Hoe was het bij jou op de middelbare school vroeger?

10-08-2014 20:12 163 berichten
N.a.v. de discussie over de drinkbeker voor een tiener (die blijkt te gaan over de basisschool, maar wel tot gesprekken kwam over de middelbare school) leek het mij wel leuk om eens te horen hoe het er vroeger bij jou op de middelbare school aan toe ging. Niet per se hoe je je voelde in die tijd, maar meer wat de regels en gebruiken waren, wat was er verplicht, wat was de gang van zaken, die je nu misschien heel ouderwets lijken?



Ik ging in 1991 naar het vo. Iedereen had een leren boekentas, dat was verplicht. Je mocht die boekentas niet meenemen in de kantine, je zette je boekentas bij het lokaal waar je ná de pauze les had en liep dan met broodtrommel en evt drinkbeker naar de kantine. Daar kon je niks kopen, behalve bekertjes chocomel, melk of yoghurt of fris uit plastic bekertjes voor 0,25 cent. Je kon niet zelf bepalen waar je mocht zitten, er waren letterlijk delen "aangewezen" voor de eerstejaars, tweedejaars etc.



De kapstokken waren gescheiden op schooljaar én geslacht, jassen mochten niet mee naar een lokaal. Fietsenstallingen ingedeeld op schooljaar (niet op geslacht geloof ik). Gymen moest in effen witte T-shirts en blauwe of zwarte broekjes. We hadden gescheiden gym.



Tijdens schooltijden mocht je het gebouw niet uit, alleen als je lessen echt afgelopen waren, dat was voor niemand voor 14.15. Je kon dus niet even in de pauze naar een snackbar of supermarkt. Dat gebeurde wel massaal als de school uit was. En op vrijdagmiddag kwam er in de zomermaanden een ijskarretje en ging de hele school zo ongeveer in de rij staan voor een ijsje.



Ik denk niet dat een kind dat anno 2014 naar school gaat zich iets kan voorstellen bij hoe het bij mij er aan toe ging en als ik dit zelf zo lees verbaas ik mij echt dat het om 1991 ging.



Hoe was het bij jou?
Alle reacties Link kopieren
In 1977 naar de mavo gegaan.

Ook hier huurboeken, dus iedereen liep met een leren schooltas.

Strakke regels wat betreft spijbelen, te laat komen, op het schoolplein blijven, fietsen in het fietsenrek.

In de pauze kwam er een bakkertje bij het schoolplein koek verkopen.Grote favoriet : koeken met de naam hongerlijer. Later hoorde ik dat die gemaakt werden van de kruimels ,die op de grond bij de bakker waren gevallen.

En nu helemaal niet meer voor te stellen : docenten mochten tijdens de lessen in het lokaal roken.
Alle reacties Link kopieren
Ik ging in '89 naar de middelbare school en bij ons was het vergelijkbaar met wat NYC schrijft. Alleen waren de gymlessen gemengd, hoefden we niet per se een wit shirt aan en ook in de kantine en het fietsenhok was er niks ingedeeld. De kapstokken dan weer wel, die gingen op klas.

Ik weet nog dat de leerlingenraad moest vechten voor een snoepautomaat. Die kwam er jaren niet, maar uiteindelijk wel. In de kantine kon je verder nauwelijks iets kopen (het was ook geen kantine eigenlijk, maar een aula), alleen in mijn laatste jaar waren er ineens broodjes, want toen was er een economieproject.
Nog wat dingetjes;



Kauwgom was verboden, als je betrapt werd moest je ´kauwgomsteken´ na school. De onder-de-tafeltjes-geplakte-kauwgoms in een lokaal afsteken met een mes. Yuk.



En inderdaad, docenten stonden met een sigaret voor de klas. We zeiden nog braaf meneer of mevrouw en spraken docenten aan met U.
Alle reacties Link kopieren
Ging in 1999 naar de Havo en zat op een school waar zowel vmbo, havo en atheneum zat.

Brugklassers hadden een eigen kantine (ivm wennen aan het VO-leven en ruimtegebrek). Tot je in de 3e klas zat mocht je niet van het schoolterrein af, leraren hadden dan pleindienst.

Je had een schoolplein voor het gebouw en achter het gebouw (bij de fietsenstallingen), alleen achter het gebouw mocht gerookt worden.

Er werd niet veel bemoeid met wel/niet roken door leraren, er stonden vaak ook brugpiepertjes te smoken. Verder kon je eigenlijk gaan en staan waar je wou. Bedenk me net dat er ook een aparte kantine voor rokers was, gerund door 5e/6e klassers. Daar werd hard muziek gedraaid en stond het blauw vd rook.



Gym was gewoon gemengd, in zelfgekozen kleding (broek moest wel kort zijn, kleur etc maakte niet uit), de meesten douchten daarna ook gewoon, ikke niet, want ik was de enige die de kinderbeha's ontgroeid was, wat voor schaamte zorgde



Kledingvoorschriften waren er niet, of je nu als full goth of in compleet lakroze wou komen, was allemaal prima.



Internet hadden we thuis eerst niet, daarom maakte ik goed gebruik van de informatica-lessen op school.



Ik herinner me voor Kipling en Eastpak-tassen, maar mijn ouders waren niet zo rijk, dus had ik een neppe. Op den duur ging ik over op een schoudertas, wat achteraf gezien superstom was gezien het gewicht van mijn boeken



We hadden kluisjes, maar daar maakte ik vrij weinig gebruik van omdat ik van verder weg kwam, en dus alles vrijdag dan weer mee moest nemen ivm huiswerk en ik alsnog kilo's sleepte.



Ik zat met mijn groepje (nerds en outcasts ) vaak op de grond in de hal ipv id kantine, want wij waren vet alto Dat is doorgezet toen ik ook uit begon te gaan, toen zaten we vaak ook buiten voor de kroeg op de stoep, heel erg alto te zijn



Geld voor echte alto-kleding had ik niet, dus kocht broeken die kilometers te groot waren, die ik dan vastmaakte met een riem. Zag er NIET uit Daarnaast herinner ik me een neplederen broek waar ik voor gespaard had. Ik had m thuis aan en stond vaag te dansen en toen scheurde hij helemaal uit.. JANKEN!



In de kantine kon je saucijzenbroodjes, broodjes bapao, soep en snoep kopen. Op den duur kwam er een snoep- en drankjes-automaat, waar ik altijd Fanta Cassis uit dronk, dat kon je toen bijna nergens anders krijgen.



Je huurde je boeken (behalve de werkboeken). Die lagen dan in stapels op je te wachten en na overhandiging van cash geld mochten ze mee. Zie het lokaal met stapels boeken nog steeds voor me! Sommige boeken waren echt goor en vielen van ellende uit elkaar. Je moest je boeken verplicht kaften.



Herinner me ook een payphone in de hal, waar je met dubbeltjes moest betalen. Mobiele telefoons werden pas populair toen ik in de tweede zat (heel veel grote koelkasten van telefoons, met een batterij die het 20 minuten deed )



De meesten zag er doorsnee uit, veelal modekleding. De rest (ik gok slechts 10% vd hele school) was alternatief; dreads, bandshirts, wijde broeken, gothic jurken. Ik keek daar zo tegen op! Dan had je nog de 'nerds' - mensen die er vrij neutraal uitzagen en niet echt modieus waren. Ik hoorde eigenlijk bij de nerds, maar probeerde alternatief te zijn



Buffy the Vampire Slayer was bij de alternatievelingen heel populair.

(post wat aangepast, werd te lang verhaal xD)
Alle reacties Link kopieren
*leest verder*



Jaaaa!



Volgekalkte rugzak

De hitkrant-agenda

Het lezen van de Break Out, en dan lachen om de blote mensen (laatst las ik dat dat veelal pornomensen uit Oost-Europa waren, waarna de redactie er een interview bij verzon ).

En ik las de Fancy!

------------------------------------------------------------------

En en en en (kom helemaal los hier!)

Er kwam 1 keer in het jaar een schoolarts, die keek dan of je houding goed was en testte je ogen op kleurenblindheid Weet nog dat ik zo zenuwachtig was, want je moest je uitkleden tot op je beha (onderkleding gewoon aan). Wat een schaamte als puber!



Impulse deo/Vogue deo. Mierzoete geuren, ik kreeg weleens wespen achter me aan daardoor



Kan me ook nog vaag herinneren dat Trance muziek toen helemaal hip werd. Kan me ook nog een Gigi D'agestino (?) hit herinneren, die was helemaal hip toen ik in de 4e/5e zat.

-------------------------------------------

Edit, Heb weer wat dingen bedacht:

- We kregen een 'proefwerkblok' - een notitieblok met het logo van de school met een open vakje bovenin voor het cijfer. Daar maakte je je proefwerken/SO's in. Als je hem niet meehad mocht je geen proefwerk maken. Stomme was dat je dan in je blok (op een willekeurige bladzijde) een spiekbrief kon maken en deze gewoon kon zitten lezen tijdens het proefwerk



- Nafnaf parfum/Oilily parfum



- Deze schoenen en varianten daarop.



- Herinner me ook shirts met een hooggesloten kraag en een gat bij het decollete, zoiets als dit. Zo hoerig, maar iedereen had zo'n shirt



- Salty Dog oid - kledingmerk waar iedereen tuinbroeken/baggy tshirts van had



- Leggingachtige broeken met een rokje eraan vast, zoals als dit. Goedkope polyester-achtige 'zweet'-stof



- Vet aangebrachte pastel oogschaduw, bijvoorbeeld wit. En dan te weinig mascara, waardoor je er ziekelijk uitzag. En sommigen droegen er ook nog lipliner bij



- Naveltruitjes - als ik nu foto's zie van mezelf (te wijde zelf gemaakte alto-broek en een veel te klein hoerig naveltruitje.. )please shoot me
Wij droegen in de hogere jaren broeken van Cimarron, Mags en Palladiumschoenen, sjaaltjes, Timberlands, kleding van miss Selfridge, Esprit, Levi's..



Fancy las ik ook. Ik heb nog steeds het allereerste nummer.
Alle reacties Link kopieren
quote:Vergeetmenietje1980 schreef op 10 augustus 2014 @ 21:44:

houthakkersblouse en nike air max of neppers daar van



iedereen meurde naar vogue of lamara deodorant



te veel en verkeerde foundation en dan alleen op het gezicht met een witte nek



jaren 40 muziek, hitkrant en bravo



brood geplet in een plastic zakje en drinken in een hervuld AA-flesje



rugzak alleen aan 1 band over je schouder anders was je een nerd



rugzak moet vol gekalkt zijn met typ ex of markeer stift net als je agenda



alleen nerds deden mee aan gym. de rest spijbelde. douchen na gym sowieso niet. in je blootje bij elkaar was stom.Jaaa haha. Ik had van Voque die Vanille deo. Gatverdamme!!
Alle reacties Link kopieren
quote:lemoos2 schreef op 10 augustus 2014 @ 21:42:

[...]





Dat had ik toen ik nog van invalbaan naar zietevervanging trok, kwam ik over de grens op een. Belgische school. Les begint en geen leerlingen. Wat bleek: ze mochten per leerjaar naar binnen, als de docent van het uur na de pauze verscheen mocht de hele klas daar achteraan naar binnen hobbelen. Stond mijn klas dus nog gewoon buiten . Qua lesgeven vond ik het ook minder, je moest de leerlingen echt dwingen om iets te zeggen. Echt aanwijzen en dan 'Wat denk jij *naam leerling*". Was ik ook niet gewend.Oh ja, de leerlingen gaan halen Ik heb maar 1 school gehad waar dat moest, en dan enkel met mijn leerlingen van het 4e jaar. Ik heb het nut ervan nooit echt begrepen. Ze zouden zo rustiger zijn maar vergeet dat maar snel! En Vlaamse leerlingen antwoorden inderdaad niet snel uit zichzelf



Verder herken ik hier toch ook een aantal dingen, zoals de les Lichamelijke Opvoeding in uniform (wit shirt met logo van de school en donkere broek). De les LO was uiteraard voor jongens en meisjes apart.

En de rugzakken en heuptasjes van Eastpak.

Toen ik zelf begon met lesgeven was het de te kleine handtas die in was
quote:Iskra schreef op 10 augustus 2014 @ 21:35:

[...]

Ja inderdaad Een kennis van me is een keer gaan observeren in een Nederlandse school, met de bedoeling om er les te gaan geven maar na die observatie wou ze echt niet meer... (Met de leerlingen viel er volgens haar ècht niet te werken)



ik werk nu op een mbo en het verbaast me wat voor lef er is en hoe ongemotiveerd de leerlingen zijn. Heb je ze apart dan zijn ze goed te doen.

Maar men leeft echt in de veronderstelling dat stagelopen mishandeling is

(ik schrok me rot toen een leerling dat de eerste keer zei. "Ik wordt natuurlijk de hele tijd misbruikt dus ik doe niks". Ik dacht echt: oh wat erg! Misbruik! Maar dat was als in: ik krijg er geen geld voor, en moet iets doen).



Ongegeneerd vragen wanneer ik op stage langskom omdat ze een dealtje hebben met hun stagebegeleider, dat die gewoon de uren tekent. Dan komen ze even voor mij, dat ik niet voor niks kom. Dat is nl niet zo leuk voor mij want ik ben best een aardige juf.



Nog beledigd zijn als ze dan hun stageuren(die ze dus niet hebben gelopen) niet mogen invullen. Even schreeuwen en boos doen voor de vorm en daarna gewoon toegeven dat ze de boel hebben feflest."Maar gunt u me geen mooie toekomst juf?"



En dan degenen die wel gewoon doen wat de bedoeling is en daar een minderwaardigheidscomplex van hebben. Want ja, dan ben je toch wel een sukkel, als je daadwerkelijk iets leert en plezier hebt op school en op stage.

Heel vreemd. Snap dat je daar geen zin in kan hebben.

Ik vind het wel leuk.
Alle reacties Link kopieren
quote:haakje schreef op 10 augustus 2014 @ 22:14:

[...]





ik werk nu op een mbo en het verbaast me wat voor lef er is en hoe ongemotiveerd de leerlingen zijn. Heb je ze apart dan zijn ze goed te doen.

Maar men leeft echt in de veronderstelling dat stagelopen mishandeling is

(ik schrok me rot toen een leerling dat de eerste keer zei. "Ik wordt natuurlijk de hele tijd misbruikt dus ik doe niks". Ik dacht echt: oh wat erg! Misbruik! Maar dat was als in: ik krijg er geen geld voor, en moet iets doen).



Ongegeneerd vragen wanneer ik op stage langskom omdat ze een dealtje hebben met hun stagebegeleider, dat die gewoon de uren tekent. Dan komen ze even voor mij, dat ik niet voor niks kom. Dat is nl niet zo leuk voor mij want ik ben best een aardige juf.



Nog beledigd zijn als ze dan hun stageuren(die ze dus niet hebben gelopen) niet mogen invullen. Even schreeuwen en boos doen voor de vorm en daarna gewoon toegeven dat ze de boel hebben feflest."Maar gunt u me geen mooie toekomst juf?"



En dan degenen die wel gewoon doen wat de bedoeling is en daar een minderwaardigheidscomplex van hebben. Want ja, dan ben je toch wel een sukkel, als je daadwerkelijk iets leert en plezier hebt op school en op stage.

Heel vreemd. Snap dat je daar geen zin in kan hebben.

Ik vind het wel leuk.Mijn vriend werkt in het MBO en kan dit beamen. Wat een bekken! Had ik niet moeten proberen op school.. Inderdaad zijn de meesten erg ongemotiveerd, stage wordt gezien als dwangarbeid en heel veel brutale pubers..
Eind jaren tachtig en begin jaren negentig.

Tas keuze was vrij, gymkleding van de school, en zelfs de gymschoenen moesten verplicht wit zijn. Gym was gescheiden, jongens en meiden apart.

We hadden lockers die je je complete schooltijd kon huren, meestal lag daar de helft van de boeken in. Tassen mochten de aula/kantine niet in, die lagen op enorme hopen onder de kapstokken en voor de lockers, kapstokken waren per jaar/klas, net als de fietsenrekken, hoe ouder je was hoe verder van de voordeur de fietsen stonden.

In de kantine werd soep, melk, thee, koffie, stokbrood (kaal), fruit, roze koeken en speculaas verkocht. In mijn eindexamen jaar kwamen daar Marsen, rolletje rang etc bij.

Op de verwarming zitten was echt ten strengste verboden, als één van de drie conciërges je daarop betrapte moest je na school de kantine of het schoolplein aanvegen.

Kauwgom mocht niet, korte rokjes, broekjes, naveltruitjes en petjes mocht ook niet, als je daarop betrapt werd moest je een uur nablijven en dat werd meestal gevuld met vreselijke klusjes voor de biologieles, conciërge etc......
quote:haakje schreef op 10 augustus 2014 @ 22:14:

[...]





ik werk nu op een mbo en het verbaast me wat voor lef er is en hoe ongemotiveerd de leerlingen zijn. Heb je ze apart dan zijn ze goed te doen.

Maar men leeft echt in de veronderstelling dat stagelopen mishandeling is

(ik schrok me rot toen een leerling dat de eerste keer zei. "Ik wordt natuurlijk de hele tijd misbruikt dus ik doe niks". Ik dacht echt: oh wat erg! Misbruik! Maar dat was als in: ik krijg er geen geld voor, en moet iets doen).



Ongegeneerd vragen wanneer ik op stage langskom omdat ze een dealtje hebben met hun stagebegeleider, dat die gewoon de uren tekent. Dan komen ze even voor mij, dat ik niet voor niks kom. Dat is nl niet zo leuk voor mij want ik ben best een aardige juf.



Nog beledigd zijn als ze dan hun stageuren(die ze dus niet hebben gelopen) niet mogen invullen. Even schreeuwen en boos doen voor de vorm en daarna gewoon toegeven dat ze de boel hebben feflest."Maar gunt u me geen mooie toekomst juf?"



En dan degenen die wel gewoon doen wat de bedoeling is en daar een minderwaardigheidscomplex van hebben. Want ja, dan ben je toch wel een sukkel, als je daadwerkelijk iets leert en plezier hebt op school en op stage.

Heel vreemd. Snap dat je daar geen zin in kan hebben.

Ik vind het wel leuk.Goh, dit is zo herkenbaar! Die mentaliteit van denken dat jan en alleman hun vanalles verschuldigd is, maar zelf te lui en gemakzuchtig zijn om iets uit te voeren. Ik ben daar na jaren echt op afgeknapt.
Alle reacties Link kopieren
1994 ging ik naar de middelbare school. We hadden op het schoolplein 3 bankjes, een voor de ingang daar zaten de laatste jaars, aan het begin van het schoolplein daar zaten derde klassers en voor het schoolplein zaten de tweede klassers. De smurfen moesten op het stoepje zitten of rondlopen.



In de grote pauze moest iedereen de laatste 10 minuten naar buiten. Weer of geen weer.



In de eerste en tweede klas was je verplicht om een HAP (huiswerk afspraken planner) te kopen, we mochten geen normale agenda. De HAP moest netjes en heel blijven want deze telde mee voor je Nederlands. Aan t eind van het jaar kreeg je een cijfer.



Smurfen mochten niet roken want dat werd direct tegen de ouders verteld en smurfen mochten ook niet zoenen op een schoolfeest dan werden ze uit elkaar gehaald door de leraren.



Eens per jaar hadden we een thema disco. En o wee als je vader binnen durfde te gaan staan...woest werd je dan



Ik zou t zo weer over doen (alleen dan iets beter mijn best)



Oh ja en bij ons was ongeveer 80% gabber en 20% skater. Dus je liep met nike airmax, aussie en bomberjack of met een ketting aan je broek op Dr. Martens.
Alle reacties Link kopieren
Oh, 'mijn' leerlingen hebben een MK tas of een zeer goede imitatieversie. Als je een beetje 'bewust' bent dan een duur linnen tasje van een Vaag Maar Duur Merk of (toppunt van hipsterstyle) een strandtas van raffia. Qua kleding is het wel erg homogeen (skinny, net hemd van crêpe, hoog knotje, nepbril)

Eten: veel vers fruit en bammetjes in folie, twee flesjes Spa blauw



Jongens: de tas die ze van oma hebben gekregen in de brugklas (Kipling/eastpak) en als die 'op' is gewoon twee plastic tassen van de supermarkt. Eten: heel veel boterhammen, in trommel. Pak drinkyoghurt/chocomelk/fristi/dubbelfris. Daarnaast hebben de meeste jongens een half dozijn energydrinks in het kluisje.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Ik kom hier nog wat schrijven, lees nu vooral mee.
Zeggen leerlingen tegenwoordig geen "u" en "meneer/mevrouw" meer? Dat was bij mij vroeger op school nog wel gebruikelijk. Nu moet ik zeggen dat het gros van de docenten daar al zo tegen het pensioen liep. Van een aantal docenten had mijn moeder 25 jaar eerder ook nog les gehad. Het kan best zijn dat het daarom nog wel een beetje van de oude stempel was. Toch ging eigenlijk iedereen daar heel erg in mee. Ik herinner mij geen brutale toestanden.



Ons werd ook zelden iets gevraagd tijdens de les. Het was vooral 50 minuten lang luisteren. Voor sommige van mijn klasgenoten kwam een vak als gymnastiek of tekenen dan ook als een welkome afwisseling.
Ik ging in 1974 naar het v.o. Leren tassen, koffertjes of pukkels voor de boeken, kluisjes waren er nog niet. Jassen meenemen naar de kapstok van het lokaal waar je les had. Een kantine was er niet, je at in het lokaal waar je de laatste les had, of buiten als je dat wilde. uit de automaat kwam koffie, thee, chocowater en tomatenwater, allemaal even smakeloos. En in de pauze naar het snoepwinkeltje, na schooltijd naar de snackbar. Soms naar het café restaurant vlakbij.

Gym was gescheiden, de leraar maatschappijleer was een geitenwollen sokken type met lang haar.

Helaas is die school gesloopt, ik had er graag nog een kijkje genomen.
Wow, wat heb ik op een relaxte school gezeten.

We mochten zelf weten wat voor tas (ik had eastpack, gebruik 'm nu nog), gymkleding was vrij, en waar je je fiets zette ook. T/m de 3e was gym gemengd en in de pauze kon je soep, melk en koeken kopen.

Ik zat in de leerlingenraad en de schoolkrant. En als die vergaderingen uitliepen dan bracht de leraar mij met zijn auto wel naar de ijsbaan voor de schaatsles. Ik zat ook nog bij de toneelclub, repeteren deden we in de vakantie. Was het lekker rustig op school. 1 leraar en een paar leerlingen. Mochten we ook naar de kelder enzo

De schoonmaaksters en congierge mocht ik bij hun voornaam noemen.

Als je 16 was mocht je ook alcohol drinken op schoolfeesten.

In de pauze naar de Ah een zak chips halen en die in de garderobe opeten.

Natuurkunde snapte ik geen hout van. Maar in het weekend zat ik bij de AH achter de kassa waar de natuurkunde leraar boodschappen deed. Voor een paar kristalzegels extra wilde hij wel soepel nakijken.

Ik heb een supertijd gehad!! Woon nu tegenover die school en hoop dat mijn kinderen er later ook heen gaan en dat het nog net zo leuk is.
Alle reacties Link kopieren
Ik ging in 1993 naar het VO. Was een Christelijke scholengemeenschap met ongeveer 1200 leerlingen. Wat ik me nog kan herinneren;



*elke ochtend hadden we een dagopening die werd voorgelezen uit de Zoutkorrel

*elke vrijdag weeksluiting. Je ging dan per leerjaar een lesuur naar de aula waar dan de decaan voorging in het gebed.

* Je werd bij je naam afgeroepen en daarbij je leerlingnummer.

* we moesten verplicht een mepal-beker-met-deksel kopen om koffie/thee/chocomel te halen. Er werden geen wegwerpbekertjes verschaft. De beker moest je afsluiten met het deksel omdat we niet door de school mochten lopen met warme dranken.

* je kon bij het hokje van de concierge Chupa Chups lolly's kopen voor 25 cent.

* we hadden een snoepautomaat die halverwege de dag al was leeggekocht. Later kregen we ook een snackhoek met kroketjes, saucijzenbroodjes enz.

* iedereen was bang voor de concierge was een nare man die de meest aparte straffen bedacht voor de laatkomers.

*Gymmen was gemengd, wel in verplichte gymkleding met logo van school erop. Als je die niet aanhad mocht je niet deelnemen aan de les. Ook werden bij elke les je schoenzolen gecontroleerd (lichte zolen ivm zwarte strepen op de vloer) en na de gymles moesten we verplicht douchen.

*nablijven moesten we in het zgn 'Stiltelokaal'. Daar werd je geacht om na te denken waarom je uit de klas was gestuurd. Als je in dat lokaal ook maar één woordje sprak dan mocht je nog een lesuur blijven. En wat ik me nu ook nog bedenk... Je mocht ook de klas niet in als je de Bijbel niet bij je had. Belachelijk omdat we maar 4 uurtjes godsdienstles per week hadden.



En verder inderdaad veel herkenning bij de Eastpak rugtassen, Mag schoenen, Vogue deo, ladingen make-up
Oja aardrijkskunde, die man het er niet meer zo zin in. Zat tegen zijn pensioen aan. Ging ik samen met mijn vriendin zogenaamd een half uur naar wc. Ondertussen zaten we in de aula met leerlingen uit de andere klas die een tussenuur hadden. Vond ie prima, zolang ons boek maar open lag op de juiste bladzijde. Haha.

Bizar als ik nu terugdenk.
Alle reacties Link kopieren
Begin jaren 80 ging ik naar het vwo. De meeste brugklassers hadden van die leren tassen maar die werden in de hogere klassen snel vervangen door bij voorkeur rugzakjes. Gemengd gym: wat haatte ik die lessen! Ik werd al snel een ster in spijbelen. Bij afwezigheid moesten je ouders een absentiekaart invullen. Tja, kwestie van een overtuigende handtekening plaatsen....



De kantine was voor de rokers. We hadden geen aula maar een zitkuil. Daar, en in de gangen, hingen de niet-rokers rond. In de pauze werd er regelmatig top 40-muziek gedraaid. Geen kledingvoorschriften gelukkig, ook niet voor gym. De geschiedenisleraren waren allemaal progressief en noemde je bij hun voornaam. De Duitse docenten waren streng. We hadden een Franse leraar die in zijn vrije tijd graag gedichten voordroeg aan de mooiste meisjes uit de bovenbouw (en er gebeurde ook wel eens meer).



Je had punkers, alternatievelingen, stuuds en collegekakkers. Agenda's werden volgeplakt met foto's en briefjes. Jeugdsentiment...
Alle reacties Link kopieren
Leuk topic! Grappig om al die verschillen te lezen.



Ik ging in 1997 naar de middelbare school.

Zitruimte in de grote gezamenlijke hal was schaars, dus als brugpiepertje zat je op de grond of je rende als de pauze begon zo snel mogelijk naar beneden om een plekje op een bankje te bemachtigen, waar andere piepers je dan vanaf probeerden te duwen..

We kochten in de pauze gevulde koeken, kroketten en waterige bouillon en we hadden een snoepwinkeltje waar je snoepjes per stuk kon kopen. De fireballs en chupa chups waren favoriet. En altijd lange rijen, want kiezen is moeiluuuk..

Voor de lift had je een pasje nodig, dus er werden heel wat verzwikte enkels gefaket om er eentje te bemachtigen.

In de tussenuren speelden we stiekem spelletjes op de computer of gingen naar het winkelcentrum. Of we zeurden de leraar aan het hoofd of de les verplaatst kon worden zodat we eerder uit waren.

Ik heb het al met al best naar mijn zin gehad! Was de eerste paar jaar (zoals meer klasgenoten) nog best wel kinds (incl. truien met beertjes ) en vind het bizar om te zien hoe volwassen die kids nu eind basisschool al ogen..
Toen ik op school zat rookten de meesters in de klas.



Leerlingen mochten ook gewoon in de pauze op het schoolplein roken, niet in de klas.

top 40 werd veelal besproken, jas mocht je gewoon aanhouden en de meiden kregen ook houtbewerking, praten in de klas mocht ook.
Alle reacties Link kopieren
Mijn middelbare school was heel oke, goede mix van vanalles wat hier al geschreven is. Komt misschien ook omdat ik het mezelf naar m'n zin maakte

Ik ging 'ziek' naar huis als ik geen zin meer had, was altijd ongesteld met gym. Ik deed alleen wat ik nuttig vond. Ongelooflijk dat het nog werd gedoogd ook, maarja ik haalde alsnog de beste cijfers van de klas.
I would rather shit in my hands and clap
Oja: Boeken moesten gekaft worden en eens in de zoveel tijd vond er door een willekeurige docent een kaftcontrole plaats. Je mocht het kaftpapier wel zelf uitkiezen, maar aanbevolen werd het stevige kaftpapier dat je op school kon kopen. In de praktijk koos vrijwel niemand dat kaftpapier.

Agendacontroles konden ook plaatsvinden (of je wel echt het huiswerk had opgeschreven) maar heb ik niet vaak meegemaakt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven