Werk & Studie alle pijlers

Hogere eisen lerarenopleiding blijven staan

07-11-2014 06:48 128 berichten
Alle reacties Link kopieren
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is niet van plan de net ingevoerde taal- en rekentoets voor studenten op de lerarenopleidingen (pabo) weer af te schaffen. Ze zei donderdagavond in de Tweede Kamer dat de eisen juist zijn aangescherpt om het niveau op te krikken.



Vooral mbo’ers die naar de pabo, een hbo-opleiding, gaan, scoren slecht met hun reken- en taalvaardigheid. De Vereniging Hogescholen vond dat onaccepabel, net als de politiek. Maar de ChristenUnie en SGP vinden de scherpere eisen niet eerlijk, omdat veel studenten zich er niet op kunnen voorbereiden. Bovendien vrezen ze dat de pabo’s straks te weinig nieuwe aanwas binnenhalen.



Bussemaker noemde de lerarenopleiding de belangrijkste opleiding van Nederland, omdat hierop de mensen worden opgeleid die gaan lesgeven aan de toekomstige generaties.





------------



Ik heb het altijd bizar gevonden dat mbo'ers het onderwijs in konden. Zelf niet slim genoeg om de hogere niveaus aan te kunnen, maar na veel hakkelen uiteindelijk toch een pabo diploma behalen. Waarna we juffen en meesters voor de klas hebben die niet eens een simpelere staartdeling kunnen uitrekenen.



Op de middelbare school net zo. Een buurjongen van mij studeert de lerarenopleiding wiskunde, maar wil daarna niet voor zijn eerstegraads gaan omdat hij letterlijk aangeeft universitaire wiskunde te moeilijk te vinden. Hoe moet zo iemand dan lesgeven aan vwo leerlingen in de onderbouw? Is het vereiste van een docent niet juist dat hij zijn vak helemaal onder de knie heeft?



Ik vind dat we in Nederland moeten afgaan op een stelsel dat elke docent, pedagoog etc. universitair geschoold is. Niet alleen waarborg je zo dat docenten over veel kennis beschikken, ook stijgt het aanzien van het vak. En de smoes dat hbo'ers meer ervaring hebben kan men in hun zak steken als de opleiding en stage langer duren.
Alle reacties Link kopieren
Wow TO je hebt echt geen idee waar je over praat.
Alle reacties Link kopieren
er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand eerst MBO is gaan doen en daarna HBO. Die mensen wegzetten als zijnde te dom of te lui, vind echt van de zotte
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren
Prima dat die taal- en rekentoetsen blijven. Voor de mensen die pedagogisch en didactisch heel sterk zijn maar wel veel moeite hebben met dit stukje, zou het fijn zijn als er de mogelijkheid is om voor te bereiden.



Verder eens met OlympeMaxime: het vak van een docent is kennis en vaardigheden overdragen. Ik vond mijn studie geweldig, maar in de praktijk kom ik echt niet meer in de buurt van dat niveau, ook niet in bovenbouw vwo. Het is fijn dat ik ook de meeste onverwachte vragen over mijn vak redelijk kan beantwoorden, maar dat is een extraatje en niet de kern van een goede docent zijn.



Het argument dat mbo'ers niet voor de klas horen omdat zij er zelf met de pet naar gooiden, is lachwekkend. Eén van de basisdingen die een docent moet weten is toch wel dat je kinderen individueel moet beoordelen en dat intelligentie maar een deel is van het niveau dat iemand aankan. Mensen die vmbo deden omdat ze ongemotiveerd waren, kunnen juist heel goede docenten zijn. Zij begrijpen leerlingen die niet willen, en dat is waardevol. Ik was zelf een brave, goede leerling en ik heb veel meer moeite met het doorzien van de lastige leerlingen dan sommige van mijn collega's, die uit eigen ervaring weten hoe dat was.



Daarnaast is er nog zoiets als ontwikkeling: na de puberteit, waar de meeste vmbo'ers nog middenin zitten als ze van school komen, kan iemand heel anders gaan denken en doen als daarvoor. Een ongemotiveerde, luie scholier kan een gemotiveerde student en enthousiaste docent worden. En natuurlijk kunnen ook goede vmbo-leerlingen opklimmen. Zolang zij voldoen aan de eisen (en die eisen mogen wat mij betreft hoog zijn), zie ik echt niet in waarom zij niet voor de klas zouden kunnen staan.
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
Goede taal- en rekenvaardigheden zijn randvoorwaarden voor het basisonderwijs. Ja, je moet nog (veel!) meer kunnen, maar dat doet er niets aan af. Je kunt kinderen niet leren wat je zelf niet onder de knie hebt (een briljante wiskundeleraar die zijn d's en t's niet op orde heeft, vind ik van een andere orde).

@Bloempje86: Ik was zelf zo'n VWO-er die met de PABO stopte. Ook daar was een grote instroom van het MBO. En wat betekende dat? Dat er een grotere focus ligt op het bijspijkeren van theorie, zoals taal en rekenen, dan op de praktijk. Ik had inderdaad moeite met de stages, zoals de studenten die van het MBO kwamen moeite hadden met de verplichte taal- en rekentoetsen. Andersom deden zij de stages fluitend, en haalde ik alle toetsen glansrijk met twee vingers in mijn neus en verveelde me tijdens de verplichte bijspijkerlessen. Komt dit je bekend voor? Maar in mijn ogen richtte de PABO zich puur op het vooruithelpen van de mensen die moeite hadden met theorie.

Ik ben toen een universitaire studie gaan doen (ander vakgebied), maar ik heb die eenzijdige focus en steun van de opleiding uit wel jammer gevonden. Het is een keuze van de PABO (die nu eenmaal niet alles tegelijk kan), met de bijbehorende gevolgen.

Ik kon mijn hart ophalen op de universiteit, maar om nou te stellen dat iedere leerkracht dat niveau moet doen? Neuh. Probeer gewoon die kloof tussen WO en HBO te dichten, door het HBO op peil te krijgen/houden. Taal- en rekentoetsen zijn het minimum. Ze zijn zo gemakkelijk. Destijds mochten ze ook nog een jaar lang elke 6 weken herhaald worden. Tot je het haalde. Wie dat niet kan, moet niet voor de klas willen staan. Laat die toetsen in vredesnaam blijven. Als de HBO-opleidingen (PABO of andere lerarenopleidingen) van voldoende niveau zijn, dan zal het me verder jeuken of studenten van het MBO, de HAVO of VWO komen, zolang ze het maar halen.
Je moet niet alles geloven wat je denkt
Alle reacties Link kopieren
De toetsen vind ik een goede zaak, dus moeten zeker blijven. De HBO-WO discussie dan weer niet. Ik heb lang in Denemarken gewoond, en daar zijn leraren inderdaad over het algemeen universitair opgeleid. Maar: ze kennen daar het HBO zoals wij dat hebben niet. Dat valt bij hen ook gewoon onder universiteit. Dus het onderwijsniveau van hun lerarenopleidingen is niet echt anders dan bij ons, het heet alleen anders. Ik moest er juist altijd een beetje om lachen dat elke gymleraar daar universitair geschoold is. Alsof die ooit nog onderzoek doen. Dan kun je beter extra inzetten op praktische onderwijsvaardigheden, zoals op ons HBO.
Alle reacties Link kopieren
Als moeder van vijf kinderen en docent in het VO vint ik wel dat je die rekenen en spellingstoeds moet haluh hoor. Het is tog stom dat je briefen van sgool meekreigt vol taalvauten?



Ja, echt, regelmatig kregen wij brieven van school, vol met spel- en taalfouten... Hoe kan je een kind de juiste spellings- en rekenregels aanleren als je ze zelf niet beheerst? Er is niks mis met de taal- en rekentoets. Vanaf volgend schooljaar moet je wel op het VO (vmbo 2F) en MBO (3F) je rekentoets halen, dus ik verwacht eigenlijk dat steeds meer mensen de pabo rekentoets zullen halen.



Ik heb leerlingen in de 3e klas vmbo-k zitten die heel graag basisschoolleerkracht willen worden. Soms moet je dan echt zeggen dat ze dat waarschijnlijk niet gaat lukken. Na doorvragen willen ze vooral in de kleuterklassen. Misschien moet daar weer een onderscheid in gemaakt worden? Een kleuterklas zie ik ze dan wel weer doen.



De universitaire opleidingen zijn wezenlijk anders dan de gespecialiseerde lerarenopleidingen. Op het eerste wordt je wetenschappelijk opgeleid voor een vak, daarna kan je er nog voor kiezen om een jaartje lerarenopleiding te doen. Ik heb heel bewust voor een tweedegraadsopleiding gekozen. Juist omdat ik met vmbo-leerlingen wil werken. Veel pedagogiek en didactiek. De kennis die je op het HBO opdoet overstijgt vwo-6 vele malen. De naam WO zegt het al, wetenschappelijk onderwijs, je wordt in principe opgeleid tot wetenschapper.



De weg naar het mbo is voor iedereen verschillend. Ik heb zelf eerst de mavo gedaan, daarna havo en als ik niet zwanger was geweest dan ook vwo. Ik was ontzettend faalangstig en ik had het nodig om even zelfvertrouwen op te doen. Ik heb me heel lang dom gevoeld, pas later, op mijn 19e, bleek ik hoogbegaafd te zijn en vielen vele stukjes op z'n plek. Ik had na de mavo ook naar het mbo kunnen gaan, dat doet nog steeds niets af aan mijn mogelijkheden, intelligentie enz. Mijn beste vriendin is naar het mbo gegaan omdat ze geen geld had om een hbo/WO studie te betalen. Een havo leerling die erg ziek is geweest, is naar het mbo gegaan omdat het leeftijdsverschil met zijn klasgenoten wel erg groot werd. Tegenwoordig kan je niet zomaar meer instromen op het mbo. Zonder schooldiploma moet je, ook al kom je uit vwo5, beginnen op mbo startniveau.



Mbo'ers kunnen prima naar de pabo, mits zij die toets halen. En daarmee maak je een schifting aan de poort.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Volgens mij worden hier in meerdere berichten appels met peren vergeleken, om te beginnen in de OP
Alle reacties Link kopieren
Wat een rare vooroordelen over mbo-ers die doorstromen naar het hbo. Zoals gezegd kan je niet zeggen dat al deze mensen lui en/of dom zijn. Ik ben een van de mensen die ook ooit op de mavo is begonnen daarna mbo heeft gedaan om daarna met succes een HBO studie af te ronden. En momenteel ben ik naast mij baan bezig met de Pabo. Op die mavo ben ik terecht gekomen omdat ik vanaf de basisschool gigantisch gepest werd wat nog even doorging op de middelbare school. Ik vond school vreselijk en deed er alles aan om er zo min mogelijk te zijn en zo min mogelijk op te vallen. En toen al snel duidelijk werd dat mijn pesters naar de havo gingen heb ik er als kind wel voor gezorgd dat ik niet opnieuw bij ze in de klas zou komen. Niet omdat ik dom was maar omdat dot voor mij als dertienjarige de beste manier leek om van het gepest en getreiter af te komen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het helemaal eens met de taal/rekentoets. Als ik zie welke fouten de juffen van mijn kinderen (groep 4 en 2) durven te maken. Zelfs in hun presentatie op de informatie-avond aan het begin van het jaar zaten meerdere D/T fouten. Pijnlijk...



Mijn man is zelf leraar op een basisschool. Hij heeft ook Mavo en daarna MBO gedaan. Toen is hij gaan werken, maar na een paar jaar wist hij eindelijk wat hij wilde worden en dat was leraar. Hij heeft toen alsnog de Pabo gedaan en staat nu alweer 8 jaar voor de klas. Hij moest ook die toetsen doen en kneep hem best een beetje, omdat vroeger op school taal ook niet zijn beste kant was. Gelukkig bleek dat hij in de jaren na zijn schooltijd best wat bijgeleerd had, haha. En de toets was nou ook weer niet zo vreselijk moeilijk, het niveau dat gevraagd wordt is echt minimaal hoor, wat mij betreft.



En je eindniveau zegt ook niet veel over iemand taalvaardigheden hoor. Mijn collega is HBO-plus geschoold, maar maakt ook nog heel vaak d/t fouten. Hij laat mij altijd zijn brieven en teksten doorlezen, voor hij ze opstuurt naar klanten en ik haal er altijd wel wat uit.
..
Universitair geschoolden blinken veelal uit in onderzoek en vakinhoidelijke kennis.



Beetje jammer dat het onderwijs dat gegeven moet worden veelal bestaat uit didactiek, pedagogiek en menselijke intuitie.



Het is vragen om het schaap met 5 poten als alle leraren dat allebei moeten kunnen.



Ik zeg, liever meer mensen voor kleinere klassen dan te weinig van die perfecte docenten. Bijles op vakkennis kan altijd nog. De kwaliteit van onderwijs komt pas aan bod als de kwaliteit van samen leren gewaarborgd is.
Inderdaad een hongerloontje....



Daarom ben ik het onderwijs uitgegaan. Niet om het lesgeven aan pubers! Hartstikke leuk, en dat ligt me goed. Maar het salaris... In het bedrijfsleven verdien ik veel meer.
Alle reacties Link kopieren
Ik werd van huis uit ook niet gestimuleerd om te gaan studeren. Dat ik dat wel ben gaan doen, en zelfs gepromoveerd ben, is een unicum in mijn familie. Ik vind het daarom ook niet gek als iemand via MBO doorstudeert richting HBO en zelfs WO. Ik vind het dan wel wat ongenuanceerd om te zeggen van: "Heb je dan uit je neus zitten vreten dat je bent afgestroomd naar het MBO".



Als docent vind ik dat je boven het niveau van de studenten moet staan, dus ja, minimaal HBO en liever zelfs WO. Ik ben het wel met Elmira eens: het is zwaar onderbetaald en dat is volgens mij het probleem om mensen te enthousiasmeren voor het onderwijs.



Binnen HBO wil men nu alle docenten zoveel mogelijk op Masterniveau hebben, dus gaan zij massaal weer aan de studie, en ook het aantal promovendi moet daar omhoog. Binnen het WO kun je eigenlijk nauwelijks lesgeven als je niet gepromoveerd bent, of daar mee bezig bent.



Terug naar de vraag, ik denk dat de eisen voor taal en rekenen moeten blijven, en zeker hoog mogen zijn. Want ik herinner mij echt nog wel brieven van school van mijn zoons waar ik zondermeer een hoop fouten uit kon halen. Daarnaast, als iemand vanuit het MBO naar het HBO gaat en alle vakken haalt, aan alle kwalificaties en competenties voldoet, wat maakt dan MBO versus Havo/VWO uit? Je haalt het niet als je dat niveau niet aan zou kunnen.
I can explain it to you, but I can't understand it for you
Alle reacties Link kopieren
Ik ben inmiddels wel benieuwd naar de opleiding die TO zelf gedaan heeft.



*Gaat weer op haar handen zitten en verder met nakijken. Op mijn 'vrije' dag.*
Alle reacties Link kopieren
quote:ottertje87 schreef op 07 november 2014 @ 07:02:

Waarom heb jij dan je schoolcarriere uit je neus zitten vreten dat je bent afgestroomd naar het mbo als je eigenlijk zo briljant bent? Onderwijs zou een vak moeten zijn voor degenen die zelf ook uitblonken op school. Voetballers krijgen toch ook les van een topcoach uit het veld? Als je zelf het schoolsysteem niet aankon moet je niet leerlingen leren dat te kunnen.

Mijn ervaring is dat de collega's die als leerling nogal hebben lopen klooien op bepaalde vlakken een behoorlijke voorsprong hebben. Inzicht in moeilijk gedrag bijvoorbeeld. De bravere types kunnen zich weinig bij voorstellen en ook slechter op anticiperen.



Dus eigen pleit ik voor een toelatingseis waarin gekeken wordt hoe moeilijk je je hebt gedragen op school. Hoe ingewikkelder hoe hoger je scoort.



Ik ken ook behoorlijk wat topcoaches in de sport die zelf niet top gepresteerd hebben in die sport, dus je vergelijking slaat ook al nergens op.
Alle reacties Link kopieren
quote:mssappel schreef op 07 november 2014 @ 10:10:

Wat een rare vooroordelen over mbo-ers die doorstromen naar het hbo. Zoals gezegd kan je niet zeggen dat al deze mensen lui en/of dom zijn. Ik ben een van de mensen die ook ooit op de mavo is begonnen daarna mbo heeft gedaan om daarna met succes een HBO studie af te ronden. En momenteel ben ik naast mij baan bezig met de Pabo. Op die mavo ben ik terecht gekomen omdat ik vanaf de basisschool gigantisch gepest werd wat nog even doorging op de middelbare school. Ik vond school vreselijk en deed er alles aan om er zo min mogelijk te zijn en zo min mogelijk op te vallen. En toen al snel duidelijk werd dat mijn pesters naar de havo gingen heb ik er als kind wel voor gezorgd dat ik niet opnieuw bij ze in de klas zou komen. Niet omdat ik dom was maar omdat dot voor mij als dertienjarige de beste manier leek om van het gepest en getreiter af te komen.Precies, je weet niet waarom iemand ooit voor een keuze heeft gestaan. Ik heb zeker respect voor mensen die van bijvoorbeeld mavo opklommen naar havo, vwo, hbo, wo. Ik ken er zo eentje. Diep respect. Of mbo naar hbo en dan wo. Dan heb je allesbehalve uit je neus zitten eten want het is een lang traject dus hulde voor het doorzettingsvermogen.
I can explain it to you, but I can't understand it for you
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het prima dat ze hoge eisen stellen aan toekomstige leraren, maar er zijn veel redenen te bedenken waarom mensen niet direct zijn begonnen met het hoogst haalbare niveau. Onzekerheden, pesterijen of altijd verkeerd worden ingeschat. Daarom vind ik het zo kortzichtig om direct te zeggen 'iemand die met niveau X is begonnen zou eigenlijk opleiding Y niet mogen doen'.



Het volgen van een opleiding die een trapje hoger is, is toch de ideale manier om aan te tonen dat mensen met een 'mindere' opleiding alsnog genoeg in hun mars kunnen hebben om succesvol een 'hogere' opleiding af te ronden.
You can breathe, you can blink, you can cry. Hell, you’re all gonna be doing that.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb twee masters. Behaald ondanks een angststoornis, depressies en een pestverleden. Ook ik was een moeilijke puber maar scoorde altijd hoge cijfers. Waarom zou je mbo'ers vmbo leerlingen les moeten laten geven? je zet toch ook geen schizofreen in als psychiater?
Alle reacties Link kopieren
quote:ottertje87 schreef op 07 november 2014 @ 18:30:

Ik heb twee masters. Behaald ondanks een angststoornis, depressies en een pestverleden. Ook ik was een moeilijke puber maar scoorde altijd hoge cijfers. Waarom zou je mbo'ers vmbo leerlingen les moeten laten geven? je zet toch ook geen schizofreen in als psychiater?Als een mbo'er de pabo of een andere lerarenopleiding op het hbo haalt, dan betekent dat toch gewoon dat hij het hbo prima aan kan?
Alle reacties Link kopieren
quote:ottertje87 schreef op 07 november 2014 @ 18:30:

Ik heb twee masters. Behaald ondanks een angststoornis, depressies en een pestverleden. Ook ik was een moeilijke puber maar scoorde altijd hoge cijfers. Waarom zou je mbo'ers vmbo leerlingen les moeten laten geven? je zet toch ook geen schizofreen in als psychiater?



Mens mens, wat blaas jij hoog van de toren.



Dikke veer in je reet.



Het kan best dat die mbo'er die jij zo dom en zo lui vindt uiteindelijk ook gewoon een hbo-opleiding doet of een master behaalt.

Maar jij geeft ze bij voorbaat al geen kans.
Alle reacties Link kopieren
quote:ottertje87 schreef op 07 november 2014 @ 18:30:

Ik heb twee masters. Behaald ondanks een angststoornis, depressies en een pestverleden. Ook ik was een moeilijke puber maar scoorde altijd hoge cijfers. Waarom zou je mbo'ers vmbo leerlingen les moeten laten geven? je zet toch ook geen schizofreen in als psychiater?





Iemand die de Pabo heeft afgerond is gewoon een hbo'er, dus eigenlijk zeik je om het zeiken en ben je nu een beetje aan het pochen. En om met je mee te pochen: ik heb zelfs 3 masters, en een havo diploma.



Een middelbare schoolvriendin had best vwo kunnen doen, maar deed maar havo, omdat ze zelf dacht dat ze het vwo niet aankon. Geslaagd met 9ens en 10en. Daarna mbo gedaan, want ze dacht dat de pabo te hoog gegrepen was. Pas na die mbo opleiding durfde ze het aan om naar de pabo te gaan.



Hartstikke domme mbo'er dus met een veel te laag zelfbeeld die ze in de loop der jaren pas heeft opgeschroefd.





Ander voorbeeld: collega is doctor, gepromoveerd dus, maar heeft de grootste moeite gehad de stof aan haar leerlingen over te brengen, ondanks al haar vakkennis. Ze maakt trouwens best wel eens taalfouten als keiharde bèta.
Alle reacties Link kopieren
Shit, ik kan niet mee pochen:(



Ik heb een vwo-diploma, een hbo-diploma, maar nul masters.



Ik ga maar huilend in mijn bed liggen nu.
Alle reacties Link kopieren
En dan zeggen ze wel dat de meeste psychiaters en psychologen aan van alles lijden....



Even serieus nu, ik vind die vergelijking echt mank gaan. Het boeit toch niet wat iemand voor een HBO of WO heeft gedaan? Op het moment dat die persoon voor de klas mag staan, is hij of zij gekwalificeerd genoeg.
I can explain it to you, but I can't understand it for you
Alle reacties Link kopieren
quote:ottertje87 schreef op 07 november 2014 @ 18:30:

Ik heb twee masters. Behaald ondanks een angststoornis, depressies en een pestverleden. Ook ik was een moeilijke puber maar scoorde altijd hoge cijfers. Waarom zou je mbo'ers vmbo leerlingen les moeten laten geven? je zet toch ook geen schizofreen in als psychiater?



Mbo'ers moeten eerst een hbo opleiding afronden dus wat is je probleem?



Oh en even ter zijde ik ben zelf geen vmbo-er of mbo-er, wel een docent met passie voor het docentschap.

En als docent is het zeer belangrijk dat je leerlingen een eerlijke kans geeft, onbevooroordeeld voor de klas staat en het beste uit mensen weet te halen.

Iets waar jij duidelijk geen kaas van gegeten hebt want jij schrijft mensen gelijk af in plaats van hen een kans te geven.
Alle reacties Link kopieren
quote:vitamined schreef op 07 november 2014 @ 18:53:

Shit, ik kan niet mee pochen:(



Ik heb een vwo-diploma, een hbo-diploma, maar nul masters.



Ik ga maar huilend in mijn bed liggen nu.





Meerdere masters maakt je niet opeens slimmer of geschikter voor het onderwijs hoor, dus weest gerust!



Iemand met 2, of 3 of 10, masters is ook gewoon net zo hoog opgeleid als iemand met 1 master, dus daar zit ook al geen verschil
Alle reacties Link kopieren
Sinds wanneer is MBO een laag niveau??

MBO 3 en 4 vind ik echt niet laag. Eerder normaal.



Ik ben ook MBO onderwijsassistent naar de PABO gegaan. Niks mis mee.

En MBO-ers staan niet voor de klas. Een leerkracht heeft de PABO gedaan en dat is HBO.



En les kunnen geven gaat wel iets verder dan een staartdeling kunnen maken.

Je moet het in je hebben. Dat gaat verder dan van het MBO komen of de Uni.
All people have the right to stupidity. But some abuse the privilege.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven