Oma's gehaktbal

13-11-2009 13:25 92 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoe maken jullie gehaktballen?
Geen bijzonderheden
Alle reacties Link kopieren
Djoels even over je vaders ballen:



Ze staan op. Ze zijn goed van smaak, maar niet strak en stevig.
Geen bijzonderheden
quote:yasmijn schreef op 13 november 2009 @ 14:17:

[...]





Ik hou niet zo van zakjes en pakjes.



Ik wel hoor, ik snap de aversie er tegen ook niet. Alsof je, als je voor iets bepaalds een zakje gebruikt, áltijd uit zakjes en pakjes zou koken. Raar vooroordeel vind ik dat. (in het algemeen, niet tegen jou in het bijzonder Yas)



Voor gehakt gebruik ik een zakje. Niet én een zakje én zout en peper maar gewoon één zakje en dan nog allemaal andere lekkere dingen.



Maar zo begrijp ik het overmatige gebruik van beschuit in gehakt niet. Heel smerig vind ik dat, van die beschuitstuiters.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er 2 ingedaan, in een kilo gehakt, tegen elkaar fijn gewreven.

Verder:

zout

versgemalen peper

2 rauwe eieren

Gesnipperde ui

Nootmuskaat

cayennepeper

ketjap.



Dat heb ik allemaal in huis, is lekker en ik heb geen zakjes nodig.



Ze zijn goed van smaak, Djoels!
Geen bijzonderheden
Alle reacties Link kopieren
En de jus maak ik dan straks af met ketjap en moutarde.
Geen bijzonderheden
Hahaha nou duidelijk hoor Yas, zakjes zijn uit den boze!
Alle reacties Link kopieren
Geen bijzonderheden
Alle reacties Link kopieren
quote:yasmijn schreef op 13 november 2009 @ 15:46:

Djoels even over je vaders ballen:



Ze staan op. Ze zijn goed van smaak, maar niet strak en stevig.TE WEINIG BESCHUIT!!!
DTEEZ!
Alle reacties Link kopieren
quote:Djoels schreef op 13 november 2009 @ 17:09:

[...]





TE WEINIG BESCHUIT!!!



Het moet toch niet zo zijn dat je na het verorberen van je vaders ballen niet meer kunt fluiten, Djoels?
Alle reacties Link kopieren
Vinyl!



Echt ik heb ze vorige week nog gemaakt. Lekker een hele harde korst, dat vind ik zo lekker! En ze vallen NOOIT uit elkaar.. echt niet.





Waarom gelooft niemand me!
DTEEZ!
quote:Djoels schreef op 13 november 2009 @ 17:13:

Vinyl!



Echt ik heb ze vorige week nog gemaakt. Lekker een hele harde korst, dat vind ik zo lekker! En ze vallen NOOIT uit elkaar.. echt niet.





Waarom gelooft niemand me!



Ik geloof je juist hélemaal!

Met twee pakken beschuit wil die korst wel keihard zijn, kan niet anders!



Alle reacties Link kopieren
Leo!



Ja, ik ben ook nog niet overtuigd, proef je dan nog wel gehakt, vraag ik me dan af....



Djoels: ik zie een schone taak weggelegd voor jou en je pa op de volgende forummeet! Overtuig ons!
Alle reacties Link kopieren
quote:Djoels schreef op 13 november 2009 @ 14:02:

[...]





kilo rundgehakt

2 eieren

1 pak beschuit

peper

zout

nootmuskaat



en dan kleine ballen draaien.Ik kruid ze met van allerlei kruiden, elke keer weer anders maar verder hier hetzelfde. Gehakt, eieren en veel beschuit
...
quote:Vinyl schreef op 13 november 2009 @ 17:33:



Djoels: ik zie een schone taak weggelegd voor jou en je pa op de volgende forummeet! Overtuig ons!Ik wil ook wel twee kilo ballen draaien hoor, The Leoway, doen we een forumballencontest op de meet......
Alle reacties Link kopieren
moet zo lachen om dit topic en de ballen!









Een ballen contest en dan mag ik het opnemen tegen Leo... ja daaaag zij wint!
DTEEZ!
Welnee poes!

Men is blijkbaar gek op beschuitige ballies, het halve forum maakt ze zo en jij zegt zelf dat ze niet naar beschuit smaken. Ik ben dus oprecht benieuwd naar jouw ballen of die van je vader!
Alle reacties Link kopieren
Ik kan mijn vader wel meeslepen naar de meeting volgende keer!





DTEEZ!
quote:yasmijn schreef op 13 november 2009 @ 15:46:

Djoels even over je vaders ballen:



Ze staan op. Ze zijn goed van smaak, maar niet strak en stevig.



Strak en stevig ligt niet aan het recept maar aan je kneed en rol kwaliteiten



Langer kneden en rollen tot ze van je handen loslaten, eventueel handen bevochtigen... rollen, rollen, rollen... dan worden ze stevig!



(En de hoeveelheid beschuit heeft er idd ook mee te maken... en het ei... maar gòed kneden en lang rollen is errug belangrijk!)
Alle reacties Link kopieren
quote:yasmijn schreef op 13 november 2009 @ 15:46:

Djoels even over je vaders ballen:



Ze staan op. Ze zijn goed van smaak, maar niet strak en stevig.Que?
Alle reacties Link kopieren
quote:borrie2 schreef op 13 november 2009 @ 19:05:

[...]





Strak en stevig ligt niet aan het recept maar aan je kneed en rol kwaliteiten



Langer kneden en rollen tot ze van je handen loslaten, eventueel handen bevochtigen... rollen, rollen, rollen... dan worden ze stevig!



(En de hoeveelheid beschuit heeft er idd ook mee te maken... en het ei... maar gòed kneden en lang rollen is errug belangrijk!)



Ik heb nog niets gelezen maar wil zeggen dat het klopt. Ik denk dat er bij mij nooit gehaktballen mislukken omdat het voorwerk het belangrijkste is. De lucht eruit rollen. En net zolang dat ze compact zijn en niet uit elkaar vallen.



Ik had dit topic nog niet geopend omdat mijn oma altijd van die vieze we-ige ballen maakte dat als je al met je vork erheen ging uit elkaar viel. Gewoon slechte verhoudingen van vlees en ingredienten en slecht rollen.



Zo ga nu eens kijken wat andere te zeggen hebben.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb niet goed gerold. Maar ze zijn heerlijk van smaak!

Ik had er 8, ga er nu wat in de vriezer doen.
Geen bijzonderheden
Alle reacties Link kopieren
quote:Nijntje schreef op 13 november 2009 @ 19:06:

[...]





Que?Je had er bij moeten zijn.
Geen bijzonderheden
Alle reacties Link kopieren
Ik ben jaren bezig geweest om een goede gehaktbal te maken. Elke keer leek het er niet op, niet op wat ik lekker vind, niet op hoe mijn oma en moeder het maakten. En als ik hun recept volg, mislukken ze bij mij.



Totdat ik bij de slager een zakje mix vond (60 cent, voor 1 pond gehakt). Ik dacht: ik probeer het nog 1keer. Gehakt, beetje melk, zakkie mix.... en tadaaa! Daar waren oma's ballen!

Het kan dus echt, met een zakje goede ballen maken...
Alle reacties Link kopieren
Oma's gebruikten geen zakjes
Geen bijzonderheden
Alle reacties Link kopieren
Had mijn oma die zakjes maar wel gebruikt, dan had er misschien nog smaak aan haar ballen gezeten.



Ze had er wel talent voor trouwens, die oma van mij. Ze is werkelijk waar de enige vrouw die ik ken die het voor elkaar kreeg dat haar gehaktbal stevig van binnen was maar een absolute zompige snotkorst had. Hij zag ook altijd gelig van kleur.



Oma's commentaar; "Dat komp door de roomboter, waiffie, gehaktballen moet je braaje in 4 pakkies echte roomboter".



Kortom; haar ballen waren smakeloos, onooglijk en duur!

Ik heb mijn kooktalent kennelijk van haar!
Wat wilde ik nou toch typen?
Alle reacties Link kopieren
4 pakjes! Grote goden!
Geen bijzonderheden

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven