Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 7

20-04-2013 22:13 2743 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!



link naar deel 8

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen
Alle reacties Link kopieren
Als ik jou was zou ik voor een geweven en niet voor een rekbare doek gaan. Een rekbare doek heeft het voordeel dat je 'm voor kunt knopen, dat is prettig bij hele kleine kindjes, maar het nadeel is dat zodra kinderen wat zwaarder worden, de doek meer gaat hangen en het dus vervelend draagt.

Een geweven doek (zoals bijvoorbeeld de doeken van little frog of natibaby etc.) kun je niet voorknopen, maar als je er een beetje handigheid in krijgt gaat het ook heel snel. Voordeel van een geweven doek is dat je door kunt dragen tot ver in de peuter leeftijd en sommige doeken zijn zelfs zo sterk dat je er kleuters en in sommige gevallen (daar is een mooi facebook filmpje van) zelfs volwassenen mee kunt dragen.

Sommige geweven doeken voelen in het begin een beetje stug aan, maar op internet staan allemaal slimme tips om je doek snel lekker zacht te krijgen. Succes met kiezen!
Alle reacties Link kopieren
Dankjewel voor je antwoord, Dinte.

ik wil, denk ik voor nu, alleen dragen zolang de kleine 'baby' is. dus dan maakt de stof denk ik niet uit?

ik denk dat ik voorknopen wel fijn zal vinden, als ik in mijn verlof de oudste ga ophalen van het kdv dan zal ik met de auto moeten (10 min rijden) dus dan is het wel fijn als ik de kleine zo mee kan nemen en in de doek kan doen.

en ook met boodschappen doen is dit denk ik ook wel makkelijk.

Ik heb nog even om erover na te denken!
Alle reacties Link kopieren
Een gekke vraag, mijn zoontje is bijna een en nu zijn kiezen er aan komen merk ik dat hij veel meer dicht bij me in de buurt wil zijn. Tot nu toe heb ik nog geen drager gebruikt maar het lijkt me nu wel praktisch. Maar is dat haalbaar? Sowieso wil ik bij een 2e gaan dragen vanaf de geboorte, als die 2e ons uiteraard gegund is. Het zou prettig zijn als we nu dan investeren in een doek we die dan naar ook kunnen gebruiken. Wat raden jullie mij aan? Vriendinnen van mij hebben allemaal ook niet gedragen dus daar kan ik ook niet echt raad vragen.



Hoop dat jullie een tip voor me hebben. Zoals jullie lezen ben ik nog erg bleu hierin!
Damas, misschien is het een leuk idee voor jou om een draagconsult te doen? Dan kun je allerlei doeken en dragers testen. Het is wel haalbaar (je kunt hem nog een tijdje gebruiken) als je een geweven doek neemt of een drager .



Ik heb zelf ook nog een vraag. Ik heb toch maar een ringsling erbij gekocht, een Hoppediz. Maar ik moet zo hard trekken, dat kan toch niet goed zijn? Het lukt me haast zelf niet. Heb 'm al twee keer gewassen en gestreken maar nog steeds gaat het zo moeilijk... Iemand een idee wat ik verkeerd doe?
Alle reacties Link kopieren
Ga eens googelen. Dankje!
Alle reacties Link kopieren
IkbenIk, als je toch liever een rekbare doek hebt (vanwege het kunnen voorknopen) dan adviseer ik de VIPcarrier. Dit is de dunste rekbare doek. De tricot slen en rekbare doeken van ByKay zijn veel dikker en daardoor dus warmer. Je zou ook kunnen kijken naar de Marsupi. Dit is een hele eenvoudige draagzak voor de eerste 6-9 maanden.



Damas, het is zeker mogelijk om nu nog een draagdoek of draagzak aan te schaffen. Een geweven draagdoek kun je over het algemeen prima gebruiken voor zowel een groter kindje als een verse baby. Bij een draagzak is het iets lastiger omdat die op maat gaan.

Je zou kunnen kijken of er een inloopochtend bij jou in de buurt wordt georganiseerd door een consulent of een webwinkel. Bij een mama café willen er ook nog wel eend moeders met dragers komen. Of anders een draagwandeling of doekenmeet. Verder kun je ook doeken en dragers huren om eerst eens uit te proberen of het wel wat voor je is.



Sorende, het klinkt alsof je de doek niet goed door de ringen haalt waardoor deze zich gaat ophopen. (Naast het feit dat sommige doeken inderdaad heel erg stug kunnen zijn in het begin, dat los je eigenlijk alleen op door hem veel te gebruiken).

Bij het door de ringen halen van de doek is het heel belangrijk dat de doek er netjes doorheen gaat. De buitenste randen van de doek moeten ook netjes aan de buitenkant zitten en de rest van de doek moet er ook netjes gerimpeld doorheen gaan. Alleen dan is hij goed aan te spannen.

Heb je iemand in de buurt die een keer mee kan kijken?
Alle reacties Link kopieren
Dankjwel voor de tip, biebeltje. ik ga daar eens naar kijken
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nog een vraagje. Voor vooral mijn partner zoek ik een ergonomische drager die makkelijk aan/om kan.

Gebruik: komend voorjaar en zomer voor onze dan pasgeborene.



Ik heb mn oog al laten vallen op de bondolino. Light of een marsupi zomerversie. Ik zou t makkelijk vinden om niet te veel te hoeven verstellen als ik hem eens wil gebruiken. Voor langer dragen heb ik al een little frog.



Wie kan me nog adviseren waar we verder op moeten letten, welke maat we waarschijnlijk nodig hebben en of er nog andere goede opties zijn.
Been there, done that, got the T-shirt.
Alle reacties Link kopieren
Apertura, ik zou proberen of je wat dingen kunt passen. Een drager is heel persoonlijk, wat de een heerlijk vindt, vindt de ander een onding. Er zijn veel webshops waar je een drager kunt huren maar bij de meeste consulentes kan het volgens mij ook. Gewoon eens een weekje kijken of het je bevalt. Een drager is toch een aardige aanschaf en de verkoop tweedehands loopt op dit moment niet heel hard. Je kunt vaak ook passen bij consulentes en zo wat filteren maar of je het echt wat vind merk je toch pas als je het echt gebruikt vind ik. Wij hadden overigens een Storchenwiege, ook vanaf de geboorte te gebruiken omdat je hem goed aan kunt passen. Ik vind hem fijn (maar ben toch meer van de doeken). Andere opties zijn een Hoptye of de Emeibaby.
Hallo dames, ik heb voor mijn kindje nu 4 weken een little frog draagdoek. Ik gebruik zelf de FWCC en dat gaat goed. Voor mijn partner is er echter net te weinig stof om de FWCC te knopen. Weten jullie misschien een andere geschikte knoop voor een klein kindje waar net iets minder stof voor nodig is? Alvast dank voor het meedenken!
Alle reacties Link kopieren
Er staan op youtube hele fijne filmpjes van wrapyouinlove waar ook een hoop andere methodes om te dragen worden voorgedaan. Het nadeel van veel van die andere knopen bijvoorbeeld SCC is dat je kindje daar nog wat klein voor is, bij een SCC heb je alleen de schuine doekbanen en niet de horizontale, en juist die horizontale baan geeft je kindje op deze leeftijd de extra neksteun.

Je zou je vraag ook op de facebookpagina van draagadvies kunnen stellen. Ik heb daar al veel slimme tips vandaan gehaald, er zijn daar eigenlijk altijd wel een paar consulenten online die snel antwoord kunnen geven.
Alle reacties Link kopieren
Hoi labeltje, je man zou de doek kunnen afknopen onder de billen van jullie kindje ipv op de rug.dan is het een fwcc tub (Tied Under Bum)
Alle reacties Link kopieren
Ik kom even binnenvallen voor advies. Eind van dit jaar gaan wij een verre reis maken met ons zoontje van dan 4,5 jaar. Wie o wie heeft ervaring met het dragen van een kleuter? Hij weegt nu overigens 16 kg. De wandelingen die we zullen gaan maken zullen max 1,5 a 2 uur per keer zijn. Is dat überhaupt te doen?
Alle reacties Link kopieren
quote:Vera01 schreef op 11 februari 2015 @ 18:05:

Ik kom even binnenvallen voor advies. Eind van dit jaar gaan wij een verre reis maken met ons zoontje van dan 4,5 jaar. Wie o wie heeft ervaring met het dragen van een kleuter? Hij weegt nu overigens 16 kg. De wandelingen die we zullen gaan maken zullen max 1,5 a 2 uur per keer zijn. Is dat überhaupt te doen?



Als je altijd al gedragen hebt: ja. Dan groei je mee met het gewicht van je kind. Zo niet, dan niet. Dan zou je echt van tevoren moeten 'oefenen'



Maar een kleuter van 4 kan toch wel 1,5 uur lopen?
Alle reacties Link kopieren
Hoi dames,

Ik ben bijna uitgerekend van mijn 2e kindje.

Nu wil ik graag een draagzak.

Zat zelf te twijfelen tussen de marsupie en de manduco.

Is er 1 die jullie aanraden qua ervaring?

Ik ben klein,1.60 en ga in princiepe alleen dragen( man niet)

Het is ook niet voor grote wandelingen en wel graag vanaf de geboorte.

Nou zal ik niet jaren lang dragen maar puur de 1e maanden.

Alvast bedankt voor de reacties:-))
Alle reacties Link kopieren
quote:Vera01 schreef op 11 februari 2015 @ 18:05:

Ik kom even binnenvallen voor advies. Eind van dit jaar gaan wij een verre reis maken met ons zoontje van dan 4,5 jaar. Wie o wie heeft ervaring met het dragen van een kleuter? Hij weegt nu overigens 16 kg. De wandelingen die we zullen gaan maken zullen max 1,5 a 2 uur per keer zijn. Is dat überhaupt te doen?Ik heb dochter op die leeftijd ook nog een aantal bergen opgedragen. Is te doen. Ben je lopen met bepakking gewend? Want zeker in de tropen is het in combi met het weer soms wel zwaar.
Alle reacties Link kopieren
quote:sannie30 schreef op 11 februari 2015 @ 23:42:

Hoi dames,

Ik ben bijna uitgerekend van mijn 2e kindje.

Nu wil ik graag een draagzak.

Zat zelf te twijfelen tussen de marsupie en de manduco.

Is er 1 die jullie aanraden qua ervaring?

Ik ben klein,1.60 en ga in princiepe alleen dragen( man niet)

Het is ook niet voor grote wandelingen en wel graag vanaf de geboorte.

Nou zal ik niet jaren lang dragen maar puur de 1e maanden.

Alvast bedankt voor de reacties:-))Als het voor de eerste maanden is: bondolino. Ook al is dat een heel ander advies. Bij manduca heb je een babyinsert nodig de eerste maanden en persoonlijk vind ik dat niet comfortabel voor een pasgeboren baby. Het blijft natuurlijk altijd persoonlijk maar ik zou altijd kiezen voor een drager waarbij je geen inserts of dergelijke nodig hebt.
Alle reacties Link kopieren
Marsupi is volgens mij ook zonder insert trouwens. Zou ik daar voor gaan.
Alle reacties Link kopieren
Dank je wel, wil ook geen insert. Met het voorjaar/de zomer in het verschiet is dat veel te warm
Alle reacties Link kopieren
quote:Amaqanda schreef op 11 februari 2015 @ 18:08:

[...]





Als je altijd al gedragen hebt: ja. Dan groei je mee met het gewicht van je kind. Zo niet, dan niet. Dan zou je echt van tevoren moeten 'oefenen'



Maar een kleuter van 4 kan toch wel 1,5 uur lopen?Tot ong 2,5 hebben m'n man en ik hem gedragen, voornamelijk met een bondolino. Nu zal sowieso man het gaan doen, vanwege een sterkere rug en schouders. Omdat we naar Australië gaan en daar ook wandelingen gaan maken over de wat lastiger begaanbare paden leek het ons handig als we zoontje kunnen dragen. Ook omdat het denk ik leuker is voor hem dat ie op gelijke hoogte is met ons.
Alle reacties Link kopieren
quote:eenanoniemeforummer schreef op 11 februari 2015 @ 23:45:

[...]



Ik heb dochter op die leeftijd ook nog een aantal bergen opgedragen. Is te doen. Ben je lopen met bepakking gewend? Want zeker in de tropen is het in combi met het weer soms wel zwaar.

Ik heb hem zelf voor het laatst gedragen in Maleisië. Hoge luchtvochtigheid. Water droop van me af idd man is fysiek sterker, dus zal hem nu gaan dragen.



Kun je een drager adviseren?
Alle reacties Link kopieren
quote:sannie30 schreef op 11 februari 2015 @ 23:42:

Hoi dames,

Ik ben bijna uitgerekend van mijn 2e kindje.

Nu wil ik graag een draagzak.

Zat zelf te twijfelen tussen de marsupie en de manduco.

Is er 1 die jullie aanraden qua ervaring?

Ik ben klein,1.60 en ga in princiepe alleen dragen( man niet)

Het is ook niet voor grote wandelingen en wel graag vanaf de geboorte.

Nou zal ik niet jaren lang dragen maar puur de 1e maanden.

Alvast bedankt voor de reacties:-))

Ik zat laatst ook te twijfelen tussen de Marsupi en de Manduca (en Bondolino). En heb uiteindelijk voor de Marsupi gekozen. Mijn dochter is nu 3,5 maand en ik heb tot nu toe alleen met een draagdoek (TricotSlen) gedragen, maar ik wilde ook graag een drager die ik wat makkelijker buiten kan omdoen, als we bijvoorbeeld met de auto ergens heen gaan.

Nog geen ervaring, want ik ga hem zaterdag ophalen, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor de Marsupi. De belangrijkste reden voor mij was, dat ik nog niet zeker weet of ik ook echt blijf dragen en de Marsupi is een stukje goedkoper dan de Manduca en de Bondolino. Ik heb hem uiteindelijk op Marktplaats gekocht voor ¤30,-. Met de Marsupi kan ik in ieder geval een paar maanden vooruit en daarna altijd nog beslissen of ik alsnog een andere drager ga aanschaffen. Na zaterdag kan ik je vertellen hoe hij bevalt.
quote:Vera01 schreef op 12 februari 2015 @ 09:12:

[...]





Tot ong 2,5 hebben m'n man en ik hem gedragen, voornamelijk met een bondolino. Nu zal sowieso man het gaan doen, vanwege een sterkere rug en schouders. Omdat we naar Australië gaan en daar ook wandelingen gaan maken over de wat lastiger begaanbare paden leek het ons handig als we zoontje kunnen dragen. Ook omdat het denk ik leuker is voor hem dat ie op gelijke hoogte is met ons.Mijn kinderen vinden geklauter over lastige paden juist leuk - maar dat betekent niet dat een drager niet toch handig kan zijn voor als hij op het verste punt niet meer wil. Met 16 kilo gebruikten wij nog een Manduca, maar eigenlijk krijgen ze daarvoor dan wel wat lange benen.
Vandaag weer voor het eerst sinds lange tijd de Beco draagzak tevoorschijn gehaald! Wilde met zoon het bos in maar wilde geen buggy aan de rand van het bos laten staan. En ook niet hem het hele stuk laten lopen. Ook al is het maar 500 m, de hele straat aflopen vindt hij al interessant genoeg. Dus hem in de Beco gestopt en het bos er weer uitgehaald! Ideaal. En de terugweg heeft hij wel de helft zelf willen en mogen lopen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Vera01 schreef op 12 februari 2015 @ 09:14:

[...]



Ik heb hem zelf voor het laatst gedragen in Maleisië. Hoge luchtvochtigheid. Water droop van me af idd man is fysiek sterker, dus zal hem nu gaan dragen.



Kun je een drager adviseren?

Wij hebben een rose &rebelion pre school.

Wij hebben een kleuter die best wil lopen, als ze er zin in heeft. Maar soms ineens geen zin heeft. En ik wil zelf toch best graag nnaar de top Van een berg als we eenmaal onderweg zijn.

Reacties zijn ook altijd erg leuk, veel locals in azie dragen ook.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven