
‘We zijn te veel bezig met gezond eten’
dinsdag 27 mei 2014 om 14:13
Gezond eten is tegenwoordig een echte hype. De winkelschappen liggen voortaan goed gevuld met bijvoorbeeld chiazaad en açaizaad. Ook in mijn omgeving zie ik dat steeds meer vrienden hier mee bezig zijn. Ze lezen voedingstips op internet of in tijdschriften. Maar draven we nu niet een beetje door… ?
Zo las ik een interview met Ignaas Devisch over het maniakaal bezig zijn met voedsel. Volgens Ignaas zijn we tegenwoordig volledig geobsedeerd door onze gezondheid. Onze gezondheid werd in dit interview gekoppeld aan verschillende aspecten als welvaartziekten, schoonheidsideaal en de medische zorg waar we met z’n allen zo naar verlangen.
Ik ben het hier mee eens. We beginnen massaal aan het powerfood, waar we foto’s van maken en via het social media met elkaar delen. Zo kunnen we de rest van de wereld laten zien, dat we gezond eten. Dat allemaal voor het streven naar dat schoonheidsideaal! Maken we elkaar op deze manier niet helemaal gek?
En dan nog de gezondheidzorg die om de hoek komt kijken. Omdat we zo geobsedeerd zijn door het gezonde eten, willen we ook zeker weten dat we gezond zijn. Ook in het interview kwam naar voren dat er in bepaalde ziekenhuizen dure apparaten worden aangeschaft. Tussen deze ziekenhuizen ligt nog geen afstand van vijftien kilometer. Dit is toch te belachelijk voor woorden? Omdat wij gezonde eters zo graag zekerheid willen hebben over onze gezondheid. De vraag naar zekerheid wordt steeds groter, waardoor een verwijzing naar het ziekenhuis voor een CT-scan steeds makkelijker wordt gegeven.
Naar mijn mening slaan we met deze ‘gezonde’ levensstijl compleet door.
Zo las ik een interview met Ignaas Devisch over het maniakaal bezig zijn met voedsel. Volgens Ignaas zijn we tegenwoordig volledig geobsedeerd door onze gezondheid. Onze gezondheid werd in dit interview gekoppeld aan verschillende aspecten als welvaartziekten, schoonheidsideaal en de medische zorg waar we met z’n allen zo naar verlangen.
Ik ben het hier mee eens. We beginnen massaal aan het powerfood, waar we foto’s van maken en via het social media met elkaar delen. Zo kunnen we de rest van de wereld laten zien, dat we gezond eten. Dat allemaal voor het streven naar dat schoonheidsideaal! Maken we elkaar op deze manier niet helemaal gek?
En dan nog de gezondheidzorg die om de hoek komt kijken. Omdat we zo geobsedeerd zijn door het gezonde eten, willen we ook zeker weten dat we gezond zijn. Ook in het interview kwam naar voren dat er in bepaalde ziekenhuizen dure apparaten worden aangeschaft. Tussen deze ziekenhuizen ligt nog geen afstand van vijftien kilometer. Dit is toch te belachelijk voor woorden? Omdat wij gezonde eters zo graag zekerheid willen hebben over onze gezondheid. De vraag naar zekerheid wordt steeds groter, waardoor een verwijzing naar het ziekenhuis voor een CT-scan steeds makkelijker wordt gegeven.
Naar mijn mening slaan we met deze ‘gezonde’ levensstijl compleet door.
dinsdag 27 mei 2014 om 17:57
Niet afvallen als je dat graag wil en ook echt stinkend je best voor doet en er gebeurt nada, noppes, niks. Dan is dat het heel frustrerend, lag het maar aan de Magnums, zou ik bijna zeggen. Zelfs de diëtiste had geen idee. Nu ben ik begonnen met intermittent fasting en nu is er 6 cm van mijn middel af. Eindelijk. Maar doe ik wat ons voedingscentrum zegt en de WHO, dan word ik serieus een klein vet varkentje.
You know how I know? Because I reeaally think so!

dinsdag 27 mei 2014 om 18:00
quote:Dreamer schreef op 27 mei 2014 @ 17:47:
[...]
Deze vooroordelen!
EN mogelijk gooide jij er ook nog ééntje tegenaan, Flitchick
O, vast Van mij mag iedereen eten wat ie wil. Als iemand met overgewicht een ijsje eet (of 10) hoop ik dat diegene er van geniet, niets meer en niets minder. Ik weet nog té goed hoe je soms kunt denken dat iedereen je ziet eten en dat ze daar dan van alles van vinden
En nu ben ik van dat vooroordeel af en hoppa, krijg ik zomaar zonder te vragen het tegendeel in mn schoenen geschoven. Nu zal ik wel wat denken van die persoon met overgewicht....
En ja.. ik praatte net zo als jij, toen ik m'n 25 kg afgevallen was. Dat iedereen het kon, dat het toch een keuze was, enz. En dan ineens, na 5 jaar op gewicht blijven, kom je langzaam maar zeker aan, ga je meer bewegen, meer letten op je eten en kom je nog steeds aan. Ook alweer 5 jaar terug en nog geen overgang. Ik wil er niet aan denken..Dat is niet leuk
[...]
Deze vooroordelen!
EN mogelijk gooide jij er ook nog ééntje tegenaan, Flitchick
O, vast Van mij mag iedereen eten wat ie wil. Als iemand met overgewicht een ijsje eet (of 10) hoop ik dat diegene er van geniet, niets meer en niets minder. Ik weet nog té goed hoe je soms kunt denken dat iedereen je ziet eten en dat ze daar dan van alles van vinden
En nu ben ik van dat vooroordeel af en hoppa, krijg ik zomaar zonder te vragen het tegendeel in mn schoenen geschoven. Nu zal ik wel wat denken van die persoon met overgewicht....
En ja.. ik praatte net zo als jij, toen ik m'n 25 kg afgevallen was. Dat iedereen het kon, dat het toch een keuze was, enz. En dan ineens, na 5 jaar op gewicht blijven, kom je langzaam maar zeker aan, ga je meer bewegen, meer letten op je eten en kom je nog steeds aan. Ook alweer 5 jaar terug en nog geen overgang. Ik wil er niet aan denken..Dat is niet leuk


dinsdag 27 mei 2014 om 18:05
quote:Lady-Voldemort schreef op 27 mei 2014 @ 17:52:
[...]
Nou ja, een beetje zeikerig kom je wel over. Een beetje alsof je vindt dat mensen die ondanks een redelijk gezond leefpatroon toch niet überslank weten te blijven dat aan zichzelf te danken hebben omdat ze niet goed luisteren naar hun lichaam of zo.
Ik ben zelf ook niet überslank hoor. Mijn bovenbenen schuren nog steeds tegen elkaar, mijn vet% ligt rond de 23. Ik heb geen 6pack (een 3.5 pack LOL)
Wat ik wel blijf roepen is dat ieder lijf anders is en dat jouw eigen lijf ook steeds veranderd. En dat je daar op in moet zien te spelen
[...]
Nou ja, een beetje zeikerig kom je wel over. Een beetje alsof je vindt dat mensen die ondanks een redelijk gezond leefpatroon toch niet überslank weten te blijven dat aan zichzelf te danken hebben omdat ze niet goed luisteren naar hun lichaam of zo.
Ik ben zelf ook niet überslank hoor. Mijn bovenbenen schuren nog steeds tegen elkaar, mijn vet% ligt rond de 23. Ik heb geen 6pack (een 3.5 pack LOL)
Wat ik wel blijf roepen is dat ieder lijf anders is en dat jouw eigen lijf ook steeds veranderd. En dat je daar op in moet zien te spelen

dinsdag 27 mei 2014 om 18:10
quote:MrsStanleyWalker schreef op 27 mei 2014 @ 17:57:
Niet afvallen als je dat graag wil en ook echt stinkend je best voor doet en er gebeurt nada, noppes, niks. Dan is dat het heel frustrerend, lag het maar aan de Magnums, zou ik bijna zeggen. Zelfs de diëtiste had geen idee. Nu ben ik begonnen met intermittent fasting en nu is er 6 cm van mijn middel af. Eindelijk. Maar doe ik wat ons voedingscentrum zegt en de WHO, dan word ik serieus een klein vet varkentje.
Dat is ook zwaar frustrerend. Ik heb ruim een half jaar stil gestaan, wordt een mens niet blij van.
Van het VC moet ik volkorenbrood en volkorenpasta eten. Moet ik vooral doen, dan zwel ik op
Niet afvallen als je dat graag wil en ook echt stinkend je best voor doet en er gebeurt nada, noppes, niks. Dan is dat het heel frustrerend, lag het maar aan de Magnums, zou ik bijna zeggen. Zelfs de diëtiste had geen idee. Nu ben ik begonnen met intermittent fasting en nu is er 6 cm van mijn middel af. Eindelijk. Maar doe ik wat ons voedingscentrum zegt en de WHO, dan word ik serieus een klein vet varkentje.
Dat is ook zwaar frustrerend. Ik heb ruim een half jaar stil gestaan, wordt een mens niet blij van.
Van het VC moet ik volkorenbrood en volkorenpasta eten. Moet ik vooral doen, dan zwel ik op

dinsdag 27 mei 2014 om 18:13
Het bezig zijn met superfoods en gezond eten is ook gewoon een dieet-trend, net als Sonja Bakkeren en Montignac en Atkins etc.
Dus ermee bezig zijn is van alle tijden. Ik vind het wel belangrijk om bezig te zijn met voeding, maar nu lijkt het soms wel een wedloop. 'Als je niet gezond eet is ziek worden je eigen domme schuld'. Daar ben ik het dan weer niet mee eens. Nu is brood opeens ongezond en melk ook en suiker is zoiets als heroïne. Mijn opa's en oma's hebben echt niet altijd goed gegeten en geleefd maar zijn gezond heel oud geworden. Dus ik vind het ook wel een beetje een gekte.
(Ik denk ook altijd dat die sla-knagende knotjes in de stad op de terrasjes zich stiekem thuis volstoppen met chips en cola. )
Dus ermee bezig zijn is van alle tijden. Ik vind het wel belangrijk om bezig te zijn met voeding, maar nu lijkt het soms wel een wedloop. 'Als je niet gezond eet is ziek worden je eigen domme schuld'. Daar ben ik het dan weer niet mee eens. Nu is brood opeens ongezond en melk ook en suiker is zoiets als heroïne. Mijn opa's en oma's hebben echt niet altijd goed gegeten en geleefd maar zijn gezond heel oud geworden. Dus ik vind het ook wel een beetje een gekte.
(Ik denk ook altijd dat die sla-knagende knotjes in de stad op de terrasjes zich stiekem thuis volstoppen met chips en cola. )
dinsdag 27 mei 2014 om 18:16
Ik gebruik het voedingscentrum, de eetmeter, wel als stok achter de deur. Een half jaar lang bijna dagelijks ingevuld. Als ik tussen de 1500 en 1700 kcal blijf, val ik langzamerhand een beetje af. Ga ik daar een weekje dagelijks een beetje boven, zitten die kilo's er weer bij.
Maar als ik zo weinig eet, eet ik dus niet gezond, want mis ik heel veel voedingsstoffen. En daar vind ik het voedingscentrum dan ook handig voor. Dat je dingen kunt vergelijken. Dat je kunt kijken hoe je bepaalde producten kunt vervangen met kcallagere producten.
Maar als ik zo weinig eet, eet ik dus niet gezond, want mis ik heel veel voedingsstoffen. En daar vind ik het voedingscentrum dan ook handig voor. Dat je dingen kunt vergelijken. Dat je kunt kijken hoe je bepaalde producten kunt vervangen met kcallagere producten.
Later is nu

dinsdag 27 mei 2014 om 18:34
Ik eet heel gezond. Heb er ook baat bij, want ik heb nu weer energie. Had altijd een dip na de (brood)lunch, veel hoofdpijn en voelde me nooit fit. Sinds ik mijn eetpatroon heb aangepast voel ik me een heel stuk beter. Dat was overigens zonder het gebruik van superfoods. Die gebruik ik nu wel. Sommige dingen vind ik ook gewoon lekker door mijn ontbijtje (bijv. cacao nibs).
Dat gezond eten van mij is overigens lang voordat het een hype was begonnen. Dat het nu zo populair is vind ik alleen maar leuk eigenlijk
.
Dat gezond eten van mij is overigens lang voordat het een hype was begonnen. Dat het nu zo populair is vind ik alleen maar leuk eigenlijk

woensdag 28 mei 2014 om 10:06
|Wat mij tegenstaat is dat veel mensen in mijn omgeving die voorheen al niets mankeerden en "gewoon" aten, nu aan het spelt zijn, aan de groene thee, E-nummers afgezworen hebben en alles biologisch eten, nu beweren dat ze zich veeeeel beter voelen.
Ik eet "gewoon", met af en toe een snackbar-maaltijd, en voel me ook prima en ben zo gezond als een vis.
als ze bij mij op visite komen, brengen ze hun eigen eten, koffie en thee mee. Vind ik eigenlijk nog beledigend ook, alsof ik ze zal vergiftigen met "gewoon" eten. Ze zijn Roomser dan de paus in hun keuzes.
Ik eet "gewoon", met af en toe een snackbar-maaltijd, en voel me ook prima en ben zo gezond als een vis.
als ze bij mij op visite komen, brengen ze hun eigen eten, koffie en thee mee. Vind ik eigenlijk nog beledigend ook, alsof ik ze zal vergiftigen met "gewoon" eten. Ze zijn Roomser dan de paus in hun keuzes.

woensdag 28 mei 2014 om 11:36
quote:Nellebelletje schreef op 27 mei 2014 @ 17:04:
Ik heb niet alles gelezen.
Mijn zoon van 9 jaar heeft kanker...en raad eens wat hij nu allemaal niet mag eten?
Zoek eens op kiemarm eten, dat zegt genoeg dat al die E-nummers en niet verse producten nog lang zo slecht niet hoeven te zijn in sommige gevallen.
He gatver Nellebelletje, wat erg! Hoe gaat het nu met hem?
Ik eet al jaren gluten- en lactosevrij. Mijn PDS/IBD vaart er wel bij, al heb ik officieel geen intoleranties. Huisarts weet er van en vindt het geen probleem, mits ik niet te eenzijdig eet en niet krampachtig allerlei zaken ga mijden.
Ik heb niet alles gelezen.
Mijn zoon van 9 jaar heeft kanker...en raad eens wat hij nu allemaal niet mag eten?
Zoek eens op kiemarm eten, dat zegt genoeg dat al die E-nummers en niet verse producten nog lang zo slecht niet hoeven te zijn in sommige gevallen.
He gatver Nellebelletje, wat erg! Hoe gaat het nu met hem?
Ik eet al jaren gluten- en lactosevrij. Mijn PDS/IBD vaart er wel bij, al heb ik officieel geen intoleranties. Huisarts weet er van en vindt het geen probleem, mits ik niet te eenzijdig eet en niet krampachtig allerlei zaken ga mijden.
woensdag 28 mei 2014 om 13:13
quote:MrsStanleyWalker schreef op 27 mei 2014 @ 17:57:
Niet afvallen als je dat graag wil en ook echt stinkend je best voor doet en er gebeurt nada, noppes, niks. Dan is dat het heel frustrerend, lag het maar aan de Magnums, zou ik bijna zeggen. Zelfs de diëtiste had geen idee. Nu ben ik begonnen met intermittent fasting en nu is er 6 cm van mijn middel af. Eindelijk. Maar doe ik wat ons voedingscentrum zegt en de WHO, dan word ik serieus een klein vet varkentje.Nou inderdaad. Zo vreselijk irritant. Al die lekkere dingen laten staan en toch niet afvallen. Lang leve de overgang. NOT
Niet afvallen als je dat graag wil en ook echt stinkend je best voor doet en er gebeurt nada, noppes, niks. Dan is dat het heel frustrerend, lag het maar aan de Magnums, zou ik bijna zeggen. Zelfs de diëtiste had geen idee. Nu ben ik begonnen met intermittent fasting en nu is er 6 cm van mijn middel af. Eindelijk. Maar doe ik wat ons voedingscentrum zegt en de WHO, dan word ik serieus een klein vet varkentje.Nou inderdaad. Zo vreselijk irritant. Al die lekkere dingen laten staan en toch niet afvallen. Lang leve de overgang. NOT
Opinions are like assholes. Everybody has one.
woensdag 28 mei 2014 om 13:15
quote:amarna schreef op 28 mei 2014 @ 10:06:
|Wat mij tegenstaat is dat veel mensen in mijn omgeving die voorheen al niets mankeerden en "gewoon" aten, nu aan het spelt zijn, aan de groene thee, E-nummers afgezworen hebben en alles biologisch eten, nu beweren dat ze zich veeeeel beter voelen.
Ik eet "gewoon", met af en toe een snackbar-maaltijd, en voel me ook prima en ben zo gezond als een vis.
als ze bij mij op visite komen, brengen ze hun eigen eten, koffie en thee mee. Vind ik eigenlijk nog beledigend ook, alsof ik ze zal vergiftigen met "gewoon" eten. Ze zijn Roomser dan de paus in hun keuzes.Je kan best E-nummers afzweren, maar ik lees net op een ander topic dat niet alle E-nummer synthetisch zijn. En dat er in blauwe bessen bijvoorbeeld al een stuk of 15 stoffen met een E-nummer zitten. Afkomstig van iemand wiens vak het blijkbaar is. Wie weet hoeveel er in die groene thee zitten.
|Wat mij tegenstaat is dat veel mensen in mijn omgeving die voorheen al niets mankeerden en "gewoon" aten, nu aan het spelt zijn, aan de groene thee, E-nummers afgezworen hebben en alles biologisch eten, nu beweren dat ze zich veeeeel beter voelen.
Ik eet "gewoon", met af en toe een snackbar-maaltijd, en voel me ook prima en ben zo gezond als een vis.
als ze bij mij op visite komen, brengen ze hun eigen eten, koffie en thee mee. Vind ik eigenlijk nog beledigend ook, alsof ik ze zal vergiftigen met "gewoon" eten. Ze zijn Roomser dan de paus in hun keuzes.Je kan best E-nummers afzweren, maar ik lees net op een ander topic dat niet alle E-nummer synthetisch zijn. En dat er in blauwe bessen bijvoorbeeld al een stuk of 15 stoffen met een E-nummer zitten. Afkomstig van iemand wiens vak het blijkbaar is. Wie weet hoeveel er in die groene thee zitten.
Opinions are like assholes. Everybody has one.
woensdag 28 mei 2014 om 13:51
quote:amarna schreef op 28 mei 2014 @ 10:06:
|Wat mij tegenstaat is dat veel mensen in mijn omgeving die voorheen al niets mankeerden en "gewoon" aten, nu aan het spelt zijn, aan de groene thee, E-nummers afgezworen hebben en alles biologisch eten, nu beweren dat ze zich veeeeel beter voelen.
.afgelopen weekend in de Volkskrant een artikel dat het volkomen onzin is. Gluten-vrij eten. En dat als je je er beter door gaat voelen, het allemaal tussen de oren zit. Was een onderzoek naar gedaan.
|Wat mij tegenstaat is dat veel mensen in mijn omgeving die voorheen al niets mankeerden en "gewoon" aten, nu aan het spelt zijn, aan de groene thee, E-nummers afgezworen hebben en alles biologisch eten, nu beweren dat ze zich veeeeel beter voelen.
.afgelopen weekend in de Volkskrant een artikel dat het volkomen onzin is. Gluten-vrij eten. En dat als je je er beter door gaat voelen, het allemaal tussen de oren zit. Was een onderzoek naar gedaan.

woensdag 28 mei 2014 om 17:31
quote:amarna schreef op 28 mei 2014 @ 10:06:
|Wat mij tegenstaat is dat veel mensen in mijn omgeving die voorheen al niets mankeerden en "gewoon" aten, nu aan het spelt zijn, aan de groene thee, E-nummers afgezworen hebben en alles biologisch eten, nu beweren dat ze zich veeeeel beter voelen.
Ik eet "gewoon", met af en toe een snackbar-maaltijd, en voel me ook prima en ben zo gezond als een vis.
als ze bij mij op visite komen, brengen ze hun eigen eten, koffie en thee mee. Vind ik eigenlijk nog beledigend ook, alsof ik ze zal vergiftigen met "gewoon" eten. Ze zijn Roomser dan de paus in hun keuzes.Dat zou ik eigenlijk ook wel beledigend vinden inderdaad! In mijn eigen omgeving (studerende 20-ers) zie ik niet zo veel mensen die zo bezig zijn met dat macrobiotische spelt-superfood-gebeuren. Is dat meer iets voor (hoogopgeleide) 30-ers?
|Wat mij tegenstaat is dat veel mensen in mijn omgeving die voorheen al niets mankeerden en "gewoon" aten, nu aan het spelt zijn, aan de groene thee, E-nummers afgezworen hebben en alles biologisch eten, nu beweren dat ze zich veeeeel beter voelen.
Ik eet "gewoon", met af en toe een snackbar-maaltijd, en voel me ook prima en ben zo gezond als een vis.
als ze bij mij op visite komen, brengen ze hun eigen eten, koffie en thee mee. Vind ik eigenlijk nog beledigend ook, alsof ik ze zal vergiftigen met "gewoon" eten. Ze zijn Roomser dan de paus in hun keuzes.Dat zou ik eigenlijk ook wel beledigend vinden inderdaad! In mijn eigen omgeving (studerende 20-ers) zie ik niet zo veel mensen die zo bezig zijn met dat macrobiotische spelt-superfood-gebeuren. Is dat meer iets voor (hoogopgeleide) 30-ers?
woensdag 28 mei 2014 om 17:34
quote:ainne schreef op 27 mei 2014 @ 14:31:
[...]
Een artikeltje schrijven, schat ik zo.
Maar ik vind het wel een interessant onderwerp en ben het er den dele wel mee eens. Flikker op met je chiazaadjes en groene smoothies, nergens voor nodig. Gewone groenten en fruit en een bruine boterham is nog steeds prima eten natuurlijk.
Maar inderdaad, tegenover de rechtsroergedraaide-biogezondheidsfreaks zijn er nog altijd een heleboel mensen die geen basismaaltijd meer kunnen koken en geen idee hebben van wat ze eigenlijk naar binnen schuiven.helemaal mee eens dus scheelt typen
[...]
Een artikeltje schrijven, schat ik zo.
Maar ik vind het wel een interessant onderwerp en ben het er den dele wel mee eens. Flikker op met je chiazaadjes en groene smoothies, nergens voor nodig. Gewone groenten en fruit en een bruine boterham is nog steeds prima eten natuurlijk.
Maar inderdaad, tegenover de rechtsroergedraaide-biogezondheidsfreaks zijn er nog altijd een heleboel mensen die geen basismaaltijd meer kunnen koken en geen idee hebben van wat ze eigenlijk naar binnen schuiven.helemaal mee eens dus scheelt typen
En doooooor!

donderdag 29 mei 2014 om 09:50
quote:lilalinda schreef op 28 mei 2014 @ 13:51:
[...]
afgelopen weekend in de Volkskrant een artikel dat het volkomen onzin is. Gluten-vrij eten. En dat als je je er beter door gaat voelen, het allemaal tussen de oren zit. Was een onderzoek naar gedaan.
Ach ja. Daarentegen zijn er ook behoorlijk wat onderzoeken gedaan waaruit geconcludeerd werd dat mensen met bijvoorbeeld IBD en PDS(ook al zo'n moderne aandoening die volgens velen tussen de oren zit) duidelijk baat kunnen hebben bij glutenvrij eten.
En bij iemand met coeliakie zitten de klachten ook bepaald niet tussen de oren als hij of zij gluten eet.
En wat dan nog. Als ik me beter voel door glutenvrij te eten, ook al beeld ik me dat slechts in, is dat toch prima. Ik val er niemand mee lastig en ga ook niet op de barricades staan om gluten te verketteren.
[...]
afgelopen weekend in de Volkskrant een artikel dat het volkomen onzin is. Gluten-vrij eten. En dat als je je er beter door gaat voelen, het allemaal tussen de oren zit. Was een onderzoek naar gedaan.
Ach ja. Daarentegen zijn er ook behoorlijk wat onderzoeken gedaan waaruit geconcludeerd werd dat mensen met bijvoorbeeld IBD en PDS(ook al zo'n moderne aandoening die volgens velen tussen de oren zit) duidelijk baat kunnen hebben bij glutenvrij eten.
En bij iemand met coeliakie zitten de klachten ook bepaald niet tussen de oren als hij of zij gluten eet.
En wat dan nog. Als ik me beter voel door glutenvrij te eten, ook al beeld ik me dat slechts in, is dat toch prima. Ik val er niemand mee lastig en ga ook niet op de barricades staan om gluten te verketteren.
donderdag 29 mei 2014 om 10:34
quote:Lughnasadh schreef op 29 mei 2014 @ 09:50:
[...]
Ach ja. Daarentegen zijn er ook behoorlijk wat onderzoeken gedaan waaruit geconcludeerd werd dat mensen met bijvoorbeeld IBS en PDS(ook al zo'n moderne aandoening die volgens velen tussen de oren zit) duidelijk baat kunnen hebben bij glutenvrij eten.
En bij iemand met coeliakie zitten de klachten ook bepaald niet tussen de oren als hij of zij gluten eet.
En wat dan nog. Als ik me beter voel door glutenvrij te eten, ook al beeld ik me dat slechts in, is dat toch prima. Ik val er niemand mee lastig en ga ook niet op de barricades staan om gluten te verketteren.Je valt er volgens dat artikel ( of haal ik nu 2 artikelen door elkaar?) wel mensen mee lastig. Coeliakie zat niet tussen de oren en omdat opeens iedereen speltmeel wil en glutenvrijspul, stijgt de prijs daarvan en is er een tekort aan het ontstaan. Juist die mensen die er echt baat bij hebben, de mensen met coeliakie dus, moeten door die tussen-de-orentypes meer betalen voor hun speltbroodje of kunnen het uiteindelijk moeilijker krijgen.
[...]
Ach ja. Daarentegen zijn er ook behoorlijk wat onderzoeken gedaan waaruit geconcludeerd werd dat mensen met bijvoorbeeld IBS en PDS(ook al zo'n moderne aandoening die volgens velen tussen de oren zit) duidelijk baat kunnen hebben bij glutenvrij eten.
En bij iemand met coeliakie zitten de klachten ook bepaald niet tussen de oren als hij of zij gluten eet.
En wat dan nog. Als ik me beter voel door glutenvrij te eten, ook al beeld ik me dat slechts in, is dat toch prima. Ik val er niemand mee lastig en ga ook niet op de barricades staan om gluten te verketteren.Je valt er volgens dat artikel ( of haal ik nu 2 artikelen door elkaar?) wel mensen mee lastig. Coeliakie zat niet tussen de oren en omdat opeens iedereen speltmeel wil en glutenvrijspul, stijgt de prijs daarvan en is er een tekort aan het ontstaan. Juist die mensen die er echt baat bij hebben, de mensen met coeliakie dus, moeten door die tussen-de-orentypes meer betalen voor hun speltbroodje of kunnen het uiteindelijk moeilijker krijgen.

donderdag 29 mei 2014 om 12:10
quote:Mevrouw75 schreef op 29 mei 2014 @ 10:34:
[...]
Je valt er volgens dat artikel ( of haal ik nu 2 artikelen door elkaar?) wel mensen mee lastig. Coeliakie zat niet tussen de oren en omdat opeens iedereen speltmeel wil en glutenvrijspul, stijgt de prijs daarvan en is er een tekort aan het ontstaan. Juist die mensen die er echt baat bij hebben, de mensen met coeliakie dus, moeten door die tussen-de-orentypes meer betalen voor hun speltbroodje of kunnen het uiteindelijk moeilijker krijgen.dit is een beetje domme opmerking! In spelt zit gluten, meer dan in tarwe, dus mensen met coeliakie eten dat niet en hebben geen last van hoge spelt prijzen
[...]
Je valt er volgens dat artikel ( of haal ik nu 2 artikelen door elkaar?) wel mensen mee lastig. Coeliakie zat niet tussen de oren en omdat opeens iedereen speltmeel wil en glutenvrijspul, stijgt de prijs daarvan en is er een tekort aan het ontstaan. Juist die mensen die er echt baat bij hebben, de mensen met coeliakie dus, moeten door die tussen-de-orentypes meer betalen voor hun speltbroodje of kunnen het uiteindelijk moeilijker krijgen.dit is een beetje domme opmerking! In spelt zit gluten, meer dan in tarwe, dus mensen met coeliakie eten dat niet en hebben geen last van hoge spelt prijzen

donderdag 29 mei 2014 om 12:29
quote:Mevrouw75 schreef op 29 mei 2014 @ 10:34:
[...]
Je valt er volgens dat artikel ( of haal ik nu 2 artikelen door elkaar?) wel mensen mee lastig. Coeliakie zat niet tussen de oren en omdat opeens iedereen speltmeel wil en glutenvrijspul, stijgt de prijs daarvan en is er een tekort aan het ontstaan. Juist die mensen die er echt baat bij hebben, de mensen met coeliakie dus, moeten door die tussen-de-orentypes meer betalen voor hun speltbroodje of kunnen het uiteindelijk moeilijker krijgen.
Ik eet dan ook geen spelt, want dat is allesbehalve glutenvrij. Mij kun je die speltprijsstijging niet in de schoenen schuiven en een coeliakiepatient eet ook geen spelt en zal daar dus ook geen last van hebben.
Verder eet ik vrijwel alleen spul wat van nature glutenvrij is en bij elke willekeurige supermarkt in het gewone assortiment zit en dat is nog best veel. Duur bewerkt voedsel waar de gluten uit gehaald zijn, is meestal niet te vreten en bulkt van de suiker en vet, dus ik benadeel de arme echte coeliakiepatient die het wel eet ook niet.
Daarnaast ben ik in het blijde bezit van een spastische darm en colitis ulcerosa, waarvan wel degelijk aangetoond is dat glutenvrij eten de klachten kan verminderen.
Maar ik zou natuurlijk best weer gluten kunnen gaan eten omdat ik officieel geen glutenintoleratie heb. Dat schroeft alleen mijn doktersbezoek en medicijngebruik weer aardig op, waardoor ik dus weer zorg voor meer druk op het zorgstelsel.
Mensen die glutenvrij eten omdat het zo lekker hipperdepip is, die ken ik niet.
[...]
Je valt er volgens dat artikel ( of haal ik nu 2 artikelen door elkaar?) wel mensen mee lastig. Coeliakie zat niet tussen de oren en omdat opeens iedereen speltmeel wil en glutenvrijspul, stijgt de prijs daarvan en is er een tekort aan het ontstaan. Juist die mensen die er echt baat bij hebben, de mensen met coeliakie dus, moeten door die tussen-de-orentypes meer betalen voor hun speltbroodje of kunnen het uiteindelijk moeilijker krijgen.
Ik eet dan ook geen spelt, want dat is allesbehalve glutenvrij. Mij kun je die speltprijsstijging niet in de schoenen schuiven en een coeliakiepatient eet ook geen spelt en zal daar dus ook geen last van hebben.
Verder eet ik vrijwel alleen spul wat van nature glutenvrij is en bij elke willekeurige supermarkt in het gewone assortiment zit en dat is nog best veel. Duur bewerkt voedsel waar de gluten uit gehaald zijn, is meestal niet te vreten en bulkt van de suiker en vet, dus ik benadeel de arme echte coeliakiepatient die het wel eet ook niet.
Daarnaast ben ik in het blijde bezit van een spastische darm en colitis ulcerosa, waarvan wel degelijk aangetoond is dat glutenvrij eten de klachten kan verminderen.
Maar ik zou natuurlijk best weer gluten kunnen gaan eten omdat ik officieel geen glutenintoleratie heb. Dat schroeft alleen mijn doktersbezoek en medicijngebruik weer aardig op, waardoor ik dus weer zorg voor meer druk op het zorgstelsel.
Mensen die glutenvrij eten omdat het zo lekker hipperdepip is, die ken ik niet.

donderdag 29 mei 2014 om 12:34
quote:lilalinda schreef op 28 mei 2014 @ 13:51:
[...]
afgelopen weekend in de Volkskrant een artikel dat het volkomen onzin is. Gluten-vrij eten. En dat als je je er beter door gaat voelen, het allemaal tussen de oren zit. Was een onderzoek naar gedaan.een onderzoek, op 37 personen. En dat is de ultime waarheid, omdat het in de Volkskrant staat?
[...]
afgelopen weekend in de Volkskrant een artikel dat het volkomen onzin is. Gluten-vrij eten. En dat als je je er beter door gaat voelen, het allemaal tussen de oren zit. Was een onderzoek naar gedaan.een onderzoek, op 37 personen. En dat is de ultime waarheid, omdat het in de Volkskrant staat?
donderdag 29 mei 2014 om 13:25
Ik begrijp niet waarom jij er een probleem mee hebt dat andere mensen gezond willen eten. Volgens mij zegt dat vooral iets over jezelf en niet zo zeer over anderen. Zonder de discussie aan te gaan over wat er wel en niet gezond is aan superfoods, wat maakt het uit voor jou? Jij hoeft ze niet te kopen als je dat niet wilt. Het mag een trend zijn, maar ook dat is toch niet erg? Ik eet zelf bijv geen tarwegluten omdat mijn lichaam er erg slecht op reageert, ik heb jaren last gehad van exceem en dat is verdwenen nadat ik tarwegluten uit mijn dieet heb gehaald. Spelt bevat inderdaad ook gluten, maar deze hebben een andere samenstelling waardoor je lichaam er anders op reageert. In mijn geval is gebleken dat ik wel goed reageer op de gluten uit spelt. Nu eet ik daar nog steeds beperkt van, maar ik ben wel blij dat ik tegenwoordig ook eens een lekker broodje kan kopen of bakken van speltmeel, of een lekkere pasta kan maken. Als ik daarmee bijdraag aan een prijsverhoging van spelt dan zij het zo. Alle vorm van consumptie beïnvloedt toch vraag en aanbod en dus de prijs? Dat is voor zgn superfoods niet anders dan voor andere producten.
donderdag 29 mei 2014 om 13:35
Ik merk ook irritatie bij sommige mensen als ik op het werk kom met bijvoorbeeld een groene smoothie of tijdens de lunch een salade eet. Ik praat er niet over en toch roept het iets op bij sommige mensen. Ik vind dat zo gek! Als ik nou de hele dag loop te mekkeren dat iedereen groene smoothies moet eten en dat ik me zoooo goed voel, okay, maar ik heb het er niet eens over! Fijn toch als mensen een beetje gezond eten en het leuk vinden om met voeding bezig te zijn? Leven en laten leven.
donderdag 29 mei 2014 om 14:01
Ik ben die gezondheidshype en dat kijk-mij-eens-gezond-en-verantwoord-bezig-zijn ook wel moe.
Mensen die opeens geen aardappelen/rijst/pasta/brood meer eten, want dat is niet goed en daar word je dik van. Dik? Ik eet al 25 jaar bovenstaande producten - best veel ook nog - en ik ben niet dik.
Of nog zo iets, mensen die suiker helemaal afzweren.
Mensen die allergisch zijn voor iets uit een pakje, potje of blikje want dat is slecht. En dat geldt ook voor al die E-nummers.
Hoe vaak ik hier op het forum wel niet tegenkom 'Bah, die meuk eet ik niet'. Ik geloof niet dat álle e-nummers slecht zijn, wat een onzin.
Aspartaam is geloof ik wel het meest besproken 'goedje'.
De een gelooft dat je al kanker hebt voordat je je cola light überhaupt hebt uitgepiest terwijl er aan de andere kant genoeg voedingsdeskundigen zijn die zeggen dat er zó vaak onderzoek naar gedaan is en dat het geen kwaad kan, mits het met mate is. Maar dat is met alles. Alles met mate.
Mensen die opeens geen aardappelen/rijst/pasta/brood meer eten, want dat is niet goed en daar word je dik van. Dik? Ik eet al 25 jaar bovenstaande producten - best veel ook nog - en ik ben niet dik.
Of nog zo iets, mensen die suiker helemaal afzweren.
Mensen die allergisch zijn voor iets uit een pakje, potje of blikje want dat is slecht. En dat geldt ook voor al die E-nummers.
Hoe vaak ik hier op het forum wel niet tegenkom 'Bah, die meuk eet ik niet'. Ik geloof niet dat álle e-nummers slecht zijn, wat een onzin.
Aspartaam is geloof ik wel het meest besproken 'goedje'.
De een gelooft dat je al kanker hebt voordat je je cola light überhaupt hebt uitgepiest terwijl er aan de andere kant genoeg voedingsdeskundigen zijn die zeggen dat er zó vaak onderzoek naar gedaan is en dat het geen kwaad kan, mits het met mate is. Maar dat is met alles. Alles met mate.