
wok, braadpan of hapjespan?
zondag 25 oktober 2009 om 09:15
dag allemaal,
een algemeen kook-vraagje
binnenkort ben ik jarig en ik wil een pan voor mijn verjaardag vragen..
een pan waar ik iig voor 6-8 man lekker curry, pastasaus etc in kan maken. we hebben nu een kleine wok.
ik zat zelf te denken aan zo´n bekende zware pan van le creuset, in het oranje (misschien bestaan ze ook in andere kleuren). maar weet niet zo goed wat nou wijsheid is. ik wil iig dat deze ook in afwasmachine kan, niet al te zwaar is en anti-aanbaklaag lijkt me eigenlijk wel handig. begrijp nooit wat het voordeel is van geen anti-aanbaklaag..
wat raden jullie aan?
een algemeen kook-vraagje
binnenkort ben ik jarig en ik wil een pan voor mijn verjaardag vragen..
een pan waar ik iig voor 6-8 man lekker curry, pastasaus etc in kan maken. we hebben nu een kleine wok.
ik zat zelf te denken aan zo´n bekende zware pan van le creuset, in het oranje (misschien bestaan ze ook in andere kleuren). maar weet niet zo goed wat nou wijsheid is. ik wil iig dat deze ook in afwasmachine kan, niet al te zwaar is en anti-aanbaklaag lijkt me eigenlijk wel handig. begrijp nooit wat het voordeel is van geen anti-aanbaklaag..
wat raden jullie aan?
zondag 25 oktober 2009 om 09:32
zondag 25 oktober 2009 om 09:33
voor curry's en pastasaus gebruik ik mijn braadpan (inderdaad zo'n oranje, maarniet van le creuset). Met name omdat ze vaker een tijdje op zacht vuur moeten staan te pruttelen en dan verdeelt zo'n pan de warmte heel goed. Volgens mij heb ik die van de albert heijn, het was een cadeau.
Er zit wel een soort beschermend laagje in, maar geen tefal-achtige antiaanbaklaag. Wel kan ik hem in de afwasmachine doen.
Hapjespan vind ik persoonlijk handiger voor tweepersoons-eenpansgerechten als nasi of macaroni of marokkaanse vispotjes.
Wokpan is echt voor snelle gerechten. Eigenlijk moet je die niet met antiaanbaklaag kopen omdat de gerechten heel heet bereid moeten worden (anders gaat het eerder bij groente koken, dan dat je aan het wokken bent). Antiaanbaklagen kunnen vaak niet zo goed tegen zulke hoge temperaturen.
Kortom (veel te lang verhaal geworden!). Ik zou kijken waar je hem het meest voor gaat gebruiken. Persoonlijk zou ik voor de braadpan gaan.
Er zit wel een soort beschermend laagje in, maar geen tefal-achtige antiaanbaklaag. Wel kan ik hem in de afwasmachine doen.
Hapjespan vind ik persoonlijk handiger voor tweepersoons-eenpansgerechten als nasi of macaroni of marokkaanse vispotjes.
Wokpan is echt voor snelle gerechten. Eigenlijk moet je die niet met antiaanbaklaag kopen omdat de gerechten heel heet bereid moeten worden (anders gaat het eerder bij groente koken, dan dat je aan het wokken bent). Antiaanbaklagen kunnen vaak niet zo goed tegen zulke hoge temperaturen.
Kortom (veel te lang verhaal geworden!). Ik zou kijken waar je hem het meest voor gaat gebruiken. Persoonlijk zou ik voor de braadpan gaan.
zondag 25 oktober 2009 om 10:52
wok
Moet zwaar zijn zodat het heel heet kan worden en niet afkoelt wanneer er voedsel in komt, zo schroeit het voedsel snel dicht.
Er zit geen anti aanbaklaag op, maar mag absoluut niet in de vaatwasser!
hapjespan
Heeft een dunne bodem, is licht en heeft een anti-aanbaklaag. Het mag daarom dus ook niet in de vaatwasser. Omdat het dun is, kun je er niet snel dingen mee dichtschroeien, wel prima voor alle andere dingen zoals vlees en sauzen.
Moet zwaar zijn zodat het heel heet kan worden en niet afkoelt wanneer er voedsel in komt, zo schroeit het voedsel snel dicht.
Er zit geen anti aanbaklaag op, maar mag absoluut niet in de vaatwasser!
hapjespan
Heeft een dunne bodem, is licht en heeft een anti-aanbaklaag. Het mag daarom dus ook niet in de vaatwasser. Omdat het dun is, kun je er niet snel dingen mee dichtschroeien, wel prima voor alle andere dingen zoals vlees en sauzen.
zondag 25 oktober 2009 om 11:46
quote:Appelsientje schreef op 25 oktober 2009 @ 09:55:
Die grote pannen van Creuset zijn best duur, bij Ikea hebben ze iets vergelijkbaars voor ongeveer een kwart van dat geld. Ik heb er twee en gebruik ze heel erg vaak!
Helemaal eens. Creuset is écht duur. Wil zelf die grote ovale blauwe van Ikea nog hebben.
Verder heb ik bijna al mijn pannen (3 maten koekenpannen en hapjespan) van Braet (google maar voor meer info) incl. wok. Perfect. Draadjesvlees e.d. doe ik vaak in grote porties, dan gebruik ik om te sudderen 2 pannen, zowel de 'ouderwetse' oranje van gietijzer als deze van Braet.
Vriend koopt 2 x per jaar een wok bij Ikea van 4,95. Werkt ook goed.
Maar als ik zou moeten kiezen..... geen idee. Wil ze ook alledrie niet missen.
Die grote pannen van Creuset zijn best duur, bij Ikea hebben ze iets vergelijkbaars voor ongeveer een kwart van dat geld. Ik heb er twee en gebruik ze heel erg vaak!
Helemaal eens. Creuset is écht duur. Wil zelf die grote ovale blauwe van Ikea nog hebben.
Verder heb ik bijna al mijn pannen (3 maten koekenpannen en hapjespan) van Braet (google maar voor meer info) incl. wok. Perfect. Draadjesvlees e.d. doe ik vaak in grote porties, dan gebruik ik om te sudderen 2 pannen, zowel de 'ouderwetse' oranje van gietijzer als deze van Braet.
Vriend koopt 2 x per jaar een wok bij Ikea van 4,95. Werkt ook goed.
Maar als ik zou moeten kiezen..... geen idee. Wil ze ook alledrie niet missen.
zondag 25 oktober 2009 om 11:48
Creueset zijn ontzettend mooie pannen. Als je er een beetje goed voor zorgt gaat zo'n pan een levenlang mee (in tegenstelling tot die neppers van ikea en andere merken). Nadeel is dat ze echt vreselijk zwaar zijn, zeker de grote.
Antiaanbaklaag is leuk zolang 'ie erop zit, en da's niet al te lang, een jaar of 3, 4 en dan zijn ze meestal op.
Antiaanbaklaag is leuk zolang 'ie erop zit, en da's niet al te lang, een jaar of 3, 4 en dan zijn ze meestal op.
zondag 25 oktober 2009 om 13:16
quote:wijnands schreef op 25 oktober 2009 @ 12:58:
Genoeg. Elke huishoudzaak, zelfs de blokker heeft namaakpannen.
Ik vind Ikea niet onder de categorie 'namaak' vallen. Dat zijn gedegen gietijzeren pannen.
Als ik kijk naar die 20 euro dingen van Hema, Blokker etc., die zijn niet vergelijkbaar, qua bodemdikte, materiaal, houdbaarheid, aanbranden etc. Dat zijn lichtgewicht (letterlijk en figuurlijk) geëmailleerde pannen en hebben niks te maken met een gietijzeren braadpan.
Geen idee of in de 'begintijd' van mijn ouders Creuset al bestond, maar zij hebben 2 gietijzeren echte braadpannen die nu al ruim 45 jaar meegaan.
Mijn vriend, ex-chefkok, heeft goede (en zware..) pannen, maar stond ook positief versteld van die we bij Ikea zagen.
Soms betaal je ook gewoon een groot deel aan de merknaam zonder dat dit betere kwaliteit hoeft te betekenen.
Genoeg. Elke huishoudzaak, zelfs de blokker heeft namaakpannen.
Ik vind Ikea niet onder de categorie 'namaak' vallen. Dat zijn gedegen gietijzeren pannen.
Als ik kijk naar die 20 euro dingen van Hema, Blokker etc., die zijn niet vergelijkbaar, qua bodemdikte, materiaal, houdbaarheid, aanbranden etc. Dat zijn lichtgewicht (letterlijk en figuurlijk) geëmailleerde pannen en hebben niks te maken met een gietijzeren braadpan.
Geen idee of in de 'begintijd' van mijn ouders Creuset al bestond, maar zij hebben 2 gietijzeren echte braadpannen die nu al ruim 45 jaar meegaan.
Mijn vriend, ex-chefkok, heeft goede (en zware..) pannen, maar stond ook positief versteld van die we bij Ikea zagen.
Soms betaal je ook gewoon een groot deel aan de merknaam zonder dat dit betere kwaliteit hoeft te betekenen.
zondag 25 oktober 2009 om 13:58
quote:Appelsientje schreef op 25 oktober 2009 @ 13:21:
Ben met je eens dat je met nep-pannen moet opletten op de kwaliteit. Maar Ikea doet het nu al tien jaar lekker hier, dus dat is geen slechte koop geweest voor 30 euro (of waren het toen nog guldens? dan nog goedkoper dus).
Precies! Maar dat zijn ook wel de gietijzeren/zware pannen.
Die ik wil van Ikea (de grootste die ze hebben volgens mij) is geloof ik 45 euro. (ok, is nog 100 gulden) maar de bedragen voor Creuset heb ik er (als fanatiek veelvuldig koker) niet voor over.
Ben met je eens dat je met nep-pannen moet opletten op de kwaliteit. Maar Ikea doet het nu al tien jaar lekker hier, dus dat is geen slechte koop geweest voor 30 euro (of waren het toen nog guldens? dan nog goedkoper dus).
Precies! Maar dat zijn ook wel de gietijzeren/zware pannen.
Die ik wil van Ikea (de grootste die ze hebben volgens mij) is geloof ik 45 euro. (ok, is nog 100 gulden) maar de bedragen voor Creuset heb ik er (als fanatiek veelvuldig koker) niet voor over.
zondag 25 oktober 2009 om 17:02
Ik zou voor alle drie gaan.
Heb zelf een gietijzeren braadpan van de aldi geloof dat ie 17 euro was doet het prima. Heb ook een gietijzeren van BK maar die is geemailleerd aan de binnenkant ook een heerlijke pan.
Dan nog 2 hapjespannen van aldi en een ander vaag merk doen het ook prima. Dus je kan i p v 1 hele dure creusetpan ook 3 goedkopere nemen heb je meteen alles!
Heb zelf een gietijzeren braadpan van de aldi geloof dat ie 17 euro was doet het prima. Heb ook een gietijzeren van BK maar die is geemailleerd aan de binnenkant ook een heerlijke pan.
Dan nog 2 hapjespannen van aldi en een ander vaag merk doen het ook prima. Dus je kan i p v 1 hele dure creusetpan ook 3 goedkopere nemen heb je meteen alles!
zondag 25 oktober 2009 om 21:34
quote:wijnands schreef op 25 oktober 2009 @ 21:23:
Is er toch nog een fatsoenlijke pan in hjet ikea assortiment. Verreweg de meeste pannen (en wok) zijn van dusdanig dun staal dat je moet oppassen ze niet te stevig vast te pakken.Haha, deze moet je wel stevig vastpakken (met 2 handen) anders heb je geheid 1 of meerdere blauwe tenen of wellicht gebroken voetbeentje. Loeizwaar
Is er toch nog een fatsoenlijke pan in hjet ikea assortiment. Verreweg de meeste pannen (en wok) zijn van dusdanig dun staal dat je moet oppassen ze niet te stevig vast te pakken.Haha, deze moet je wel stevig vastpakken (met 2 handen) anders heb je geheid 1 of meerdere blauwe tenen of wellicht gebroken voetbeentje. Loeizwaar