Geld & Recht alle pijlers

Scheiding: huis als onderdeel partneralimentatie?

08-12-2010 17:03 31 berichten
Ik overweeg al langer om een scheiding aan te vragen. I.v.m. kinderen ben ik hier huiverig voor, wil aan de ene kant weten waar ik aan toe ben, ben aan de andere kant nog niet zover dat ik naar een advocaat of mediator wil stappen. Al zal dat laatste natuurlijk wel moeten als ik dit door zet.

Wat meespeelt; ik wil graag in het huis blijven wonen, voor mezelf, voor de kinderen. Is het mogelijk om hierover een convenant op te stellen, als alternatieve alimentatie oid? Ik kan het huis met alleen mijn inkomen niet betalen. Ik wil voorstellen dat de kinderen en ik er in ieder geval kunnen blijven wonen tot ze uit huis gaan/een bepaalde leeftijd hebben. Het gaat me niet om het onderste uit de kan willen, maar dat we ons eigen plekje kunnen houden is me wel wat waard.

Zo nodig kan hij het kopen (is financieel mogelijk) en aan mij verhuren, maar dit wil ik dan wel goed vastgelegd hebben.

Kan dit? Mag dit? Heeft iemand hier ervaring mee?
Alle reacties Link kopieren
Alles is mogelijk, mits hij het wil en mits de hypotheekverstrekker meewerkt....
De vraag is, wil jij op deze wijze afhankelijk blijven van je partner? Ook vraag ik mij af of dit voor je partner wel zo gunstig is. Dus of hij hier überhaupt aan mee wilt werken.



Laten we het dan nog maar niet hebben over of een dergelijke constructie juridisch dicht te timmeren is of niet.
Mmm, hij zal niet veel willen schat ik in. Het gaat het er mij om of het juridisch gezien mag en kan.

Hij heeft het nogal bont gemaakt in onze relatie/huwelijk. En dan druk ik me zacht uit. Vraag me ook af of dit meespeelt in een juridische procedure, vrees van niet.
@ Dahlia, nee afhankelijk zijn van mn partner wil ik niet. Hij zal wel verantwoordelijkheid moeten afleggen naar onze kinderen en op de een of andere manier financieel moeten bijdragen. Dat kan met alimentatie maar misschien ook met een convenant over het huis. Ik zou dan ook alles tot in de puntjes op papier willen hebben. Desnoods verkoopt ie het huis zodra de laatste het huis uit is.
Alle reacties Link kopieren
quote:desenchante schreef op 08 december 2010 @ 17:21:

Mmm, hij zal niet veel willen schat ik in. Het gaat het er mij om of het juridisch gezien mag en kan.

Hij heeft het nogal bont gemaakt in onze relatie/huwelijk. En dan druk ik me zacht uit. Vraag me ook af of dit meespeelt in een juridische procedure, vrees van niet.Ik ben bang dat de reden van scheiding niet perse van invloed is op de hoogte van de alimentatie...
Alle reacties Link kopieren
Je kunt je partner een deel van jullie hypotheek laten dichtstorten. Dan kan jij de overige hypotheek op jouw naam laten zetten.

Het door hem betaalde bedrag kan in mindering gebracht worden op de alimentatie.
Vroeger toen de zee nog schoon was en seks vies....
Denk het ook niet spectral. Het gaat me ook niet om de hoogte, meer of het een optie is om ter sprake te brengen, of het redelijk is. Ik denk van wel maar misschien zit ik er naast, of heeft iemand er wel/geen goede ervaring mee.
@ lolapaloeza; dat is ook een optie, alleen zuur voor hem als het huis in waarde gaat stijgen, desnoods kunnen daar ook afspraken over gemaakt worden.
Als hij er niet aan mee wilt werken, dan heb je wel een probleem. Ook al is het juridisch gezien mogelijk, als hij niet wilt wordt het een lastig verhaal. Maar goed, hier heb je advocaten voor. Zoek er een met specialisatie in familierecht. Deze kan je goed adviseren, ook over dergelijke constructies.
Alle reacties Link kopieren
quote:desenchante schreef op 08 december 2010 @ 17:35:

@ lolapaloeza; dat is ook een optie, alleen zuur voor hem als het huis in waarde gaat stijgen, desnoods kunnen daar ook afspraken over gemaakt worden.Waarom? Hij stapt uit de hypoheek, zowel winst als verlies zijn voor hem niet meer van belang. Daarbij krijgt hij via de alimentatie korting het geld ook weer terug. De waarde stijging krijg hij tenslotte ook niet als jullie nu verkopen.
Vroeger toen de zee nog schoon was en seks vies....
Ik weet het, zal een keer naar een advocaat moeten. Eerst nog zoveel zaken op een rij te zetten.

Het is ook een gevoelskwestie; als ik niet weghoef, lijkt het minder zwaar. Maar zo simpel is het niet, er komt meer bij kijken.

Maar goed, onderzoeken wat ik kan verwachten en wat mijn mogelijkheden zijn, brengt me wel dichter bij een beslissing.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou me voor kunnen stellen dat hij dat niet wil, om goede redenen. Als hij die hypotheek behoudt, kan hij zelf minder of geen hypotheek krijgen voor een woning voor zichzelf. Iets wat hij je, als hij er nu wel in mee gaat, nog jaren voor de voeten kan gooien.



Ik zou niet op zo'n manier afhankelijk willen zijn van een expartner. Het is rot dat je je huis uit zou moeten, maar ergens opnieuw beginnen, wat helemaal van je zelf is en waar alleen jij zeggenschap over hebt, zou ik zeker verkiezen.



Zelfs als hij nu wel akkoord zou gaan, je weet niet wat de toekomst brengt. Als hij een nieuwe partner krijgt die anders tegen de dingen aankijkt, kan zijn mening ook veranderen. Het beste is om wat je nu regelt, ook werkbaar te laten zijn als de situatie verandert.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
quote:lolapaloeza schreef op 08 december 2010 @ 17:42:

[...]



Waarom? Hij stapt uit de hypoheek, zowel winst als verlies zijn voor hem niet meer van belang. Daarbij krijgt hij via de alimentatie korting het geld ook weer terug. De waarde stijging krijg hij tenslotte ook niet als jullie nu verkopen.Ja klopt. Niet te vroeg al mijn kaarten op tafel gooien. Onthouden dat ik mijn eigen belangen heb.
Alle reacties Link kopieren
quote:desenchante schreef op 08 december 2010 @ 17:46:

[...]



Ja klopt. Niet te vroeg al mijn kaarten op tafel gooien. Onthouden dat ik mijn eigen belangen heb.Maar heb je voldoende inkomsten om een deel van de hypotheek en je huishouden met kinderen te draaien? Anders zou je eerst daar aan kunnen werken.
Vroeger toen de zee nog schoon was en seks vies....
Daar zeg je wat poezewoes, dat gaat op de lange termijn niet werken. Dan is de optie van "bijstorten" en dat in mindering brengen op alimentatie beter.

Maar goed, dat kan ik allemaal wel willen, heb nog niet over een scheiding gesproken, inhoudelijk dan. Wel dat ik de relatie te slecht vind om zo door te gaan, niet hoe ik dat concreet zou willen aanpakken, ben hier ook een beetje aan het brainstormen.
Alle reacties Link kopieren
Het zal waarschijnlijk heel moeilijk worden op het moment dat hij niet mee wilt werken. Ik zie al een aantal beren op de weg, waarvan de grootste is dat als hij dit huis op naam blijft houden, het voor hem (tenzij hij een heel hoog salaris heeft) in de toekomst moeilijk zal zijn om een huis te kopen. Denk niet dat hij dat erg leuk vind.



En wat ga je doen op het moment dat hij het huis wilt houden? Hij kan het schijnbaar financieel wel opbrengen om daar te blijven wonen. En in hoeverre kan hij nog in zijn eigen onderhoud voorzien op het moment dat het huis aangehouden wordt, hij kinderalimentatie moet betalen en misschien zelfs partneralimentatie? Als hij hiermee onder het minimum uitkomt, kan het hele feest zelfs niet doorgaan.



Ik weet het niet, moeilijk, moeilijk, moeilijk. Alhoewel ik vind dat het niet onredelijk is hoor! Het is natuurlijk fijner voor de kids dat ze niet ook nog eens hoeven te verhuizen. Maar kan jij met jouw salaris wel de helft van de hypotheek, alle vaste lasten (gas/water/licht etc.) dragen?
Ik heb eigen inkomsten, kan nog wat meer gaan werken als het nodig is. Als hij een deel van de hypotheek "bijstort" kan ik de boel draaiende houden.

Ik moet wel uitrekenen hoeveel dat zou zijn en of dat redelijk is. Weet ook niet wat alimentatie bedragen zijn. Had al wel begrepen dat je alimentatie niet bij je inkomen mag optellen om zo aan de salarisnorm voor een hypotheek te voldoen.

Bij de geboorte van de kinderen de klassieke verdeling gekozen; hij fulltime, ik partime aan het werk.
Alle reacties Link kopieren
Wat je kunt proberen is de kinderalimentatie in eerste instantie te ontvangen in de vorm van partneralimentatie. Partneralimentatie wordt gezien als inkomen en zo zou je kunnen proberen de hypotheek op je naam te krijgen (ik heb natuurlijk geen idee of je dan voldoende inkomen hebt voor de hypotheek). Wel een advocaat inschakelen voor dit soort constructies. Mediator kwam niet met deze constructie, de advocaat die ik op eigen kosten had wel!
Alle reacties Link kopieren
Ladida,

wat doe je dan als de partneralimentatie ophoud, want die heb je maar 5, maximaal 12 jaar..... Zit je daarna wel met n hypotheek die je niet kan opbrengen en de kinderen zijn dan misschien nog niet de deur uit...



Daarnaast kan TO dat wel willen en voor (ex)partner gaan denken, maar hij moet dat ook willen. Er is misschien wel n constructie te bedenken, maar als hij niet wil dan houd t echt op!!
Alle reacties Link kopieren
Koekkie,

Daarom die advocaat: je moet dan in het convenant vast laten leggen dat na max x jaar de partneralimentatie in kinderalimentatie omgezet moet worden. Ook vast laten leggen dat jij het moment kunt bepalen. Als je wel meer gaat verdienen en het is belastingtechnisch handiger om kinderalimentatie te krijgen, dat je het dan kunt wijzigen.



Hij moet inderdaad wel mee willen werken!
Misschien rare vraag hoor, maar is je man al op de hoogte van het feit dat jij wil scheiden?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou lekker een gezellig huisje gaan huren, joh. Verhuizen kan hartstikke leuk zijn, is maar net hoe je het zelf brengt naar de kids toe! En als je in buurt iets huurt, is er iig geen wisseling van school, wat trouwens ook nog leuk kan zijn, hoor ( ervaringingsdeskundige)
Alle reacties Link kopieren
Stel nou dat hij een co-ouderschap wil en graag in de woning wil blijven...



Eigenlijk vind ik het vreemd dat je de keuze voor een scheiding af laat hangen van je financiële situatie. Ook in een ander huis kun je gelukkig worden, toch? Ik krijg nu de indruk dat jij jouw leven hetzelfde wilt laten blijven, alleen dan zonder man. Dat lijkt mij weinig realistisch.
quote:desenchante schreef op 08 december 2010 @ 17:50:

Maar goed, dat kan ik allemaal wel willen, heb nog niet over een scheiding gesproken, inhoudelijk dan. Wel dat ik de relatie te slecht vind om zo door te gaan, niet hoe ik dat concreet zou willen aanpakken, ben hier ook een beetje aan het brainstormen.

@loisnvt

Ben er zelf nog niet eens uit of ik die stap ga zetten. Neig toch nog naar een doorstart, maar heb steeds vaker het idee dat ook dat niet veel zal uithalen. Vandaar dat ik ook aan het bekijken ben wat opties kunnen zijn bij een scheiding. Het is een heel proces, ben er ook niet zomaar klaar mee.



@sophiax

Stel nou dat hij een co-ouderschap wil en graag in de woning wil blijven...



Eigenlijk vind ik het vreemd dat je de keuze voor een scheiding af laat hangen van je financiële situatie. Ook in een ander huis kun je gelukkig worden, toch? Ik krijg nu de indruk dat jij jouw leven hetzelfde wilt laten blijven, alleen dan zonder man. Dat lijkt mij weinig realistisch.



Hij wil helemaal niet uit elkaar, hij wil het huis niet verkopen, hij wil niet weg.

En het klopt wat je zegt, ik wil het liefst dat mijn leven hetzelfde blijft maar dan zonder man.

Ik laat een eventuele scheiding niet alleen afhangen van de financiën, ik kan in een ander huis idd ook gelukkig worden. Ben ook nog helemaal niet toe aan die stap, maar het speelt dus wel door mijn hoofd.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven