Eten
alle pijlers
Rijstsoort voor in nasi
dinsdag 7 september 2010 10:55
Dit weekend heb ik een nieuw Indonesisch kookboek gekocht met daarin heerlijke recepten. Eentje ervan heb ik gisteren gemaakt, kip in pittige saus met nasi. Nasi heb ik wel eerder gemaakt maar meestal met boemboes en dart lukte altijd wel.
Deze was maar half-half gelukt. Ik moest koude gekookte pandanrijst gebruiken en die was een beetje plakkerig terwijl nasirijst droog moet zijn vind ik. Tijdens het opbakken van de rijst met de andere ingrediënten bleef het dus een beetje een plakkerige boel. Misschien heb ik eea te lang/kort gekookt maar zelf denk ik dat andere rijstsoorten beter geschikt zijn voor nasi. Welke gebruiken jullie meestal?
Deze was maar half-half gelukt. Ik moest koude gekookte pandanrijst gebruiken en die was een beetje plakkerig terwijl nasirijst droog moet zijn vind ik. Tijdens het opbakken van de rijst met de andere ingrediënten bleef het dus een beetje een plakkerige boel. Misschien heb ik eea te lang/kort gekookt maar zelf denk ik dat andere rijstsoorten beter geschikt zijn voor nasi. Welke gebruiken jullie meestal?
dinsdag 7 september 2010 11:03
Ik denk dat je echte indonesische rijst van een toko moet kopen.
Ik vind veel soorten rijst ook niet lekker dus aan mij heb je niets. Ik vind gele of rode rijst (afhankelijk van het recept) lekker. Maar als je het authentiek wilt houden zou ik naar een toko gaan en goed vragen hoe je het moet bereiden.
Ik vind veel soorten rijst ook niet lekker dus aan mij heb je niets. Ik vind gele of rode rijst (afhankelijk van het recept) lekker. Maar als je het authentiek wilt houden zou ik naar een toko gaan en goed vragen hoe je het moet bereiden.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
dinsdag 7 september 2010 11:06
dinsdag 7 september 2010 11:22
dinsdag 7 september 2010 12:18
Ik maak mijn nasi trouwens zo : 2 eieren los kloppen, ketoembar,laos,djahe,uitje er doorheen knoflook, flinke lepel sambal en een flinke lepel trassi.. Dit mengsel in de wok en de rijst erbij en dan ff paar keer om scheppen.. Vuur uit en dan ff een uurtje laten in "drogen" dan opnieuw verwarmen en klaar is je nasi (goreng)
dinsdag 7 september 2010 12:19
dinsdag 7 september 2010 12:51
quote:dms08 schreef op 07 september 2010 @ 12:18:
Ik maak mijn nasi trouwens zo : 2 eieren los kloppen, ketoembar,laos,djahe,uitje er doorheen knoflook, flinke lepel sambal en een flinke lepel trassi.. Dit mengsel in de wok en de rijst erbij en dan ff paar keer om scheppen.. Vuur uit en dan ff een uurtje laten in "drogen" dan opnieuw verwarmen en klaar is je nasi (goreng)Dit ga ik eens proberen! Klinkt goed!
Ik maak mijn nasi trouwens zo : 2 eieren los kloppen, ketoembar,laos,djahe,uitje er doorheen knoflook, flinke lepel sambal en een flinke lepel trassi.. Dit mengsel in de wok en de rijst erbij en dan ff paar keer om scheppen.. Vuur uit en dan ff een uurtje laten in "drogen" dan opnieuw verwarmen en klaar is je nasi (goreng)Dit ga ik eens proberen! Klinkt goed!
dinsdag 7 september 2010 13:02
Rijst is het lekkerst en het luchtigst als je het stoomt.
Ik heb een stoommand bij m,n pannen en doe dat erg veel.
Je kookt de rijst eerst een minuut in het kokende water en dan doe je de rijst in de stoommand.
Lekker laten stomen en af en toe met een vork even doorroeren. en dan merk vanzelf wanneer die klaar is.
Dit is de Jamie Oliver manier.
Hier werkt dat altijd.
Ik heb een stoommand bij m,n pannen en doe dat erg veel.
Je kookt de rijst eerst een minuut in het kokende water en dan doe je de rijst in de stoommand.
Lekker laten stomen en af en toe met een vork even doorroeren. en dan merk vanzelf wanneer die klaar is.
Dit is de Jamie Oliver manier.
Hier werkt dat altijd.
dinsdag 7 september 2010 13:58
De nasi goreng van mijn Indonesische oma was ook altijd wat plakkeriger (is dat goed Nederlands?) dan de meeste mensen in NL gewend zijn. Die losse korrel van de welbekende toverrijst werd door mijn Indonesische oma/familie altijd "Hollandse rijst" genoemd en nasi uit een pakje "Hollandse nasi". Is denk ik maar net wat je gewend bent.
Haar recept voor nasi goreng was vrij eenvoudig: stukje goed vlees kopen en zelf malen, bakken met ui, knoflook, Maggi runderbouillonblokje, trassi, 2 tomaten inclusief vel (die er door ons kleinkinderen altijd uitgevist werden, van die opgerolde rode velletjes, zo raar dat ik me dat nog herinner...) en niet al te veel ketjap manis.
Wel moest de rijst altijd minimaal een dag oud zijn (dag van te voren gekookt dus) anders kon je er volgens oma echt geen nasi goreng mee maken. Misschien dat het dan een stuk minder plakkerig is?
Stomen doe ik eigenlijk maar zelden, alleen met rijst waar bij het koken allerlei kruiden en zo aan zijn toegevoegd (nasi kuning bijvoorbeeld) want dan brandt een stuk sneller aan bij het koken.
Haar recept voor nasi goreng was vrij eenvoudig: stukje goed vlees kopen en zelf malen, bakken met ui, knoflook, Maggi runderbouillonblokje, trassi, 2 tomaten inclusief vel (die er door ons kleinkinderen altijd uitgevist werden, van die opgerolde rode velletjes, zo raar dat ik me dat nog herinner...) en niet al te veel ketjap manis.
Wel moest de rijst altijd minimaal een dag oud zijn (dag van te voren gekookt dus) anders kon je er volgens oma echt geen nasi goreng mee maken. Misschien dat het dan een stuk minder plakkerig is?
Stomen doe ik eigenlijk maar zelden, alleen met rijst waar bij het koken allerlei kruiden en zo aan zijn toegevoegd (nasi kuning bijvoorbeeld) want dan brandt een stuk sneller aan bij het koken.
dinsdag 7 september 2010 14:10
dinsdag 7 september 2010 15:51
quote:monalisalove schreef op 07 september 2010 @ 14:10:
Pandanrijst is niet geschikt voor nasi, omdat deze een volle kleverige korrel geeft.Wat gek, mijn nasi van pandanrijst is nog nooit mislukt. Wel gebruik ik idd altijd rijst van de dag ervoor, dat gaat het lekkerst. En rijst in Indonesië is altijd wat plakkerig, anders kan je er geen balletjes van maken als je met je vingers eet. Moet je eens proberen met lassi, lachen man, maar een bende...!
Pandanrijst is niet geschikt voor nasi, omdat deze een volle kleverige korrel geeft.Wat gek, mijn nasi van pandanrijst is nog nooit mislukt. Wel gebruik ik idd altijd rijst van de dag ervoor, dat gaat het lekkerst. En rijst in Indonesië is altijd wat plakkerig, anders kan je er geen balletjes van maken als je met je vingers eet. Moet je eens proberen met lassi, lachen man, maar een bende...!