Naar een nieuw feminisme...

20-03-2020 16:54 877 berichten
Alle reacties Link kopieren
In landen als Nederland vindt ongeveer 99% van de mensen (vrouwen en mannen) dat mannen en vrouwen gelijk zouden moeten zijn voor de wet. Tegelijk noemt minder dan 10% van de Nederlandse vrouwen zichzelf feminist (de cijfers zijn vergelijkbaar in VK en de VS). Wat betekent dat? Dat de meeste vrouwen kennelijk van mening zijn dat 'feminisme' niet meer gelijk gesteld kan worden aan de strijd voor gelijke rechten.

Ik denk dat deze 'silent majority' daar volkomen gelijk in heeft. Er is in Nederland rechtsgelijkheid tussen mannen en vrouwen. Niet alleen in de (Grond)wet, maar ook in de praktijk. Bij meldpunt voor discriminatie, komen eigenlijk nooit klachten binnen over ongelijke behandeling. Er bestaan geen bedrijven die ongelijke loontabellen voor mannen en vrouwen hanteren. De klachten hierover komen van opiniemakers en onderzoekers die nooit discriminatie hebben vastgesteld op de feitelijke werkvloer, maar heel veel data samenvoegen in een statistische analyse. Dan lijkt het weliswaar alsof mannen meer verdienen, maar er worden ongelijke banen en situaties met elkaar vergeleken. Bovendien is bekend dat vrouwen minder goed/fel onderhandelen, wat toch echt iets anders is dan geinstitutionaliseerde discriminatie.

Het is tijd voor een nieuw soort feminisme, een feminisme dat los staat van de maatschappij en de politiek. Het politieke feminisme is een variant van het socialisme, met overheidsdwang als gevolg. De overheid moet sommige belangen gaan veilig stellen, ten koste van de belangen van anderen. Zo moeten organisaties (gedwongen) meer vrouwen aannemen, wat een andere manier is om te zeggen dat ze minder mannen moeten gaan aannemen. Deze manier van denken leidt tot een nieuw soort discriminatie en zet mensen tegen elkaar op.

Het nieuwe feminisme moet niet politiek van aard zijn, maar louter psychologisch en opvoedkundig. Het moet een soort zelfhulp-cursus voor vrouwen zijn. Bijvoorbeeld:
- Assertief leren onderhandelen bij arbeidsvoorwaardengesprek
- Leren om tijdens dates niet proberen om "leuk gevonden te worden", maar te kijken of jij hem leuk vindt.
- Van je partner eisen dat hij zijn aandeel neemt in huishouden en opvoeding (of een andere partner zoeken). Maar niet bij de politiek gaan janken als je dit niet voor elkaar krijgt!
- Je dochters leren om eigenwaarde te ontlenen aan wie ze zijn, in plaats van obsessief bezig te zijn met kleding, make-up en afvallen.
- Je dochters leren dat vrouwen ook topfuncties kunnen bekleden (wat iets heel anders is dan zeuren om een quotum!)
- Minder roddelen over andere vrouwen, en al helemaal niet aan slut-shaming doen.
- Acceptatie hebben voor een (competente) vrouwelijke baas. Uit onderzoek blijkt dat tot op heden vrouwen nog meer moeite hebben met een vrouwelijke baas dan dat mannen dat hebben!
- Assertief durven zijn als hij de seks te vaak en te makkelijk beëindigt zonder dat je bent klaargekomen.

Dit is het type onderwerpen waar een modern feminisme zou moeten staan. Het feminisme moet zich afkeren van de discussies over topfuncties, quota, de vermeende loonkloof en alle onderwerpen waar politieke dwang aan te pas komt.
Alle reacties Link kopieren
tonkje schreef:
05-05-2020 07:35
Ik vind het ook vooral jammer voor hem. Op een forum kun je een hoop leren, al was hij nogal hardleers in dit topic.
Echt niet. Dit was niet iemand die hier kwam om iets te leren hoor. Dit was een onversneden engerd, die al in veel meer topics dezelfde vrouwvijandige riedels afgestoken had. Dus good riddance.
Alle reacties Link kopieren
Griebus67 schreef:
05-05-2020 07:40
Echt niet. Dit was niet iemand die hier kwam om iets te leren hoor. Dit was een onversneden engerd, die al in veel meer topics dezelfde vrouwvijandige riedels afgestoken had. Dus good riddance.
Ik ben dan altijd nog zo optimistisch, of noem het naïef, om te denken dat hij daarin zou veranderen. Het lijkt me erg naar om zulke denkbeelden te hebben, het was zo boos en zo verongelijkt vaak.
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven