Plagiocefalie baby 6 maanden

21-04-2012 21:41 42 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik kon zo gauw geen topic over dit onderwerp vinden, dus daarom open ik deze maar!



Bij mijn zoontje is dus een plagiocefalie geconstateerd, dit is een duur woord voor een afgeplat hoofdje, aan 1 kant van het hoofdje door een voorkeurshouding.



Mijn zoontje is hiervoor onderzocht door een fysiotherapeut en zij heeft ook een meting gedaan. Hieruit bleek dus dat er wel een duidelijke afplatting aanwezig is, maar een redressiehelm wordt niet geadviseerd bij deze mate van afplatting.



De voorkeurshouding is er eigenlijk niet echt meer, alleen in bed heeft hij steeds de neiging op de verkeerde kant te gaan liggen.. Nu kregen we als tip om dan in zijn slaap zijn hoofdje op de goede kant te leggen. Hoofdje beetpakken, naar de goede kant draaien, wachten tot zoontje weer in diepe slaap is, en dan hopen dat hij zo blijft liggen. Je raadt het al, hij schrikt zich rot en wordt echt wakker. Ik vind dit gewoon sneu en wil dit dus eigenlijk niet doen.



Maargoed, nu moeten we ook met hem oefenen. Het zou fijn zijn als hij zo snel mogelijk gaat rollen, zodat hij ook op zijn buik gaat spelen en hij dus zijn achterhoofd ontlast. Alleen heeft hij een hekel aan op zijn buik liggen, ik probeer het heel vaak, probeer hem dan ook af te leiden met speeltjes etc. Maar hij kan gewoon nog niks op zijn buik... Vaak draait hij ook gewoon weer naar zijn rug, maar andersom doet hij dit dus echt nog niet zonder hulp!

Ik wil hem graag helpen, het zou zo fijn zijn als hij lekker op zijn buikje kan gaan spelen!



Zijn er hier mensen met ervaring en tips? En is het bijgetrokken zonder helmpje?
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad een rekbare doek, en naar zoontjes zin al veel te strak geknoopt... Terwijl ik ook het idee had dat het nog strakker moest, maar meneer begon steeds harder te protesteren.



Ik ga nu maar eens slapen, ik ben blij met alle herkenning en reacties, morgen lees en reageer ik weer!
Een helmpje kan ook voor kortere tijd als je zes maanden te lang vindt. Onze oudste heeft een helmpje gehad omdat hij een heel erge afplatting had. Niet scheef maar zijn hoofd was breder dan dat het "diep" was. Onze jongste gaat nu naar een fysiotherapeute omdat zijn hoofdje scheef werd. Bleek dat zijn nekje helemaal vast zat en dat hij daardoor die voorkeurshouding had. Het heeft een paar weken geduurd maar het is nu los door massage. Wij hebben van de fysiotherapeute ook tips gekregen hoe we hem precies neer moesten leggen. Niet op zijn zij maar half op rug/zij en dan het hoofdje ook. Moeilijk uit te leggen. In elk geval zou het door hem volledig op de zij te leggen niet erger worden maar ook zeker niet beter. Het is nu zo goed geworden dat hij hoogstwaarschijnlijk geen helmpje nodig zal hebben. Je ziet er vrijwel niets meer van maar we gaan nog wel steeds naar de fysio.

Zo'n kussen moet je echt alleen gebruiken tot zes maanden. Staat ook op de verpakking. Bovendien wordt het afgeraden om je baby er in te laten slapen ivm wiegendood. Wij gebruiken hem hier wel maar ons zoontje ligt in een wiegje direct naast ons bed en we gaan er heel secuur mee om.



Op de buik liggen wel blijven oefenen. De fysiotherapeute heeft ons verschillende manieren laten zien hoe we het nekje konden trainen elke keer als we hem oppakken en ook als hij op schoot ligt/zit en als we met hem lopen op de arm. Nou is ons zoontje wel jonger maar misschien toch handig om te vragen of ze tips hebben?
Met een rekbare doek heb ik trouwens geen ervaring maar wel (wat) met dragen. Als je goed knoopt zou het niet (echt) zwaar moeten zijn. Tuurlijk is het even wennen maar ik loop rustig met mijn zoontje van 7 kilo drie uur lang. Toen ik hem net droeg was hij natuurlijk een stuk lichter dus je traint het wel maar het zou niet zwaar moeten zijn. Tijdens het knopen huilt mijn zoontje wel eens maar als hij eenmaal goed zit niet meer. En ook het dragen is goed voor zijn nekje heb ik het idee. Hij probeert veel te zien en kan zo makkelijk zijn koppie optillen als hij genoeg kracht heeft. En als hij het niet vol houdt kan hij zijn hoofdje lekker tegen mij of tegen het neksteuntje laten rusten.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon had dat ook. met metingen was het 111, en vanaf 116 deden ze een helm dacht ik? (ben ik alweer vergeten)

Naja, hij viel er iig net niet in, dus geen helm. Wel snachts op z'n andere zijde slapen. Dus de niet afplat kant.

En veel de omdraai oefeningen gedaan.

Hij is nu 11 maanden. Bij de laatste keer hoofd opmeten zat hij netjes op 103. (bij 7 maanden)

Hij sliep in een babysnoozzz. Die werkt met klittenband. Was voor hem beter ivm een schuiner staand matrasje (reflux)
Alle reacties Link kopieren
Onze zoon begon met 2,5 maand ook een plat achterhoofd te krijgen. Ik heb toen zo'n zijslaapkussen gekocht en dat heeft goed geholpen. We hebben hem wel al vanaf de eerste week op zijn buik gelegd om te spelen en in eerste instantie vond hij dat helemaal niks, maar na een tijdje volhouden was hij eraan gewen en wilde hij helemaal niet meer op z'n rug liggen. Ik heb er ook voor gezorgd dat hij, als hij wakker was, eigenlijk gewoon nooit op z'n achterhoofd kwam te liggen. Dus ik heb hem 8 maanden gedragen (in een rekbare doek, heel strak geknoopt, ging prima) ipv in de kinderwagen gedaan, altijd op z'n buik te spelen gelegd etc. De afplatting trok vrij snel weg en je ziet er nu echt helemaal niks meer van.
What if I fall? Oh but my darling, what if you fly?
Alle reacties Link kopieren
Hey Sperzie!



M. dreigde in het begin ook naar een afplatting. Dit zag je bij haar ook in het gezicht. Het ene oog groter als het andere (subtiel hoor). Ik dacht dat dat erfelijk was, omdat ik dat ook iets heb. Maar het bleek met de voorkeurs houding te maken te hebben.

Wij hebben toen haar bedje andersom gezet. De meeste baby's kijken naar het licht.

Dit heeft bij ons geholpen. Je ziet het bijna niet meer. Ook in de box legden we haar andersom. En voeden op de andere arm, makkelijker bij kv uiteraard!

Succes ermee.....
Mijn fysio zei wel dat in de doek dragen prima is maar dat de bestaande afplatting er niet beter van zou worden. Ook niet erger. Maar om het beter te maken moest er druk op de andere kant van het hoofdje. Dus dan op de zij in de box leggen of ook in de kinderwagen kan dat prima.
Alle reacties Link kopieren
Haar voorkeurshouding bleef in de bondolino gewoon hetzelfde. Ze vertikte het om haar hoofdje de andere kant op te draaien. Het enige is inderdaad dat er geen druk op komt, dus het wordt er niet erger van. Maar ook niet minder.



Met een oddi van 106 zou ik gewoon goed in de gaten houden hoe het zich ontwikkelt. Als je merkt dat je zoontje minder op zijn rug ligt, als de oddi terugloopt, dan komt het waarschijnlijk wel goed. Wij merkten juist een verslechtering in de loop van de tijd, omdat dochter niet zo snel was met zitten en draaien en zo. De oddi werd ook iedere meting slechter, we begonnen bij een week of 8 met 103,5 en die liep dus op tot bijna 113. Ga verder ook vooral af op je gevoel!
Soley, bij ons bleek dat Kaedootje zijn hoofdje niet kon draaien zonder pijn. Dit moest eerst losgemasseerd worden. We hadden dus kunnen draaien wat we wilden maar hij zou het niet geaccepteerd hebben omdat hij in zijn niet-voorkeurshouding gewoon pijn had. Is jullie dochtertje daar toen nog op onderzocht? Bij Ko was hier geen sprake van. Ik ben ook heel blij dat we met Kaedootje zo vroeg bij de fysio gekomen zijn. Nu kunnen we er nog zo wat aan doen en dat lijkt goed te gaan.
Alle reacties Link kopieren
Kaetje, wij zijn bij een osteopaat geweest met N. Die kon na drie behandelingen niets meer doen, er zat wel een kleine blokkade, maar niet zo dat ze haar nekje niet kon draaien. Wij zaten met acht weken al bij de fysio, maar ja, soms is het erg hardnekkig. En dan is het fijn dat er helmpjes bestaan!
Ja zeker! Bij Ko hebben we er ook nooit spijt van gehad. Zijn koppie is er wel mooi van geworden. Ik heb hoogstens spijt gehad dat ik mijn eigen gevoel niet serieus nam en niet tóch naar de fysio gegaan ben ondanks dat de CBarts zei dat het niet nodig was. Maar daar zijn we deze keer dus niet weer ingetrapt.
Alle reacties Link kopieren
Soley, bij een voorkeurshouding raad ik, als het kan, heupdragen aan (met bepaalde technieken voor de houding), zodat de baby met de andere kant naar voren zit.



Het hoofdje zou trouwens van dragen wel weer wat ronder kunnen worden, afhankelijk van hoe erg de afplatting is kan het hoofd zichzelf voor een deel weer herstellen. 's Nachts en in speeltijd is er dan wel druk op de 'goede' kant voor die tegendruk. Maar ik geloof dat de meningen onder fysio's daar nog wel eens wat over verdeeld zijn.
Alle reacties Link kopieren
Onze dochtertje is geboren met een voorkeurshouding naar rechts, dit was al aan haar oortje te zien (afgeplat) en haar voetje stond de eerste week ook scheef.

Haar hoofdje was toen nog redelijk rond en is naar mate ze ouder werd ook afgeplat :108 odd dat hebben ze bij de fysio opgemeten eveneens als zwakkere beenspier links en een zwakker handje/armpje.

Deze heeft ons doorverwezen naar een helmpjesspreekuur waarbij een daarin gespecialiseerde arts nogmaals het hoofdje meet deze mat :106 odd.

We hebben samen met deze arts besloten om geen helm aan te meten omdat

A: Met deze afplatting 90% zelf bij trekt

B:Het oortje dat plat was met een helm niet gecorrigeerd zou worden.

Hij had gelijk! niets meer van te zien op het oortje na, het bovenste stukje staat nog naar het hoofd toe verder is het uitgeflapt

Dochter heeft nog steeds een voorkeur met rechts.

Fysio is thuis geweest en vond het niet zorg wekkend omdat ze het wel gebruikte en genoeg kracht had.
Alle reacties Link kopieren
Maar queenfan, hebben jullie oefeningen moeten doen? Of is het echt spontaan bijgetrokken?



Hier het advies van de fysio om het achterhoofd in zijn geheel te ontlasten door zoontje op zijn buik te laten spelen. Het schedeltje is nu nog zacht en tot een jaar ongeveer blijft dat zo en blijft de fontanel open, het schedeltje groeit nog flink in die tijd, dus dan krijgt het de kans om weer goed te groeien lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
Hallo



Pfff wat fijn om te lezen, mijn zoontje (4 maanden) heeft er ook last van. Bij het CB deden ze alsof er iets verschrikkelijks aan de hand was. Mijn god, voelde me helemaal schuldig. Voel ik me sowieso omdat ik me afvraag hoe het zo snl heeft kunnen gebeuren dat ie zo'n plat hoofdje heet aan een kant :( Maar ja, hoop gevestigd nu op dat het heus wel goedkomt.

Heb fysio nu en allemaal oefeningen. Wat ik wel ontdekt heb is dat als hij slaapt ik hem op de grond leg, op verschoningskussen en dan daaronder iets leg zodat hij niet draait naar rechts en dat gaat goed, hij slaapt nu de hele dag als ie slaapt op links op dat kussen.



Ik ga verder moet oefenen en doen en hopelijk gaat het nog wg.
Alle reacties Link kopieren
Leuk dat dit topic weer even omhoog komt, hier gaat het heel goed. Het hoofdje is zichtbaar verbeterd, al zijn we gestopt met het hoofdje draaien tijdens zijn slaap. Wel oefenen we veel met rollen en bieden we alles van rechts aan. Ik heb goede hoop dat het over een poosje bijna onzichtbaar zal zijn.
Alle reacties Link kopieren
Nee geen oefeningen gehad.

ik heb wel gedaan:

* dochtertje regelmatig gedraaid in haar slaap (hoofdje en lichaam)

* verschoont aan de 'slechte kant' zodat ze wel met haar hoofd moest draaien als ze op de commode lag

* veel op buik gelegt overdag

* aanbieden spullen aan slechte kant handje

Nu was dochtertje met de ontwikkeling mee of voor kruipte met 8 maanden en liep met 13 maanden (correctie voor vroeggeboorte) dus ze heeft zelf geen last gehad van de zwakkere kant

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven