Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Hoe beslis jji waar en hoe je wilt wonen?

11-01-2019 11:50 197 berichten
Door een topic over samenwonen, een ander topic over dorp of stad en mijn eigen vraagstuk over of ik wil verhuizen open ik dit topic.
Van oorsprong kom ik uit een klein stadje/groot dorp, verhuisd naar een grotere stad voor de liefde. Van een kamer naar een flatje naar een koopwoning. De stad is niet echt stads, (niet zoals Amsterdam of den Haag) wel centraal gelegen en we wonen in het centrum, ik kan bijna alles lopend af. Voordelen vergeleken met durp van herkomst vind ik de reistijd, naar een concert of evenement betekende vanaf daar al gauw 2/2,5 uur rijden, nu ben ik binnen een uur overal waar ik zijn wil. Dat vind ik een enorm voordeel, ook met banen en reistijd. Je hebt hier veel meer opties met redelijke reistijd. Wat ik mis is familie die om de hoek woont, dat er niet gebeld hoeft te worden voor een bak koffie en dat voordeuren eigenlijk niet gebruikt worden. Maar goed, we willen hier dus blijven.

Nu wonen we in een ruim huis, fijne locatie, slaapkamers over, huis gekocht op een goed tijdstip, voor een lage prijs aan de onderkant van ons budget. Nadelen zijn dat het vrij karakterloos is, in mijn ogen, en een kleine tuin en dicht op buren. Nu zijn we in de gelegenheid om een ander huis te kopen. Het budget zou ongeveer het dubbele zijn van wat we nu betaald hebben. Ik wilde altijd graag een wat ouder huis met meer karakter, met wat meer ruimte om het huis. Voor kippen en een hond en een moestuin.

Nu kán het en vraag ik me af of ik dat wel wil. Ons huidige huis heeft een perfecte locatie, is redelijk onderhoudsvriendelijk en voor ons binnen een jaar of 20 af te betalen, eerder dan zou moeten volgens de hypotheek. Bij verhuizen (binnen dezelfde stad, mogelijk beetje buitengebied) zouden de kinderen op dezelfde scholen kunnen blijven, met ietsje langer fietsen. Het huis zou waarschijnlijk wel kleiner zijn en de kosten voor opknappen een stuk hoger. De komende jaren zou al het extra geld in het huis moeten. De afstand naar winkels en voorzieningen zou een stuk groter worden, net als naar sport en hobby's. Ik neig nu naar blijven zitten waar we zitten. Oms huis is relatief gezien goedkoop, er zijn voor ons geen goedkopere opties, goedkoper kopen kan alleen als je een tweekamerflat koopt momenteel, en huren is duurder. Het is ruim, mooie locatie.
Ik denk dat een deel van mij ook wat statusgevoelig is, aangezien ik om me heen zie dat iedereen steeds groter of duurder gaat wonen zodra het kan. Ik heb veel mensen om me heen in villa's en grote herenhuizen en blijkbaar vind ik mijn huis daar toch wat mager tegen af steken. Wat ik zelf dan weer heel suf vind en stom en niet nodig, rationeel, maar toch ik merk dat die factor wat meespeelt en die wil ik eigenlijk niet laten meewegen. Weinig verlicht ook :$
Aan de andere kant droomde ik vroeger al van ruimte voor dieren en ruimte om me heen. Dus het is niet alleen dat. Ik neig dus nu naar blijven zitten en het financieel ruimer hebben en leuke dingen doen ipv verhuizen.

Maar hoe doen jullie dat, als je de keus hebt tenminste, want ik besef dat dit een luxeprobleem is. Ik vind het ook gewoon leuk om te lezen hoe mensen wonen en wat ze belangrijk vinden. Waar woon je, ben je tevreden en wat vind jij belangrijk?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zit in een nieuw appartementje net buiten het centrum van de stad en ben overal binnen een kwartiertje en dat prevaleer ik boven een groter en beter huis.
Ik heb het centrum om de hoek, het bos, meerdere winkelstraten. Mijn wijk is één van de groenste van Rotterdam.
Tuurlijk denk ik weleens aan verhuizen, vanwege redenen die ik niet wil delen, maar als het erop aankomt, blijft toch maar liever.
Hoe anderen wonen boeit me niet en huisdieren kunnen toch wel, daar heb ik geen tuin voor nodig.

Ik huur overigens.
Wees vriendelijk voor de mensen die je ontmoet op je weg naar boven, je zou ze op je weg naar beneden ook nog weleens tegen kunnen komen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor mij is het puur een afweging van aspecten die ik belangrijk vind.
In de eerste plaats wil ik geld overhouden voor dingen die ik ook belangrijk vind en zou ik het vreselijk vinden om krom te liggen voor mijn huis.
Daarmee vallen al een hoop opties af. Daarna komen andere aspecten. Min of meer op volgorde van belangrijkheid: bereikbaarheid, fijne buurt, ruimte, tuin, afstand tot voorzieningen, etc.
In jouw plaats zou ik waarschijnlijk dolgraag dat andere huis willen, maar het omwille van het financiële aspect pas over een jaar of tien doen.
Er is geen specifiek huis overigens hoor, in ons geval, dus niet dat we een huis op het oog hebben en moeten beslissen nu. Maar meer de afweging 'gaan we op zoek of maken we dit huis helemaal naar onze zin' omdat hier ook nog wel wat moet gebeuren.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik woon dichtbij het centrum. Zou nu niet meer naar een dorp / buitengebied willen.

Alles is hier dichtbij.....winkels, tandarts, dokter, ziekenhuis, bioscoop, meerdere winkel centra etc.....toerit snelweg, bosgebied, zwembad etc....


Maar....als een droom is te kunnen wonen met kippen , moestuin etc...dan zou ik zeggen. Volg je droom.....nu kan het nog.
Doe maar gewoon, en blijf positief ;-)
Alle reacties Link kopieren Quote
Thordis* schreef:
11-01-2019 12:03
Er is geen specifiek huis overigens hoor, in ons geval, dus niet dat we een huis op het oog hebben en moeten beslissen nu. Maar meer de afweging 'gaan we op zoek of maken we dit huis helemaal naar onze zin' omdat hier ook nog wel wat moet gebeuren.
Dat dilemma ken ik maar al te goed. Ons huidige huis voldoet nu heel goed qua prijs, ruimte, locatie, buitenruimte. Maar nu gezinsuitbreiding een onderwerp wordt worden op termijn meer ruimte, een betere buurt en een tuin ook belangrijker voor ons. Blijven we hier om nog wat langer te kunnen sparen, dan willen we misschien toch wel die lelijke kozijnen verven en investeren in kastruimte. Gaan we binnen een jaar verder kijken, dan houden we ons geld liever in onze zak... Het speelt wel mee dat wij momenteel huren. Als ik een koophuis had zou ik die dingen misschien wel aanpakken, dan komt het huis toch beter voor de dag als je wil verkopen,
Alle reacties Link kopieren Quote
Vriend en ik willen graag vanuit ons sneue dure huurappartement naar een koophuis. Koophuizen in deze stad zijn te duur, dus dan moet je al snel zoeken in een groter gebied daaromheen. Als stadsmeisje (sorry, stadsvrouw) vind ik het heel spannend om dorpen ook een kans te geven bij onze zoektocht. Voor mezelf heb ik wel wat eisen waaraan zo'n dorp moet voldoen (qua voorzieningen in de buurt, grootte en nabijheid grotere stad).

Een groot huis hoef ik niet, hoe groter hoe meer tijd en geld gaat zitten in schoonmaken en onderhoud. Tja. Ik zou zeggen, ga eens een paar bezichtigingen doen en let op je gevoel.
Wat heerlijk als dit je grootste probleem is op dit moment...
Of: ga op jezelf wonen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Van oorsprong kom ik van een stadje op de biblebelt en kon niet wachten om daar weg te gaan. Ik had daar veel familie wonen en een grote vriendengroep, maar het stadje voelde niet als thuis. Ik ben opgegroeid in een vrij strenge kerkgemeenschap en daar op mijn 18e uitgestapt. De sociale controle bleef echter. Toen wij de kans kregen om het (belachelijk grote) huis van mijn schoonouders te kopen, in een ander stadje van vergelijkbaar formaat, maar aan de andere kant van de Veluwe en zéker niet meer in de biblebelt, hebben we dat met beide handen aangegrepen. Ik ben nog steeds verliefd op het huis (we wonen hier nu bijna 20 jaar) en we hebben het helemaal naar onze zin kunnen inrichten. Het opknappen (huis uit ong. 1930) blijft een work in progress overigens, maar dat geeft niks. Ik vind het leuk om erover te fantasieren en plannen te maken om het nog mooier te maken.
Voordelen: dicht bij het centrum en winkels, fijne, veilige omgeving, leuke vriendengroep, ontzettend mooi en leuk stadje, met het platteland op een steenworp afstand, twee leuke grote(re) steden in de buurt, grote tuin, in vergelijk met het Westen relatief grote huizen voor véél minder geld.
Nadelen: geen snelweg in de buurt (zeker een kwartier tot 20 minuten rijden), de banen in mijn sector liggen hier niet voor het oprapen en uberhaubt is er in de directe omgeving niet veel werk.

De nadelen wegen zeker niet op tegen de voordelen, ik blijf dus lekker zitten waar ik zit. Tenzij we ooit echt de geldpest krijgen, er is namelijk een straat hier met fantastisch mooie grote Jugenstil huizen, en dat lijkt mij ook wel gaaf om in te wonen... :biggrin:
Your life could depend on this. Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back, don't look away, and don't blink! Good luck. - The Doctor
Heel lang op kamers gewoond in het centrum van mijn stad. Heerlijk vond ik dat, alles dichtbij.
Nu woon ik alweer heel lang in een ruime flat aan de rand van mijn stad. Mijn huur is niet hoog. Ook niet supergoedkoop, maar prima te doen. Veel ruimte voor een woningbouwverenigingflat, groene buurt. Winkelcentrum, station etc. op loopafstand. Allemaal prima, maar ik heb me hier nooit echt thuis gevoeld. Vind het niet zo prettig om in een flat te wonen. Heb heel lang geroepen dat ik of terug naar het centrum wil, of helemaal de stad uit.
Door de jaren heen heeft het centrum zijn aantrekkingskracht verloren, te druk en rumoerig.
Als ik nu mocht kiezen zou ik willen verhuizen naar een dorp of klein stadje. Wel met voldoende winkels en busvervoer. Maar verder het liefst zo dicht mogelijk bij de natuur en op een rustige locatie. En als ik dan toch iets te wensen zou hebben: liever een kleine eengezinswoning dan weer een flat.
Het flatgebouw waar ik nu woon is in een rap tempo aan het verloederen, er komen steeds meer probleemgevallen wonen. Dat vind ik heel vervelend. Dus een eis zou wel zijn dat ik in een beetje een nette wijk zou wonen.

Helaas al een tijdje werkloos en van de week alweer twee afwijzingen. En dat betekent dat ik hier voorlopig nog niet wegkan.
Anoniem21022019213251 wijzigde dit bericht op 11-01-2019 12:16
1.03% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zocht in 'n straal van maximaal een half uur rijden van mijn ouders. Ik wilde sowieso in 'n dorp en bij voorkeur vrijstaand. Ik ben terecht gekomen in het buurdorp van mijn ouders (10 autominuten) en woon daar buiten de bebouwde kom in 'n kleine vrijstaande bungalow in het bos. Mijn vader heeft het gedateerde, slecht onderhouden jaren 70 huisje weten te verbouwen tot een huis van deze tijd naar mijn persoonlijke smaak. Het huis is groot genoeg voor mij alleen en zou in geval van samenwonen ook toereikend zijn geweest. Kinderen wilde ik sowieso niet, dus het hoefde niet bijzonder groot te zijn. Het is mijn ideale plek en zal hier alleen vertrekken tussen 6 plankjes.
Dans alsof er niemand toekijkt, schrijf alsof je elk moment geband kan worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn vriend en ik komen er niet goed uit. Hij wil het liefst een heel ruim nieuwbouwappartement (penthouse), en ik woon het liefst in een oudere wijk. Hij vindt het geen probleem om in een doodse Vinex-wijk te wonen, met allemaal doorsnee gezinnen, ik krijg het daar letterlijk benauwd van. Gelukkig hebben we nog een jaar of 5 voordat er knopen doorgehakt moeten worden :-)
We zijn het in ieder geval eens over dat het een appartement wordt, en we allebei een eigen (werk-) kamer krijgen.
Alle reacties Link kopieren Quote
We hadden een aantal wensen waar het aan moest voldoen en aan de hand daarvan (een aantal jaar) gezocht. Dus in ons geval ook alles wat evt leuk was maar niet een eis niet meegenomen in de zoektocht. Dat maakte het zoeken wel makkelijk, het vinden heeft alleen wat lang geduurd. :)
Alle reacties Link kopieren Quote
MinkeDeWit schreef:
11-01-2019 12:18
Mijn vriend en ik komen er niet goed uit. Hij wil het liefst een heel ruim nieuwbouwappartement (penthouse), en ik woon het liefst in een oudere wijk. Hij vindt het geen probleem om in een doodse Vinex-wijk te wonen, met allemaal doorsnee gezinnen, ik krijg het daar letterlijk benauwd van. Gelukkig hebben we nog een jaar of 5 voordat er knopen doorgehakt moeten worden :-)
We zijn het in ieder geval eens over dat het een appartement wordt, en we allebei een eigen (werk-) kamer krijgen.
Er worden ook veel nieuwe appartementen gebouwd in oude wijken. Hier kan je nog best goed samen uitkomen.
Hasse88 schreef:
11-01-2019 12:13
Van oorsprong kom ik van een stadje op de biblebelt en kon niet wachten om daar weg te gaan. Ik had daar veel familie wonen en een grote vriendengroep, maar het stadje voelde niet als thuis. Ik ben opgegroeid in een vrij strenge kerkgemeenschap en daar op mijn 18e uitgestapt. De sociale controle bleef echter. Toen wij de kans kregen om het (belachelijk grote) huis van mijn schoonouders te kopen, in een ander stadje van vergelijkbaar formaat, maar aan de andere kant van de Veluwe en zéker niet meer in de biblebelt, hebben we dat met beide handen aangegrepen. Ik ben nog steeds verliefd op het huis (we wonen hier nu bijna 20 jaar) en we hebben het helemaal naar onze zin kunnen inrichten. Het opknappen (huis uit ong. 1930) blijft een work in progress overigens, maar dat geeft niks. Ik vind het leuk om erover te fantasieren en plannen te maken om het nog mooier te maken.
Voordelen: dicht bij het centrum en winkels, fijne, veilige omgeving, leuke vriendengroep, ontzettend mooi en leuk stadje, met het platteland op een steenworp afstand, twee leuke grote(re) steden in de buurt, grote tuin, in vergelijk met het Westen relatief grote huizen voor véél minder geld.
Nadelen: geen snelweg in de buurt (zeker een kwartier tot 20 minuten rijden), de banen in mijn sector liggen hier niet voor het oprapen en uberhaubt is er in de directe omgeving niet veel werk.

De nadelen wegen zeker niet op tegen de voordelen, ik blijf dus lekker zitten waar ik zit. Tenzij we ooit echt de geldpest krijgen, er is namelijk een straat hier met fantastisch mooie grote Jugenstil huizen, en dat lijkt mij ook wel gaaf om in te wonen... :biggrin:
Dat klinkt heel gaaf. Ik geloof dat ik ongeveer weet in welk stadje je woont, volgens mij woon ik in één van de grotere steden die jij bedoelt.
Daar had ik zelf ook graag willen wonen, maar ik kreeg mijn wederhelft niet mee :) die wilde hier blijven en dat vind ik nu ook prima.

Zijn jullie zelf heel handig?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik wil het liefst vrijstaand met bomen om het huis, in de stad. Blijkt helaas toch lastig te zijn met mijn budget ;)

Bulletje.. bungalow in het bos lijkt me een mooie tweede.

Maar het belangrijkste... geen buren waar ik muren/vloeren mee deel. Vind dat echt een ramp.
Alle reacties Link kopieren Quote
Geen buren zou echt ideaal zijn. Ook wel eens leuk voor de verandering na bijna 20 jaar in flats.
Wat heerlijk als dit je grootste probleem is op dit moment...
Of: ga op jezelf wonen.
Alle reacties Link kopieren Quote
327 schreef:
11-01-2019 12:22
Er worden ook veel nieuwe appartementen gebouwd in oude wijken. Hier kan je nog best goed samen uitkomen.
Kennissen hebben net een nieuw appartement in een oud pand gekocht, midden in het centrum van Gouda. Ik vind dat dus helemaal geweldig, maar mijn vriend wil veel vierkante meters, vrij uitzicht, en liefst een garage. Maar we zullen er vast uitkomen.
Belangrijkste voorwaarden: vrijstaand (veel privacy) en maximaal 30km van mijn zaak.
Overigen voorwaarden: groot dorp met meerdere supermarkten of klein stadje.
Het dorp waar we nu wonen bevalt goed, want het heeft zelf genoeg voorzieningen, woonwerkafstand voor mij is goed, het is goed met de auto bereikbaar dus voor mijn vriend die voor zijn werk het hele land doorreist ligt het ook goed. Voordeel is dat mooie natuurgebieden en meerdere leuke steden/stadjes binnen redelijke afstand (tot ongeveer 30 minuten met de auto) liggen. Nu nog een mooie woning met veel privacy zien te vinden hier, liefst nog dit jaar en voor een redelijke prijs.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lady_Day schreef:
11-01-2019 12:31
Ik wil het liefst vrijstaand met bomen om het huis, in de stad. Blijkt helaas toch lastig te zijn met mijn budget ;)

Bulletje.. bungalow in het bos lijkt me een mooie tweede.

Maar het belangrijkste... geen buren waar ik muren/vloeren mee deel. Vind dat echt een ramp.
Dat is zeker belangrijk! Al heb ik wel af en toe geluidsoverlast uit tuinen. Maar dat kun je in het volgebouwde Nederland niet vermijden tenzij je echt kapitalist bent en een paar hectare grond kunt kopen om je huis heen. Ik heb voor mijn budget echt wel de jackpot gevonden.
Dans alsof er niemand toekijkt, schrijf alsof je elk moment geband kan worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
redbulletje schreef:
11-01-2019 12:46
Dat is zeker belangrijk! Al heb ik wel af en toe geluidsoverlast uit tuinen. Maar dat kun je in het volgebouwde Nederland niet vermijden tenzij je echt kapitalist bent en een paar hectare grond kunt kopen om je huis heen. Ik heb voor mijn budget echt wel de jackpot gevonden.
Geluid uit tuinen vind ik irritant, maar zo lang ik ze binnen niet hoor kan ik ermee leven. Ik heb ooit in een geluiddicht appartement gewoond. Dat was ook fijn. Ik had aan beide kanten professionele muzikanten. Een drummer en een pianist. Ik hoorde ze echt helemaal nooit, terwijl ze gewoon oefenden in huis.

Verdere wensen: klein oppervlak (35-70m2), duurzame, onderhoudsarme materialen, veel ramen en het liefst een slaapvide.
Lady_Day schreef:
11-01-2019 12:31
Ik wil het liefst vrijstaand met bomen om het huis, in de stad. Blijkt helaas toch lastig te zijn met mijn budget ;)

Dat dus. Ik kom zeg maar net een ton of wat tekort voor die wens. :P
Ze bestaan wel die woningen, vlakbij mijn buurt zelfs. Maar ze kosten allemaal rond een miljoen
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij wilde allebei echt landelijk wonen in een klein gehucht, zonder drukte, met veel grond, en in de natuur.
Verder wilde we ons eigen huis ontwerpen en (laten) bouwen, dus dat moest ook mogelijk zijn.
En verder veel privacy en rust.

Nu hebben we inderdaad ons huis gebouwd aan de rand van (nét buiten) een klein gehucht.
Er is hier verder niks en voor alles moeten we ons dorpje uit, maar daar hebben we bewust voor gekozen omdat we die ruimte en die rust zo graag wilde.

We hebben een hele grote tuin en als ik uit het raam kijk zie ik alleen maar natuur, want achter onze tuin loopt een bos. We wonen zowat in het bos!

Buren wonen ruim 50 meter verderop, dus die horen we ook niet.

Dit is echt ons droomhuis en ik heb het zelf ontworpen, mij krijg je hier dus ook voor geen goud weg!
"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it."
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik woon in een oud herenhuis in Amsterdam. Het huis is ruim en bezit veel karakter, maar heeft wel continue liefde en aandacht nodig (lees: geld). Geeft niet, ik heb wat over voor mijn woongenot. We wonen aan een park, vlakbij scholen, leuke uitgaansgelegenheden, winkels, op fietsafstand van mijn werk en met het OV sta ik binnen een half uur op Schiphol. Er is hier altijd wat te doen op cultureel gebied en dat zou ik niet graag willen missen. Verder houd ik van de diversiteit van de stad: de culturele mengelmoes, en de historie van de stad. Ik vind Amsterdam beeldschoon, ik geniet er echt van als ik langs de grachten fiets en door de oude binnenstad. De drukte vind ik wel een nadeel, maar dat valt goed te vermijden. Ik ben opgegroeid in een boerendorp aan de rand van Nederland. De mentaliteit en het gebrek aan cultuur en creativiteit vond ik toen al beperkend. Zodra ik kon, ben ik vertrokken. Stiekem droom ik weleens van een oud verbouwd boerderijtje met wat kippen en een varken, maar ik weet dat ik waarschijnlijk slecht zou aarden in zo’n omgeving. Mij krijgen ze voor geen goud meer naar een dorp.
‘For a nation that is afraid to let its people judge the truth and falsehood in an open market, is a nation that is afraid of its people.’ John F. Kennedy
Alle reacties Link kopieren Quote
Thordis* schreef:
11-01-2019 12:24
Dat klinkt heel gaaf. Ik geloof dat ik ongeveer weet in welk stadje je woont, volgens mij woon ik in één van de grotere steden die jij bedoelt.
Daar had ik zelf ook graag willen wonen, maar ik kreeg mijn wederhelft niet mee :) die wilde hier blijven en dat vind ik nu ook prima.

Zijn jullie zelf heel handig?
Handig, een beetje wel. Man heeft zelf een grote boekenkast gebouwd (4.5x2.90 m en dat dan keer twee) bijvoorbeeld, we kunnen schilderen, behangen, laminaat leggen, zelf de keuken installeren en dat soort zaken, maar echt grote klussen, bjvoorbeeld badkamer of daadwerkelijke verbouwing (denk aan ramen veranderen of een steunbalk aanbrengen na het doorbreken van een muur of zo) laten we doen. Stuccen besteden we ook uit, dat vind ik specialistisch werk, net als grote electrische toestanden.

Je woont dan in X.? Ook een mooie stad, ik kom er graag!
hasse88 wijzigde dit bericht op 11-01-2019 16:50
0.11% gewijzigd
Your life could depend on this. Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back, don't look away, and don't blink! Good luck. - The Doctor
MinkeDeWit schreef:
11-01-2019 12:42
Kennissen hebben net een nieuw appartement in een oud pand gekocht, midden in het centrum van Gouda. Ik vind dat dus helemaal geweldig, maar mijn vriend wil veel vierkante meters, vrij uitzicht, en liefst een garage. Maar we zullen er vast uitkomen.
Wel eens aan een maisonnette Drive in woning gedacht? Boven wonen onder garage?
Anoniem07022019101008 wijzigde dit bericht op 11-01-2019 13:07
2.31% gewijzigd

Anonymous

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven