
Gezond eten, hoe doe je dat?
zondag 6 april 2014 om 17:21
Ik heb al een hele tijd in mijn hoofd dat ik gezond wil gaan eten. Het is er de laatste jaren ook een beetje ingeslopen dat ik een knorr maaltijd kook en dus geen kookwonder ben(als je een knorr/maggi zakje/pakje, al koken mag noemen). Omdat ik in mijn eentje ben doordeweeks ben heb ik hier genoeg aan voor circa 3 of 4 dagen Met mijn vriend eten we in het weekend of buiten de deur of hij kookt. Gewoonweg omdat hij beter is in koken dan ik.
Gevarieerd eet ik dus totaal niet. Bovendien is het meestal ook pasta georiënteerd. Laatst at ik thuis bij mijn ouders cous cous en leek het wel of mijn lichaam opknapte van alle groentes die erin zaten haha
Nu ben ik mijzelf aan het voorbereiden om vanaf morgen gezond te eten. Gevarieerd en veel groente en fruit. Maar waar ik tegenaan loop, is de hoeveelheid en wat ik dan precies moet gaan eten Ben echt een nitwit als het om dit onderwerp gaat.
Sinds vorige week is dit mijn voedingspatroon:
Ontbijt:
2 bruine boterhammen met kaas
Tussendoor:
1 mandarijn
Lunch:
3 bruine boterhammen met kaas, pindakaas of pate
Tussendoor
mandarijn en cup a soup
Avondeten:
zoals hierboven beschreven, meestal een pasta.
Hopelijk zijn er hier mensen die er wel verstand van hebben en mij van tips kunnen/willen voorzien
Oh ik ben 1.75 en 63 kilo (mocht dit meespelen)
Gevarieerd eet ik dus totaal niet. Bovendien is het meestal ook pasta georiënteerd. Laatst at ik thuis bij mijn ouders cous cous en leek het wel of mijn lichaam opknapte van alle groentes die erin zaten haha
Nu ben ik mijzelf aan het voorbereiden om vanaf morgen gezond te eten. Gevarieerd en veel groente en fruit. Maar waar ik tegenaan loop, is de hoeveelheid en wat ik dan precies moet gaan eten Ben echt een nitwit als het om dit onderwerp gaat.
Sinds vorige week is dit mijn voedingspatroon:
Ontbijt:
2 bruine boterhammen met kaas
Tussendoor:
1 mandarijn
Lunch:
3 bruine boterhammen met kaas, pindakaas of pate
Tussendoor
mandarijn en cup a soup
Avondeten:
zoals hierboven beschreven, meestal een pasta.
Hopelijk zijn er hier mensen die er wel verstand van hebben en mij van tips kunnen/willen voorzien
Oh ik ben 1.75 en 63 kilo (mocht dit meespelen)
zondag 6 april 2014 om 17:51
Geen goed eetpatroon
Ik mis vlees of vervanging daarvan, eiwitten heb je nodig dus als je geen vlees eet moet je dit vervangen door iets anders eiwitrijks. Ik mis groenten en vezels, 200 gram groente per dag is gezond. Cup a soup is alleen warm water met zout. Gebruik je ook zuivel, melk, yoghurt, kwark?
Ik mis vlees of vervanging daarvan, eiwitten heb je nodig dus als je geen vlees eet moet je dit vervangen door iets anders eiwitrijks. Ik mis groenten en vezels, 200 gram groente per dag is gezond. Cup a soup is alleen warm water met zout. Gebruik je ook zuivel, melk, yoghurt, kwark?

zondag 6 april 2014 om 17:58
Meer fruit tussendoor (2 mandarijnen telken samen als 1 stuk fruit) en ook ander fruit nemen ter variatie.
Groenten ontbreken nu geheel: die moet je minimaal 200 gram per dag eten. Het handigste is bij het avondeten, maar je kunt ook salade nemen bij de lunch of rauwkost op je brood doen.
Verder zou je nog melk of yoghurt moeten nemen en af en toe noten eten (ongezouten) is ook heel gezond.
Belangrijk in het algemeen: neem alles met mate en varieer. Eet dus niet elke dag precies hetzelfde.
Groenten ontbreken nu geheel: die moet je minimaal 200 gram per dag eten. Het handigste is bij het avondeten, maar je kunt ook salade nemen bij de lunch of rauwkost op je brood doen.
Verder zou je nog melk of yoghurt moeten nemen en af en toe noten eten (ongezouten) is ook heel gezond.
Belangrijk in het algemeen: neem alles met mate en varieer. Eet dus niet elke dag precies hetzelfde.
zondag 6 april 2014 om 18:00
Ik mis een beetje de zuivel. Misschien een keer kwark of yoghurt als tussendoortje of ontbijt. Of een keer wat noten is ook een goed en lekker.
Met fruit verder wat meer afwisselen en stukjes paprika, komkommer, cherry tomaatjes is ook lekker als tussendoortje
Avondeten inderdaad wat meer afwisselen. Haal bij de ah eens de allerhande. Zijn geen moeilijke recepten en kun je een beetje inspiratie uithalen
Met fruit verder wat meer afwisselen en stukjes paprika, komkommer, cherry tomaatjes is ook lekker als tussendoortje
Avondeten inderdaad wat meer afwisselen. Haal bij de ah eens de allerhande. Zijn geen moeilijke recepten en kun je een beetje inspiratie uithalen

zondag 6 april 2014 om 18:19
In de Viva staat een stukje over Paleo (wat ik zelf doe) volgens cave man principe eten.
Maar daar moet je wel wat aanpassingen voor doen
Ik denk dat als je zoveel mogelijk geur-kleur-smaakstoffen en conserveringsmiddelen dus de bewerkte producten mijd en zoveel mogelijk vers en lekker veel groentjes en fruit eet dan ben je al een heel eind!
PS die cup a soup zou ik eruit gooien en zelf een soepje maken, erg makkelijk als je een staafmixer hebt.
Maar daar moet je wel wat aanpassingen voor doen

Ik denk dat als je zoveel mogelijk geur-kleur-smaakstoffen en conserveringsmiddelen dus de bewerkte producten mijd en zoveel mogelijk vers en lekker veel groentjes en fruit eet dan ben je al een heel eind!
PS die cup a soup zou ik eruit gooien en zelf een soepje maken, erg makkelijk als je een staafmixer hebt.

zondag 6 april 2014 om 18:31
Eenvoudige avondeten-opties:
- soep (bouillon kun je zelf trekken of van tablet gebruiken) en dan met veel verse soepgroente.
- zelf pastasaus maken (tomaten met gehakt en kruiden in een pan, evt nog wat andere groenten erdoor, paprika of wortel)
- salade naast je bord knorr
- zelfbouw-pakketjes (wereldgerechten) (daar zitten vaak veel groente in)
Verder: kijk eens op de website van het voedingscentrum, de allerhande of 24kitchen (de makkelijke maaltijd). En haal andere soorten fruit in huis .
Daarbij mis ik ook wat vocht in je dieet... Paar extra sapjes, glazen water en kopjes (kruiden)thee erbij?
- soep (bouillon kun je zelf trekken of van tablet gebruiken) en dan met veel verse soepgroente.
- zelf pastasaus maken (tomaten met gehakt en kruiden in een pan, evt nog wat andere groenten erdoor, paprika of wortel)
- salade naast je bord knorr
- zelfbouw-pakketjes (wereldgerechten) (daar zitten vaak veel groente in)
Verder: kijk eens op de website van het voedingscentrum, de allerhande of 24kitchen (de makkelijke maaltijd). En haal andere soorten fruit in huis .
Daarbij mis ik ook wat vocht in je dieet... Paar extra sapjes, glazen water en kopjes (kruiden)thee erbij?
zondag 6 april 2014 om 18:40
quote:Mevrouw75 schreef op 06 april 2014 @ 18:21:
Hoe kunnen mensen nou de zuivel missen in dit eetpatroon? Ze eet de hele dag boterhammen met kaas.Ik moet bekennen dat ik kaas niet tot zuivel reken, net zoals echte boter. Daarom benoem ik melk/ yoghurt/ kwark apaart. Maar alleen kaas op brood is echt te eenzijdig.
Hoe kunnen mensen nou de zuivel missen in dit eetpatroon? Ze eet de hele dag boterhammen met kaas.Ik moet bekennen dat ik kaas niet tot zuivel reken, net zoals echte boter. Daarom benoem ik melk/ yoghurt/ kwark apaart. Maar alleen kaas op brood is echt te eenzijdig.
zondag 6 april 2014 om 18:51
Cup a soup is zeewater met een synthetisch smaakje. Pasta afwisselen met rijst, aardappelen, bulgur, couscous of één van de andere graanproducten, meer groenten, rauwkost, meer fruit, bijv. kwark met vers fruit als nagerecht (geen kiwi, verdraagt zich niet met zuivel, dat wordt bitter). Losse groenten kopen zodat je niet drie dagen achter elkaar boontjes hoeft te eten of iets anders dat alleen in grootverpakkingen te vinden is.
verba volant, scripta manent.

zondag 6 april 2014 om 18:51
Vaker vis eten. Je kunt ook 'n stuk zalm in 'n aluminiumfolie in de oven leggen om het gaar te krijgen, dat vergt geen kookkunst. Zelf doe ik dan wat deelblokjes spinazie ala creme er op en wat geraspte oude kaas en dan heb ik ook 'n complete maaltijd.
En een visje bakken heeft ook niet zo'n hoge moeilijkheidsgraad, dus doe daar 'n salade bij en je hebt ook gegeten.
Pasta, rijst en aardappelen zou ik met mate eten (en zeker niet dagelijks) ipv als hoofdbestanddeel van 'n maaltijd.
En een visje bakken heeft ook niet zo'n hoge moeilijkheidsgraad, dus doe daar 'n salade bij en je hebt ook gegeten.
Pasta, rijst en aardappelen zou ik met mate eten (en zeker niet dagelijks) ipv als hoofdbestanddeel van 'n maaltijd.
zondag 6 april 2014 om 18:51
quote:stokst@@rtje schreef op 06 april 2014 @ 17:58:
Meer fruit tussendoor (2 mandarijnen telken samen als 1 stuk fruit) en ook ander fruit nemen ter variatie.
Groenten ontbreken nu geheel: die moet je minimaal 200 gram per dag eten. Het handigste is bij het avondeten, maar je kunt ook salade nemen bij de lunch of rauwkost op je brood doen.
Verder zou je nog melk of yoghurt moeten nemen en af en toe noten eten (ongezouten) is ook heel gezond.
Belangrijk in het algemeen: neem alles met mate en varieer. Eet dus niet elke dag precies hetzelfde.
In pasta kunnen toch ook groente zitten?
De pasta's die ik maak zitten boordevol groente.
Meer fruit tussendoor (2 mandarijnen telken samen als 1 stuk fruit) en ook ander fruit nemen ter variatie.
Groenten ontbreken nu geheel: die moet je minimaal 200 gram per dag eten. Het handigste is bij het avondeten, maar je kunt ook salade nemen bij de lunch of rauwkost op je brood doen.
Verder zou je nog melk of yoghurt moeten nemen en af en toe noten eten (ongezouten) is ook heel gezond.
Belangrijk in het algemeen: neem alles met mate en varieer. Eet dus niet elke dag precies hetzelfde.
In pasta kunnen toch ook groente zitten?
De pasta's die ik maak zitten boordevol groente.
zondag 6 april 2014 om 18:52
quote:dammes3 schreef op 06 april 2014 @ 18:40:
[...]
Ik moet bekennen dat ik kaas niet tot zuivel reken, net zoals echte boter. Daarom benoem ik melk/ yoghurt/ kwark apaart. Maar alleen kaas op brood is echt te eenzijdig.Maar kaas is toch echt gemaakt van melk. Liters melk zelfs. En is echt zuivel en daarmee heb je dus al je zuivelproduct binnen.
[...]
Ik moet bekennen dat ik kaas niet tot zuivel reken, net zoals echte boter. Daarom benoem ik melk/ yoghurt/ kwark apaart. Maar alleen kaas op brood is echt te eenzijdig.Maar kaas is toch echt gemaakt van melk. Liters melk zelfs. En is echt zuivel en daarmee heb je dus al je zuivelproduct binnen.


zondag 6 april 2014 om 18:58
Als ik couscous of pasta maak gaat daar vaak een hele courgette, 3 tomaten, een paprika en alles wat over is (sperziebonen ofzo) doorheen. Lekker man!
Ik denk dat je dit ook moet doen.. Gewoon als je lasagne maakt ook een hele courgette of broccoli indoen.
Ik mis ook yoghurt ofzo. Misschien ipv cupa a soup gewoon een bakje yoghurt met appel!
Ik denk dat je dit ook moet doen.. Gewoon als je lasagne maakt ook een hele courgette of broccoli indoen.
Ik mis ook yoghurt ofzo. Misschien ipv cupa a soup gewoon een bakje yoghurt met appel!
Geniet van elke dag!



