Iemand attenderen op symptomen van ziekte?

17-10-2019 11:06 94 berichten
Ik heb een nieuwe baan en daar is een manager en zij heeft bepaalde uiterlijke kenmerken die erg lijken op symptomen van een ziekte die ik van dichtbij ken.

Zouden jullie iemand hierop attent maken?

Het gaat om de ziekte van Graves. Collega is sterk vermagerd en heeft zeer grote ogen.

Ik ben absoluut geen arts. Vraag me trouwens wel af hoe artsen hier privé mee omgaan, als zij iets denken te zien.

Zou jij iemand attenderen op symptomen van een ziekte?

Totaal aantal stemmen: 183

Ja (33%)
Nee (67%)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook voor ja gestemd. Het komt best vaak voor dat ziektes over het hoofd worden gezien door de huisarts bv.

Je kan uitleggen dat je ergens mee zit en of zij even tijd voor je heeft. Dan uitleggen dat je vader ernstig ziek is (geweest) en dat het veel te laat is ondekt. Dat je bij haar een aantal zelfde symptomen terugziet en dat je je afvroeg of je het moest zeggen voor het geval dat het inderdaad die ziekte is en zij misschien te laat behandeld zou worden. Leg uit dat je nergens mee wil bemoeien en dat je het fijn vind dat je het nu kwijt bent. Mocht zij meer willen weten kan ze het je vragen en anders bedanken voor de tijd en weer aan het werk gaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou er niets van zeggen. En zeker niet als en een nieuwe collega betreft, of ik ben zelf nieuw.

Het verbaast me wel, dat 31 % (terwijl ik dit bericht schrijf) op "Ja" heeft gestemd. Ik ben het ook eens met de meeste argumenten waarom het beter is, om er niets van te zeggen.
hans66 wijzigde dit bericht op 17-10-2019 17:17
17.67% gewijzigd
World of Warcraft: Legion
Alsof de huisarts het wel serieus neemt als manager naar de arts toe gaat met het verhaal over de werknemer die wat kenmerken in haar herkende. En tegenwoordig hebben we allemaal Google. Dus de kans dat de manager zelf die ziekte op Google tegenkomt is natuurlijk erg groot.

Is de manager nou aan het klagen dat ze zich zo slecht voelt, dan zou ik het zeker wel subtiel laten vallen. Maar als je niet eens weet of ze überhaupt klachten heeft.
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
17-10-2019 15:04
begrijpend lezen, was ooit een belangrijk vak op school
:)

Dan begrijp ik niet waarom je dan aan mij vroeg vanwaar :facepalm:
Alle reacties Link kopieren
Superhuisvrouw schreef:
17-10-2019 17:08
Dan begrijp ik niet waarom je dan aan mij vroeg vanwaar :facepalm:
een facepalm is geen tekst hoor
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
17-10-2019 13:14
geachte manager
Omdat jij zo ongezond mager bent, en grote ogen hebt, denk ik dat je de ziekte van Graves hebt
Ik bedoel het goed hoor

groetjes
anonieme medewerker
Ik had het niet over een briefje😂
Alle reacties Link kopieren
Ik ben wel eens gewezen op een middel voor acne, daar schaamde ik me voor maar ik vond het ook fijn en heb dat middel toen wel gebruikt. Maar goed, daarvan was duidelijk waar ik last van had.

In de trant van anonieme briefjes kun je ook een actie starten en collega's elke week op een nieuw ziektebeeld wijzen dat vaak niet herkend wordt en dan toevallig in week 5 de poster van de ziekte van Graves ophangen.

Grapje hoor. Ik begrijp dat dit een serieus vraagstuk is.
Alle reacties Link kopieren
Ja, ik zou het gesprek aangaan. Voorzichtig, zoals Veensteker beschrijft.
Alle reacties Link kopieren
Als je dokter wilt worden dan zou ik medicijnen gaan studeren.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Misschien is je manager een Manga.
Nee, ik zou dit niet zeggen tegen iemand die je niet goed kent. En ook nog iemand die je nèt kent, dus je weet ook niet of ze altijd zo mager geweest is.
Ik zou dit heel raar vinden.
Ik vind het meer iets voor als je elkaar beter kent en regelmatig met elkaar praat. Misschien komt het dan een keer op een onderwerp als eten, gezondheid, figuur/gewicht, whatever... en dat je het dan op een natuurlijke manier ter sprake kan brengen. Maar niet nu en niet zo. Vooral omdat je haar maar één keer gezien hebt en het op je werk is (en dan ook nog je leidinggevende). Ik zou het echt ongepast vinden als iemand dat bij mij zou doen, zeker in een werksituatie.
Voor hetzelfde geld is er niets met haar aan de hand.... (of heeft ze een eetstoornis, dan wil je daar ook niet over praten op je werk), of voor hetzelfde geld weet ze dit al.
Aalbes schreef:
17-10-2019 15:11
:rofl:
Mensen die de skills niet bezitten iemand in een briefje subtiel op iets te wijzen, moeten dat vooral laten.
Je hebt het dus overduidelijk over jezelf. Iets subtiel met een briefje aangeven is te zot voor woorden, omdat dat niet bestaat. Dit alleen al bedenken zegt al genoeg over je ‘skills’. Behoorlijk ernstig gesteld daarmee.
Lastig, iemand heeft mij een keer een diagnose gegeven (huidkanker) en dat vond ik niet zo leuk. Was ook niet waar.
Alle reacties Link kopieren
Toen ik een te trage schildklier had, duurde het erg lang voordat ik daar achter kwam. Achteraf waren alle symptomen al heel lang aanwezig (jaren...). Ik had het heel graag veel eerder geweten!!!! Achteraf heeft het toch dingen verpest.
Ik was zo ongelooflijk traag, moe, had een opgezet gezicht... Mensen vonden me sloom... En ik maar doorgaan. Was jong en dan knal je door.
En zo makkelijk is het niet om zoiets bij jezelf te ontdekken. Het zijn vage klachten en als je er niets van weet, denk je dat je gewoon zo bent of dat je je aanstelt. Ik heb nooit iets gegoogled, had niet eens geweten waarop je dan moest googelen... Bovendien weleens bij huisarts geweest dat ik moe was, maar werd niks mee gedaan. Ik had gewoon een druk leven, dus niet zo gek etc
Nu gelukkig nergens meer last van door elke dag een pilletje te slikken. Wereld van verschil.
Alle reacties Link kopieren
naamloosjes schreef:
20-10-2019 00:38
Lastig, iemand heeft mij een keer een diagnose gegeven (huidkanker) en dat vond ik niet zo leuk. Was ook niet waar.
Als diagnose is dat raar. Dat kan zelfs een specialist niet zo maar in de wandelgang zien.
Een collega van mij is wel door andere collega (die wel arts is overigens) gezegd om naar een bepaalde moedervlek te laten kijken. Niet als diagnose, maar wel met een sterke: ik vertrouw dit niet. Dat bleek inderdaad een melanoom te zijn, dus was wel goed. Maar dat was a) een collega die arts is en b) iets waar je meestal nauwelijks klachten van hebt tot het echt laat is en waar je dan wel aan kunt overlijden.
In dit geval (nogal a specifiek, en je ‘herkent’ het alleen van kennis), zou ik ook niks zeggen. Stel nou dat manager klaagt dat ze zo moe is, of andere klachten heeft, dan misschien wel.
Miss-Pippilotta schreef:
18-10-2019 17:17
Ik zou het echt ongepast vinden als iemand dat bij mij zou doen, zeker in een werksituatie.
Precies. En TO kent haar nog helemaal niet.
nausicaa schreef:
20-10-2019 13:46
Stel nou dat manager klaagt dat ze zo moe is, of andere klachten heeft, dan misschien wel.
Dat ook. En dan nog is het m.i. ongepast een bepaalde diagnose te 'opperen', zeker zoiets als TO beschrijft en enkel op basis van wat uiterlijke kenmerken en één ervaring in persoonlijke sfeer. Ik zou eerder beginnen met vragen of degene met klachten al bij de huisarts is geweest. Mits het gaat om langdurige klachten. Want nogmaals, TO werkt er net en kent de manager in kwestie inclusief haar achtergrond etc. niet.
Je bent geen arts...ga dan ook niet op die stoel zitten.
Als iemand aangeeft klachten te hebben dan adviseer je een huisarts. Een arts strooit niet met suggesties of diagnoses zonder de feiten te kennen en jij als medewerker zal wel even wat willen aangeven.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven