Coronavirus COVID-19 alle pijlers

Coronavirus COVID-19 (deel 5)

08-03-2020 18:55 3007 berichten
In Wuhan (China) is een nieuw Coronavirus, SARS-CoV-2 (voorheen 2019-nCoV genoemd), ontdekt dat mensen besmet met COVID-19.

Meerdere steden in China in quarantaine, overvolle ziekenhuizen, veel besmettingen, veel zieken en helaas zijn er ook al meer dan 3000 doden. Men weet nog niet precies waar het virus vandaan komt en is er nog geen vaccinatie voor.
In Nederland zijn er, wanneer ik dit topic open, 265 mensen besmet en zijn er 3 mensen overleden.
Meer informatie: RIVM / WHO

COVID-19 dashboard waarop de uitbraak in kaart wordt gebracht
Overige statistieken COVID-19
Kaart met besmettingen in Nederland

Checklist voor als je vermoedt dat je besmet bent met COVID-19
Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8:00-20:00 uur)
Dit is een discussie topic over dit virus.

Vorig topic: Deel 1 / deel 2 / deel 3 / deel 4
mater_matuta schreef:
11-03-2020 22:42
Wat mij betreft maken ze dat strafbaar, maar vooralsnog komt zo'n werkgever daar momenteel prima mee weg.
Dan dik je je ziekte wat aan als zo'n werkgever begint te pushen.
mick87 schreef:
11-03-2020 22:33
Ja ik ken meerdere mensen die in het zieken huis werken. Medewerkers moeten mogelijk hun vakantie gaan inleveren en extra werken. Mensen die normaal op de poli werken weer aan het bed etc.
Ja he? Geen mooi vooruitzicht.
AMERSFOORT - Het openbaar vervoer neemt ingrijpende maatregelen om besmetting met het coronavirus in trein, bus, tram en metro te beteugelen. „Hand-hand contact tussen reizigers en personeel - conducteurs, chauffeurs, boa’s en kaartjesverkopers - is vanaf donderdag overal in het ov taboe. NS en alle streek- en stadvervoerders doen landelijk mee.”

Dat zegt voorzitter Pedro Peters van brancheorganisatie OVNL. „We gaan niet snijden in de dienstregeling, maar we vragen reizigers om uitsluitend met pin te betalen en de ov-chipkaart bij kaartjescontroles zelf op de scanner te leggen. Alle ov-medewerkers krijgen donderdagochtend instructies om dat nieuwe beleid strikt uit te voeren. Reizigers zullen op informatieborden uitvoerig worden ingelicht, inclusief de door het RIVM aanbevolen hygiëne, zoals geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, zoveel mogelijk afstand houden van elkaar en handen extra wassen”, aldus Peters.

Zeep en papieren tissues

De vervoerders gaan volgens hem ook zorgen dat op meer plekken zeep en papieren tissues liggen. „Ze gaan voertuigen ook waar dat kan extra schoonmaken, maar het is niet zo dat ze continu ontsmet hoeven te worden. Het virus is vooral overdraagbaar via druppels in de lucht en op handen en niet zozeer via oppervlakten, knoppen en steunbeugels.”

De reiziger heeft volgens Peters ook een eigen verantwoordelijkheid om de coronacrisis te lijf te gaan. „Ze moeten zelf weten of ze bijvoorbeeld in de volle spits trein, bus, tram of metro nemen. Daar kunnen en willen wij als dienstverleners niet in betuttelen. Daarom blijven alle ritten in het ov tot nader order ook op peil, mede op advies van het RIVM.”

Minder reizigers

Peters merkt wel dat de vervoerders minder reizigers krijgen. „In Brabant is het veel minder druk, maar ook in andere delen van Nederland loopt de belangstelling licht terug. Dat is een logische ontwikkeling, omdat steeds meer Nederlanders mensenmenigten proberen te mijden. Toch blijft het ziekteverzuim in het ov binnen de perken.”

Het ov borduurt volgens hem voort op het overheidsbeleid. „Maar controles en veiligheidstoezicht blijven. Dus onze maatregelen zijn geen vrijbrief om zwart te reizen.”

Telegraaf
Alweer vol.
Nieuw topic: gezondheid/coronavirus-covid-19-deel-6/ ... ges/458956

We deden er nu iets langer over :proud:
Alle reacties Link kopieren
Semmie02 schreef:
11-03-2020 22:35
Italië neemt nog verdergaande maatregelen om het virus tegen te gaan. Behalve supermarkten en apotheken gaan alle winkels dicht. Ook kappers en en cafés moeten de deuren sluiten. Dat heeft premier Conte bekendgemaakt. De maatregel zal twee weken duren.

Alleen supermarkten en zaken die voedsel verkopen blijven open, evenals apotheken en drogisterijen. Ook essentiële publieke diensten als transport en nutsvoorzieningen blijven in bedrijf. Fabrieken draaien door met de vereiste veiligheidsmaatregelen.

De maatregel die premier Giuseppe Conte woensdagavond bekendmaakte, treft volgens persbureau ANSA naast winkels onder meer kapsalons, bars en eetgelegenheden omdat die niet kunnen garanderen dat de gasten ten minste een meter uit elkaar blijven. Thuisbezorging van maaltijden blijft toegestaan.
Deze maatregelen zouden ze in Nederland nu moeten doen. Incl het cancelen van landelijke sportevenementen, geen nieuwe sociale contacten aangaan, kinderfeestjes en dat soort geneuzel cancelen.
Die thuis kan werken, werkt thuis. Etc.

En dan over 2 weken eens bekijken wat de stand van zaken is.

Nu lopen we structureel achter de feiten aan.
En in Italie nu nog meer maatregelen.

ROME - De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft woensdagavond aangekondigd dat alleen supermarkten en apotheken open zullen blijven. Alle andere winkels, café’s en restaurants gaan in het hele land dicht. Thuisbezorging van maaltijden blijft toegestaan. Mensen mogen alleen naar buiten gaan als daar een goede reden voor is. De gouverneur van Lombardije Attilio Fontana had al eerder om deze strengere maatregelen voor zijn zwaar getroffen regio gevraagd.

Goederentransport blijven gegarandeerd. Fabrieken blijven draaien, maar moeten veiligheidsmaatregelen respecteren. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen op minstens een meter afstand van elkaar moeten blijven. Hetzelfde geldt voor banken die ook onder deze voorwaarden open blijven. Er zijn nog bedrijven die open zijn waar mensen heen gaan om te werken, maar dat aantal neemt steeds meer af. Mensen werken massaal thuis. Vervroegde vakanties, afwisselingen en verlof worden door de regering aangemoedigd.

Premier Conte bedankte de Italianen voor hun offers en zei dat we over twee weken zullen zien wat voor effecten deze maatregelen hebben gehad. „Laten we nu op afstand van elkaar blijven zodat we elkaar morgen kunnen omhelzen”, aldus Conte.

Het aantal besmettingen en doden door het coronavirus blijft dagelijks hard toenemen in Italië. Er is nu bij bijna 13.000 mensen de besmetting vastgesteld en er zijn 827 mensen aan overleden.
Alle reacties Link kopieren
Je zal maar een bedrijf hebben zoals een kapsalon en dat moet op slot . Is ook een enorme klap voor de economie

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven