Autisme, ASS bij jonge kinderen (kletstopic)

06-10-2016 21:14 688 berichten
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is er nog niet een soortgelijk topic hier op viva en zo wel, zou ik graag daar de link van willen



Mijn oudste zoon van 4 jaar heeft veel kenmerken van ASS. Toen hij geobserveerd werd door de Opvoedpoli, thuis en op de peuterspeelzaal, was hij te jong om een echte diagnose te stellen. Inmiddels is hij 4 en zou het wel kunnen maar die behoefte heb ik (nog) niet echt.



Waar ik wel behoefte aan heb ik ervaringen delen, tips uitwisselen en steun van moeders met jonge kinderen met autisme/ ass.



Mijn zoon zit momenteel op een behandelgroep, voorheen was dit het MKD. En vorige week heb ik te horen gekregen dat hij naar speciaal onderwijs gaat.

Voor hem is dat helemaal goed natuurlijk, hij zal daar beter op zijn plek zitten dan op een reguliere basisschool. Voor mij is het wel even slikken. Het is zo definitief dat hij "anders" is.



Ik zit nu na een enorme uitbarsting van mijn zoon, uitgeblust op de bank, opzoek naar wat steun.

Wie schrijft er mee?
There is no footprint too small to leave an imprint on this world!




We zoeken al jaren naar een sport/hobby voor onze zoon zodat hij wat minder aan zijn beeldschermpjes geplakt zit.

In het verleden een aantal teamsporten geprobeerd (ging niet omdat hij geen aansluiting bij het team had), individuele sporten (ging niet omdat er wel aan een groep les werd gegeven en dan kwam hij toch niet goed mee).

Uiteindelijk nu na jaren weer wat geprobeerd. Boogschieten omdat dat heel individueel is en de lesgroep er geen last van heeft als hij langzamer leert.

Nou, het ging heel traag en al gauw werd duidelijk dat hij 1-op-1 begeleiding moest hebben. Prima, dat doen we dan zelf.

Krijgen we net een mailtje dat de club hem toch niet wil ondanks begeleiding.



Gelijke rechten voor gehandicapten, me reet.
Alle reacties Link kopieren
Nee hè?! Niet leuk starshine!!

Waarom dan niet, jullie doen zelf toch ook veel??
Veiligheid. Hij wil soms impulsief de baan oplopen terwijl anderen nog schieten. Heel begrijpelijk hoor, maar er is eerst besproken dat hij onder begeleiding kon blijven komen en nu ineens niet meer.

Voor autistische kinderen is er bijna niks aan sportclubjes. Er zijn wel G-teams voor allerlei sporten, maar dat is voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Daar is hij te goed voor.

Er zijn geloof ik wel sportclubs in grote steden met auti-teams, maar dat is allemaal te ver weg.



Ik ben nu vooral boos dat er ineens wordt teruggekomen op een eerdere belofte. Beetje jammer.
Oh ja, er is hier wel een voetbalclub met auti-team. Maar die hebben geen (of heel beperkte, want er zijn maar weinig teams) competitie. En een beetje voor spek en bonen spelen wil zoon ook weer niet.

We gaan maar weer op zoek naar een andere hobby, zucht.
Alle reacties Link kopieren
Dat snap ik helemaal.

Wat ontzettend jammer!!

Ik baal zelf ook best vaak dat ik in een dorp woon want bij ons is beduidend minder geschikt voor een hoogbegaafd jongentje dan in een grote stad, hier een uur vandaan.
https://www.rijksoverheid ... king-of-chronische-ziekte



Terwijl onze kinderen er ook gewoon recht op hebben.
Alle reacties Link kopieren
Wat jammer is dat Starshine! Ik weet wel dat er in A - dat ligt erg dicht ligt bij H vd zwemles - een club is waar allerlei (sportieve) activiteiten worden georganiseerd voor kinderen met autisme. Ik ga even voor je opzoeken hoe het heet. Wij wonen 5 km bij A vandaan, dus voor ons zou het in de toekomst een optie kunnen zijn.



We zijn gisteren ook weer thuisgekomen van vakantie. Het is eigenlijk best wel goed gegaan, al merk ik vandaag wel dat ze moe en humeurig is. Dochter ziet ook haar eigen grenzen nog niet echt goed, maar kan nu in het weekend nog even bijtanken. Tegelijkertijd merk ik ook dat de ruimte tussen onder- en overprikkeling soms dun is. Herkennen jullie dat ook?
Alle reacties Link kopieren
Autstekend heet het. Ze verzorgen bijv. judolessen.
Dank je Lisa, ik had ze ook al gevonden en ga er naar kijken.

Ik word er gewoon zo moe van dat de overheid altijd maar zegt dat kinderen met een beperking vooral mee moeten doen in de gewone maatschappij.

Heel mooi streven hoor, maar in de praktijk merk je dus dat de maatschappij daar helemaal niet aan wil.



Mijn zoon kan dus wel zelf redelijk zijn grens aangeven en trekt zich dan even terug. Maar dat heeft hij echt moeten leren hoor. Met een humeurthermometer en dat wij steeds moesten zeggen dat hij beter even naar zijn kamer kon en zo.
Alle reacties Link kopieren
quote:Starshine-2 schreef op 05 mei 2017 @ 00:24:

https://www.rijksoverheid ... king-of-chronische-ziekte



Terwijl onze kinderen er ook gewoon recht op hebben. Recht waarop?
quote:Autofan schreef op 06 mei 2017 @ 22:29:

[...]



Recht waarop?recht op deelname in de maatschappij, gelijke behandeling, recht op toegankelijkheid. Staat gewoon in het linkje hoor.
Alle reacties Link kopieren
Jouw zoon is ook al iets ouder toch Starshine? Onze dochter is 6, dus wellicht dat ze het nog leert. Ik merk wel dat ze het laatste jaar steeds beter in staat is tot een vorm van zelfreflectie.
Ja hij is 14. Toen hij 6 was kon hij dat ook nog niet.
Alle reacties Link kopieren
Hoe gaat het met jullie kinderen nu de school weer begonnen is?

Hier gaf zoon het mooi weer:



"Er zijn verschillende mogelijkheden voor wat ik moet doen, het is nieuw en het lijkt me leuk, het is nieuw en het lijkt me niet leuk, het is iets bekends en ik vind het leuk, het is iets bekends en ik vind het stom"



School viel eerst in categorie 1, en is steeds meer opgeschoven, heeft lange tijd in de laatste categorie gezeten. Gelukkig voor alle partijen gaf hij nu aan dat school voor hem bekend is en leuk, ondanks dat hij pas sinds februari in deze klas zit.



Zijn uitspraak zorgde bij mij voor veel opluchting. Eindelijk is hij gewend aan school! Na vier jaar!!



Nu hebben we donderdag weer een gesprek met het hele team van school van orthopedagoog tot intern begeleider en leerkracht. Pff, zie er, ondanks dat het nu goed gaat met zoon, toch weer tegen op.

Zo stom.
Wat fijn Floortje! Begrijp goed dat je er tegenop ziet, je hebt namelijk geen idee wat er over je kind gezegd gaat worden.



Hier is alles steady. Af en toe uitbarstingen en natuurlijk wel continue sturing nodig maar mogen niet klagen. Het is allemaal onder controle zeg maar.



Wel geeft zoon steeds vaker aan dat hij zou willen dat hij al in groep 5, groep 8, brugklas zat. Hij gaat heel graag naar school, dat is t niet. Zou het een teken zijn dat hij zich begint te vervelen? Hij zit nu in groep 3 en zit qua lezen op niveau groep 4 en is ijzersterk in rekenen.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of het een teken is dat hij zich verveeld, hij loopt wel voor, zo te horen.

Mijn zoon wil graag tien zijn, al jaren, geen idee waarom. Ik zou, als ik jou was, dat vragen aan de juf; heb je het idee dat hij de leerstof saai vind?
Alle reacties Link kopieren
Wat fijn Angel dat je nu in een rustige periode zit die vol te houden is.
Alle reacties Link kopieren
Het gesprek op school was goed, eerlijk, open en positief.
Verontrustend blijft het achter blijven van de sociaal emotionele ontwikkeling, zit nu op ongeveer 4 jaar. Cognitief zit hij in groep 5 goed op zijn plek.
Kinderen gaan wel steeds meer vragen stellen. We zullen de klas het moeten gaan vertellen en daarmee zoon dus ook met uitleg gaan geven.
Spannende periode weer met verwijzing voor een nieuw ass specialist


moeten
Alle reacties Link kopieren
Fijn Floor! Wat hebben jullie zoon tot nu toe verteld?

Wij zitten met hetzelfde vraagstuk: wat gaan we dochter wanneer vertellen?
Alle reacties Link kopieren
Je bent anders dan andere kinderen omdat je sommige dingen heel goed kan en sommige dingen heel moeilijk vindt, die anderen makkelijk vinden. Je hersens werken anders, jij denkt veel meer na. Jij Let op kleine delen en niet op het totaal. Dat soort info
Alle reacties Link kopieren
Hallo, graag zou ik mee willen schrijven. Helemaal nieuw hier maar heb het topic doorgelezen en veel is herkenbaar. Ons oudste meisje van 5,5 heeft ass. Ze is een plaatje, erg grappig creatief maar oei wat kost ze ons soms een energie.. Ze is behoorlijk claimend en explosief. Tot zover even, weinig tijd





Ze gaat dit jaar voor
Alle reacties Link kopieren
Welkom bosbeskoekje
Alle reacties Link kopieren
Hoi lieve meiden.
Excuus voor mijn afwezigheid. Zie ineens ook dat het forum vernieuwd is!
Het is hier best heftig en hectisch allemaal. Mini heeft dagelijks fikse woede uitbarstingen. Waar hij een paar weken geleden mijn telefoon kapot smeet, vorige week was mijn tablet aan de beurt. :|
Maxi is erg veel varen dus het komt allemaal op mijn schouders.
Wat op zich niet erg is maar lastig omdat ik door mijn rug ben gegaan..
Ik heb verder totaal niet meegelezen . Enkel even een berichtje om te laten weten dat ik nog leef ;-)
There is no footprint too small to leave an imprint on this world!
Alle reacties Link kopieren
@Estrellas, :hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

Ik post later weer. Ben nu te moe.
Sorry ook ik kom er even niet aan toe. Mijn man kwam dit tegen: http://amazingthingshappen.tv

Heel nuttig (ook in t Nederlands) voor uitleg aan de klassen van de kinderen maar ook aan de kinderen zelf wellicht. Ik vond het in ieder geval een heel goed filmpje.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven