Beelden uit dromen lijken echt

27-02-2021 01:25 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Sinds een aantal jaar heb ik 9/10 keer als ik slaap een hele levendige droom. De gehele droom is ontzettend gedetailleerd en ik kan me bij het wakker worden alles precies herinneren. In mijn droom ben ik me er ook vaak van bewust dat ik droom en kan ik bepalen of ik verder wil dromen of wakker wil worden.

Helaas worden mijn dromen het laatste jaar steeds vervelender. Tegenwoordig heb ik elke nacht een moment van half dromen en half wakker zijn. Ik ben dan in zoverre wakker dat ik mijn ogen open heb en me er bewust van ben dat ik niet meer slaap. Het half dromen zit hem erin dat ik op zo een moment niet alleen realistische dingen zoals mijn meubels zie, maar ook dingen uit mijn droom zie die niet in mijn kamer aanwezig zijn. Hoe vaak ik inmiddels wel niet een zogenaamde spin op de muur heb doodgeslagen, omdat ik hem wel zie maar hij er niet is. Ik ben me er dan tot op zekere hoogte van bewust dat er geen spin kan zitten, maar het lijkt zo echt dat ik hem sowieso aanraak om te testen of het nu wel of niet echt is. Nu is dit met een spin niet zo erg, maar ik zie op zo een moment ook vaak mensen in mijn kamer die er niet zijn. Na een paar seconde zie ik alles weer realistisch en verdwijnen de droombeelden.

Dit hele gebeuren is ontzettend vermoeiend, omdat het daarna lang duurt voor ik weer in slaap kan vallen. Ik heb er ook alleen thuis last van. Als ik bij mijn vriend slaap droom ik ook altijd levendig, maar komt dat moment van half wakker zijn en half dromen nooit.

Is er iemand die dit herkent? Of iemand die weet wat het ‘betekent’ (voor zover je erin gelooft dat dromen een betekenis hebben)?

Ik wil er vooral graag vanaf zijn, aangezien het mijn nachtrust elke avond verstoort en ik echt de kriebels krijg van alles wat ik zie in mijn kamer.
Kan een hypnagoge hallucinatie zijn. Dit is een hallucinatie die optreedt bij het in slaap vallen. Het wordt hypnapompe hallucinatie genoemd als het bij wakker worden is. Eigenlijk is het een droom die optreedt in de verkeerde fase vd slaapcyclus.

Niet schrikken, het is geen psychose oid, eerder een slaapstoornis. Komt best vaak voor. Je zou mogelijk naar een somnospecialist kunnen gaan, in Ede zit een neuroloog gespecialiseerd in slaapstoornissen.

Het voelt best wel gek/ bevreemdend, heb het zelf ook wel eens. Iha is het niet gevaarlijk.
Alle reacties Link kopieren
Slaapverlamming heet dat toch ook wel? Of is dat weer iets anders.
Ik herken veel uit je verhaal to.
Ik kan alleen niet zoals jij die spin aanraken, ik kan me namelijk nooit bewegen.
Als je er zoveel last van hebt kun je beter naar de huisarts gaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou eens even googelen op lucide dromen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf ook wel lucide dromen gehad waarbij je beseft dat je droomt.
Maar dan kun je je droom ook sturen. Of eruit stappen als het niet meer leuk is en bewust weer wakker worden (bij mij door met kracht mijn ogen weer open te doen). Lukt het op zo’n moment niet om uit de droom te stappen?

Maar ik denk eerder dat je hebt wat B1loemetje zegt. Fijn dat zij het herkent.
Alle reacties Link kopieren
Dat van die spinnen is een bekend verschijnsel. Kennelijk hebben mensen iets van een aangeboren of in de prille kinderjaren verworven angst voor spinnen. Beelden van spinnen griffen zich in het onderbewustzijn en kunnen dan op momenten tussen waken en slapen vóór je geprojecteerd worden, soms heel scherp gedetailleerd. Ook andere insecten zoals bedwantsen en orenkruipers trouwens.

Misschien dit (Bonnet syndroom): https://oogfonds.nl/oogziektes/charles-bonnet-syndroom
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat er dan een soort overspannenheid is in de interpretatie. de hele dag door interpreteren je hersenen beelden. Dat kost weinig moeite want de beelden zijn scherp dus er komt onmiddellijk een bijbehorende betekenis uit je geheugen bijrollen. Maar als je slechter gaat zien maken die delen van je hersenen overuren. Ze moeten uit heel wazige beelden herkenning maken. En tijdens dromen wordt alles verwerkt. Dus kom je in een toestand waarin je je waakzame staat verliest dan is dat deel van je hersenen nog steeds bezig om iets te maken van wazige beelden. Dit is een eigen idee hoor; het is geen diagnose.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Ik heb ook lucide dromen waarin ik me voel alsof ik in coma lig en ik maar niet wakker kan worden. Ik kan me dan niet bewegen en het voelt of ik niet kan ademen. Echt heel naar. Maar ik stel mezelf tegenwoordig in m’n droom gerust, ik weet dat ik droom, en probeer wakker te worden door te dromen dat ik eerst een pink beweeg en langzaam steeds meer en dan word ik uiteindelijk wakker. Uitgeput en in ademnood.

Daarna durf ik vaak niet meer in slaap te vallen, maar dat gebeurt uiteindelijk toch en dan ben ik meestal weer even van deze droom af.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dit als ik gestresst ben of veel aan mijn hoofd heb, zou dat bij jou zo kunnen zijn of heb je dit altijd?
Je hebt het alleen thuis. Misschien kun je beter wat aan je slaapomgeving veranderen. Ik heb dit als ik het te warm heb.
Je voelt je blijkbaar niet veilig in je eigen omgeving. Goed plan om daar iets aan te doen. Zoals Doggo oppert.
Alle reacties Link kopieren
Ik had dit vroeger ook
Stond er bijvoorbeeld een vreemde man aan mijn voeteneinde. Doodeng als kind! Ik heb jarenlang met licht aan geslapen. Mijn verklaring was dat ik dan niet in die sluimerstand tussen wakker en droom kwam, omdat ik dan minder diep sliep en meteen bij ogen openen klaarwakker was. Op volwassen leeftijd heb ik het nog een paar keer gehad. Vaak als er veel speelde (stress denk ik) of bij grote veranderingen in mijn leven. Nu ik kinderen heb is het nooit meer gebeurd. Ik denk dat ik nu vanzelf lichter slaap omdat je toch altijd onderbewust oplet op de kinderen. Snap dat je het eng vindt. Ik geloof niet dat het bovennatuurlijk is of betekenis heeft. Ik denk dat het door een verstoorde slaap komt door omstandigheden in je echte leven.
retrostar schreef:
27-02-2021 07:22
Dat van die spinnen is een bekend verschijnsel. Kennelijk hebben mensen iets van een aangeboren of in de prille kinderjaren verworven angst voor spinnen. Beelden van spinnen griffen zich in het onderbewustzijn en kunnen dan op momenten tussen waken en slapen vóór je geprojecteerd worden, soms heel scherp gedetailleerd. Ook andere insecten zoals bedwantsen en orenkruipers trouwens.

Misschien dit (Bonnet syndroom): https://oogfonds.nl/oogziektes/charles-bonnet-syndroom
Hai, Charles Bonnet is het niet😉. Dat is een aandoening waarbij je wakker bent (gewoon op de dag) en waarbij zonder verdere realiteitstoetsingsproblemen hallucinaties optreden, meestal bizarre en soms wat kinderlijke beelden (kaboutertjes, hele kermis, enge man).

Daarbuiten zijn de mensen die dit hebben prima in contact, geen floride psychose dus. Komt “vaak” voor bij icm slechtziendheid, mn ook als het wat donker is in huis.
Slaapstoornissen kunnen trouwens heel goed met stress én de inhoud met onderbewuste angsten/ veiligheid te maken hebben. Leuk om te zien hoe iedereen z’n eigen kijk hier op heeft. Alle reacties samen geeft misschien ook de oplossing.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties!

@b1loemetje het heeft inderdaad wel iets weg van een hallucinatie, aangezien ik dingen zie die er niet zijn. Het enige verschil is dat ik op zo een moment al wakker genoeg ben om te weten dat het niet echt is, ik kan me ook gewoon bewegen.

@pindakaasje slaapverlamming is het niet, ik zie niet alleen objecten uit mijn droom maar ook gewoon de meubels die daadwerkelijk in de kamer staan en ik kan ook rechtop gaan zitten/ mijn hand ernaartoe bewegen etc.

@metallover die lucide dromen heb ik ook. 9/10 keer ben ik me in mijn droom bewust dat ik droom en kan ik kiezen of ik verder wil dromen/ de droom wil veranderen of wakker wil worden. Het moment van objecten in mijn kamer zien is alleen wanneer ik al wakker ben.

@retrostar dat bonnet syndroom klinkt wel deels herkenbaar. Enige verschil is dat ik het alleen in de nacht heb en dat ik niet 65+ ben. Ik ben wel slechtziend en de beelden die ik zie zijn gewoon scherp, terwijl ik zeker als het donker is en ik geen lenzen in heb vrij weinig kan zien.

@cerulli ik ben bekend met paniekaanvallen, dat is hoe ik gewend ben dat stress zich bij mij uit. Nu moet ik zeggen dat ik sinds een jaar ongeveer geen last meer heb van paniekaanvallen. Zou kunnen dat stress er nu niet meer uitkomt bij een paniekaanval, maar tijdens het slapen.

@doggo & cateautje ik ga over 3 maanden verhuizen, dus ik hoop dat dat al veel gaat helpen en dat het voor een groot deel aan deze kamer ligt.

@snoepzak fijn om te horen dat het bij jou uiteindelijk over is gegaan!

Vannacht zag ik een harig onderbeen met voet onder mijn deken vandaan komen. Ik wist dat dat been er niet echt lag, maar op zo een moment ziet dat been er net zo echt uit als die deken (die er wel echt ligt). Ik kan er in het geval van een willekeurig been in mijn bed wel om lachen.
Je hoofdeinde op het zuiden geeft veel rust.
Gebruik je medicatie, TO?
Van bepaalde soorten antidepressiva bijvoorbeeld is bekend dat deze 'levensechte' dromen een bijwerking kunnen zijn.
Alle reacties Link kopieren
Hoe oud ben je? Hormonen doen dit bij mij
Ctrl_alt_delete schreef:
27-02-2021 11:35
Gebruik je medicatie, TO?
Van bepaalde soorten antidepressiva bijvoorbeeld is bekend dat deze 'levensechte' dromen een bijwerking kunnen zijn.
Zelf droom ik altijd zeer levendig en gedetailleerd en bij bepaalde medicatie werd dit nog sterker waardoor het soms moeilijk werd om met zekerheid een onderscheid te maken dus wat ik gedroomd had en wat echte herinneringen waren.
Alle reacties Link kopieren
Ik droom al sinds peuter/kleuter vaak levendig en kan daarbij veel details onthouden.
Meestal zijn mijn dromen leuk, maar er is er ook een enge die ik al sinds mijn 4e heb en heel soms nog terugkomt. In die droom ben ik in mijn ouderlijk huis en komt er een enge man van de trap gerend. Als ik een deur open of dicht doe. Probeer altijd zo stil mogelijk te zijn, maar hij hoort me dan toch. Niet altijd dezelfde man. Soms is hij bruin, soms blank. Die man pakt mij vast en gaat me onder mijn armen kietelen. De laatste jaren soms ook mijn borsten. Ik kan er niks tegen doen, alsof ik verlamd ben. Het voelt heel eng. Ondraaglijk gekriebel. Praten gaat dan ook lastig. Mijn stem valt weg. Kan het alleen maar ondergaan tot ik wakker word. Het duurt denk ik maar een halve minuut ofzo. Geen idee waar dit vandaan komt. In real life ken ik die mannen niet en er heeft zich ook nooit iemand aan mij vergrepen.

Dat half wakker/half dromen herken ik. Gebeurt me de laatste jaren regelmatig. Soms voel ik 2 vingers op mijn dekbed op mijn been. Eén keer voelde ik dat iemand mij op de mond kuste. Ik kan alleen mijn ogen niet opendoen en niet bewegen. Slaapverlamming heet dat geloof ik.
Moirmel schreef:
27-02-2021 12:26
Zelf droom ik altijd zeer levendig en gedetailleerd en bij bepaalde medicatie werd dit nog sterker waardoor het soms moeilijk werd om met zekerheid een onderscheid te maken dus wat ik gedroomd had en wat echte herinneringen waren.
Herkenbaar. Ik werd er op enig moment zo angstig van dat ik het heb voorgelegd bij psychiater. Die vertelde me dat, hoewel niet vaak vermeld als bijwerking, er wel degelijk samenhang lijkt te zijn (of eigenlijk gewoon is). Ben me er toen verder in gaan verdiepen en er is inderdaad veel onderzoek naar gedaan.
Alle reacties Link kopieren
Ctrl_alt_delete schreef:
27-02-2021 11:35
Gebruik je medicatie, TO?
Van bepaalde soorten antidepressiva bijvoorbeeld is bekend dat deze 'levensechte' dromen een bijwerking kunnen zijn.
Nee behalve de anticonceptiepil heb ik nog nooit medicatie gebruikt. Zou wel een goede verklaring zijn geweest!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven