dilemma, katten inenten ivm uitbraak of niet?

09-09-2013 22:01 45 berichten
Ik pieker me al de hele dag suf. Ik las toevallig de krant van een familielid. Hierin stond een groot artikel op de voorkant over de kattenziekte uitbraak in Den Helder en dat de dierenarts nu iedereen oproept om katten te komen enten. Ik volg bewust geen nieuws momenteel (ben wat neerslachtig) dus wist er nog helemaal niets van.Deze dierenarts zit in Meppel, niet in het risicogebied dus maar kennen verwachten zij dat het zich snel gaat uitbreiden of willen ze ook een eurootje meepikken. geen idee. Zelf woon ik in een stukje omhoog, buurt van Heerenveen. Ook niet het risicogebied dus maar ik weet niet hoe groot de kans is dat het zich snel hiernaartoe uitbereid.Afijn, ik heb 4 katten, van 5,4,4 en bijna 2 (oktober). Ze komen nooit buiten (behalve dierenarts bezoeken uiteraard), wij dragen geen schoenen in huis en buitenkleding word al snel vervangen door huiskloffie bij thuiskomst.Hun vaccinaties zijn al even over tijd, na hun kittenentingen eigenlijk niet meer opnieuw geent. Nu twijfel ik enorm of ik ze nu toch zal enten of niet. De reden dat ik niet jaarlijks ent is vanwege bovenstaande leefomstandigheden, de kans op het ontstaan van tumoren op de entplek en het feit dat veel mensen zeggen dat jaarlijks enten overdreven is. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik op een gegeven moent niet meer weet wat nou waarheid is.Op dit moment zit ik financieel even heel erg slecht, voordat jullie gaan opmerken dat als je geen geld hebt voor katten je geen dieren moet hebben (ik zie dat regelmatig voorbijkomen), mijn katten eten alle vrier dieetvoeding van de dierenarts, 2 hebben een chronische ziekte waarvoor 1 an en aan medicatie krijgt en de ander benodigtheden nodig heeft.. Ze hebben zelfs redelijk prijzig grit. Kortom, mijn katten krijgen verder een uitstekende verzorging.Bij twijfel ga ik altijd gelijk naar de dierenarts of heb op zn minst overleg. Zal daar ook niet op bezuinigen. Alleen nu twijfel ik dus wel enorm.Wat zouden jullie doen?
enten.
Wanneer kun je het wel betalen? Ik zou het in ieder geval zsm laten doen en niet te lang mee wachten.

Het scheelt in ieder geval dat ze altijd binnen zitten, dus voor nu maar even extra opletten bij het thuiskomen.
Alle reacties Link kopieren
Om wat voor ziekte gaat het? En in welk opzicht helpt een vaccinatie?Ik zou ook twijfelen en neigen naar niet. Zou me wel inlezen hoe de ziekte verspreid en daar naar handelen.
Het gaat om de de dodelijke kattenziekte. Veroorzaakt door parvo en/of een ander virus. Inenting beschermt hiertegen. Net zoals een tetanusprik ons beschermt tegen tetanus zeg maar.Op dit moment heb ik geen idee wanneer ik wel de financiele middelen heb. Omdat mijn continue uitgaves redelijk hoog zijn (enkel de noodzakelijke nog) gaat het inlossen van "het probleem" niet zo snel. Ik kan uiteraard wel vragen of ik in bijvoorbeeld 4 keer mag betalen. Maar of ze daarmee accoord gaan weet ik niet.
Mijn katten worden elk jaar ingeënt, ook als ik krap zit (meestal het eerste wat ik doe van m'n vakantiegeld ).

Als het al weer een paar jaar geleden is zou ik het zeker doen, niet alleen voor deze uitbraak, maar ook voor andere ziektes, voorkomen is beter dan genezen, en volgens mij is de kans dat ze iets krijgen van de vaccinatie velen malen kleiner dan de kans dat ze een besmettelijke ziekte krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook wel benieuwd welk risico binnenkatten lopen.
Ik heb dit gevonden: "Moet ik mijn kat ook vaccineren als hij niet buiten komt?

Ja, dit is wel verstandig. De kans dat uw binnenkat ziek wordt van andere katten is weliswaar kleiner dan bij een buitenkat, maar uzelf en visite kunnen aan de handen en schoenen ook ziektes meenemen. Katteziekte bijvoorbeeld kan verspreid worden via schoenzolen. Een kat die nooit gevaccineerd is, is veel vatbaarder en kan gemakkelijker ziek worden. Dus ook als uw kat nooit buiten komt, kan hij besmet worden door bepaalde ziektekiemen. Daarom adviseren wij om binnenkatten jaarlijks te laten vaccineren tegen katte-en niesziekte."Hieruit blijkt dat kattenziekte (de ziekte die je noemt in de op) ook via schoenzolen verspreid kan worden, de poezen hoeven er dus niet voor naar buiten om een risico te lopen.Persoonlijk zou ik ze zo snel als je het geld hebt laten enten.
Info komt van deze site trouwens: http://www.dierenartsveld ... en/katten-vaccineren.html
Ik neem aan dat je deze uitbraak bedoelt? Kattenziekte is Parvo en dat overleven veel katten niet. Ik zou sowieso enten. Wat ik alleen niet zo goed begrijp is dat wat je schrijft over een dierenarts in Meppel. Is dat jouw DA? Overleg anders eens met je eigen DA wat zinvol is en financieel haalbaar.http://www.kattenziektes.com/katteziekte.html
Ja, die uitbraak bedoel ik inderdaad. Ik noem Meppel omdat dat de dierenarts is die groot op de voorpagina van de regionale krant prijkt vandaag met de oproep om katten te komen enten. In omgeving meppel/steenwijk dus. Ik benoem dit omdat dat niet vlakbij Den Helder ligt en ik me afvraag of ze verwachten dat het zich snel gaat uitbereiden.
Dat is niet mijn dierenarts overigens.
quote:neve81 schreef op 09 september 2013 @ 23:16:

Ik benoem dit omdat dat niet vlakbij Den Helder ligt en ik me afvraag of ze verwachten dat het zich snel gaat uitbereiden.Geen idee of dat zo snel uitbreid. Misschien dat je eigen DA daar wel antwoord op heeft.
Alle reacties Link kopieren
Laat ze inenten. Kost even wat, maar je voelt je vast veel zekerder. Kattenziekte kan overal voor komen, er hoeft niet eerst een epidemie uit te breken voor je eigen katten risico lopen. (Vooral als je al kosten hebt aan medicatie en voer, zit je niet te wachten op nog meer risico.)PS: je zegt in de OP dat een van de redenen waarom je niet ent is dat veel mensen zeggen dat jaarlijks enten overdreven is. 'Veel mensen' betekent niets. En om even een absurd voorbeeld te geven: veel mensen denken dat de Holocast nep is. Tja, wat veel mensen zeggen die er geen onderzoek naar hebben gedaan, zegt natuurlijk niet altijd zo veel.
@chocolol, ik had iets duidelijker moeten zijn in mijn op =) Met mensen bedoel ik niet zomaar willekeurige mensen, ik bedoel verschillende kattenexperts, specialisten en dierenartsen die dit zeggen. Ook verschillende informatieve websites zoals bijvoorbeeld kattenplaza geven aan dat de kattenziekte enting eens per 2, 3 jaar voldoende is.Andere dierenartsen beweren weer dat elk jaar noodzakelijk is, maar wie heeft dan gelijk? Op een gegeven moment weet je het niet meer. Zeker niet als de ene dierenarts de andere dierenarts uitmaakt voor zakkenvuller.
Alle reacties Link kopieren
Tegen kattenziekte moet je ze iedere twee jaar enten, tegen niesziekte ieder jaar. Maar aangezien jij ze al een aantal jaar niet gevaccineerd hebt, zou ik het dus zeker laten doen.De enting tegen kattenziekte werkt langer dan een jaar. Maar in bepaalde gevallen is het beter om deze jaarlijks te nemen. Bijv als er veel zwerfkatten zijn, als je werkt met dieren, of als er een epidemie uitbreekt... ik noem maar wat. En kattenziekte is dodelijk, dus investeer gewoon in die spuiten.
Maar je oudste kat is 5 schrijf je, en ze hebben alleen de kitten-inentingen gehad.

Je gaat nu dus al tegen alle adviezen in.

En je moet natuurlijk zelf weten of je het risico wil lopen, maar alle inentingen die je katten hebben gehad zijn nu wel uitgewerkt.
Katten dienen elke 3 jaar te worden ingeënd tegen kattenziekte, niet elke 2 jaar. Daarbij TO,ik woon veel dichter bij Den Helder dan jij en hier is welgeteld 1 dierenarts die oproept tot vaccinatie. Mijn eigen dierenarts ziet nog geen noodzaak vertelde ze vanmiddag aan de telefoon. Ik wacht dus nog even af, 3 jaar geleden zijn ze nog gevaccineerd. Mijn katten komen overigens nooit in contact met andere katten.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het risico niet lopen. Onze katten zijn ook binnenkatten en hebben eens een jaar overgeslagen (per ongeluk)Je hebt ook speciale programma's waarbij de dierenartsen op locatie enten, dan kost het 25 euro per kat.
Omdat je katten al jaren niet geent zijn, moeten ze nu 2x vlak achter elkaar. Anders bouwen ze geen bescherming op.Ik zou het risico niet willen nemen.
quote:sabbaticalmeds schreef op 09 september 2013 @ 22:06:

enten.+1
Alle reacties Link kopieren
volgens mijn dierenarts is voor binnenkatten enten overbodig. (heel prettig een dierenarts die niet alleen maar dollar tekens ziet, zodra je binnenkomt).
Alle reacties Link kopieren
Ik zou ook enten ( niet oerse om die uitbraak maar sowieso). Toen ik drie jaar geleden mijn kat uit het asiel haalde zeiden ze ook dat ik niet hoefde te enten ( oa niesziekte) omdat het toch een binnenkat is. Het was mijn eerste kat, dus wist ik veel. Pas later heb ik hier meer info over gezocht. Toen kreeg de kat, ondanks dat het een binnenkat is en nooit in aanraking komt met andere katten toch niesziekte. Mijn dierenarts zei dat binnenkatten juist ingeent moeten worden, omdat ze er buiten niet mee in aanraking komen en er dus gevoeliger voor kunnen zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou laten titeren. Hierbij wordt de nog aanwezige hoeveelheid antistoffen in het bloed tegen ziektes bepaald. Zijn dat er genoeg, dan hoef je niet te vaccineren; is het nodig, wordt er alsnog ingeënt. Uiteraard heb je dan wel dubbele kosten.Gisteren heb ik mijn hond van elf moeten laten inslapen. Ze had een agressieve vorm van myasthenia gravis, een auto-immuunziekte die ernstige spierzwakte veroorzaakt. Waarschijnlijk had ze het al onder de leden toen ze in juni ingeënt werd, maar daarna heeft de ziekte zich in razend tempo ontwikkeld. De dierenarts gaf toe dat auto-immuunziektes kunnen worden getriggerd door vaccinaties. Ik durf in de toekomst met een nieuwe hond op dit gebied geen risico's meer te nemen, helemaal niet nu blijkt dat honden vaak nog beschermd zijn tegen de ziektes waarvoor ze eerder ingeënt zijn. Ik neem aan dat voor katten hetzelfde geldt.
Alle reacties Link kopieren
Maar als ze niet buiten komen, dan lopen ze toch geen gevaar om besmet te worden met dat virus, of wel?Het is op zich wel een goede ziekte, want er worden veel katten in het wild geboren. En zo wordt er weer een beetje geruimd. Alhoewel het humaner is als jagers ze dan afschieten.Hier op het platteland ken ik mensen waar stelselmatig moederkatten met kittens gedumpt worden. Echt asociaal. Want die mensen doen hun best de dieren op te vangen en te laten "helpen". Maar ze kunnen natuurlijk niet ook niet alle kosten van de hele lakse maatschappij dragen. Zelf heb ik al vaak een kitten gevonden waarbij de oogjes helemaal dicht zaten. Niesziekte of een oogvirus.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven