Eten
alle pijlers
wie weet een lichte soep als voorgerecht met kerst
vrijdag 23 december 2011 10:51
quote:natuur schreef op 23 december 2011 @ 10:43:
heb je daar ook een recept van .jojanneke ? Ik ben eigenlijk niet zo kokerig. Maar wil nu mijn best gaan doen .
Pffffffftttt... Ik doe meestal maar wat... LOL
Goed, ik ga het proberen:
De kunst is dat je soep er "bruin" uitziet en sterk van smaak is.
Wat ik meestal doe, is de ossestaart stukken zouten, peperen, en even rondom bruin bak in de pan met een beetje vet.
en met bruin bedoel ik ook bruin, netzoals dat je runderlappen aanbraad.
Als de staartstukken bruin zijn, dan voeg ik water toe, één zakje met soepgroente, (of uien, peen, prei, peterselie stelen, bleekselderij, etc) foelie, laurier, kruidnagel en breng ik het weer aan de kook.
Dat laat ik lang sudderen (4-5 uur) Als het soepvlees van ellende van de staartstukken valt, dan zeef ik de hele massa. Eerst grof en daarna fijn door een schone theedoek heen.
Nu heb je een heldere bouillon.
Het vlees haal ik van de botten af, en zet ik apart.
Hierna maak ik de bouillon op smaak, en laat het afkoelen.
Als het afgekoeld is kun je het vet eraf scheppen.
Voordat we het gaan eten warm ik datgene op wat we nodig hebben, doe er wat peterselie door, en wat soepvlees.
Ik hoop dat je het een beetje snapt, ik kook meestal met datgene wat ik voor handen heb, en altijd uit de losse pols...
De slager kan je vertellen hoeveel ossestaart je nodig bent voor een bepaalde hoeveelheid soep.
heb je daar ook een recept van .jojanneke ? Ik ben eigenlijk niet zo kokerig. Maar wil nu mijn best gaan doen .
Pffffffftttt... Ik doe meestal maar wat... LOL
Goed, ik ga het proberen:
De kunst is dat je soep er "bruin" uitziet en sterk van smaak is.
Wat ik meestal doe, is de ossestaart stukken zouten, peperen, en even rondom bruin bak in de pan met een beetje vet.
en met bruin bedoel ik ook bruin, netzoals dat je runderlappen aanbraad.
Als de staartstukken bruin zijn, dan voeg ik water toe, één zakje met soepgroente, (of uien, peen, prei, peterselie stelen, bleekselderij, etc) foelie, laurier, kruidnagel en breng ik het weer aan de kook.
Dat laat ik lang sudderen (4-5 uur) Als het soepvlees van ellende van de staartstukken valt, dan zeef ik de hele massa. Eerst grof en daarna fijn door een schone theedoek heen.
Nu heb je een heldere bouillon.
Het vlees haal ik van de botten af, en zet ik apart.
Hierna maak ik de bouillon op smaak, en laat het afkoelen.
Als het afgekoeld is kun je het vet eraf scheppen.
Voordat we het gaan eten warm ik datgene op wat we nodig hebben, doe er wat peterselie door, en wat soepvlees.
Ik hoop dat je het een beetje snapt, ik kook meestal met datgene wat ik voor handen heb, en altijd uit de losse pols...
De slager kan je vertellen hoeveel ossestaart je nodig bent voor een bepaalde hoeveelheid soep.
Vergeet niet, een “Ja, maar..” is eigenlijk een “nee, want...”
vrijdag 23 december 2011 10:57
Pompoensoep. Licht verteerbaar en in 20 minuten gemaakt, het schillen van de pompoen is het meeste werk.
1 flespompoen
1 ui
1 rood pepertje
2 bouillonblokjes
scheut kookroom
pompoen schillen en in stukken snijden
ui hakken en lichtbruin bakken in een beetje olijfolie
pepertje fijnsnijden, even meebakken
de stukken pompoen toevoegen
bouillon erbij tot de pompoen net onder staat
na twintig minuten zachtjes koken pureren met de staafmixer
scheutje kookroom toevoegen
evt. op smaak afmaken met peper en zout.
I.p.v. een rood pepertje kun je natuurlijk ook sambal nemen.
1 flespompoen
1 ui
1 rood pepertje
2 bouillonblokjes
scheut kookroom
pompoen schillen en in stukken snijden
ui hakken en lichtbruin bakken in een beetje olijfolie
pepertje fijnsnijden, even meebakken
de stukken pompoen toevoegen
bouillon erbij tot de pompoen net onder staat
na twintig minuten zachtjes koken pureren met de staafmixer
scheutje kookroom toevoegen
evt. op smaak afmaken met peper en zout.
I.p.v. een rood pepertje kun je natuurlijk ook sambal nemen.
verba volant, scripta manent.
vrijdag 23 december 2011 11:13
Ooit uit de Allerhande gevist. Erg lekker en simpel.
Zo'n pot kippenbouillon met kip
Snelkookrijdt
Ei
Citroensap
Peterselie
Eerst de kippenboullion door de zeef, en dan de boullion + anderhalve pot water aan de kook brengen. Rijst in de kippenboullion koken. Als de rijst gaar is, kippenvlees toevoegen, even laten mee koken. Losgeklopt ei met 5 eetlepels citroensap toevoegen, met een vork roeren en een minuut laten mee koken. Serveren met een beetje peterselie er over.
Klaar, simpel en heel erg lekker.
Zo'n pot kippenbouillon met kip
Snelkookrijdt
Ei
Citroensap
Peterselie
Eerst de kippenboullion door de zeef, en dan de boullion + anderhalve pot water aan de kook brengen. Rijst in de kippenboullion koken. Als de rijst gaar is, kippenvlees toevoegen, even laten mee koken. Losgeklopt ei met 5 eetlepels citroensap toevoegen, met een vork roeren en een minuut laten mee koken. Serveren met een beetje peterselie er over.
Klaar, simpel en heel erg lekker.
vrijdag 23 december 2011 11:19
vrijdag 23 december 2011 11:33
Niet gebonden courgettesoep, is heel feestelijk smaakt super en mensen verwachten zoiets niet. Ik maak hem ook als tussengerecht.
Nodig voor 4 personen:
-400g courgette in stukjes
-400 ml groentebouillon
-100 ml witte wijn
-10 basilicum blaadjes
-peper zout
-4 scampi gepeld en schoongemaakt
-4 eetl slagroom geklopt
Voorbereiding:
*bouillon-wijn-courgette warm maken en ong 10 min lzachtjes
laten koken
*laatste minuut basilicum blaadjes toevoegen
*soep pureren peper en zout erbij
Bereiding:
*soep aan de kook brengen, scampi erbij 1 minuut meetrekken
op zacht vuur
*scampi uit de soep, soep in kommetjes schenken, room erover
en scampi op de rand zetten
Nodig voor 4 personen:
-400g courgette in stukjes
-400 ml groentebouillon
-100 ml witte wijn
-10 basilicum blaadjes
-peper zout
-4 scampi gepeld en schoongemaakt
-4 eetl slagroom geklopt
Voorbereiding:
*bouillon-wijn-courgette warm maken en ong 10 min lzachtjes
laten koken
*laatste minuut basilicum blaadjes toevoegen
*soep pureren peper en zout erbij
Bereiding:
*soep aan de kook brengen, scampi erbij 1 minuut meetrekken
op zacht vuur
*scampi uit de soep, soep in kommetjes schenken, room erover
en scampi op de rand zetten
vrijdag 23 december 2011 11:46
Hier is een spaanse knoflooksoep erg favoriet en zo'n beetje de meest simpel te maken soep die er bestaat.
Maak een heldere bouillon van bv kip. Kan ook met een blokje.
Bak plakjes stokbrood met een beetje olie tot mooie harde croutons. Wrijf de soepkommen in met een doorgesneden teentje knoflook.
Leg in iedere kom een stokbroodplakje. Leg daar een klein gebakken eitje (bv een kwarteleitje voor de kerst!) bovenop. Giet voorzichtig de bouillon erbij. Strooi wat paprikapoeder over de kom (het broodje met het ei blijft drijven als het goed is) en evt wat peterselie en serveer.
Maak een heldere bouillon van bv kip. Kan ook met een blokje.
Bak plakjes stokbrood met een beetje olie tot mooie harde croutons. Wrijf de soepkommen in met een doorgesneden teentje knoflook.
Leg in iedere kom een stokbroodplakje. Leg daar een klein gebakken eitje (bv een kwarteleitje voor de kerst!) bovenop. Giet voorzichtig de bouillon erbij. Strooi wat paprikapoeder over de kom (het broodje met het ei blijft drijven als het goed is) en evt wat peterselie en serveer.
vrijdag 23 december 2011 12:01
http://www.ah.nl/recepten ... 6768&rq=gele+paprika+soep
Heerlijk frisse soep die niet te zwaar is, makkelijk is te maken EN heel indrukwekkend lijkt.
Heerlijk frisse soep die niet te zwaar is, makkelijk is te maken EN heel indrukwekkend lijkt.
vrijdag 23 december 2011 15:38
quote:Kaaaaaaaatje schreef op 23 december 2011 @ 12:01:
http://www.ah.nl/recepten ... 6768&rq=gele+paprika+soep
Heerlijk frisse soep die niet te zwaar is, makkelijk is te maken EN heel indrukwekkend lijkt.
Een alternatief recept voor 4 personen zonder room (room maakt het vaak wat zwaarder):
3x rode paprika, 3x geel, 2 uitgeperste sinaasappels, 1 theelepel koriander korrels, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1,25 liter groentebouillon, handje vol verse basilicum, stuk kip of mootje zalm.
Fruit de knoflook en ui aan, paprika in stukjes gesneden erbij (ca 4 min laten fruiten), koriander toevoegen en nog even omscheppen, sinaasappels uitknijpen boven de soep, bouillon toevoegen, aan de kook brengen, op zacht vuur 20 minuten laten koken met de deksel op de pan.
Ondertussen kip of zalm garen (stomen of grillen) en in stukjes snijden.
De basilicum scheuren (paar kleine blaadjes achter houden voor garnering) en in de soep gooien, de soep pureren, en op smaak brengen met gemalen zwarte peper en zout. De soep in kommen doen, kip/zalm erbij, en tenslotte nog wat verse basilicum erover. Klaar!
http://www.ah.nl/recepten ... 6768&rq=gele+paprika+soep
Heerlijk frisse soep die niet te zwaar is, makkelijk is te maken EN heel indrukwekkend lijkt.
Een alternatief recept voor 4 personen zonder room (room maakt het vaak wat zwaarder):
3x rode paprika, 3x geel, 2 uitgeperste sinaasappels, 1 theelepel koriander korrels, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1,25 liter groentebouillon, handje vol verse basilicum, stuk kip of mootje zalm.
Fruit de knoflook en ui aan, paprika in stukjes gesneden erbij (ca 4 min laten fruiten), koriander toevoegen en nog even omscheppen, sinaasappels uitknijpen boven de soep, bouillon toevoegen, aan de kook brengen, op zacht vuur 20 minuten laten koken met de deksel op de pan.
Ondertussen kip of zalm garen (stomen of grillen) en in stukjes snijden.
De basilicum scheuren (paar kleine blaadjes achter houden voor garnering) en in de soep gooien, de soep pureren, en op smaak brengen met gemalen zwarte peper en zout. De soep in kommen doen, kip/zalm erbij, en tenslotte nog wat verse basilicum erover. Klaar!