiënten tekortdoen, door ze vooral te zien als slachtoffers. Ik heb ook heel veel mensen zien groeien na een trauma.”

Berthold Gersons, Als een ramp ons raakt; ervaringen en lessen van een trauma-expert. Balans, 2024.

Berthold Gersons (1945) is emeritus hoogleraar psychiatrie en een internationaal erkend trauma- en rampenexpert. Hij ontwikkelde de Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS en richtte het Kenniscentrum Impact van Rampen en Crisis op.
anna75 wijzigde dit bericht op 18-06-2024 09:11
Reden: Leesbaar weergeven artikel
30.13% gewijzigd
Dag is nooit zo nat of zun schient aaltied wat.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bronnen uit Gaza: Hamas-agenten vermoordden een activist van de Vereniging voor de Bescherming van Vrouwen- en Kinderrechten nadat hij verschillende foto's had gemaakt in het gebied van Bani Sahila in het oosten van Khan Yunis.

Volgens deze bronnen werd Abd Elaziz Bracha, lid van de Aisha Association for the Protection of Women and Children (een NGO die blijkbaar buitenlandse financiering heeft) en leraar Engels van beroep, door Hamas-agenten ontvoerd naar een van de scholen in Khan Yunis. , waar hij werd doodgeslagen.
Bracha kwam met zijn familieleden om tijdens de vakantie familieleden van Bnei Sahila te bezoeken en blijkbaar waren de foto's die hij in het gebied maakte de katalysator voor zijn ontvoering en moord door Hamas-agenten.
Zijn familieleden noemen hem 'Shahid'/ 'martelaar', een bijnaam die is gereserveerd voor degenen die zijn omgekomen bij militaire actie (ter vergelijking: Israëlische Arabieren noemen degenen die zijn omgekomen bij misdaden in de Arabische samenleving in Israël niet 'martelaar'. ).
Alle reacties Link kopieren Quote
Dank je wel, Anna75, voor het delen. Ik voel heel veel bij wat in dat artikel gezegd wordt. Ook over trauma in het algemeen.
Volgens mij zit er veel waars in.
What would Patsy do?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ladyday21 schreef:
18-06-2024 11:39
Dank je wel, Anna75, voor het delen. Ik voel heel veel bij wat in dat artikel gezegd wordt. Ook over trauma in het algemeen.
Volgens mij zit er veel waars in.
+ 1
Het lezen en herlezen waard en idd voelen...
Mijn Kind, 3 jaar, zei het ooit heel treffend, "oma Ruth heeft een potje verdriet, wat wij altijd moeten vullen".
Ruth, gastouder en meer in ons gezin, had Ravensbrück overleefd.
Alles sal reg kom
Alle reacties Link kopieren Quote
Arena90 schreef:
18-06-2024 07:21
Vanuit mijn werk weet ik dat het onder bepaalde groepen voorkomt, zij waren toevallig wel allemaal islamitisch, maar niet bij alle islamitische groepen kwam het voor.

Hopelijk snap je wat ik bedoel.

Geen idee overigens of eerwraak in de Koran voorkomt.
Omdat er zo lekker selectief gequote wordt uit de column van Emine Ugur uit Trouw hier nog even een klein stukje (en dat is dan hoop ik het laatste wat we in dit topic over eerwraak zeggen):

Onder mijn bericht verzamelden zich honderden boze mensen, die mij kwamen vertellen dat het voornamelijk door moslims wordt uitgevoerd, wat ik niet ontken, en dat het een walgelijk gebruik is, wat ik onderschrijf.

Mooi van de Islam, maar toch jammer van de uitvoerders.
Alle reacties Link kopieren Quote
Die meneer Gersons richt zich op trauma, maar er spelen meer factoren mee. Nogal belangrijke factoren. Desalniettemin een welwillende poging om een stukje menselijkheid te benadrukken.

Zonnebrillie, wat een naar voorval noem je.
Alle reacties Link kopieren Quote
WilmaVr schreef:
16-06-2024 22:35
Het IDF wil hulp enigszins mogelijk maken. De regering wil zelfs dat niet en wil zo veel mogelijk humanitaire hulp aan de Palestijnen blokkere.
Je maakt een gedachtesprong die afwijkt van wat er aan de hand was.

Je zegt dat "het IDF voedselhulp enigszins mogelijk wil maken en de regering zelfs dat niet wil en zoveel mogelijk humanitaire hulp wil blokkeren".

Nou nee. Het IDF wilde gevechtspauzes rond Rafah inlassen zodat de al bestaande voedselhulp BETER kon verlopen. Netanyahu was in eerste instantie bang dat daarmee de strijd in Rafah tegen Hamas zou stoppen. Inmiddels zijn die gevechtspauzes inderdaad van kracht gegaan.

Het ging er dus niet om, zoals jij suggereert, dat er bezwaar werd gemaakt tegen het verstrekken van voedselhulp. Of dat die voedselhulp er nog niet was. Het IDF heeft geconstateerd dat gevechtspauzes die hulp vergemakkelijken en daarnaar gehandeld. Een positief punt dus.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier gaat het ook over de voedselhulp. Kort debat. Mensen laten uitspreken is zooo achterhaald.

https://youtu.be/8_DHOVP9qWQ?feature=shared

Israël Citizens Spokesperson over de hulp die Gaza binnenkomt.

https://youtu.be/tzVVLXsLr9c?feature=shared

Hamas steelt voedselhulp. Ik denk dat sommige Gazanen inderdaad omkomen van de honger. Omdat het voedsel ze niet bereikt, niet omdat Israël geen voedsel toelaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
Blomke schreef:
19-06-2024 08:24
Je maakt een gedachtesprong die afwijkt van wat er aan de hand was.

Je zegt dat "het IDF voedselhulp enigszins mogelijk wil maken en de regering zelfs dat niet wil en zoveel mogelijk humanitaire hulp wil blokkeren".

Nou nee. Het IDF wilde gevechtspauzes rond Rafah inlassen zodat de al bestaande voedselhulp BETER kon verlopen. Netanyahu was in eerste instantie bang dat daarmee de strijd in Rafah tegen Hamas zou stoppen. Inmiddels zijn die gevechtspauzes inderdaad van kracht gegaan.

Het ging er dus niet om, zoals jij suggereert, dat er bezwaar werd gemaakt tegen het verstrekken van voedselhulp. Of dat die voedselhulp er nog niet was. Het IDF heeft geconstateerd dat gevechtspauzes die hulp vergemakkelijken en daarnaar gehandeld. Een positief punt dus.
Ik heb de artikelen nagelezen. Ik had het verkeerd geïnterpreteerd, je hebt inderdaad gelijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ladyday21 schreef:
18-06-2024 11:39
Dank je wel, Anna75, voor het delen. Ik voel heel veel bij wat in dat artikel gezegd wordt. Ook over trauma in het algemeen.
Volgens mij zit er veel waars in.
Mijn piepkleine bedankje om jou te bedanken voor het zo zorgvuldig, zo wikkend en wegend delen van je wat je denkt, wat je voelt en de tegenstrijdigheid die je daarin ervaart.

@ Sharing: het is zo oneerlijk en tegelijkertijd zo bepalend waar je wiegje staat. Dat weet jij als geen ander over te brengen :) .
Dag is nooit zo nat of zun schient aaltied wat.
Alle reacties Link kopieren Quote
Blomke schreef:
19-06-2024 07:07
Die meneer Gersons richt zich op trauma, maar er spelen meer factoren mee. Nogal belangrijke factoren. Desalniettemin een welwillende poging om een stukje menselijkheid te benadrukken.

Zonnebrillie, wat een naar voorval noem je.
Eh ja, hij is psychiater en houdt zich bij zijn vakgebied.
Dag is nooit zo nat of zun schient aaltied wat.
Alle reacties Link kopieren Quote
Anna75 schreef:
19-06-2024 12:31
Mijn piepkleine bedankje om jou te bedanken voor het zo zorgvuldig, zo wikkend en wegend delen van je wat je denkt, wat je voelt en de tegenstrijdigheid die je daarin ervaart.

@ Sharing: het is zo oneerlijk en tegelijkertijd zo bepalend waar je wiegje staat. Dat weet jij als geen ander over te brengen :) .
Da’s lief, Anna :heart:
What would Patsy do?
Alle reacties Link kopieren Quote
Het Israëlische leger heeft mogelijk herhaaldelijk het oorlogsrecht geschonden en is er tijdens hun militaire campagne in de Gazastrook niet in geslaagd onderscheid te maken tussen burgers en strijders. Dat meldt het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties woensdag.

In een rapport waarin zes Israëlische aanvallen worden beoordeeld die een groot aantal slachtoffers en vernietiging van infrastructuur veroorzaakten, zei het VN-Mensenrechtenbureau dat Israëlische strijdkrachten 'mogelijk systematisch de principes van onderscheid, proportionaliteit en voorzorgsmaatregelen bij aanvallen hebben geschonden.'

,,De eis om manieren van oorlogvoering te selecteren die schade aan burgers vermijden of op zijn minst tot een minimum beperken, lijkt consequent te zijn geschonden tijdens de Israëlische bombardementencampagne”, aldus Volker Turk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN.

Belangrijk om dit echt grondig te onderzoeken en de schuldigen - uiteraard ook aan de kant van Hamas - voor het gerecht te brengen. Dit kan niet ongestraft blijven.
Alle reacties Link kopieren Quote
EHV1981 schreef:
19-06-2024 14:08
Het Israëlische leger heeft mogelijk herhaaldelijk het oorlogsrecht geschonden en is er tijdens hun militaire campagne in de Gazastrook niet in geslaagd onderscheid te maken tussen burgers en strijders. Dat meldt het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties woensdag.

Dat geloof ik best. Hamas strijders vechten veelal in burger kleding.
Alle reacties Link kopieren Quote
Arena90 schreef:
19-06-2024 14:28
Dat geloof ik best. Hamas strijders vechten veelal in burger kleding.
En ze verkleden zich als uitgehongerde vrouwen en kinderen.

Maar je zou ze misschien alsnog kunnen herkennen aan hun omvang door het inpikken van ál dat voedsel dat binnen wordt gelaten en zeker niet in vrachtladingen buiten de grens staat te wachten.
Dag is nooit zo nat of zun schient aaltied wat.
Alle reacties Link kopieren Quote
EHV1981 schreef:
19-06-2024 14:08


Belangrijk om dit echt grondig te onderzoeken en de schuldigen - uiteraard ook aan de kant van Hamas - voor het gerecht te brengen. Dit kan niet ongestraft blijven.
Ben ik helemaal met je eens.
Alle reacties Link kopieren Quote
In een speech heeft Nasrallah laten weten ook Cyprus te willen aanvallen.


Cyprus heeft daarop sterk en krachtig gereageerd;

There will be a reaction!
I suggest to Hezbollah not to threaten us, we will know how to respond!
Our relationship with Israel is strong.

Hopelijk wordt dan de bunker van Nasrallah geraakt eindelijk
Get on, boogie, turnin' me on
(Shine up, shine up) - Doris D And the Pins
Alle reacties Link kopieren Quote
Nou hopelijk wordt er niks geraakt. Ik vind het een heel eng idee als de regering Israël een. 2 fronten oorlog zou. Starten. Laat staan 3 voudig. Je weet pas wat je over je afroept als het daar is. Interventies zijn nu op zijn plek. Deze chaos duurt al veel te. Lang

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven