Wat kan ik wel nog eten?
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 08:48
            
                            
                                                             
                                Nouja, dit had bij gezondheid gekund. Of bij afvallen. Maar ik verwacht bij de pijler eten toch wat sneller een paar recepten en die heb ik nodig.
Sinds Covid had ik altijd al het idee dat ik nooit meer de oude ben geworden. Of het daaraan ligt zal ik nooit weten, maar vorig jaar is de ziekte Hashimoto vastgesteld (een auto immuun ziekte waardoor mijn schildklier is verschrompeld, er zitten wat cysten op en hij werkt dus niet meer). Deze ziekte kan ontstaan door een trauma, zoals een ongeluk, heftige bevalling of een pittige griep.
Nu is afgelopen week opnieuw mijn bloed getest.
Uitslag: leverwaarden zijn niet goed, nierwaarden zijn niet goed, suikerwaarde is niet goed, cholesterol is niet goed, en er was nog iets.
Plus een veel te hoge bloeddruk, gecombineerd met een lage hartslag (hoort bij Hashimoto).
Advies: minder vlees, geen koolhydraten, geen (toegevoegde) suiker, geen vet, geen zout.
Eh....
Waarbij we dus komen bij mijn vraag: wat kan ik nog eten? En meer nog: hoe maak ik daar iets lekkers van wat ook nog lang genoeg lekker blijft om mee te nemen als lunch. Ik bedoel: ijsbergsla met wat appel erdoorheen vind ik lekker, maar dat moet je eigenlijk gewoon meteen eten.
Los daarvan vind ik salades eigenlijk in de winter wat minder, ik eet liever boerenkoolstamppot. Maar ja, die is toch het lekkerst met aardappelen, spekjes en roomboter
 
Ik heb mijn koffie en brood in de ochtend al vervangen door een glas water.
Om half elf eet ik een potje vruchtenyoghurt en drink ik een kop koffie. Wel met suiker en melk overigens.
Om één uur een bakje magere yoghurt waar ik nu een schep maaltijdvervanger in doe. Dit is in de plaats van mijn boterhammen en kom soep.
Om drie uur nog een keer koffie. Voorheen met nog een potje yoghurt maar dat laat ik nu achterwege.
Gisteravond een stukje zalm met een handje pasta. Voor vanavond staat zalm met broccoli op het menu.
Dit is prima voor een poosje, maar gezond is het niet en dit ga ik ook echt niet volhouden tot mijn negentigste.
Wie oh wie heeft voor mij recepten waar ook mijn man nog blij van wordt?
Want om het nog makkelijker te maken: die heeft een maagontsteking en zou dus minder vet moeten eten en vooral: niet pittig en gekruid.
Kortom: hellup.
                    Sinds Covid had ik altijd al het idee dat ik nooit meer de oude ben geworden. Of het daaraan ligt zal ik nooit weten, maar vorig jaar is de ziekte Hashimoto vastgesteld (een auto immuun ziekte waardoor mijn schildklier is verschrompeld, er zitten wat cysten op en hij werkt dus niet meer). Deze ziekte kan ontstaan door een trauma, zoals een ongeluk, heftige bevalling of een pittige griep.
Nu is afgelopen week opnieuw mijn bloed getest.
Uitslag: leverwaarden zijn niet goed, nierwaarden zijn niet goed, suikerwaarde is niet goed, cholesterol is niet goed, en er was nog iets.
Plus een veel te hoge bloeddruk, gecombineerd met een lage hartslag (hoort bij Hashimoto).
Advies: minder vlees, geen koolhydraten, geen (toegevoegde) suiker, geen vet, geen zout.
Eh....
Waarbij we dus komen bij mijn vraag: wat kan ik nog eten? En meer nog: hoe maak ik daar iets lekkers van wat ook nog lang genoeg lekker blijft om mee te nemen als lunch. Ik bedoel: ijsbergsla met wat appel erdoorheen vind ik lekker, maar dat moet je eigenlijk gewoon meteen eten.
Los daarvan vind ik salades eigenlijk in de winter wat minder, ik eet liever boerenkoolstamppot. Maar ja, die is toch het lekkerst met aardappelen, spekjes en roomboter
Ik heb mijn koffie en brood in de ochtend al vervangen door een glas water.
Om half elf eet ik een potje vruchtenyoghurt en drink ik een kop koffie. Wel met suiker en melk overigens.
Om één uur een bakje magere yoghurt waar ik nu een schep maaltijdvervanger in doe. Dit is in de plaats van mijn boterhammen en kom soep.
Om drie uur nog een keer koffie. Voorheen met nog een potje yoghurt maar dat laat ik nu achterwege.
Gisteravond een stukje zalm met een handje pasta. Voor vanavond staat zalm met broccoli op het menu.
Dit is prima voor een poosje, maar gezond is het niet en dit ga ik ook echt niet volhouden tot mijn negentigste.
Wie oh wie heeft voor mij recepten waar ook mijn man nog blij van wordt?
Want om het nog makkelijker te maken: die heeft een maagontsteking en zou dus minder vet moeten eten en vooral: niet pittig en gekruid.
Kortom: hellup.
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 13:58
            
                            
                                                             
                                Maar is het nu minder vlees, vet, koolhydraten en suiker of geen? Dat maakt nogal verschil. In je openingspost zeg je 'geen' maar later zeg je 'minder'. Minder klinkt alsof de HA je (slecht) advies gaf om te helpen afvallen, als het daarom draait hoef je ook niet zoo drastisch alles om te gooien. Als het echt geen is, kun je helemaal wel specialistische hulp gebruiken. 
Ga asjeblieft terug naar je huisarts, vraag om een doorverwijzing naar een dietist.
                    Ga asjeblieft terug naar je huisarts, vraag om een doorverwijzing naar een dietist.
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 15:16
            
                            
                                                             
                                Of je man het lekker vindt is nog wel het minst belangrijke aan het verhaal. Het gaat toch om j(ulli)e gezondheid?
Mail je huisarts met je probleem, dan krijg je hopelijk advies terug met linkjes en een doorverwijzing.
(De diëtist bezoeken is echt een no brainer.)
Tot die tijd goed àlle etiketten lezen, vooral ook van de bouillon en kruidenmix. Staat er iets op dat niet mag dan gebruik je het niet. (Dikke kans)
ChatGpt gebruiken is ook een goede tip maar je moet wel ook zelf alert blijven. Laat je helpen met de prompts indien nodig.
Koop en eet voorlopig vooral vers en verder zo min mogelijk bewerkte dingen. Alles met mate. (Dus ook die yoghurt want daarin eiwitten en dat is mogelijk minder voor je nieren... )
                    Mail je huisarts met je probleem, dan krijg je hopelijk advies terug met linkjes en een doorverwijzing.
(De diëtist bezoeken is echt een no brainer.)
Tot die tijd goed àlle etiketten lezen, vooral ook van de bouillon en kruidenmix. Staat er iets op dat niet mag dan gebruik je het niet. (Dikke kans)
ChatGpt gebruiken is ook een goede tip maar je moet wel ook zelf alert blijven. Laat je helpen met de prompts indien nodig.
Koop en eet voorlopig vooral vers en verder zo min mogelijk bewerkte dingen. Alles met mate. (Dus ook die yoghurt want daarin eiwitten en dat is mogelijk minder voor je nieren... )
                                    Lorem Ipsum 
                                
                                                                                
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 15:37
            
                            
                                                             
                                Voor echte voedingstips betreffende jouw ziekte zou ik idd een voedingsspecialist inschakelen die hierin gespecialiseerd is.
Verder gebruik ik voor pannenkoeken boekweitmeel. Er bestaat ook amandelmeel.
Ik gebruik hier zelf haver of amandelmelk in maar halfvolle melk js al minder vet dan bijvoorbeeld volle melk.
Ik weet niet of er in vegan yoghurt minder vet zit dan in melkyoghurt.
Verder bestaan er iid glutenvrij brood, glutenvrij crackers. Kun je pasta van bijvoorbeeld linzen of kikkererwten kopen. Als rijst gebruik ik zelf vaak bloemkool of brocoli rijst, lekker door de nasi.
Ipv aardappel zoete aardappel? De paarse smaakt wel aardig naar aardappel. Die kun je overigens ook bakken. Er zijn meer soorten knollen waar je een puree van kan maken ipv aardappelpuree.
Ik doe zelf ipv bakken vaak stomen in een stoompannetje. Gewoon zoete aardappel groente en zalm in het stoompannetje, heb je ook geen vet nodig. Misschien mag je wel kokosolie of olijfolie als vet gebruiken? Is minder vet dan boter.
Ook bestaan er idd bouillon blokjes zonder zout, maar met kruiden kun je het ook al heel lekker maken!
Op internet zijn er ook vast recepten of websites te vinden die je wat handvatten kunnen geven mbt eten met jouw ziekte.
Succes! Het is een zoektocht en een puzzel maar het gaat je wel lukken. Er zijn zoveel meer lekkere dingen te maken dan enkel de standaard dingen.
Bananen havermout/boekweit koekjes met gedroogd fruit erin en noten etc. Fruit blenderen, invriezen en dan in hele pure chocola dopen.. echt genoeg te vinden!
Gierst ontbijt?
                    Verder gebruik ik voor pannenkoeken boekweitmeel. Er bestaat ook amandelmeel.
Ik gebruik hier zelf haver of amandelmelk in maar halfvolle melk js al minder vet dan bijvoorbeeld volle melk.
Ik weet niet of er in vegan yoghurt minder vet zit dan in melkyoghurt.
Verder bestaan er iid glutenvrij brood, glutenvrij crackers. Kun je pasta van bijvoorbeeld linzen of kikkererwten kopen. Als rijst gebruik ik zelf vaak bloemkool of brocoli rijst, lekker door de nasi.
Ipv aardappel zoete aardappel? De paarse smaakt wel aardig naar aardappel. Die kun je overigens ook bakken. Er zijn meer soorten knollen waar je een puree van kan maken ipv aardappelpuree.
Ik doe zelf ipv bakken vaak stomen in een stoompannetje. Gewoon zoete aardappel groente en zalm in het stoompannetje, heb je ook geen vet nodig. Misschien mag je wel kokosolie of olijfolie als vet gebruiken? Is minder vet dan boter.
Ook bestaan er idd bouillon blokjes zonder zout, maar met kruiden kun je het ook al heel lekker maken!
Op internet zijn er ook vast recepten of websites te vinden die je wat handvatten kunnen geven mbt eten met jouw ziekte.
Succes! Het is een zoektocht en een puzzel maar het gaat je wel lukken. Er zijn zoveel meer lekkere dingen te maken dan enkel de standaard dingen.
Bananen havermout/boekweit koekjes met gedroogd fruit erin en noten etc. Fruit blenderen, invriezen en dan in hele pure chocola dopen.. echt genoeg te vinden!
Gierst ontbijt?
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 16:55
            
                            
                                                             
                                Het klinkt alsof een “whole food plant based diet” heel goed bij je zou passen. Dus een onbewerkt, plantaardig voedingspatroon. Ik zou als ik jou was een diëtiste die daarin is gespecialiseerd raadplegen. Maar als je nu veel vlees eet en misschien niet zo’n gezond eetpatroon hebt, kan het wel een flinke stap zijn, je moet dan wel echt gemotiveerd zijn. Maar ik weet uit ervaring dat het echt heel veel verschil kan maken.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                        
                    
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 17:00
            
                            
                                                             Inderdaad. Een diëtist is heel wat anders dan iemand die zich voedingscoach of voedingsdeskundige noemt. Diëtisten hebben een hbo-opleiding afgerond en hebben kennis van ziekten icm voeding die daarbij belangrijk is of juist vermeden moet worden.zakdoek schreef: ↑07-10-2025 10:48Jaren geleden ben ik eens bij een diëtiste geweest omdat ik veel galaanvallen had.
We hebben toen samen doorgenomen wat ik op een dag at en daar heeft zij alternatieven voor gegeven.
Ik heb daar veel aan gehad.
Veel mensen denken bij 'diëtiste' aan afvaltips maar je kunt ook met heel andere voedingsvragen geholpen worden.
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 17:06
            
                            
                                                             
                                Wat houdt je tegen om naar een diëtist te gaan? Al verschillende mensen hebben het geopperd, maar je reageert er niet op. Ben je bang dat het veel geld kost, of dat ze je dingen aan willen smeren, of dat je er juist niets aan zult hebben? Of dat het je veel tijd kost, die je niet hebt? Weet je niet of er een diëtist in je omgeving praktijk houdt?
De huisarts kan de uitslagen doorsturen en jou doorverwijzen. Samen met de professional ga je dan op zoek naar een goed dieet/voedingswijze die zorgt dat je alle voedingstoffen die je nodig hebt binnen krijgt, maar je wel aan de richtlijnen houdt die volgen uit je klachten.
                    De huisarts kan de uitslagen doorsturen en jou doorverwijzen. Samen met de professional ga je dan op zoek naar een goed dieet/voedingswijze die zorgt dat je alle voedingstoffen die je nodig hebt binnen krijgt, maar je wel aan de richtlijnen houdt die volgen uit je klachten.
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 17:08
            
                            
                                                             
                    
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 17:16
            
                            
                                                             Ik sluit mij aan bij de rest, ga naar een dietist. De huisarts heeft dus geadviseerd om minder te eten, ipv vet en koolhydraten totaal schrappen? Misschien kan je ook gewoon een aardappel minder eten, of een kleiner portie vlees, ipv gelijk hele groepen voedingsmiddelen schrappen. Mocht het wel nodig zijn om dit allemaal te mijden is advies van een dietist sowieso nuttig omdat je kans hebt dat je hierdoor voedingsstoffen gaat missen (bv jodium als je geen brood eet).Ceylon2 schreef: ↑07-10-2025 11:47
En het enige dat mijn huisarts kon verzinnen was: minder vet, minder koolhydraten, minder vlees, suiker eruit.
Binnen mijn eigen voedingspatroon past dat niet, dus ik ben op zoek naar alternatieven.
Wat ik tot nu toe deed was vrij ouderwets. 's ochtends brood en koffie, op het werk tussendoor een grote bak thee, tijdens de elf-uur-pauze yoghurt en koffie, als lunch brood met soep en jus d'orange (ivm blaasontstekingen), 's middags meestal weer yoghurt en koffie en 's avonds avondeten, met cola zero. Dus wel regelmatig en qua caloriën zat ik rond de 2300. Er is hooguit 4x per jaar gebak op het werk en dat neem ik dan ook.
1x per week frietjes (uit de airfryer, zonder zout), dat dan wel. En in het weekend regelmatig een loempiaatje op de markt. Die zijn weliswaar vegetarisch maar gaan wel in het vet. Van room word ik misselijk, dus je ziet mij ook niet met roomijs en slagroomtaart.
Dus als brood, aardappelen, rijst en meel niet meer zomaar kunnen, valt voor mij gewoon veel weg. En daar zoek ik dus alternatieven voor.
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 17:32
            
                            
                                                             
                                Ik ben eens even gaan googlen op Hashimoto en de idioterie slaat je om de oren. Wat is dat toch voor geks dat werkelijk iedereen zich maar expert mag noemen zonder wat voor noemenswaardige opleiding dan ook. Zeker in de gezondheidszorg vind ik dat echt heel kwalijk. 
Goede dietisten staan hier ingeschreven: https://www.kwaliteitsregisterparamedic ... ep/dietist
Deze website is ook betrouwbaar: https://schildklier.nl/tips/leven-met/v ... n-voeding/. Het is een samenwerking tussen 4 patientenverenigingen en wordt ondersteund door de Medische Advies Raad.
Ik vind Hashimoto specifiek en ernstig genoeg om niet op eigenhoutje te gaan rommelen en het wiel uit te vinden, terwijl er goed opgeleide professionals zijn die precies weten wat goed is voor jou.
                    Goede dietisten staan hier ingeschreven: https://www.kwaliteitsregisterparamedic ... ep/dietist
Deze website is ook betrouwbaar: https://schildklier.nl/tips/leven-met/v ... n-voeding/. Het is een samenwerking tussen 4 patientenverenigingen en wordt ondersteund door de Medische Advies Raad.
Ik vind Hashimoto specifiek en ernstig genoeg om niet op eigenhoutje te gaan rommelen en het wiel uit te vinden, terwijl er goed opgeleide professionals zijn die precies weten wat goed is voor jou.
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 17:53
            
                            
                                                             
                                https://kokenmethashimoto.nl/recepten/
                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                    
                    
                                    Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
                                
                                                                                
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 19:03
            
                            
                                                             Ceylon2 schreef: ↑07-10-2025 09:51Ik eet op mijn werk en de soep uit de kantine is weliswaar super, maar bevat veel zout. Dus vandaar dat ik die laat vallen.
En ik had mijn huisarts al eerder eens gevraagd hoe hij dacht dat ik kilo's kwijt kan raken. Dat was namelijk zijn eerste opmerking bij het constateren van de te hoge bloeddruk: minder zout eten en zorgen dat je afvalt. Toen ik aangaf dat ik alleen maar ontbijt omdat dat moet (dat leerde ik ooit bij een diëtiste) was zijn antwoord: je moet niks.
Dus vandaar dat ik dat eruit heb gegooid, ik vond in de ochtend eten toch al niks.
Dat dit niet gezond is weet ik ook wel. Ik vraag niet voor niks om ideeën. Ik maak nou eenmaal het liefst goulash (zout), ouderwets aardappelen/vlees/groenten (koolhydraten) en ik eet graag brood met vleeswaren (zout) of kaas.
Dus ja, ik eet graag soep. Iemand een zoutarm recept?
Koolhydraatarm brood had ik nog niet aan gedacht, dat kan ik wel halen.
750 gram pompoenblokjes
1 ui
1 paprika
2 tenen knoflook
1 liter van groenten boullionblokjes minder zout van Maggi
Peper
Twee eetlepels gedroogde italiaanse kruiden
Drie eetlepels magere kwark
Fruit ui en knoflook in een pan met een eetlepel olijfolie
Paprika erbij
Pompoen erbij
Kruiden erbij
Even samen doorbakken een minuut of 3
Bouillon erbij
Gaar maken
Pureren met staafmixer
Peper, en magere kwark in. Pureren en klaar. Supersnel en lekker.
De kwark zorgt ervoor dat je je voller voelt en de groenten zijn enorm gezond
Kan ook met courgette of brocolli of bloemkool.
Koolhydraatvrij kan bijna niet. Koolhydraten tot max 40gr per dag is best te doen
Ontbijt met magere griekse yoghurt of magere kwark, je kunt wat suikervrije siroop er doorheen doen. Banaan of zomerfruit uit de diepvries (te koop in grote zakken bij de appie) en je hebt je vitaminen ook weer binnen.
Ik eet eiwitrijk, want moet wat gewicht kwijt. Maar let op van te veel eiwitten krijg je ook te veel calorieeen binnen en blijft je bloeddruk te hoog. En wees bewust dat de eerste paar dagen gruwelijk zijn. Je krijgt ketogriep.
De eerste symptomen van ketose kunnen hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, een 'keto-adem' (zoete of fruitige geur) en verhoogde dorst zijn, als gevolg van de overgang van koolhydraat- naar vetverbranding in het lichaam. Deze symptomen worden soms de 'keto-griep' genoemd en zijn een normale aanpassingsreactie van het lichaam, die meestal na een paar dagen of weken verdwijnen zodra het lichaam gewend is aan de vetverbranding. Je kunt ook merken dat je vaker moet plassen en daardoor mogelijk vocht verliest.
Maar ik eet heel veel met kwark. Maak zelfs mijn eigen yoghurt repen met diverse smaakjes door mijn mengsels even op een snijplank in de vriezer, ik maak cheesecake. Baksels met havermoutvlokken en huttenkase light. Eet omeletten met champignonnen en veel groenten. Vlees wat laag in calorieeen is en hoog in eiwit (kipfilet, mager rundergehakt, biefstuk). Maak mijn eigen koolhydraatvrije groentenchips in de airfryer (en nog lekkerder dan de supermarkt chips) ook laag in calorieen. Maar je moet je levensstijl aanpassen. Ook van deze dingen kun je te veel eten. Ik zou zeker nu het ontbijt niet overslaan. En griekse yoghurt met wat suikervrije siroop met fruit is binnen een minuut klaar
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 19:11
            
                            
                                                             
                                Gedroogde dadels zijn ook goed voor je vezels. Spinazie bevat extreem veel vezels (die heb je echt nodig) en maak een omelet met een hoop spinazie en kruiden erdoor. En past makkelijk 400 gram spinazie door 4 eieren. Slinkt enorm. 
Snoepgroenten met een sausje van magere griekse yoghurt, mayo 0%, kerrie en paprikapoeder, beetje knoflookpoeder, mini snufje zout.
https://www.proteinedieet.com/rabeko-ma ... ZcEALw_wcB
                    Snoepgroenten met een sausje van magere griekse yoghurt, mayo 0%, kerrie en paprikapoeder, beetje knoflookpoeder, mini snufje zout.
https://www.proteinedieet.com/rabeko-ma ... ZcEALw_wcB
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 19:13
            
                            
                                                             
                    
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 19:15
            
                            
                                                             
                    
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 19:22
            
                            
                                                             Soja is schildkliertechnisch helemaal niet zo verstandig.
Ga naar een diëtist TO en ga niet zelf lopen kutten.
                                    Don’t let anyone ruin your day. It’s your day. 
Ruin it yourself.
                                                                                Ruin it yourself.
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 19:34
            
                            
                                                             Vind je dat een banaan bij keto past?BuzzieBee schreef: ↑07-10-2025 19:03
Koolhydraatvrij kan bijna niet. Koolhydraten tot max 40gr per dag is best te doen
Ontbijt met magere griekse yoghurt of magere kwark, je kunt wat suikervrije siroop er doorheen doen. Banaan of zomerfruit uit de diepvries (te koop in grote zakken bij de appie) en je hebt je vitaminen ook weer binnen.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
  
    
      
    
    Al een account? Log dan hier in