olijfolie

29-01-2019 09:09 66 berichten
Ik gebruik een milde olijfolie, die geschikt is voor zowel koude als warme bereidingen, van een huismerk.
Nu staat er regelmatig in recepten aangegeven "gebruik een echt lekkere olijfolie".
Heeft iemand tips welke daarvoor in aanmerking komt? Ik zie namelijk geen verschil tussen de ene en de andere fles. Of is het erg persoonlijk en smaakgebonden?
Alle reacties Link kopieren
herfstappeltaart schreef:
29-01-2019 09:09
Ik gebruik een milde olijfolie, die geschikt is voor zowel koude als warme bereidingen, van een huismerk.
Nu staat er regelmatig in recepten aangegeven "gebruik een echt lekkere olijfolie".
Heeft iemand tips welke daarvoor in aanmerking komt? Ik zie namelijk geen verschil tussen de ene en de andere fles. Of is het erg persoonlijk en smaakgebonden?
Hangt af van het gerecht. Ik heb verschillende soorten olijfolie met heel verschillende smaken. Ga eens proeven in een winkel die de olies uit het vat verkoopt.
Wat ik wel stom vind, is dat er zo vaak extra virgine olijfolie wordt gebruikt/aangeraden om in te bakken. Die is daar helemaal niet geschikt voor, wordt giftig als je die sterk verhit.
impala wijzigde dit bericht op 29-01-2019 09:23
8.44% gewijzigd
.
Alle reacties Link kopieren
Een echt lekkere olijfolie haal je bijvoorbeeld bij een delicatessewinkel. Bij AH heb je flesjes Spaanse, Griekse, Italiaanse olijfolie, die zijn ook wel oké.

Maar je hebt zoveel olie, ga eens proeven bij Oil & Vinegar, bijvoorbeeld.
Alle reacties Link kopieren
En natuurlijk is het ook persoonlijk en smaakgebonden, welke olies jij het lekkerst vindt. Maar verschil is er zeker en duidelijk ook.
.
Alle reacties Link kopieren
Proeven inderdaad. Dus koop niet direct de grootst mogelijke fles, maar probeer kleine flesjes uit. Of ga naar een delicatessenzaak waar je olie kunt proeven. Er zit zoveel verschil tussen de landen en regio's van herkomst!
Alle reacties Link kopieren
Ik vraag olijfolie altijd voor mijn verjaardag, dan krijg je nog eens iets, waar je zelf niet snel aandenkt
Dat is een olijfolie met een smaakje die je lekker vindt. Je hebt bijvoorbeeld met basilicum, knoflook, rozemarijn, infocato, kies er éen die je écht lekker vindt.
Olijfolie vind ik nooit lekker, tenzij die varianten waar de penetrante olijfsmaak al af is.
Ik gebruik gewoon zonnebloemolie of liever nog roomboter als het recept zich daartoe leent.
Alle reacties Link kopieren
freja schreef:
29-01-2019 09:29
Dat is een olijfolie met een smaakje die je lekker vindt. Je hebt bijvoorbeeld met basilicum, knoflook, rozemarijn, infocato, kies er éen die je écht lekker vindt.
Dat heb je ook nog ja. Maar dat wordt doorgaans niet bedoeld met een 'goede olijfolie' .
.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
29-01-2019 09:32
Olijfolie vind ik nooit lekker, tenzij die varianten waar de penetrante olijfsmaak al af is.
Ik gebruik gewoon zonnebloemolie of liever nog roomboter als het recept zich daartoe leent.
Lust je ook geen Italiaanse? Die smaakt heel anders dan wat jij volgens mij bedoelt.
.
freja schreef:
29-01-2019 09:29
Dat is een olijfolie met een smaakje die je lekker vindt. Je hebt bijvoorbeeld met basilicum, knoflook, rozemarijn, infocato, kies er éen die je écht lekker vindt.
Nou, dat zou ik niet scharen onder 'goede olijfolie'. het is misschien wel olie met een duidelijk smaak, maar als de basis een of andere massaal gemengde olijfolie is, of gewoon slechte kwaliteit, kan het nog steeds echt geen lekkere olie zijn.
Een goede olijfolie vind je niet in de supermarkt, ga naar een speciaalzaak of bestel online rechtstreeks uit Italië of Griekenland.
impala schreef:
29-01-2019 09:35
Lust je ook geen Italiaanse? Die smaakt heel anders dan wat jij volgens mij bedoelt.
Ik lust niets waar een olijfsmaak aan zit. Ik proef het gelijk als er over 'n salade iets met olijfdressing zit of ingebakken in brood. Maar om te bakken is er vaak wel 'n variant waar de olijfsmaak zo goed als af is en dan heb ik er geen last van.
Alle reacties Link kopieren
lolly-pop schreef:
29-01-2019 09:40
Een goede olijfolie vind je niet in de supermarkt, ga naar een speciaalzaak of bestel online rechtstreeks uit Italië of Griekenland.
*ikzoekdegaaaaaapsmiley*
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
29-01-2019 09:47
*ikzoekdegaaaaaapsmiley*
Ik zal haar even aftroeven:
Mijn vriend neemt elk jaar zelf geperste olie mee van de olijfbomen van zijn familie in Marokko. Zolang je die niet geproefd hebt, mag je niet meepraten :proud:

Wat opvalt is dat ik van die olie echt hele zachte handen en nagelriemen krijg. Heb er ook wel eens olie uit een fles opgesmeerd maar dat werkt niet.
.
Alle reacties Link kopieren
impala schreef:
29-01-2019 09:12
Hangt af van het gerecht. Ik heb verschillende soorten olijfolie met heel verschillende smaken. Ga eens proeven in een winkel die de olies uit het vat verkoopt.
Wat ik wel stom vind, is dat er zo vaak extra virgine olijfolie wordt gebruikt/aangeraden om in te bakken. Die is daar helemaal niet geschikt voor, wordt giftig als je die sterk verhit.
Interessant! Hier had ik nooit van gehoord, dus even gegoogled. Want ik bak altijd in goedkope extra vergine, soms gemengd met een beetje roomboter. De duurdere olie gebruik ik alleen koud.

Het blijkt dat je niet zondermeer kan stellen dat extra vergine giftig wordt bij bakken. Gelukkig! Dat geldt alleen bij langdurige of regelmatige verhitting. Gewoon bakken, tot 180°C kan dus wel. Alleen frituren in extra vergine olijfolie wordt afgeraden. In gewone olijfolie kan je wel frituren, want die kan je tot 210°C verhitten.

Bij correcte verhitting is het overigens wel zo dat de gezonde stoffen die in extra vergine olie zitten, verloren gaan. Ook de smaak gaat achteruit. Dat laatste wist ik wel al. Het belangrijkste argument om niet te bakken in je goede extra vierge, is dus dat het zonde is van je mooie olie.
lilalinda schreef:
29-01-2019 09:47
*ikzoekdegaaaaaapsmiley*
Want? Is gewoon algemeen bekend hoor, hoef je echt niet van te gapen.
impala schreef:
29-01-2019 09:54
Ik zal haar even aftroeven:
Mijn vriend neemt elk jaar zelf geperste olie mee van de olijfbomen van zijn familie in Marokko. Zolang je die niet geproefd hebt, mag je niet meepraten :proud:

Wat opvalt is dat ik van die olie echt hele zachte handen en nagelriemen krijg. Heb er ook wel eens olie uit een fles opgesmeerd maar dat werkt niet.
Nog beter :cheer:
impala schreef:
29-01-2019 09:34
Dat heb je ook nog ja. Maar dat wordt doorgaans niet bedoeld met een 'goede olijfolie' .
O, goede! Dan pak je toch die op de bovenste plank?
Alle reacties Link kopieren
yette schreef:
29-01-2019 10:00
Interessant! Hier had ik nooit van gehoord, dus even gegoogled. Want ik bak altijd in goedkope extra vergine, soms gemengd met een beetje roomboter. De duurdere olie gebruik ik alleen koud.

Het blijkt dat je niet zondermeer kan stellen dat extra vergine giftig wordt bij bakken. Gelukkig! Dat geldt alleen bij langdurige of regelmatige verhitting. Gewoon bakken, tot 180°C kan dus wel. Alleen frituren in extra vergine olijfolie wordt afgeraden. In gewone olijfolie kan je wel frituren, want die kan je tot 210°C verhitten.

Bij correcte verhitting is het overigens wel zo dat de gezonde stoffen die in extra vergine olie zitten, verloren gaan. Ook de smaak gaat achteruit. Dat laatste wist ik wel al. Het belangrijkste argument om niet te bakken in je goede extra vierge, is dus dat het zonde is van je mooie olie.
Wie houdt er een thermometer bij als hij zijn biefstuk bakt op hoog vuur? Het wordt al snel heter dan 180. Wokken met olijfolie is ook een slecht plan.
Roomboter verbrandt trouwens ook (te) snel, daarom doe ik daar juist weer olie bij als ik op hoog vuur bak.
impala wijzigde dit bericht op 29-01-2019 10:13
4.99% gewijzigd
.
impala schreef:
29-01-2019 09:12
Hangt af van het gerecht. Ik heb verschillende soorten olijfolie met heel verschillende smaken. Ga eens proeven in een winkel die de olies uit het vat verkoopt.
Wat ik wel stom vind, is dat er zo vaak extra virgine olijfolie wordt gebruikt/aangeraden om in te bakken. Die is daar helemaal niet geschikt voor, wordt giftig als je die sterk verhit.
Nee hoor.
Pas vanaf een graad of 190-220°C wordt het afgeraden, en hij hele goede kwaliteit extra virgine zelfs hoger.
Bij gewoon bakken kom je zelden op deze temperatuur.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
29-01-2019 09:46
Ik lust niets waar een olijfsmaak aan zit. Ik proef het gelijk als er over 'n salade iets met olijfdressing zit of ingebakken in brood. Maar om te bakken is er vaak wel 'n variant waar de olijfsmaak zo goed als af is en dan heb ik er geen last van.
Ik vind olijfolie niet naar olijven smaken; meer grassig, of peperig, maar niet naar olijven...
Zullen we proberen het een beetje gezellig te houden?!
Alle reacties Link kopieren
eckano schreef:
29-01-2019 10:18
Ik vind olijfolie niet naar olijven smaken; meer grassig, of peperig, maar niet naar olijven...
Sommige soorten wel hoor.
.
Alle reacties Link kopieren
impala schreef:
29-01-2019 10:10
Wie houdt er een thermometer bij als hij zijn biefstuk bakt op hoog vuur? Het wordt al snel heter dan 180. Wokken met olijfolie is ook een slecht plan.
Roomboter verbrandt trouwens ook (te) snel, daarom doe ik daar juist weer olie bij als ik op hoog vuur bak.
Ook zonder thermometer merk je het meteen als je olie of boter het rookpunt bereikt en dus verbrandt. Het gebeurt me gelukkig zelden, maar àls het gebeurt, gooi ik het weg.

Zie voor de verschillende temperaturen van vetten deze tabel op wiki (waarbij me opvalt dat deze info niet helemaal overeenkomt met gegevens uit andere artikelen): https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rookpunt
Er zijn zoveel soorten, het is inderdaad uitproberen. Ik zelf vind olie van Monini altijd wel lekker.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven