Sterke groei vleesvervangers

14-08-2019 07:56 279 berichten
De vleesvervanger is bezig met een snelle opmars. De verkoop van vlees daalt.

https://nos.nl/artikel/2297492-vleesver ... daalt.html
Alle reacties Link kopieren
ClumsyNinja schreef:
15-08-2019 20:51
Interessant artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/15/huiswerk-a3970160

Heb je beide documentaires gezien die ze noemt? Zie dat ze op Netflix staan.
Alle reacties Link kopieren
DingesEnzo schreef:
16-08-2019 14:05
Zo'n stuk produceert nooit genoeg voor een redelijke hoeveelheid vee, die beesten gaan geen kilometers lopen om aan hun voer te komen, en dan 's avonds weer braaf naar de stal.
Of je moet het doen zoals vroeger, met een rondtrekkende schaapsherder.
Hoe dan ook is vlees produceren niet handig, praktisch, en zuinig.
Dierlijke produkten zullen dus een dingetje voor erbij moeten worden, geen hoofdbestanddeel van de voeding voor een groot deel van de mensheid, dat is gewoon niet haalbaar nu de bevolking zo gegroeid is.

Lees het bijgaande stuk dan maar eens:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3067594 ... 221ddjgDR4

enkele citaten:
Activisme

„Echt flauwekul!”, reageert de Duitse wetenschapper Frank Mitloehner vanuit Californië, verbonden aan de UC Davis universiteit. „Dit IPCC-rapport gaat over landgebruik en hoe we verstandig om moeten gaan met vruchtbare grond. Slechts een klein zijpaadje betreft voeding. Maar nergens geeft de VN het advies om van vlees af te stappen. Nergens staat: let’s go vegan! Dat zou compleet onverantwoord zijn.”

Mitloehner specialiseert zich in de uitstoot van herkauwers. „In Californië is de veehouderij goed voor 5% van alle broeikasuitstoot. Dat zal in NL niet veel anders zijn. Auto’s zorgen hier voor 50%: tien keer zoveel. Als we transport, energieopwekking en de cementindustrie optellen, zit je samen op 80%, aldus het Milieuagentschap EPA. We weten dus dondersgoed wat de grootste uitstoters zijn. En toch willen sommigen jou aanpraten dat je je steak moet laten staan. Het is activisme, geen wetenschap.”

Er is nóg een reden om de koe dankbaar te zijn. „Van alle landbouwgebieden ter wereld bestaat 70% uit marginale grond”, zegt Mitloehner. „Dat betekent: te arm voor akkerbouw. Alleen herkauwers zijn in staat om het gras wat er groeit op te werken tot voor mensen eetbaar voedsel. Wie denkt dat we zonder veehouderij kunnen, heeft geen benul van ons voedselsysteem.”
Alcohol lost je problemen niet op, maar dat doen melk en water ook niet.
Alle reacties Link kopieren
Zembla: Vleesvervangers steeds populairder, maar hoe duurzaam is een vegaburger eigenlijk?
https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/vleesv ... -eigenlijk
florence13 schreef:
14-08-2019 12:14
ik heb vaak het idee dat je het gewoon nooit goed kan doen, want eet je geen vlees, dan moet je iets eten wat met het vliegtuig ingevlogen is uit een of ander exotisch oord, eet je wel vlees dan is dat ook slecht. Vis is ook geen optie want we vissen de oceaan leeg etc. In dit soort discussies heb ik vaak het gevoel dat wanneer het over vlees gaat dat de vegetariers meteen het bioindustrie argument aandragen (wat natuurlijk waar is) en dus pleitten voor andere producten. In de klimaat discussie hoor ik net dat die andere producten per direct in de ban gedaan moeten worden want die producten moeten getransporteerd worden via vliegtuig, boot en vrachtwagen (wat ook waar is). Soms heb ik het gevoel dat het een soort van wedloop is geworden om het beste argument om een bepaald voedingsmiddel niet meer te eten.

Dat bedoel ik trouwens niet als aanval, maar het geeft mensen zoals ik (de minder principiele dus) vaak het idee van 'het maakt niet uit wat ik doe, het is toch wel volgens iemands argumentatie slecht'.

Moet wel gezegd worden dat ik mezelf in de fortuinlijke situatie bevind waarin mijn schoonvader hobby boer is, dus het overgrote deel van vlees dat ik eet, en ook groenten en fruit komt van de eigen boerderij. (die dus biologisch is)
.
Beetje late reactie, maar...

Een ieder moet voor zichzelf bepalen waar zijn/haar prioriteiten liggen. Je kan het namelijk inderdaad niet perfect doen. Dat is in onze huidige maatschappij echt onmogelijk. Zo goed als álles wat je koopt/consumeert/tot je neemt heeft iemand of iets ergens op de wereld voor geleden. Dat is de realiteit. Dus je moet voor jezelf bepalen waar je lat op verschillende gebieden ligt. Wat je prioriteiten zijn en zeker ook wat haalbaar voor je is. En dan het voor jezelf gewoon oké vinden. Iedereen maakt eigen keuzes daarin. En als iedereen iets doet scheelt het echt al veel meer dan wanneer niemand wat doet of wanneer een paar mensen proberen alles te doen. Hoe meer mensen iets doen hoe meer het scheelt.

Mijn reactie was gericht op iemand die zo generalisered praatte dat het gewoon niet waar was wat ze zei en totaal onrealistisch, daarnaast generaliseerde ze ook weer naar iedereen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven